Τριπλό “χτύπημα” Ερντογάν εν μέσω διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό
Τουρκική “τορπίλη” στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό την επομένη της διεθνούς διάσκεψης στη Γενεύη.
Ο Ταγίπ Ερντογάν αφού κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι «το έβαλε στα πόδια» από τη Γενεύη ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα απόσυρσης του κατοχικού στρατού από την Κύπρο.
«Θα είμαστε εκεί για πάντα» τόνισε προκλητικά ο Ερντογάν και πρόσθεσε «μην αναμένεται εγγυήσεις στις οποίες δεν θα συμμετέχει η Τουρκία».
Παράλληλα, παρουσίασε και πρόταση εδαφικών διευθετήσεων, λέγοντας ότι θα μπορούσε να ανοίξει η κλειστή πόλη των Βαρωσίων στους κατοίκους της, εάν ενωνόταν τα Κόκκινα με τη Μόρφου και η περιοχή αυτή δινόταν στους Τουρκοκύπριους.
Απέκλεισε, δε, κάθε διαπραγμάτευση για επιστροφή εδαφών της Καρπασίας στους ελληνοκύπριους και είπε πως έχει κλείσει το θέμα της ακτογραμμής.
Τέλος, αναφέρθηκε στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας, ζητώντας αναλογία 1 προς 2, δηλαδή να αναλαμβάνει για δύο περιόδους ελληνοκύπριος πρόεδρος έναντι μίας περιόδου με τουρκοκύπριο πρόεδρο και απέρριψε την αναλογία 1 προς 4.
Μαξίμου: επιθετικές δηλώσεις δεν συμβάλλουν σε βιώσιμη λύση του Κυπριακού
Έμμεση, αλλά σαφή, απάντηση στον Ταγίπ Ερντογάν δινουν κυβερνητικές πηγές επισημαίνοντας πως «φοβικές λογικές αλλά και επιθετικές δηλώσεις δεν έχουν θέση στην προσπάθεια για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού».
Ταυτοχρόνως επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, πως «η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατεύσει και να αξιοποιήσει τη σημαντική δυναμική που έχει δημιουργηθεί».
Στο Αιγαίο ο τουρκικός στόλος
Την ίδια ώρα στο Αιγαίο, αλλά και στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Κύπρου ο τουρκικός στόλος βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη για πρώτη φορά μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Η τουρκική έξοδος έχει προκαλέσει την εύλογη ανησυχία της Αθήνας, η οποία παρακολουθεί τις κινήσεις των Τούρκων, με μονάδες του Στόλου στις οποίες επιβαίνουν, ο υπαρχηγός του Στόλου, ο διοικητής Φρεγατών και διοικητής Μοίρας Φρεγατών.
Και οι προκλήσεις συνεχίζονται με το «απαγορευτικό» που εξέδωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ για το ενδεχόμενο κατοίκησης 28 ελληνικών νησιών όπως είχε προαναγγείλει στη Βουλή ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός.
Η απάντηση της Αθήνας
«Για μας το καθεστώς του Αιγαίου είναι ξεκάθαρο. Δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση» τόνισε εκπρόσωπος του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση και επεσήμανε ότι το ελληνικό υπουργείο μπορεί να επανέλθει με επιπλέον ανακοίνωση.
Από την πλευρά του, σε συνέντευξή του στο «Πρακτορείο 104,9Fm» ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, τόνισε ότι για την Ελλάδα δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, είναι όλα κατοχυρωμένα με διεθνείς συνθήκες και βάσει αυτών οργανώνουμε τη στρατηγική μας.
Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών, ανέφερε μεταξύ άλλων, «είναι πολύ κακή η στιγμή, είναι πολύ κακή η συγκυρία, η Τουρκία να κινείται με αυτούς τους τόνους επαναφέροντας την απαράδεκτη λογική των δήθεν γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο».
Στις 18 Ιανουαρίου το νέο “ραντεβού” για το Κυπριακό
Κι ενώ οι Τούρκοι… “βρυχώνταιι” τα Ηνωμένα Έθνη σε ανακοίνωσή τους, μετά τη διάσκεψη της Γενεύης και το νέο “ραντεβού” για τις 18 Ιανουαρίου, τονίζουν την ιστορική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί και τη δέσμευση των συμμετεχόντων να υποστηρίξουν τη διαδικασία προς μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού..
Απόλυτα ικανοποιημένος από τις έως τώρα συνομιλίες για το Κυπριακό εμφανίστηκε, εξάλλου, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
«Η απόφαση για συνέχιση της διάσκεψης καταδεικνύει ότι ξεκίνησε ουσιαστικός διάλογος για εξεύρεση λύσης που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του κυπριακού λαού», υπογράμμισε ο κ. Αναστασιάδης.
Σε άλλο μήκος κύματος ήταν, πάντως, οι δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως "με μικροπολιτικές μανούβρες δεν θα υπάρχει αποτέλεσμα".
Τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται "ταμπού" στις συνομιλίες, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την επανένωση της Κύπρου, δήλωσε, από την πλευρά του, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί.