LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΔιπλωματίαΔημοσίευση: 02 Νοεμβρίου 2016 22:32

Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πειραιά ο Λαβρόφ

Τι είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ για τα ενεργειακά, τον πόλεμο στη Συρία αλλά και τις εκλογές στις ΗΠΑ. 

Νίκος Κοτζιάς - Σεργκέι Λαβρόφ - Επίτιμος διδάκτορας - Πανεπιστήμιο Πειραιά
Στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, η τελετή αναγόρευσης του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Βικτόροβιτς Λαβρόφ, σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιώς, της Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών, του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. 

Κοτζιάς: ο Λαβρόφ είναι ένας οραματιστής με στρατηγική σκέψη 

Στην προσφώνησή του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, αναφερόμενος στην μακρά παράδοση της ρωσική διπλωματίας, είπε ότι ανέδειξε άνδρες, όπως ο Ιωάννης Καποδίστριας και ο Αντρέι Γκρομίκο, άνδρες που υπερέβησαν την εποχή τους, συγκαταλέγοντας στην πλειάδα των ανδρών αυτών της ρωσικής διπλωματίας και τον Σεργκέι Λαβρόφ, τον «φίλο» του όπως είπε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Κοτζιάς εξαίροντας τις ικανότητες του στην διπλωματία, είπε πως είναι ένας κορυφαίος διπλωμάτης, οραματιστής με στρατηγική σκέψη, αναφέροντας ως παράδειγμα την επιτυχή του παρέμβαση στο ζήτημα της επίλυσης του χημικού οπλοστασίου στην Συρία.

Νίκος Κοτζιάς - Σεργκέι Λαβρόφ - Επίτιμος διδάκτορας - Πανεπιστήμιο Πειραιά 

Επισημαίνοντας την ευρύτητα των γνώσεών του, είπε ότι γνωρίζει καλά την Κίνα, τις ΗΠΑ και φυσικά την Ρωσία , τους παγκόσμιους παίκτες και τα παγκόσμια προβλήματα. Είπε μάλιστα, ότι όσοι υπουργοί Εξωτερικών τον γνωρίζουν, διακρίνουν στον Σεργκέι Λαβρόφ έναν άνθρωπο, με γνώση, με σοφία, έναν άνθρωπο με υπομονή και νηφαλιότητα, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι «σήμερα ο κόσμος έχει λίγους μεγάλους διπλωμάτες» και πως ο Λαβρόφ είναι μια εξαίρεση - είναι από τους διπλωμάτες που ξεχωρίζουν, και πως μαζί με τον Στάινμάγιερ και τον φίλο Κέρι, πολεμούν για την υλοποίηση των συμφωνιών του Μίνσκ, που αφορούν την κρίση στην Ουκρανία. 

Τόνισε δε, ότι ο Λαβρόφ πάντα επιθυμεί την ειρηνική επίλυση των διενέξεων και δίνει προτεραιότητα στα όπλα της διπλωματίας και όχι στην διπλωματία των όπλων. Ο κ. Κοτζιάς εξήρε την ενέργεια και τους κόπους που καταβάλλει για την δημιουργία μια νέας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής σταθερότητας και ασφάλειας και συνεργασίας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε όσους θα επιθυμούσαν να τελειώσει η Ρωσία, ή σ’ αυτούς που την θεωρούν ως μια χώρα «βάρβαρη», αντιπαραθέτοντας με έμφαση την μακραίωνη κουλτούρα της Ρωσίας, η οποία, όπως είπε, σημάδεψε γενιές και γενιές με το πλούσιο λογοτεχνικό και πνευματικό της έργο. 

Τέλος ο κ. Κοτζιάς, εξήρε και τις ανθρώπινες αρετές του ρώσου υπουργού Εξωτερικών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι παιδί του ρωσικού λαού και του παγκόσμιου πολιτισμού, έχει το κέφι της ζωής που είχαν οι ήρωες της ρωσικής μυθοπλασίας». 

Λαβρόφ: πάντα τηρούμε τον λόγο μας, αυτό είναι παράδοση της διπλωματίας μας

Νίκος Κοτζιάς - Σεργκέι Λαβρόφ - Επίτιμος διδάκτορας - Πανεπιστήμιο Πειραιά

Ο Σεργκεί Λαβρόφ, ο οποίος μίλησε στο τέλος της τελετής, αφού ευχαρίστησε την ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Πειραιά για την μεγάλη τιμή που του έκαναν να τον αναγορεύσουν επίτιμο διδάκτορα, αναφέρθηκε στους μακραίωνους πολιτιστικούς και θρησκευτικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, όπως και στην συμβολή του Ιωάννη Καποδίστρια και του ρωσικού κράτους στο να αποκτήσει η Ελλάδα την ανεξαρτησία της. 

Ο κ. Λαβρόφ, αναφερόμενος στην παρούσα κατάσταση των ρωσοελληνικών σχέσεων, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τον συστηματικό διάλογο που έχει θεσμοθετηθεί μεταξύ των δύο χωρών, όπως και για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να συνεχισθεί ο διάλογός αυτός και να διευρυνθεί η συνεργασία των δύο χωρών στους διάφορους τομείς. Όπως είπε  θα πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας, προσδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στην αυριανή 10η σύνοδο της μικτής Διυπουργικής Επιτροπής. 

Ιδιαίτερη σημασία είχε η επισήμανση που έκανε όσον αφορά τον ενεργειακό τομέα: Αφού υπενθύμισε την συμφωνία με την Τουρκία για την έναρξη της κατασκευής του αγωγού Turksih Stream, τόνισε πως «μόνο αν πάρουμε την έγκριση από τις Βρυξέλλες θα επεκτείνουμε την δεύτερη γραμμή του αγωγού έως την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Νίκος Κοτζιάς - Σεργκέι Λαβρόφ - Επίτιμος διδάκτορας - Πανεπιστήμιο Πειραιά

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις σχέσεις της Δύσης με την Ρωσία, στις οποίες όπως είπε, δεν παρατηρείται πρόοδος, παρά τις προσπάθειες που κάνει η Ρωσία ώστε να ενεργοποιηθεί ο διάλογος. Κάλεσε μάλιστα την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει διάλογο με την Ευρωασιατική Ένωση, τονίζοντας ότι στην οικοδόμηση των σχέσεων αυτών, θα πρέπει να λαμβάνονται υπ όψιν τα συμφέροντα του κάθε κράτους. Ο κ. Λαβρόφ επεσήμανε ότι η Ρωσία τηρεί τις συμφωνίες του Μίσνκ και περιμένει να πράξει και το ίδιο η Ουκρανία, επισημαίνοντας την ανάγκη ότι πρέπει να διασφαλισθούν τα δικαιώματα του ρωσικού πληθυσμού των περιοχών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ. 

Στο θέμα της Συρίας, με αφορμή την επισήμανση που έκανε ο έλληνας ομόλογός του, Νίκος Κοτζιάς, για την επιτυχή παρέμβαση της Ρωσίας στο ζήτημα των χημικού οπλοστασίου της Συρίας, αναρωτήθηκε γιατί να μην μπορεί να γίνει το ίδιο και στο ζήτημα του διαχωρισμού της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης από τους μαχητές του «Μετώπου της Αλ Νούσρα» όπως προβλέπουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Κάποιοι επιθυμούν είπε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών - να μην γίνει ο διαχωρισμός της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης από τους μαχητές του «Μετώπου αλ Νούσρα». Αναφερόμενος μάλιστα στο ζήτημα αυτό και στις συμφωνίες που είχαν επιτευχθεί, ο κ. Λαβρόβ υπογράμμισε: «Πάντα τηρούμε τον λόγο μας, αυτό είναι παράδοση της διπλωματίας μας». 

Αναφερόμενος στις αμερικανικές εκλογές, ο Σεργκεί Λαβρόφ είπε ότι η Ρωσία θα κάνει διάλογο με όποιον εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, όπως είπε και ο πρόεδρος Πούτιν.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Αγία Πετρούπολη: Εκατοντάδες άνθρωποι παρακολούθησαν το περίφημο "Φεστιβάλ των Ονείρων"23:58Συλλήψεις και πρόστιμα για φωτιές στην ύπαιθρο23:43Ρόδος: Ατύχημα σε λούνα παρκ - Ο 17χρονος στον ΑΝΤ1: Νόμιζα ότι θα πεθάνω23:26Επίσημο το "αντίο" στον Μαξίμοβιτς από τον Παναθηναϊκό23:12Επίθεση της Ζαχάροβα στον Μακρόν για τις δηλώσεις περί "συνθηκολόγησης" της Ουκρανίας22:58Τραγωδία στο Αιγάλεω - Νεκρή 65χρονη μετά από πυρκαγιά σε διαμέρισμα22:44Ο Μισεουί έλαμψε στη νίκη - ανατροπή του Άρη επί του Αστέρα Τρίπολης22:29Αποφασισμένος για εκεχειρία ο Ζελένσκι – "Ιστορική η απόφαση παροχής εγγυήσεων ασφαλείας"22:15Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων: Μόνο η Ουκρανία μπορεί να πάρει αποφάσεις για ζητήματα κυριαρχίας 22:00Τουρκία: Νέα πυρκαγιά, εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνονται από επτά χωριά21:44Παναθηναϊκός: Ανακοίνωσε έως το 2028 τον Νταβίντε Καλάμπρια 21:30"Κατέβασε ρολά" ο Ράγια, σκόραρε ο Καλαφιόρι κι η Άρσεναλ νίκησε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ21:14Σε εξέλιξη η επιστροφή των εκδρομέων του Δεκαπενταύγουστου- Αυξημένη κίνηση στην Αθηνών-Κορίνθου21:00Δηλώσεις Φον ντερ Λάιεν - Ζελένσκι στις Βρυξέλλες: Τα σύνορα δεν αλλάζουν με τη βία, αυτές είναι αποφάσεις της Ουκρανίας20:45Χανιά: Ο ναυαγοσώστης που έσωσε 5 άτομα, στον ΑΝΤ1: Βούτηξα, χωρίς να έχω εξοπλισμό20:30Αυτοψίες για καταγραφή ζημιών από τις πυρκαγιές σε Χίο και Ζάκυνθο20:16Θεσσαλονίκη: Γυναίκα έριξε καυστικό υγρό στο πρόσωπο 38χρονου - Το προμηθεύτηκε από γνωστή της 20:02Στην Ουάσινγκτον με τον Ζελένσκι οι ευρωπαίοι ηγέτες19:46Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Τέρενς Σταμπ19:32Σύλληψη 21χρονου για συμμετοχή σε ληστρική επίθεση σε βάρος φιλάθλων στην Αθήνα19:17
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο