Βούτσης: δεν έχουν μονιμοποιηθεί μετακλητοί υπάλληλοι της Βουλής
Για ανακρίβειες κάνει λόγο ο Νίκος Βούτσης με αφορμή δημοσίευμα που ανέφερε ότι μετακλητοί υπάλληλοι έγιναν αορίστου χρόνου.
«Σε καμία περίπτωση, όπως άλλωστε αναφέρεται και στο συγκεκριμένο δημοσίευμα, δεν έγινε μετατροπή εργασιακής σχέσης μετακλητού υπαλλήλου στη Βουλή», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «ο Πρόεδρος της Βουλής δεν επέλεξε τη δυνατότητα που έχει για να καλύψει αυτές τις θέσεις όπως επανειλημμένως είχε γίνει στο παρελθόν. Αντιθέτως εργάζεται συστηματικά ώστε να μειώσει τον αριθμό των μετακλητών υπάλληλων της Βουλής. Μάλιστα προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ληφθεί αποφάσεις που ήδη υλοποιούνται».
Σημειώνεται ακόμη, ότι σήμερα στη Βουλή υπάρχουν 111 κενές οργανικές θέσεις μονίμων υπαλλήλων, 201 κενές θέσεις υπαλλήλων με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου καθώς και 24 κενές θέσεις μετακλητών υπαλλήλων.
Επικρίσεις από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Ωστόσο, το θέμα προκάλεσε αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Συγκεκριμένα, ο Τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς, σε δήλωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «είναι αναγκαίο ο Πρόεδρος της Βουλής άμεσα να ανακαλέσει την απόφασή του, με την οποία καταστρατηγείται κάθε έννοια αξιοκρατίας, και να δώσει τη δυνατότητα να διαγωνιστούν για τις συγκεκριμένες θέσεις οι αξιότεροι».
Παράλληλα, προσθέτει ότι «δεν μπορεί κανείς να ανεχθεί οι στρατιές των μετακλητών των τελευταίων μηνών να μετατραπούν σε εργαζομένους αορίστου χρόνου. Κάθε άλλη επιλογή εκθέτει ανεπανόρθωτα τους εμπνευστές της και απαξιώνει στην κρισιμότερη στιγμή ένα θεσμό που οφείλει να αυτοπροστατεύεται».
Από την πλευρά της, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος εξαρτάται κυρίως από τη διαφάνεια των επιλογών του. Σε μια περίοδο όπου πολλά κέντρα στοχεύουν στη σπίλωση των αντιπροσώπων του λαού για να εξυπηρετήσουν δικούς τους σκοπούς, είναι ανάγκη η λειτουργία της Βουλής να είναι διαυγής και ανοικτή στο δημοκρατικό έλεγχο. Για να προστατευτεί η αξιοπιστία του Κοινοβουλίου η Δημοκρατική Συμπαράταξη ζητάει συστηματικά τη δημόσια λογοδοσία για τις προσλήψεις. Η απόφαση αυτή ανήκει στο πρόεδρο της Βουλής και γι’ αυτό τον καλέσαμε να αναλάβει την ευθύνη της επιλογής του».