Ακιντζί: Συζητάει σταδιακή αποχώρηση τουρκικού στρατού από την Κύπρο
Ο Μουσταφά Ακιντζί επανέλαβε τις θέσεις που έχει εκφράσει από τη Γενεύη και μετά και αναφορικά με το «καυτό» θέμα των εγγυήσεων είπε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το «0 στρατιώτης, 0 ασφάλεια στο νησί», όπως θέλουν οι Ελληνοκύπριοι.
Συζητάει όμως –όπως είπε- για πρώτη φορά ο Ακιντζί (σ.σ. δημοσίως, γιατί στις συνομιλίες το συζητούν συνεχώς και διαφωνούν μόνο στο πόσα χρόνια θα διαρκέσει η αποχώρηση κι αν θα είναι ολική ή μερική) μια σταδιακή αποχώρηση του τουρκικού στρατού από την Κύπρο, αλλά όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, πρέπει πρώτα να υπάρξει λύση και μετά να ξεκινήσει η διαδικασία αποχώρησης που θα έχει οριστεί λεπτομερώς.
«Δεν είναι απαραίτητο να αποσυρθεί όλος ο τουρκικός στρατός. Μπορεί να παραμείνει με ένα συγκεκριμένο αριθμό. Και μπορεί να αλλάξει και όνομα. Υπάρχει αυτό και στο σύμφωνο φιλίας που πρότεινε η Ελλάδα.
Μας είπαν λοιπόν μέσα σε λίγα χρόνια η τουρκική στρατιωτική παρουσία να μηδενιστεί. Εμείς δεν το απορρίπτουμε αυτό (κατά λέξη: δεν είμαστε κλειστοί σε αυτό). Άλλωστε δεν υπάρχει πλέον ανάγκη να μείνουν 40.000 στρατιώτες στο νησί. Σε περίπτωση λύσης αυτός ο αριθμός των στρατιωτών να μειωθεί σε έναν συγκεκριμένο αριθμό, μπορεί να καθοριστεί αυτό. Το 1963 συμφωνήθηκε η αναλογία 650 προς 950. 650 Τούρκοι, 950 Έλληνες στρατιώτες. Ένα νούμερο που θα είναι κοντά σε αυτή την αναλογία θα μπορούσε να συμφωνηθεί. Το είπε άλλωστε και τις προάλλες ο Τούρκος πρόεδρος, Ερντογάν. Σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε. Αυτός ο αριθμός δεν είναι τόσο μεγάλο γεγονός. Αρκεί να εγγυάται η ύπαρξή του στη συμφωνία», είπε σχετικά και παραδέχτηκε ότι, δεν χρειάζεται παρουσία 40.000 Τούρκων στρατιωτών πλέον στο νησί, αλλά θα αρκούσε μία μικρή δύναμη.
«Μία από τις πιο παράλογες απαιτήσεις (των Ελληνοκυπρίων) ήταν αυτή. Πριν καν υπάρξει λύση, να φύγουν όλοι οι Τούρκοι στρατιώτες. Αυτό δεν είναι δυνατόν, γιατί κι αυτό να γινόταν θα ήθελε κάποιο χρόνο».
Για τον χάρτη είπε ότι οι απαιτήσεις της Ελληνοκυπριακής πλευράς είναι ακραίες και δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Σχετικά με το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας είπε ότι δεν θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα αν δεν συμφωνηθεί στο πλαίσιο και μόνο της πολιτικής ισότητας. Μόνο 8-10 θέματα, ούτε καν κεφάλαια, έχουν απομείνει και δεν έχουν λυθεί, αλλά αυτά τα 10 θέματα είναι πολύ ευαίσθητα, όπως διευκρίνισε. Επανέλαβε ότι είναι η τελευταία προσπάθεια που γίνεται για λύση και ότι το νησί μόνο κάτω από την ομπρέλα μιας ομοσπονδίας μπορεί να ενωθεί.