Παππάς: η απόφαση του ESM εκθέτει όσους εύχονται καταστροφή της χώρας
Η χώρα βρίσκεται στην πορεία της σταθεροποίησης και της ανάπτυξης, δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στα «ψηφιακά» χωριά της Δυτικής Μακεδονίας.
Με αφορμή την έγκριση των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο υπουργός τόνισε ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) «εκθέτει ανεπανόρθωτα όσους εύχονται και προσεύχονται η χώρα να πάθει μία καινούρια καταστροφή, για να ξεπλύνουν την καταστροφή, την οποία αυτοί έφεραν στη χώρα και τον λαό με τις πολιτικές τους επιλογές».
Επεσήμανε ότι «πρέπει να προσέξουν, διότι πολύ γρήγορα θα διαψευσθούν για ακόμη μία φορά. Η χώρα ανακάμπτει και αυτοί θα μείνουν να νοσταλγούν τις πολιτικές που εφάρμοσαν, τις πολιτικές που εμείς ακυρώσαμε, τις εποχές που το τρίγωνο της διαπλοκής διαφέντευε τη χώρα και απομυζούσε το δημόσιο χρήμα και τους πόρους», και πρόσθεσε:
«Νομίζω ότι μπορούμε να κοιτάμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Τα μηνύματα και από την Ευρώπη είναι τέτοια και η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται ασταμάτητα για να διευρύνονται οι συμμαχίες της χώρας και να πείθονται όλο και περισσότεροι ότι έχουμε πραγματικά γυρίσει σελίδα».
Όπως εξήγησε, «εάν δει κανείς τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας, θα αντιληφθεί ότι πραγματικά περνάμε τη γωνία, καθώς έχει αυξηθεί η βιομηχανική παραγωγή πάνω από 2%, τη στιγμή που ο μέσος όρος της ευρωζώνης είναι στο 0,6%, έχει καταγράψει αύξηση το ΑΕΠ το 2016 και η ανεργία μειώθηκε».
«Προφανέστατα όταν κληρονομεί κανείς μία κατάσταση, όπως ήταν η γνωστή, δεν δικαιούται να πανηγυρίζει, αλλά δεν δικαιούται ούτε να σιωπά μπροστά στα πρόδηλα σημάδια της ανάκαμψης», ανέφερε ο υπουργός, καλώντας «τα κομμάτια των εταίρων που θέλουν να επιβάλλουν καθυστερήσεις, αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση, να σκεφθούν και να δουν την πραγματικότητα και να προσαρμόσουν και την τακτική τους με βάση αυτήν».
Σχολιάζοντας, δε, τα περί ενδεχομένου πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, τόνισε ότι «στις εκλογές θα πάμε το 2019» και τότε η αξιωματική αντιπολίτευση θα κληθεί «να εξηγήσει γιατί είχε παταγώδη αποτυχία σε όλες της τις προβλέψεις από την αρχή του 2015 και μετά».
Κατά τα άλλα ο Νίκος Παππάς διεμήνυσε πως «δεν έχουμε τη δυνατότητα να χάσουμε το τρένο της τεχνολογικής επανάστασης, όπως το χάσαμε τα προηγούμενα χρόνια», κατά την επίσκεψή του στον Πεντάλοφο Κοζάνης, μία από τις κοινότητες που εντάχθηκαν στο ευρυζωνικό δίκτυο του έργου «Rural Broadband», που υλοποίησε η Κοινωνία της πληροφορίας ΑΕ και σχεδίασε η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.
«Στην εποχή που ζούμε σήμερα οι αποστάσεις δεν μετρώνται με τα χιλιόμετρα, αλλά με την ταχύτητα μετάδοσης της πληροφορίας, τα λεγόμενα Mbps μέσω του διαδικτύου», είπε ο υπουργός και υπογράμμισε ότι για την κυβέρνηση «ισχύει η αρχή, ότι η πρόσβαση στην πληροφορία είναι θέμα δίκαιης ανάπτυξης της χώρας». Χαρακτήρισε δε το «Rural Broadband», ως «ένα εμβληματικό έργο, το οποίο πιστεύουμε ότι η χώρα μπορεί να το αξιοποιήσει», σημειώνοντας, ότι με την ολοκλήρωσή του θα εξυπηρετούνται σχεδόν 3.700 οικισμοί της χώρας, με περισσότερους από 525.000 κατοίκους.
Ο κ. Παππάς παρατήρησε ότι η Ελλάδα έχει μείνει πολύ πίσω στο ηλεκτρονικό εμπόριο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη «να αναπτύξει τους μηχανισμούς και τις μεθόδους, ώστε οι υποδομές τις οποίες έχουμε φτιάξει να αξιοποιηθούν στο έπακρο». Εξήγησε πως είναι κρίσιμο στοιχείο για την κυβέρνηση «να συντονίσει τις δυνάμεις της οικονομίας, ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη της παρελθούσης περιόδου, που αφορούσαν τη μερικότητα των έργων και κατασπατάληση των πόρων που έκανε το δημόσιο για να αναπτύξει τις δικές του υποδομές και τα δικά του δίκτυα».