LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΚυβέρνησηΔημοσίευση: 04 Νοεμβρίου 2016 22:00

Η νέα κυβέρνηση

Ποια τα νέα πρόσωπα στο κυβερνητικό σχήμα και ποια τα νέα πέντε υπουργεία. Ποιοι έμειναν εκτός και ποιοι άλλαξαν αρμοδιότητες. Ολόκληρη η σύνθεση της κυβέρνησης.

Μέγαρο Μαξίμου - Νύχτα

Σε "σαρωτικό" ανασχηματισμό προχώρησε ο Πρωθυπουργός, καθώς εκτός από τα νέα πρόσωπα που εισέρχονται στο κυβερνητικό σχήμα, δημιουργούνται πέντε νέα υπουργεία.

Η ορκωμοσία του νέου Υπουργικού Συμβουλίου θα γίνει στις 13:00 του Σαββάτου, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και παρουσία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. 

Όπως προέκυψε από τις αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα, μετά τα πολύωρα παζάρια με διάφορους υπουργούς – και κυρίως τον εκρηκτικό διάλογο του τέως Υπουργού Παιδείας με τον Πρωθυπουργό - αλλά και τις συνεννοήσεις με τον κυβερνητικό εταίρο, Πάνο Καμμένο, εκτός Κυβέρνησης έμειναν «βαριά ονόματα», με …σημαντικότερο, δεδομένης και της υψηλής θέσης στην οποία εξελέγη στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό του Νίκου Φίλη, ο οποίος παραδίδει την σκυτάλη του Υπουργείου στον βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Γαβρόγλου.

Εκτός κυβέρνησης έμεινε ακόμα ο τέως υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς, ο τέως υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νίκος Παρασκευόπουλος, ο τέως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, ο τέως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, η τέως αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, ο τέως αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκος Μπόλαρης, ο τέως υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, ο τέως υφυπουργός Παιδείας Θεοδόσης Πελεγρίνης και η τέως υφυπουργός αρμόδια για θέματα Βιομηχανίας, Θεοδώρα Τζάκρη. Εκτός έμεινε και η Μαρίνα Χρυσοβελώνη, τέως υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Παπανάτσιου - Παπαδημητρίου - Γαβρόγλου - Αχτσιόγλου

Τα ηνία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, το οποίο σπάει, αναλαμβάνει ο καθηγητής Δημήτρης Παπαδημητρίου, με αναπληρωτή Υπουργό τον παραμένοντα Αλέξη Χαρίτση και Υφυπουργό τον μέχρι σήμερα Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιο Πιτσιόρλα.

Στους παραμένοντες στην κυβέρνηση και στο ίδιο πόστο είναι αρκετά πρόσωπα, με πρώτο τον αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη, αλλά και τους Τσακαλώτο, Καμμένο (μένει ως αναπληρωτής Υπουργός ΥΕΘΑ ο Δημήτρης Βίτσας) και Κοτζιά στα υπουργεία Οικονομικών, Άμυνας και Εξωτερικών αντίστοιχα. Δεν αλλάζει ούτε η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας με τους κ. Ξανθό και Πολάκη να διατηρούν τις θέσεις τους.

Στο οικονομικό επιτελείο, έκπληξη δεδομένης της καλής πορείας των δημόσιων εσόδων, αποτελεί η καρατόμηση του Τρύφωνα Αλεξιάδη και η αντικατάσταση του απο την Κατερίνα Παπανάτσιου, ενώ στην θέση του παρέμεινε ο, έχων άριστη σχέση και με τους δανειστές, Γιώργος Χουλιαράκης.

Από πλευράς του ο Γιάννης Μουζάλας μένει στη θέση του, αποκτώντας όμως υπουργική καρέκλα, καθώς το ένα εκ των πέντε νέων υπουργείων είναι αυτό της Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Συνολικά, δεκαπέντε νέα πρόσωπα περιλαμβάνονται στο νέο κυβερνητικό σχήμα, προστέθηκαν αρκετοί εξωκοινοβουλευτικοί, ενώ ενισχύθηκε η παρουσία των Ανεξάρτητων Ελλήνων, καθώς μπορεί να έφυγε η Μαρίνα Χρυσοβελώνη, όμως μπήκαν οι βουλευτές Κώστας Ζουράρις και Βασίλης Κόκκαλης, καθώς και ο πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ, Νίκος Μαυραγάνης.

Αλέξης Τσίπρας - Δημήτρης Τζανακόπουλος

Για ανασχηματισμό ανανέωσης και προοπτικής, με στόχο την ανάπτυξη και την βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ευχήθηκε καλή επιτυχία στο νέο υπουργικό συμβούλιο, μέσω Twitter.

Για βόλεμα «κολλητών» και «επικίνδυνη Κυβέρνηση» κάνει λόγο στο πρώτο της σχόλιο η Νέα Δημοκρατία για τον ανασχηματισμό.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, σχολιάζοντας τον ανασχηματισμό τη Κυβέρνησης προσερχόμενη σε πολιτική εκδήλωση στο Βόλο, σχολίασε μεταξύ άλλων, "η ιστορία έχει αποδείξει ότι κανένας ανασχηματισμός και καμιά αλλαγή προσώπων δεν μπορεί να σώσει μια κυβέρνηση που είναι πολίτικά χρεοκοπημένη και κοινωνικά απομονωμένη. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει απομακρυνθεί από την ελληνική κοινωνία και δεν μπορεί με κανένα τρόπο να ξεπεράσει τα αδιέξοδα που δημιουργεί".

Σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για τις επιλογές του στο πλαίσιο του ανασχηματισμού που ανακοινώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής, ανακατεύοντας τελείως την κυβερνητική τράπουλα, εξαπέλυσε το ΚΚΕ.

«O Τσίπρας έχει χρέη», σχολιάζει το Ποτάμι, προσθέτοντας «η κοινωνία δεν θέλει περισσότερα υπουργεία και υφυπουργεία. Η κοινωνία θέλει λύσεις, απαντήσεις, αποτελέσματα. Η χώρα δε θέλει λαϊκιστές, ερασιτέχνες και κομματικούς υπαλλήλους. Ο κ.Τσίπρας όμως δεν ξέρει άλλο δρόμο. Και έχει χρέη στους ΑΝΕΛ, στην εκκλησία, στο παλιό σύστημα, στους κομματικούς του βαρόνους. Έρμη Ελλάς».  

«Ευχόμαστε στην κυβέρνηση να βρει ένα φιλολαϊκό βηματισμό, ώστε να ασχοληθεί με τα προβλήματα των Ελλήνων πολιτών, ρίχνοντας τα βάρη στους έχοντες και κατέχοντες. Αν πάλι, η πράξη δείξει ότι ο ανασχηματισμός, είναι αλλαγή ισορροπιών και όχι αλλαγή πολιτικής, αυτό θα φανεί πολύ γρήγορα. Ο κ. Τσίπρας δεν έχει πολιτικό χρόνο πλέον για πειραματισμούς. Αν αποτύχει, το σχήμα αυτό, θα είναι το τελευταίο πριν τις εκλογές», αναφέρει η Ένωση Κεντρώων.

«Ένας αδύναμος πρωθυπουργός έφτιαξε μια αδύναμη κυβέρνηση. Ένα σχήμα αποτυχίας», σημειώνει ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, προσθέτοντας «εχουμε πλέον δυο κυβερνήσεις: Μια μνημονιακή από την οποία έφυγε κάθε στέλεχος με την ιδεολογία του ΣΥΡΙΖΑ και μια διακοσμητική που θα ασχολείται με τα καθημερινά: Ρουσφέτια, διευθετήσεις και προσλήψεις».

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης:

Πρωθυπουργός: Αλέξης Τσίπρας

Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης: Ιωάννης Δραγασάκης

Υπουργείο Εσωτερικών

Υπουργός: Παναγιώτης Σκουρλέτης

Αναπληρωτής Υπουργός με αρμοδιότητες Προστασίας του Πολίτη: Νικόλαος Τόσκας

Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης: Μαρία Κόλλια Τσαρουχά

Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης

Υπουργός: Δημήτρης Παπαδημητρίου

Αναπληρωτής Υπουργός: Αλέξανδρος Χαρίτσης

Υφυπουργός: Στέργιος Πιτσιόρλας

Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

Υπουργός: Νικόλαος Παππάς

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Υπουργός: Παναγιώτης Καμμένος

Αναπληρωτής Υπουργός: Δημήτριος Βίτσας

Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Υπουργός: Κωνσταντίνος Γαβρόγλου

Αναπληρωτής Υπουργός έρευνας: Κωνσταντίνος Φωτάκης

Υφυπουργός: Δημήτριος Μπαξεβανάκης

Υφυπουργός: Κωνσταντίνος Ζουράρις

Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Υπουργός: Έφη Αχτσιόγλου

Αναπληρωτρια Υπουργός: Ουρανία Αντωνοπούλου

Αναπληρωτρια Υπουργός: Θεανώ Φωτίου

Υφυπουργός: Αναστάσιος Πετρόπουλος

Υπουργείο Εξωτερικών

Υπουργός: Νικόλαος Κοτζιάς

Αναπληρωτής Υπουργός: Γεώργιος Κατρούγκαλος

Υφυπουργός: Ιωάννης Αμανατίδης

Υφυπουργός για τον Απόδημο Ελληνισμό: Τέρενς Σπένσερ Κουίκ

Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Υπουργός: Σταύρος Κοντονής

Αναπληρωτής Υπουργός: Δημήτριος  Παπαγγελόπουλος

Υπουργείο Οικονομικών

Υπουργός: Ευκλείδης Τσακαλώτος

Αναπληρωτής Υπουργός: Γεώργιος Χουλιαράκης

Υφυπουργός: Κατερίνα Παπανάτσιου

Υπουργείο Υγείας

Υπουργός Ανδρέας Ξανθός

Αναπληρωτής Υπουργός: Παύλος Πολάκης

Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Υπουργός: Όλγα Γεροβασίλη

Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Υπουργός: Λυδία Κονιόρδου

Υφυπουργός Αθλητισμού: Γεώργιος Βασιλειάδης

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Υπουργός: Γιώργος Σταθάκης

Αναπληρωτής Υπουργός: Σωκράτης Φάμελος

Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Υπουργός: Χρήστος Σπίρτζης

Υφυπουργός: Νικόλαος Μαυραγάνης

Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής

Υπουργός: Ιωάννης Μουζάλας

Υφυπουργός: Ιωάννης Μπαλάφας

Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Υπουργός: Παναγιώτης Κουρουμπλής

Υφυπουργός: Νεκτάριος Σαντορινιός 

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Υπουργός: Ευάγγελος Αποστόλου

Αναπληρωτής Υπουργός: Ιωάννης Τσιρώνης

Υφυπουργός: Βασίλειος Κόκκαλης 

Υπουργείο Τουρισμού

Υπουργός: Έλενα Κουντουρά

Υπουργος Επικρατείας: Αλέξανδρος Φλαμπουράρης

Υπουργός Επικρατείας: Χριστόφορος Βερναρδάκης

Υφυπουργός παρά τώ Πρωθυπουργώ:  Δημήτριος Λιάκος

Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος:  Δημήτριος Τζανακόπουλος

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΞύλο στη Βουλή: Φλώρος - Γραμμένος “πιάστηκαν στα χέρια”Σήμερα 12:23 | Ειδήσεις

Πώς συνέβη η διένεξη η οποία οδήγησε στο να "ανάψουν τα αίματα", και προκάλεσε τη χειροδικία του Κ. Φλώρου κατά του Β. Γραμμένου.

Υγεία – Κασσελάκης: οι δηλώσεις του για τις δημόσιες δαπάνες που “άναψαν φωτιές”Σήμερα 12:49 | Ειδήσεις

Σκληρή κριτική από την Νέα Αριστερά που τον κατηγορεί για άγνοια. «Ο Κασσελάκης ζητάει μείωση δαπανών στην Υγεία», καταγγέλλει ο Γεωργιάδης.

Νατσιός στον ΑΝΤ1: Η δήλωση Παπαδόπουλου, το σύνθημα του Αυτιά και το “θαύμα” των ΕυρωεκλογώνΣήμερα 09:32 | Ειδήσεις

Ο πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιός βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή του ΑΝΤ1 ''Καλημέρα Ελλάδα''. 

Ευρωεκλογές - Γκάλοπ: Ποιοι υποψήφιοι προηγούνται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρωνΧθες 19:36 | Ειδήσεις

Ποιο ποσοστό συγκεντρώνει το πρώτο κόμμα στην εκίμηση ψήφου. Ποιο κόμμα είναι δεύτερο και ποιο τρίτο. Πώς κινούνται τα υπόλοιπα κόμματα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ευρωεκλογές 2024: Στέφος, Αντώναρος, Μπουτζέτη και Αναγνωστάκης στο δρόμο για τις κάλπες14:13ΔΥΠΑ: Επίδομα καταβάλλεται στους ανέργους με “Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης”13:59Δολοφονία Λυγγερίδη: Πότε απολογούνται οι συλληφθέντες 13:46“Ο Πρώτος από εμάς” - Sneak Preview: Αγωνία και φόβος στο επεισόδιο της Τετάρτης (εικόνες)13:32Ζώδια – Λίτσα Πατέρα: Η Τετάρτη φέρνει ένταση και απρόβλεπτα, αλλά στο βάθος ελπίδα (βίντεο)13:18Υγεία – Κασσελάκης: οι δηλώσεις του για τις δημόσιες δαπάνες που “άναψαν φωτιές”13:05Άγιος Δημήτριος: Διανομέας δέχεται άγρια επίθεση στη μέση του δρόμου (βίντεο)12:51Νίκος Παπανδρέου στο “Πρωινό”: Ας μπορούσα να ρωτήσω τον πατέρα μου, αν είναι περήφανος για εμένα σήμερα (βίντεο)12:39Ξύλο στη Βουλή: Φλώρος - Γραμμένος “πιάστηκαν στα χέρια”12:24Άγιοι Ανάργυροι: φωτογραφίες ντοκουμέντο με το μαχαίρι που ο 39χρονος σκότωσε την Κυριακή (βίντεο)12:11Γενοκτονία Αρμενίων: η κτηνωδία που δεν παραδέχθηκε ποτέ η Τουρκία12:11Κηφισιά: Θύμα διάρρηξης ο Λούκας Βιλντόζα του Παναθηναϊκού11:58Σκύδρα - Καταγγελία για bullying: Συμμαθητής μου, έσβησε τσιγάρο στο μάγουλό μου11:44Πολεμική Αεροπορία: Επισμηνίας βρέθηκε νεκρός στη μονάδα του11:31Κηφισός: Κινηματογραφική καταδίωξη μετά από απόπειρα ληστείας11:18ΟΔΔΗΧ: Στις αγορές με νέα έκδοση ομολόγου η Ελλάδα11:04Αφρικανική σκόνη: Οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας για την προστασία των πολιτών10:51Κορινθία - Τροχαίο δυστύχημα: Νεκρός οδηγός μηχανής που “καρφώθηκε” σε κολώνα10:37Αφρικανική σκόνη: Πώς προέκυψε, πώς αντιμετωπίζεται (βίντεο)10:24Ηράκλειο – Καταγγελία 19χρονου: Νεαροί με έδερναν και η ανήλικη αδερφή τους τραβούσε βίντεο10:10
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο