LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΚόμματαΔημοσίευση: 28 Νοεμβρίου 2016 22:34

Πρωτοβουλία από το Ποτάμι για σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας

"Όλοι μιλούν για συνεννόηση αλλά θεσμοθετημένους θεσμούς συνεννόησης δεν έχουμε" τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Παρόντες στην εκδήλωση Βούτσης, Μπακογιάννη κ.α.

Ποτάμι - εκδήλωση - Θεοδωράκης - Βούτσης - Μπακογιάννη - Κύρκος - Γραμματικάκης

Κοινοβουλευτική πρωτοβουλία για την θεσμοθέτηση και λειτουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας που θα συνεπικουρεί την εκάστοτε κυβέρνηση στην λήψη κρίσιμων αποφάσεών, παίρνει το Ποτάμι σύμφωνα με τα όσα είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην εκδήλωση του Κινήματος για τα εθνικά θέματα στο Ζάππειο.

Παρόντων του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, της συντονίστριας Εξωτερικών και Άμυνας της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάννη, του καθηγητή και Προέδρου του ΕΛΙΑΜΕΠ Λουκά Τσούκαλη, του ομότιμου καθηγητή και πρώην αντιπρόεδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χρήστου Ροζάκη αλλά και του Ευρωβουλευτή του Ποταμιού Μίλτου Κύρκου και του πρέσβη ε.τ. και του υπεύθυνου Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ποταμιού Γιώργου Κακλίκη ο επικεφαλής του Ποταμιού επεσήμανε ότι πρέπει να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις. «Όλοι μιλούν για συνεννόηση αλλά θεσμοθετημένους θεσμούς συνεννόησης δεν έχουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Κάνοντας ειδική αναφορά στο Κυπριακό ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι το Ποτάμι θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να ενισχύσει την προσπάθεια του Κυπριακού λαού και του Προέδρου Αναστασιάδη ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα του Κυπριακού. «Υπάρχει μια φράση που πολλοί πιστεύουν ότι την έχει πει ο Τσίπρας ενώ την έχει πει ο Ρούσβελτ. Θέλω να την επαναλάβω σήμερα με αφορμή την υπόθεση του Κυπριακού: "το μόνο που έχουμε να φοβόμαστε είναι ο φόβος". Πιστεύω ότι δεν έχουμε λόγο πια να φοβόμαστε την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των προσπαθειών που διεξάγει ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Αυτό το λέω για όλους τους δημοκρατικούς, προοδευτικούς πολίτες γιατί οι υπόλοιποι, αυτοί που κατατάσσονται στη σφαίρα του εθνικολαϊκισμού, έχουν πολλούς λόγους να φοβούνται το να πάψει να υπάρχει αυτή η πηγή έντασης ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία, διαιωνίζοντας τις δραματικές συνέπειες της εισβολής. Προτιμούν να θλίβονται για την εισβολή παρά να αγωνίζονται για την επίλυση του προβλήματος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ποτάμι - εκδήλωση - Θεοδωράκης - Βούτσης - Μπακογιάννη - Κύρκος - Γραμματικάκης

Λίγο νωρίτερα ο πρέσβης ε.τ. και υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ποταμιού Γιώργος Κακλίκης είχε παρουσιάσει την πρόταση του Κινήματος αναφέροντας: «Το Ποτάμι κρίνει κορυφαία πολιτική επιταγή την θεσμοθέτηση και λειτουργία ενός Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας που θα συνεπικουρεί την εκάστοτε κυβέρνηση στην λήψη κρίσιμων αποφάσεών που αφορούν στην ασφάλειά της  χώρας.  Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας θα είναι επιφορτισμένο με την επίβλεψη όλων των θεμάτων που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια, την εξωτερική πολιτική, τη στρατηγική άμυνα, τον συντονισμό πληροφοριών και την ασφάλεια των πόρων, χωρίς βέβαια να υποκαθιστά το ΚΥΣΕΑ το οποίο είναι αμιγώς κυβερνητικό σώμα».

Ποτάμι - εκδήλωση - Θεοδωράκης - Βούτσης - Μπακογιάννη - Κύρκος - Γραμματικάκης

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης από την πλευρά του αναφερόμενος στις σχέσεις της χώρας με την Τουρκία, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Η διατήρηση της άμεσης στενής σχέσης σε όλα τα επίπεδα με τη γείτονα χώρα, με την απαράβατη προϋπόθεση του απόλυτου σεβασμού στις διεθνείς συνθήκες , δηλαδή εν προκειμένω τη συνθήκη της Λωζάνης και τις αρχές του διεθνούς δικαίου αποτελεί τη μόνιμη βασική επιλογή για την ειρήνη, την ανάπτυξη των σχέσεων σε όλα τα επίπεδα και την απάλειψη κάθε ενδεχόμενης διεκδίκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων». 

Η συντονίστρια Εξωτερικών και Άμυνας της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη κατά τη διάρκεια της ομιλίας της αναφερομένη στην εκδήλωση τόνισε πως το Ποτάμι έχει αισθητήριο καθώς πολύς κόσμος ασχολείται πλέον με ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ενώ ευχήθηκε η σημερινή εκδήλωση να είναι η αρχή ενός γόνιμου διαλόγου για την αναγκαία και μακροπρόθεσμη εθνική στρατηγική. Μιλώντας για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις ανέφερε πως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα ο Ερντογάν φαίνεται αποφασισμένος να κάνει τα πάντα ώστε να φανεί ισότιμος, αν όχι ανώτερος, του Ατατούρκ. «Ο πατέρας του έθνους πρέπει να είναι ο Ερντογάν και κανένας άλλος» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ στη συνέχεια τόνισε ότι η Τουρκία προσπαθεί να αποτρέψει την ένωση των Κούρδων που ζουν στα σύνορα της, ώστε να μην ξυπνήσουν αισθήματα ανεξαρτητοποίησης. 

Ποτάμι - εκδήλωση - Θεοδωράκης - Βούτσης - Μπακογιάννη - Κύρκος - Γραμματικάκης

Ο καθηγητής και Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ Λουκάς Τσούκαλης αναλύοντας το τι πρέπει να κάνουμε για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα της χώρας ανέφερε: «Πρώτα από όλα, να αποφύγουμε άλλο ένα εθνικό πρωτάθλημα ανέξοδου πατριωτισμού ανάμεσα σε “δημαγωγούς” και “μειοδότες”. Να επενδύσουμε στις συμμαχίες εκτός συνόρων, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη δική μας αξιοπιστία και αναζητώντας εθνικούς εκπροσώπους που μιλάνε μια γλώσσα που καταλαβαίνουν και οι άλλοι. Με άλλα λόγια, να κάνουμε όλα αυτά που λείπουν σήμερα σε μια Ελλάδα εξασθενημένη, διχασμένη στο εσωτερικό και με πολύ περιορισμένο ειδικό βάρος εκτός συνόρων».

O ομότιμος καθηγητής και πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χρήστος Ροζάκης από την πλευρά του στάθηκε στη συνθήκη της Λωζάνης και τον Ταγίπ Ερντογάν αναφέροντας τους λόγους για τους οποίους ο Τούρκος Πρόεδρος αμφισβητεί την συνθήκη. Ως πρώτο λόγο ανέφερε ότι  Ερντογάν θέλει να αμαυρώσει τον Κεμάλ, και την ιστορία του, και ο καλύτερος τρόπος είναι να αμφισβητήσει την επιτυχία της συνθήκης της Λωζάνης, ενώ ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στα νοτιοανατολικά σύνορα της χώρας του με τη Συρία και το Ιράκ. 

Ποτάμι - εκδήλωση - Θεοδωράκης - Βούτσης - Μπακογιάννη - Κύρκος - Γραμματικάκης

Τέλος, ο Ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος είχε την ευκαιρία να αναπτύξει το σκεπτικό πίσω από την απόφαση των Ευρωβουλευτών του Κινήματος να καταψηφίσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το «πάγωμα» των ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία τονίζοντας: «Η αντίδραση αυτή του ΕΚ είναι όχι μόνο αναποτελεσματική αλλά εγκυμονεί και κινδύνους. Αναποτελεσματική γιατί όπως ήταν αναμενόμενο ο Ερντογάν την χρησιμοποιεί για να πυροδοτήσει ακόμη περισσότερο τον εθνικισμό των πολιτών της Τουρκίας. Εγκυμονεί δε κινδύνους γιατί δίνει στον Τούρκο πρόεδρο το κίνητρο να παίξει με τις αντοχές της Ευρώπης ανοίγοντας σιωπηρά και σε μικρό βαθμό την στρόφιγγα των προσφύγων. Ενδεχόμενη κατάρρευση της συμφωνίας δε, θα οδηγήσει στον μόνιμο εγκλωβισμό τους στη χώρα μας».

Κλείνοντας την ομιλία του κατέθεσε τρεις προτάσεις του Ποταμιού για το προσφυγικό – μεταναστευτικό αναφέροντας: 1. Έκκληση των Βρυξελλών: Μεταξύ Πάσχα και Ραμαζανιού όλα τα παιδιά σε σπίτι! 2. Να στηρίξουμε τη συμφωνία ΕΕ Τουρκίας με κάθε τρόπο. 3. Να συγκροτηθεί μια διακομματική επιτροπή εργασίας για να βοηθήσει στην απορρόφησης των υπαρχόντων κονδυλίων.

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας, ενώ μαγνητοσκοπημένους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Μάρτιν Σουλτς, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο Τζιάνι Πιτέλα, επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΓιώργος Παπανδρέου: επαφές με τους υποψηφίους για την προεδρία του ΚΙΝΑΛΧθες 19:52 | Ειδήσεις

Θα συναντηθεί με όλους τους υποψηφίους για την ηγεσία του κόμματος αλλά και με τους Μανώλη Χριστοδουλάκη και Βασίλη Κεγκέρογλου.

ΚΙΝΑΛ - Λοβέρδος σε Παπανδρέου: θα κατέβω κανονικά υποψήφιοςΧθες 22:47 | Ειδήσεις

Οι δύο άνδρες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία στο πλαίσιο της μεσολαβητικής πρωτοβουλίας που αναλαμβάνει ο πρώην πρωθυπουργός στο ΚΙΝΑΛ.

Δένδιας στο Associated Press: Η δέσμευση των ΗΠΑ και το “όραμα” της Τουρκίας (βίντεο)Χθες 11:23 | Ειδήσεις

Ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως η αμερικανική παρουσία παραμένει ακόμη απαραίτητη στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

“Μπάλλος” - Αίγυπτος: Αλληλεγγύη προς τον ελληνικό λαό για τις πλημμύρεςΧθες 23:38 | Ειδήσεις

Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη της Αιγύπτου προς την Ελλάδα μετά από τις πλημμύρες που έφερε ο "Μπάλλος".

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Αλόη: τρία ροφήματα για γρήγορο αδυνάτισμα!23:59Κορονοϊός - Μιλάνο: Ένταση και προσαγωγές σε πορεία αντιεμβολιαστών23:50“Μπάλλος” - Αίγυπτος: Αλληλεγγύη προς τον ελληνικό λαό για τις πλημμύρες23:42Κακοκαιρία “Μπάλλος” - Καλαμαριά: Δέντρο έπεσε πάνω σε πολυκατοικία23:30Πειραιάς: συναγερμός για εξαφάνιση ανήλικης23:17ΚΙΝΑΛ - Λοβέρδος σε Παπανδρέου: θα κατέβω κανονικά υποψήφιος23:04ΠΑΟΚ – Ηρακλής: νίκη ουσίας και γοήτρου για τον “Δικέφαλο”22:51Παναθηναϊκός – Ιωνικός: Υγιεινός…. περίπατος στην Λεωφόρο22:38“Αναφορά στον Ιωάννη Καποδίστρια”: Στην Ελβετία η παγκόσμια πρεμιέρα22:26Κορονοϊός – ΕΟΔΥ: που θα γίνονται δωρεάν rapid test την Κυριακή22:13Υπέροχες μάσκες για λαμπερά μαλλιά χωρίς ψαλίδα22:00Σουδάν: Χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν από τον στρατό να αναλάβει την εξουσία21:47Κακοκαιρία “Μπάλλος” - Μεσολόγγι: προβλήματα από την υπερχείλιση ρέματος21:34Ρωσία: δεκάδες νεκροί από κατανάλωση νοθευμένου αλκοόλ21:21Κακοκαιρία “Μπάλλος” - Αγρίνιο: αίτημα για κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης21:07Απόλλωνας Σμύρνης – Αστέρας Τρίπολη: έσπασαν… το ρόδι οι Αρκάδες20:54Κορονοϊός - επιστήμονες BioNTech στον ΑΝΤ1: πώς δημιουργήθηκε το πρώτο εμβόλιο (βίντεο)20:40Καρκίνος μαστού: Η αξία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης20:27Απόλλων Πάτρας – ΑΕΚ: Παράσταση… για ένα ρόλο στην Αχαΐα20:14Άρης – Κολοσσός Ρόδου: Άλωσαν το Αλεξάνδρειο οι νησιώτες20:01
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο