LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΓενικάΔημοσίευση: 14 Δεκεμβρίου 2016 21:12

Σε αναζήτηση συναίνεσης για το έκτακτο βοήθημα η κυβέρνηση

Με ονομαστική ψηφοφορία "απαντά" σε Βερολίνο και ESM ο Τσίπρας μετά τον "πάγο" στα μέτρα για το χρέος. Σφοδρά "πυρά" από ΝΔ. Ζητά άμεσα λύση το ΠΑΣΟΚ. Συνεδριάζει η ΚΟ του Ποταμιού.

ΤΣΙΠΡΑΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

«Εθνικό μέτωπο» κόντρα στους δανειστές αναζητά η κυβέρνηση για το έκτακτο βοήθημα, το οποίο έγινε αφορμή για «πάγωμα» από το ESM στις κινήσεις του για το θέμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Θέλοντας λοιπόν να στείλει ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει αύριο αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία για την χορήγηση της έκτακτου βοηθήματος σε 1,6 εκατομμύρια χαμηλοσυνταξιούχους, σύμφωνα με τον διευθυντή της Κ.Ο. Κώστα Ζαχαριάδη, ο οποίος ζητά «να τοποθετηθούν όλοι με την ευθύνη και τη στάση που θα επιλέξουν», καθώς στο δημόσιο λόγο, υπάρχουν διακυμάνσεις αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα.

Η απόφαση σύμφωνα με πληροφορίες ελήφθη από τον ίδιο τον πρωθυπουργό που επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση. Σύμφωνα με τον διευθυντή της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ η ευρεία πλειοψηφία που θα καταγραφεί αύριο (πιθανόν μετά τις 13:00) βοηθάει στη διαπραγμάτευση. «Εμείς παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις, τις εξετάζουμε συνολικά και παίρνουμε αυτή την πρωτοβουλία σαν Κ.Ο. συνολικά, όλα έχουν τη βαρύτητά τους, και ο τρόπος που τοποθετούνται οι θεσμοί και βεβαίως και ο τρόπος που τοποθετείται το πολιτικό σύστημα πάνω σε αυτά τα ζητήματα», είπε. Σχολίασε πως όλα είναι «ρευστά» ακόμη και θύμισε πως στη συμφωνία του 2015 προβλέπεται ρητά ότι η υπερεκτέλεση του πλεονάσματος είναι στη διάθεση της κυβέρνησης, κάτι που τόνισε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε πρωινές του δηλώσεις.

Παυλόπουλος - Μοσκοβισί - Προεδρικό Μέγαρο - συνάντηση

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος τόνισε σήμερα ότι το ζήτημα θα τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία. «Θα εξηγήσουμε σε όποιον μας ρωτήσει ότι είναι εντός του μνημονιακού πλαισίου και πιστεύουμε ότι όταν δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις θα καταλάβουν», τόνισε ο ίδιος.

Εξάλλου, κατηγορηματικός εμφανίστηκε ο Πιέρ Μοσκοβισί, ότι οι παροχές που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας δεν παραβιάζουν τους όρους της συμφωνίας με τους δανειστές. «Στα μάτια μου οι όροι της συμφωνίας του Eurogroup δεν έχουν αλλάξει από τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP). Συμπλήρωσε πως η απαραίτητη ελάφρυνση του χρέους δεν έρχεται σε αντίθεση με την κοινωνική συνοχή που αναμένει ο ελληνικός λαός.

Η δήλωση του Πιερ Μοσκοβισί προκάλεσε ικανοποίηση στο Μαξίμου, με κυβερνητικές πηγές να σχολιάζουν πως «αποκαθιστά την πραγματικότητα και έρχεται σε αντίθεση με τους ακραίους κύκλους που προσπαθούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στη διαπραγμάτευση.

Η Νέα Δημοκρατία όμως εμμένει στη σκληρή της κριτική απέναντι στην κυβέρνηση, την οποία κατηγορεί για αλλοπρόσαλλη και τυχοδιωκτική πολιτική. Αναφέρει ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους δανειστές της χώρας σε πολυετείς ανέφικτους δημοσιονομικούς στόχους που επιφέρουν σκληρά μέτρα λιτότητας για να πάρει κάποια ελάφρυνση ύστερα από 25 χρόνια και στη συνέχεια μοιράζει ένα επίδομα στους συνταξιούχους, χωρίς να έχει κάνει καμιά συνεννόηση με τους δανειστές και τινάζει στον αέρα τη συμφωνία για την οποία μέχρι χθες πανηγύριζε.

Κυριάκος Μητσοτάκης - Φώφη Γεννηματά

Το Μαξίμου, από πλευράς του, καλεί τη ΝΔ να ξεκαθαρίσει ποια στάση θα κρατήσει στην ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή. «Θα ψηφίσει υπέρ των φτωχών συνταξιούχων και κατά της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου; Θα ψηφίσει υπέρ του δημόσιου συμφέροντος, της κοινωνικής συνοχής και της σταθερότητας της χώρας;» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση, τονίζοντας ότι η ΝΔ, για μια ακόμη φορά, συντάσσεται με τους πιο ακραίους από τους δανειστές -με τη φωνή του ΔΝΤ.

Δριμεία κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη ασκούν και πηγές της κυβέρνησης, που επισημαίνουν ότι στην αυριανή ψηφοφορία έχει δύο επιλογές: είτε να καταψηφίσει τα μέτρα στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων και την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, είτε να τα ψηφίσει, οπότε και δεν θα πρέπει "να τολμήσει στη συνέχεια να επανέλθει στην καταστροφολογία περί εκτροχιασμού του προγράμματος" από αυτή την κυβερνητική επιλογή. Ως προς αυτό, τον "συμβουλεύουν" να διαβάσει τις δηλώσεις του Π. Μοσκοβισί ότι "οι όροι της συμφωνίας του Eurogroup δεν έχουν αλλάξει από τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα".

Το ΠΑΣΟΚ πάντως ζητά να βρεθεί λύση ώστε να μη χάσουν το εφ’ άπαξ βοήθημα οι χαμηλοσυνταξιούχοι, «οι οποίοι δεν πρέπει να πληρώσουν τους λανθασμένους χειρισμούς του κ. Τσίπρα». "Δυστυχώς οι ψευτοπαλλικαρισμοί του κ. Τσίπρα υπονομεύουν ακόμη και τα πενιχρά αποτελέσματα της διπλά αποτυχημένης διαπραγμάτευσης του", σημειώνει το ΠΑΣΟΚ.

Όσον αφορά στο Ποτάμι, αύριο θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική του Ομάδα, προκειμένου να καθορίσει τη στάση της.

ΒΟΥΛΗ - ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ - ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ

Η απόφαση του ESM να “παγώσει” τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους λόγω των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού για τη 13η σύνταξη σε 1,6 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους και την απαλλαγή ΦΠΑ από τα νησιά που δέχονται προσφυγικές ροές, ανέβασε τους τόνους και στη Βουλή.

Με αφορμή τη συζήτηση και ψήφιση, σήμερα, της τροπολογίας για τη 13η σύνταξη τόσο βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας όσο και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επέκριναν με δριμύτητα την Κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, ζητώντας ενημέρωση. Σφοδρή ήταν η αντιπαράθεση του Άδωνι Γεωργιάδη με τη Θεανώ Φωτίου, η οποία συνέστησε ψυχραιμία, λέγοντας ότι θα ψηφιστούν τα μέτρα και δεν θα συμβεί τίποτα στο τέλος.

Κόντρα όμως, μεταξύ κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας, ξέσπασε και με αφορμή τα πρωτογενή πλεονάσματα. Η κόντρα ξεκίνησε με τη σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσαν στην κυβέρνηση ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Χάρης Θεοχάρης, γιατί όπως αποκαλύπτεται από έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπέγραψε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% από το 2018 και για 10 χρόνια.

Ακολούθησε δε και ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, η οποία αναφέρει ότι ο κ. Τσίπρας έχει, ήδη, υπογράψει τα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, με σκληρά μέτρα λιτότητας για πολλά χρόνια, ενώ το Μαξίμου απαντά ότι η Κυβέρνηση ποτέ δεν έχει αποδεχθεί πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για 10 χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης στη Δροσιά: Δεν υπάρχει αξιόπιστη αντιπρόταση για τις ΕυρωεκλογέςΣήμερα 16:19 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε ο πρθυπουργός στους κατοίκους των βορείων προαστίων για την κυβερνητική πολιτική σε προσφυγικό, συμπόρευση με την Εκκλησία και άλλα ζητήματα.

Φωτιές – Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι, θα “λειάνουμε τις επιπτώσεις του” (βίντεο)Σήμερα 19:43 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας για την κατακόρυφη, όπως είπε, αύξηση του πυροσβεστικού εξοπλισμού της χώρας για τη φετινή χρονιά.

Σπαρτιάτες - Κασιδιάρης: Πότε θα γίνει η δίκη για την εξαπάτηση εκλογέωνΣήμερα 19:30 | Ειδήσεις

Κατηγορούμενοι είναι 11 βουλευτές των Σπαρτιατών καθώς και ο Ηλίας Κασιδιάρης για την εξαπάτηση εκλογέων.

Τέμπη - ΣΥΡΙΖΑ: Θα ζητήσει προανακριτική για το “μπάζωμα”Σήμερα 16:31 | Ειδήσεις

Για ποια πρόσωπα θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την σύσταση προανακριτικής επιτροπής σχετικά με το ''μπάζωμα των Τεμπών''.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Βασιλιάς Κάρολος: επιστροφή στα δημόσια καθήκοντά του ενώ συνεχίζει τη θεραπεία για τον καρκίνο21:04Κυπριακό: Αιχμές Σαμαρά κατά των χειρισμών του Υπουργείου Εξωτερικών (εικόνες)20:59Ολυμπιακή φλόγα: Ο ΑΝΤ1 στο γαλλικό πλοίο “Μπελέμ” που θα την μεταφέρει (βίντεο) 20:46Εθνικό Πρόγραμμα “Προλαμβάνω” - Μητσοτάκης: η πρόληψη σώζει ζωές (εικόνες)20:33Άρειος Πάγος: Απόλυση 5 δικαστών λόγω καθυστέρησης στην έκδοση αποφάσεων20:19Φωτιές – Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι, θα “λειάνουμε τις επιπτώσεις του” (βίντεο)20:05Σπαρτιάτες - Κασιδιάρης: Πότε θα γίνει η δίκη για την εξαπάτηση εκλογέων19:52“I LOVE Σου Κου”: Εκλεκτοί καλεσμένοι και αποκλειστικές συνεντεύξεις το Σαββατοκύριακο19:38Πάτρα – Πανεπιστήμιο: Φοιτητές έκλεισαν πρύτανη στο γραφείο του (εικόνες)19:25Δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή 3 κατηγορούμενοι για ναρκωτικά19:12Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Θεαματική εκδήλωση για τα εγκαίνια του κτηρίου Θεσσαλονίκης (βίντεο)18:58Ολυμπιακή φλόγα: Η τελετή παράδοσης για το Παρίσι 2024 από το Παναθηναϊκό Στάδιο18:45Ημαθία: Ελεύθερος ο ιδιοκτήτης αλόγων για σεξουαλική παρενόχληση μαθητριών18:31Βρεφονηπιακοί σταθμοί: Δήμοι ζητούν νέα προθεσμία για τον εκσυγρονισμό των κτηρίων18:18ΗΠΑ - Τουρκία: Ο Ερντογάν αναβάλει την συνάντηση με τον Μπάιντεν18:05“Έρωτας φυγάς”: Sneak preview από το επεισόδιο της Παρασκευής (βίντεο)17:52Σκυλακάκης: Πιο πιθανό είναι να κερδίσεις το λαχείο παρά να σου γκρεμίσουν το αυθαίρετο 17:39Θεσσαλονίκη: μηχανή παρέσυρε και εγκατέλειψε ανήλικη17:26Αθηνά Οικονομάκου - Φίλιππος Μιχόπουλος: Χωρισμός μετά από 10 χρόνια κοινής πορείας17:12Τέμπη - ΣΥΡΙΖΑ: Θα ζητήσει προανακριτική για το “μπάζωμα” 16:59
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο