LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΚυβέρνησηΔημοσίευση: 24 Μαρτίου 2017 06:37

Επιστολή Τσίπρα στους Ευρωπαίους για τα εργασιακά

H επιστολή του Πρωθυπουργού σε Γιούνκερ, Τουσκ και τους 27 ηγέτες. Επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων και απειλή για μπλόκο στην Διακήρυξη της Ρώμης.Το σχόλιο Κικίλια.

Τσίπρας - Γιούνκερ

Επιστολή στους προέδρους της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την οποία κοινοποίησε στους 27 ηγέτες της Ευρώπης έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, λίγα 24ώρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης, ζητώντας τους να τοποθετηθούν αναφορικά με το ευρωπαϊκό και κοινωνικό κεκτημένο και την Ελλάδα και να απαντήσουν ξεκάθαρα αν στην Ελλάδα πρέπει να εφαρμόζεται το κεκτημένο στην εργασία.

Η επιστολή του Πρωθυπουργού για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, έπεται των αντιδράσεων που υπήρξαν από Ευρωπαίους αξιωματούχους, σχετικά με την στάση της Ελλάδας στην Σύνοδο της Ρώμης και κυρίως την υπογραφή της για τη Διακήρυξης της Ρώμης.

Ολόκληρη η επιστολή του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα 

Σε λίγες μέρες θα γιορτάσουμε στη Ρώμη τα 60 χρόνια από την υπογραφή των ιδρυτικών Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στα 60 αυτά χρόνια αποτύπωσε θεσμικά τις κατακτήσεις των λαών της.

Κατακτήσεις με στόχο την πρόοδο, την ευημερία, την ειρήνη.

Κατακτήσεις με στόχο την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των λαών της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένων της ελευθερίας της έκφρασης, της μετακίνησης, καθώς και των δικαιωμάτων στην εργασία στην κοινωνική προστασία

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια πολλές από αυτές τις κατακτήσεις απειλούνται παρά τη θεσμική τους κατοχύρωση.

Ένα πρόκειται, όμως, στη δημοκρατική επιλογή των λαών της Ευρώπης και στη βούληση των κυβερνήσεων Που εκλέγουν, να τις υπερασπιστούν και να τις διευρύνουν.

Σε όλες τις περιπτώσεις;

Δυστυχώς όχι σε όλες. Στη χώρα μου το δικαίωμα αυτό περιορίζεται.

Η Ελλάδα εδώ και 7 ολόκληρα χρόνια βρίσκεται σε προγράμματα οικονομικής προσαρμογής, στο όνομα των οποίων έχει άρρητα επιβληθεί μια κατάσταση εξαίρεσης από μία σειρά επιτεύγματα του κοινού μας ευρωπαϊκού κεκτημένου, με σημαντικότερη εξ αυτών την εξαίρεση από το ευρωπαϊκό κεκτημένο των κοινωνικών δικαιωμάτων και ειδικότερα την εξαίρεση από τις "βέλτιστες πρακτικές" σε ότι αφορά τις εργασιακές σχέσεις και από το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Η ελληνική κυβέρνηση εδώ και δύο χρόνια προσπαθεί να επαναφέρει την Ελλάδα στα δεδομένα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου και να άρει το καθεστώς της εξαίρεσης σε ότι αφορά τις εργασιακές σχέσεις.

Σεβόμαστε απολύτως τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε για την αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή και την εξυγίανση της οικονομίας και της αγοράς εργασίας.

Άλλωστε έχουμε τηρήσει αυτές τις δεσμεύσεις κατά γράμμα.

Δεν μπορούμε, όμως, να κατανοήσουμε απαιτήσεις πέραν των δεσμεύσεων αυτών, όπως αυτή της παράτασης της εξαίρεσης της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό κεκτημένο.

Η απαίτηση αυτή άλλωστε καθυστερεί αδικαιολόγητα την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης του Ελληνικού Προγράμματος στερώντας τη δυναμική της ανάκαμψης της Ελληνικής Οικονομίας σε μία καθοριστική στιγμή.

Είναι προφανές ότι η ευθύνη καθορισμού του πλαισίου και των θεσμικών ορίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν ανήκει σε τρίτους μη ευρωπαϊκούς υπερεθνικούς οργανισμούς, αλλά αποκλειστικά στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και στα διακυβερνητικά όργανα της Ε.Ε.

Ενόψει λοιπόν της Συνόδου της Ρώμης, υπογραμμίζω ότι η Ελλάδα επιθυμεί να γιορτάσει μαζί με τους εταίρους της την επέτειο των 60 χρόνων της Ε.Ε. και ειδικότερα τις μεγάλες κοινές κατακτήσεις των λαών μας.

Για το λόγο αυτό πρόθεσή μας είναι να υποστηρίξουμε τη Διακήρυξη της Ρώμης, καθώς θεωρούμε ότι κινείται σε θετική κατεύθυνση.

Ωστόσο για να μπορούμε πραγματικά να γιορτάσουμε αυτές τις κατακτήσεις, οφείλουμε να γνωρίζουμε ανοιχτά, επίσημα και καθαρά, αν δικαιούμαστε και εμείς να έχουμε πρόσβαση σε αυτές τις κατακτήσεις.

Να γνωρίζουμε αν το ευρωπαϊκό κεκτημένο ισχύει για όλους χωρίς εξαιρέσεις ή αν ισχύει για όλους με εξαίρεση την Ελλάδα.

Ζητώ λοιπόν την υποστήριξη σας ώστε να υπερασπιστούμε μαζί το δικαίωμα της Ελλάδας να επιστρέψει στα δεδομένα του ευρωπαϊκού Κοινωνικού μοντέλου .

Αλέξης Τσίπρας

Με μία ανάρτησή του στο Twitter  σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, την επιστολή του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στους Ευρωπαίους εταίρους, εν όψει της Συνόδου της Ε.Ε. στη Ρώμη.

«Η εκχώρηση της περιουσίας της Ελλάδας που έκανε η κυβέρνηση στους δανειστές, για 99 χρόνια, περιλαμβάνεται στο Ευρωπαϊκό κεκτημένο κ. Τσίπρα;», έγραψε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.

σχόλιο Κικίλια - tweet - επιστολή Τσίπρα

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μητσοτάκης για αγροτικές κινητοποιήσεις: Ναι στον διάλογο, όχι στην αχρείαστη ταλαιπωρία της κοινωνίας09:12Υπό την επήρεια αλκοόλ οδηγούσε ο Διαμαντής Καραναστάσης - Του αφαιρέθηκε το δίπλωμα08:58Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρός 19χρονος μετά από πτώση από μπαλκόνι08:44Μητσοτάκης για Ουκρανικό: Ενδεδειγμένη λύση το δάνειο από το περιθώριο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού08:30Νέα Φιλαδέλφεια: Συνελήφθη 48χρονος που έκλεβε... ελαιόλαδο και μέλι από πολυκατοικίες08:16Επιχείρηση διάσωσης νότια της Γαύδου: Διασώθηκαν 545 αλλοδαποί08:02Τραγωδία στη Νέα Φιλαδέλφεια: Νεκρός 27χρονος οδηγός μηχανής σε τροχαίο δυστύχημα07:48Σύνοδος Κορυφής: Στήριξη 90 δισ. ευρώ στην Ουκρανία αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες07:34Ιδέες δώρων για car lovers που ζουν για το αυτοκίνητό τους07:20Βόλος: Του έκαναν έξωση γιατί δεν πλήρωνε και έβαλε φωτιά στο σπίτι07:06Conference League: Οι ομάδες που προκρίθηκαν στους "16" και τα "ζευγαρώματα" στα νοκ άουτ06:52Formula 1: Ο Φερστάπεν αλλάζει νούμερο στο μονοθέσιο - Θα αγωνίζεται με το αγαπημένο του νούμερο "3"06:38Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 19 Δεκεμβρίου06:24Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή06:10Μυθική ανατροπή για την ΑΕΚ και πρόκριση στους 16 του Conference League00:06Τζέιμι Λι Κέρτις: Η καριέρα μου πλησιάζει στο τέλος της…23:53ΑΕΚ - Κραϊόβα: Μείωσε το σκορ για την Ένωση ο Βίντα 1-223:40Παναθηναϊκούς – Χάποελ Τελ Αβίβ: Νίκη κόντρα στην πρωτοπόρο για τους “πράσινους”23:34Πέθανε ο σχεδιαστής μόδας Άντονι Πράις23:21Θεσσαλονίκη - Αγρότες: Κλείνουν και τα δύο ρεύματα της Εθνικής Οδού στα Μάλγαρα μέχρι την Τρίτη23:07
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο