LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΔιπλωματίαΔημοσίευση: 16 Νοεμβρίου 2016 14:59

Η ομιλία – “παρακαταθήκη” του Ομπάμα στην Αθήνα

Ύμνοι για τους Έλληνες. "Καμπανάκι" για τους κινδύνους της Δημοκρατίας. Νέο μήνυμα για το χρέος. Αίσθηση απο τις αναφορές του στο ούζο, τον Αντετοκούνμπο και το... φιλότιμο.

AP - Ομπάμα - Ιδρυμα Στ. Νιάρχος - ομιλία

Με μια ομιλία στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που κατά πολλούς χαρακτηρίστηκε ως «παρακαταθήκη», ολοκλήρωσε το ταξίδι του στην Ελλάδα ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα.

Χρησιμοποίησε ελληνικές λέξεις, αναφέρθηκε στις γιορτές της 28ης Οκτωβρίου με το ούζο, στον Γιάννη Αντετοκούνμπο που, όπως είπε, βελτιώνεται κάθε χρόνο, αλλά και στους αρχαίους φιλοσόφους, στην Ιστορία της Ελλάδας και στο φιλότιμο, που είναι ο πιο σημαντικός θώκος του πολίτη.

Για όλα αυτά ήθελε, όπως είπε, να είναι η Ελλάδα ο τελευταίος σταθμός της καριέρας του ως Προέδρου.  Γιατί «εδώ πριν από 25 αιώνες, στους βράχους αυτής της πόλης δημιουργήθηκε μια νέα ιδέα, η Δημοκρατία και το κράτος», όπως τόνισε, εκφράζοντας παράλληλα την ευγνωμοσύνη του για όσα προσέφερε η Ελλάδα, "αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας...".

Ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι οι ΗΠΑ ευγνωμονούν τους Έλληνες για τη φιλία τους και πρόσθεσε ότι «έχουμε χρέος στην Ελλάδα, για την αλήθεια, την πίστη... Καθόλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας η φλόγα άναψε εδώ στην Αθήνα και ποτέ δεν έσβησε».

AP - Ομπάμα - Ιδρυμα Στ. Νιάρχος - ομιλία

Το χρέος είναι κλειδί για να ανακάμψει η χώρα

Ο Μπαράκ Ομπάμα έστειλε εκ νέου μήνυμα στους δανειστές για το χρέος. Τόνισε ότι ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα που διευκολύνουν τη βιωσιμότητα του χρέους και σημείωσε ότι το χρέος είναι κλειδί για να ανακάμψει η χώρα.

"Το ΔΝΤ δήλωσε ότι το χρέος είναι κλειδί για να ανακάμψει η Ελλάδα. Έχουν δίκιο είναι σημαντικό για να βρουν ελπίδα οι νέοι, για να ξέρουν ότι υπάρχει μέλλον, σύστημα εκπαίδευσης", είπε χαρακτηριστικά.

Έστειλε όμως και μήνυμα στην Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, προκειμένου η χώρα μας να παραμείνει ανταγωνιστική. "Θα ήθελα να συγχαρώ τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις μεταρρυθμίσεις. Θα συνεχίσετε να έχετε την υποστήριξη των ΗΠΑ", υποσχέθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Επίσης, παρακίνησε τους νέους να μη μεταναστεύουν για να βρουν δουλειά, αλλά να παραμείνουν στη χώρα τους για να μεγαλουργήσουν. "Η Δημοκρατία γίνεται απλούστερη όταν όλοι τρώνε το ίδιο φαγητό και λατρεύουν τον ίδιο Θεό", είπε χαρακτηριστικά ο Μπαράκ Ομπάμα.

AP - Ομπάμα - Ιδρυμα Στ. Νιάρχος - ομιλία

Προσφυγικό: Η γενναιοδωρία των Ελλήνων ενέπνευσε τον κόσμο

Για ακόμα μία φορά ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε στη γενναιοδωρία των Ελλήνων όσον αφορά στο προσφυγικό.

«Στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αποκλεισμοί. Οι Δημοκρατίες βοηθούν τους πρόσφυγες. Και ποτέ άλλοτε στον κόσμο δεν έχουμε δει τέτοια συμπόνια προς τους πρόσφυγες, όπως στην Ελλάδα. Η γενναιοδωρία των Ελλήνων ενέπνευσε τον κόσμο. Η Ελλάδα δεν μπορεί να επωμιστεί μόνη της το προσφυγικό. Η Δημοκρατία σας όμως ανοίγει την αγκαλιά της», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Τόνισε δε ότι ενώ σε κάποιες χώρες γίνονται εκλογές, δεν υπάρχει πραγματικά δημοκρατικό πολίτευμα. «Εμείς ως χώρα πιστεύουμε στις ιδέες και τις αξίες που γεννήθηκαν εδώ πριν από αιώνες. Η ιστορία μας έχει δείξει ότι οι χώρες με δημοκρατικές κυβερνήσεις είναι πιο δίκαιες και πιο σταθερές. Η Δημοκρατία μας έδειξε ότι είμαστε πιο ισχυροί από τους τρομοκράτες. Εκείνοι προσπάθησαν να αλλάξουν την ζωή των ανθρώπων δια της βίας και να μας κάνουν να παρεκλίνουμε από τις δικές μας αξίες. Η Δημοκρατία είναι ισχυρότερη», σημείωσε. 

«Είναι δική μου πεποίθηση ότι οι δημοκρατίες μπορούν να λύνουν προβλήματα μέσω της διπλωματίας. Μέσω της διπλωματίας βρήκαμε λύση με το Ιράν και ανοίξαμε δρόμους επικοινωνίας με την Κούβα» τόνισε. 

«Η Δημοκρατία μπορεί να είναι ατελής, μπορεί να είναι αργή, δύσκολη στην υλοποίηση σε μια πολυφυλετική χώρα, όπως είναι η ΗΠΑ, η Δημοκρατία είναι πολύπλοκη, αλλά είναι η καλύτερη. Η δημοκρατία, όπως και όλοι οι ανθρώπινοι θεσμοί είναι ατελής. Μπορεί να είναι ατελής και δύσκολοι στην υλοποίηση. Οι πολιτικοί στις δημοκρατίες είναι αντιδημοφιλείς γιατί στην δημοκρατία απαιτούνται συμβιβασμοί» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα.

AP - Ομπάμα - Ιδρυμα Στ. Νιάρχος - ομιλία

Έχουμε διαφορετικές απόψεις με τον Τραμπ

Ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρθηκε και στον Ντόναλντ Τραμπ αλλά και στον τρόπο με τον οποίο θα γίνει ομαλά η μετάβαση στις ΗΠΑ.

«Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ και εγώ έχουμε διαφορετικές απόψεις. Αλλά η δημοκρατία εξασφαλίζει την ομαλή μετάβαση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η νομιμότητα μπορεί να έρθει μόνο από το λαό. Η ελευθεροτυπία είναι απαραίτητη. Εγώ και ο νέος πρόεδρος έχουμε πολλές διαφορές, αλλά οι δημοκρατίες αυτό κάνουν: διευκολύνουν την ομαλή μετάβαση εξουσίας...Η δημοκρατία είναι το σοφότερο πολίτευμα», είπε ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. 

Η ανισότητα κάποτε γινόταν ανεκτή γιατί οι άνθρωποι δεν είχαν μέτρο σύγκρισης. Τώρα δεν είναι ανεκτή. Στις δικές μας κοινωνίες θέλουμε οι άνθρωποι να ανταμοίβονται για τα δημιουργήματά τους. Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται ότι ο ένας κερδίζει και ο άλλος χάνει, υψώνονται τείχη ανάμεσα στους ανθρώπους. Το είδαμε στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ, στο Brexit. Τώρα ζούμε σε μία παγκοσμιοποιημένη κοινωνία. Δεν μπορούμε να κοιτάζουμε προς τα πίσω. Πρέπει να κοιτάμε το μέλλον. Δεν μπορούμε να κινούμαστε σε συγκρούσεις ανάμεσα στις χώρες. Το μονοπάτι της παγκοσμιοποίησης πρέπει να καλυτερεύσει» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα.

AP - Ομπάμα - Ιδρυμα Στ. Νιάρχος - ομιλία

Χρειαζόμαστε γενναίους πολιτικούς

Ποια όμως είναι η συνταγή της επιτυχίας για τον Μπαράκ Ομπάμα; Όπως είπε, χρειαζόμαστε γενναίους πολιτικούς που θα δράσουν υπέρ των νέων θέσεων εργασίας και των καλύτερων μισθών. "Ξέρουμε ότι πρέπει να επενδύσουμε στη μόρφωση των νέων ανθρώπων. Γνωρίζουμε ότι πρέπει να ενθαρρύνουμε την επιχειρηματικότητα αλλά και ένα έχουμε ένα κοινωνικό πακέτο για τους αδύναμους", ανέφερε.

Πρόσθεσε δε ότι πρέπει να αυξηθούν τα στάνταρντ για να υπάρξει υποστήριξη από τους εργαζόμενους. "Οι άνθρωποι πρέπει να βλέπουν τα πλεονεκτήματα στη ζωή τους και όχι μόνο αυτά των πολυεθνικών" κατέληξε ο Αμερικανός Πρόεδρος, ο οποίος έκλεισε την ομιλία του φωνάζοντας: «Ζήτω η Ελλάς».

AP - Ομπάμα - Ιδρυμα Στ. Νιάρχος - ομιλία

Βουλευτές, επιχειρηματίες και άλλες εξέχουσες προσωπικότητες έδωσαν το παρόν στην ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ, Θοδωρής Κυριακού.

Θοδωρής Κυριακού - ομιλία Ομπάμα - Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης κατά Τουρκίας στην Σύνοδο με Κύπρο - ΙσραήλΣήμερα 14:04 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε για τις τουρκικές προκλήσεις, τον αγωγό EastMed, την κλιματική αλλαγή και την πλούσια ατζέντα της Τριμερούς Συνόδου.

ΚΙΝΑΛ - Λοβέρδος: στηρίζω Ανδρουλάκη στον δεύτερο γύροΣήμερα 16:12 | Ειδήσεις

Τι αναφέρει σε δήλωση του ο Ανδρέας Λοβέρδος, σχετικά με την ψήφο στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών για τον νέο Πρόεδρο του Κινήματος.

Ο Οικονόμου για τους ανεμβολίαστους αστυνομικούς που κάνουν έλεγχο σε κλειστό χώροΣήμερα 12:13 | Ειδήσεις

Τι είπε για την στρατηγική της κυβέρνησης απέναντι στην πανδημία, την επιδίωξη να μείνει η αγορά ανοιχτή τα Χριστούγεννα και την Εκκλησία.

Τσίπρας: Τραγική η κατάσταση στα μέσα μαζικής μεταφοράςΣήμερα 14:43 | Ειδήσεις

Επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση κατά την συνάντηση με το συνδικάτο εργαζομένων στον ΟΑΣΑ και των θυγατρικών εταιρειών. Η απάντηση Οικονόμου.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τροχαίο ατύχημα με τραυματίες στην παλαιά εθνική Λαμίας - Θεσσαλονίκης (εικόνες)20:13Πάτρα: διασωληνώθηκε παιδί με εγκεφαλίτιδα19:59Κασόγκι: Σύλληψη υπόπτου για τη δολοφονία του δημοσιογράφου19:44Μιχαηλίδου: Ένα νοσοκομείο αναφοράς για την παιδική κακοποίηση σε κάθε Περιφέρεια της χώρας19:31 Στέφαν Γέλοβατς: Θρήνος στην κηδεία του (εικόνες)19:16Πάτρα - ΕΠΑΛ: τραυματίας μαθητής, ξύλο και φωτιές (εικόνες)19:02Ecofin - Συντελεστές ΦΠΑ: Οι αλλαγές και οι εξαιρέσεις 18:49“The 2Night Show”: αντρική υπόθεση η Τρίτη (εικόνες)18:35Τσίπρας στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο: Η ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι μόνο αριθμοί18:22Στέφαν Γέλοβατς - Basket League: Η 10η αγωνιστική αφιερωμένη στη μνήμη του 18:08Κορονοϊός - Λύματα: Πτωτικές τάσεις στο ιικό φορτίο17:55Κορονοϊός: Ο “χάρτης” με τα κρούσματα της Τρίτης17:42Κορονοϊός: Δεκάδες θάνατοι και 7009 νέα κρούσματα στην Ελλάδα17:30ΚΕΠ: Σκότωσε εν ψυχρώ δύο ανθρώπους γιατί του ζήτησαν να φορέσει μάσκα (βίντεο)17:17Καιρός: τοπικές βροχές, ισχυροί άνεμοι και κρύο την Τετάρτη17:04Λαμία - Τροχαίο: Ντελιβεράς παρασύρθηκε από μπετονιέρα (εικόνες)16:53“Θεματοφύλακες του Συντάγματος”: Λουκέτο στο “Υπουργείο Θεραπειών” (βίντεο)16:40Κορονοϊός - Λαμία: θρήνος στην κηδεία της 14χρονης (εικόνες)16:26ΚΙΝΑΛ - Λοβέρδος: στηρίζω Ανδρουλάκη στον δεύτερο γύρο16:13“Η Φάρμα”: τι θα δούμε την Τρίτη16:00
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο