LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΓενικάΔημοσίευση: 31 Οκτωβρίου 2016 21:35

Νέο “ναυάγιο” για τη συγκρότηση του ΕΣΡ

Δεν βρέθηκε η χρυσή τομή παρά την απόσυρση της υποψηφιότητας Πολύδωρα. Κυβερνητικές πηγλες ανέφεραν ότι “παγώνει” η νομοθετική ρύθμιση για το προσωρινό καθεστώς.

Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης - ΕΣΡ - κανάλια - διάσκεψη προέδρων Βουλής

Ούτε στην πέμπτη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων για την συγκρότηση του ΕΣΡ κατέστη εφικτό να υπάρξει σύγκλιση για τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν το Συμβούλιο κι έτσι η όλη διαδικασία παραμένει "στον αέρα".

Στην ψηφοφορία που έγινε μετά απο συνεδρίαση 4,5 ωρών στην Διάσκεψη των Προέδρων, υπέρ της τελικής πρότασης ψήφισαν οι βουλευτές της συμπολίτευσης, αλλά κι εκείνοι απο την Δημοκρατική Συμπάράταξη και το Ποτάμι, "παρών" δήλωσαν ΝΔ και ΚΚΕ, "οχι" προβάλλοντας αντιρρήσεις επί της διαδικασίας και όχι επί των προσώπων η Ένωση Κεντρώων, ενώ απών ήταν ο εκπρόσωοπος της Χρυσής Αυγής

Απο νωρίς είχε αποσυρθεί - δεν τέθηκε καν σε ψηφοφορία - η πρόταση για τον Βύρωνα Πολύδωρα, ενώ ενστάσεις υπήρξαν απο την πλευρά πολλών κομμάτων για το πρόσωπο του Βασίλη Μουλόπουλου, που είχε προταθεί για την θέση του Αντιπροέδρου του ΕΣΡ.

Η τελική πρόταση, που μετά απο διεργασίες, τέθηκε σε ψηφοφορία, πρόεβλεπε για την θέση του Προέδρου του ΕΣΡ τον κ. Ροδόλφο Μορώνη, για την θέση του Αντιπροέδρου τον κ. Νίκο Κιάο και για την θέση του μέλους τον κ. Βασίλη Μουλόπουλο.

Επί της πρότασης αυτής, καταμετρήθηκαν 16 "ναι" (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι) , 6 "παρών (ΝΔ, ΚΚΕ), 1 "όχι" (Ένωση Κεντρώων), ενώ απουσίασε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής.

Βάσει της ψηφοφορίας, δεν συγκεντρώθηκε η αυξημένη πλειοψηφία των 4/5, που απαιτείται κατά το Σύνταγμα για την συγκρότηση του ΕΣΡ κι έτσι το όλο θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα, ενώ μαίνονται οι αντιδράσεις, κυρίως απο μέρους της ΝΔ, για την τροπολογία με την οποία αναστέλλεται και δεν καταργείται το άρθρο του νόμου Παππά, με το οποίο είχαν εκχωρηθεί στην Γενική Γραμαμτεία Ενημέρωσης κι Επικοινωνίας οι αρμοδιότητες του ΕΣΡ για την αδειοδότηση των καναλιών.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Πρόεδρος της Βουλής,Νίκος Βούτσης, υπογράμμισε ότι υπάρχει η δέσμευση του Πρωθυπουργού, όσο και του ιδίου για απαρέγκλιτη τήρηση της απόφασης του ΣτΕ.

Μαξίμου: να αναλάβει τις ευθύνες της η ΝΔ

Αμέσως μετά την άκαρπη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση.

«Η ευρεία πλειοψηφία στην διάσκεψη των Προέδρων, υποχρεώνει την ΝΔ να αναλάβει τις ευθύνες της.

Για πρώτη φορά, σήμερα, μετά από 5 συνεδριάσεις, διαμορφώθηκε, στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, ευρεία πλειοψηφία, πολύ κοντά στην συνταγματικά απαιτούμενη των 4/5.

Διαμορφώνονται, έτσι, ισχυρές τάσεις συναίνεσης για την άμεση συγκρότηση του ΕΣΡ, που αποτελεί συνταγματική υποχρέωση.

Η νέα αυτή πραγματικότητα υποχρεώνει την ηγεσία της ΝΔ, να μετακινηθεί, επιτέλους, στην επόμενη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, από την ανοιχτή υπονόμευση σε θέση ευθύνης».

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, αναφερόμενος στη διαδικασία για τη συγκρότηση του νέου ΕΣΡ, δήλωσε, «στο ρεσιτάλ ανευθυνότητας τη σκυτάλη από το ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε σήμερα  η ΝΔ».

“Παγώνει” η νομοθετική ρύθμιση για το προσωρινό καθεστώς

Να μην επισπευσθεί η νομοθετική ρύθμιση για το προσωρινό καθεστώς, αλλά να συγκληθεί εκ νέου η Διάσκεψη των Προέδρων, σε μια περαιτέρω προσπάθεια να καμφθεί η αδιαλλαξία της ΝΔ, αποφάσισε η κυβέρνηση, δεδομένης της ευρείας πλειοψηφίας που διαμορφώθηκε στη σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων, δήλωσαν κυβερνητικοί κύκλοι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της κυβέρνησης, μετά από την ολοκλήρωση της Διάσκεψης των Προέδρων έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη με τη συμμετοχή και του Προέδρου της Βουλής.

Με δεδομένη την ευρεία πλειοψηφία που διαμορφώθηκε, όπως επισήμαιναν, αποφασίστηκε να μην επισπευσθεί η νομοθετική ρύθμιση για το προσωρινό καθεστώς, αλλά να συγκληθεί εκ νέου η Διάσκεψη των Προέδρων, με την ίδια πρόταση για τα πρόσωπα, σε μια περαιτέρω προσπάθεια να καμφθεί η αδιαλλαξία της ΝΔ, όπως εξηγούσαν.

“Πόλεμος” για τον Βύρωνα πριν την κρίσιμη διάσκεψη των προέδρων για το ΕΣΡ

Αδιάκοπη είναι η μάχη Κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας για τις επόμενες κινήσεις ρύθμισης του τηλεοπτικού τοπίου, με αιχμή την συγκρότηση του ΕΣΡ και τα πρόσωπα που θα το απαρτίζουν.

«Η είδηση είναι ότι η Νέα Δημοκρατία, ακόμη και γι΄ αυτό το πρόσωπο βρήκε άμεσα την δυνατότητα να το στηλιτεύσει, να το κατηγορήσει και να το επικρίνει, για να κόψει κάθε δυνατότητα συνεννόησης» ανέφερε ο Υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.

Μιλώντας στον Real FM τόνισε πως «όπως κυλάει το νερό στο αυλάκι, αποκαλύπτεται ποιες δυνάμεις χρησιμοποιούν τα πρόσωπα ως πρόσχημα για να μην συναινέσουν, διότι δεν θέλουν να υπάρξει λύση».

Βύρων Πολύδωρας - ΕΣΡ - Μέγαρο Μαξίμου

"Τερτίπι" χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος την πρόταση της κυβέρνησης να αναλάβει πρόεδρος του ΕΣΡ ο Βύρωνας Πολύδωρας. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε ότι «η πρόταση δεν έχει θεσμικό βάρος», καθώς «χρειάζονται πρόσωπα ευρύτατης αποδοχής και εγνωσμένου κύρους».

«Να σηματοδοτήσει ότι η Κυβέρνηση δεν θέλει σώνει και καλά ένα πρόσωπο προερχόμενο από τον χώρο της Αριστεράς» τόνισε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος αναφορικά με την υποψηφιότητα Πολύδωρα επισημαίνοντας πως «δεν έχει “παντρευτεί” η κυβέρνηση τον κ. Πολύδωρα».

«Πρέπει να βρεθεί μία λύση, πρέπει να συσταθεί ΕΣΡ» τόνισε ο Πάνος Καμμένος, μιλώντας στο Καλημέρα Ελλάδα.

Ο Υπουργός Άμυνας σημείωσε ότι ήταν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης που ξεκίνησε την προσπάθεια για την αλλαγή στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, συμπληρώνοντας ότι, «η πρόταση που είχαμε κάνει τότε, ως ΑΝΕΛ, ήταν ο Παπαγγελόπουλος, αλλά η πρόταση είχε απορριφθεί κι έτσι αναγκάστηκε η κυβέρνηση να κάνει τον νόμο Παππά και με κόστος για την αριστερά να προτείνει τον Πολύδωρα».

Την πεποίθηση πως η ΝΔ και η αντιπολίτευση θα συνεχίσουν να σαμποτάρουν την συγκρότηση του ΕΣΡ εξέφρασε ο Υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης. «Παρά το γεγονός ότι η ΝΔ φαίνεται να σέρνει την κυβέρνηση σε αδιέξοδο, η κυβέρνηση έχει τη νομοθετική πρωτοβουλία, έχει πολλά όπλα για να χρησιμοποιήσει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Βύρων Πολύδωρας - Μέγαρο Μαξίμου

Από την πλευρά της πάντως, η Νέα Δημοκρατία επιμένει ότι η Κυβέρνηση δεν έχει αρμοδιότητα ούτε για την προσωρινή αδειοδότηση σταθμών, κάτι που επιτακτικά της ζητά να τρέξει η Κουμουνδούρου.

«Πώς θα κάνει ρύθμιση για προσωρινή λειτουργία, όταν δεν έχει αρμοδιότητα για την μόνιμη ρύθμιση;» διερωτήθηκε ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης.

Η επιλογή του Βύρωνα Πολύδωρα για τη θέση του Προέδρου του ΕΣΡ, δεν συνάντησε μόνο την καθολική άρνηση της αντιπολίτευσης, αλλά και αντιδράσεις από το εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη επίσης δεν αποδέχεται την πρόταση για την ανάθεση της προεδρίας του ΕΣΡ στον Βύρωνα Πολύδωρα, δηλώνει ωστόσο, έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου, ώστε να βρεθεί μια συναινετική λύση για τη συγκρότηση του φορέα.

ΣΥΡΙΖΑ: η ΝΔ έχει τη συνταγματική υποχρέωση να συμβάλλει στην συγκρότηση του ΕΣΡ

«Ο Βύρων Πολύδωρας προέρχεται από τη δεξιά παράταξη. Δεν είναι πολιτικός φίλος του ΣΥΡΙΖΑ. Για αυτόν, ακριβώς, το λόγο η πρόταση για να αναλάβει την προεδρία του ΕΣΡ δεν είναι μια πρόταση παραταξιακής λογικής. Είναι μια πρόταση στο πλαίσιο της αναζήτησης συναινέσεων» αναφέρει σε ανακοίνωση του, σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες, το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, και προσθέτει ότι «η ΝΔ έχει την ευκαιρία αλλά και τη συνταγματική υποχρέωση να προσέλθει στη διάσκεψη των προέδρων της βουλής και να συμβάλλει στη συγκρότηση του ΕΣΡ, αφού, επαναλαμβάνουμε η αντιπαράθεση για τις αρμοδιότητες δεν έχει πλέον καμία βάση».

Ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει αναγκαία «μία νομοθετική παρέμβαση η οποία θα καλύπτει το νομικό κενό μη αδειοδότησης και μη συγκρότησης του ΕΣΡ από τώρα μέχρι και τη διεξαγωγή του διαγωνισμού» ενώ μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως «η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει τάχιστα σε αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία».

Αναστέλλεται το άρθρο για ΓΓ Ενημέρωσης και αριθμό αδειών

Κατατέθηκε από την κυβέρνηση η τροπολογία με την οποία αναστέλλεται η εφαρμογή του άρθρου 2Α του νόμου 4339/2015. Η αναστολή είναι έως τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η τροπολογία αφορά:

τον καθορισμό του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας

τον τρόπο διενέργειας της διαγωνιστικής διαδικασίας κατά την πρώτη εφαρμογή του (δηλαδή από τη Γενική Γραμματεία Τύπου και Ενημέρωσης).

Η τροπολογία θα τεθεί προς ψήφιση την Πέμπτη.

τροπολογία - Σχέδιο Νόμου - Παππάς

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΟμόφυλα ζευγάρια - Βελόπουλος: Να μην πάνε στις εκκλησίες το Πάσχα όσοι βουλευτές υπερψήφισαν τον νόμο, γιατί...Σήμερα 09:10 | Ειδήσεις

Τι είπε στον ΑΝΤ1 για τον ξυλοδαρμό του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης από τον Κ. Φλώρο μεσα στην Βουλή. Η "πατριδοκαπηλία με την υποψηφιότητα Μπελέρη", οι εξορύξεις και οι συντάξεις έως 4.000 ευρώ.

Φλώρος: Απολογία για την επίθεση στον ΓραμμένοΣήμερα 07:23 | Ειδήσεις

Κρατούμενος παραμένει μέχρι την ολοκλήρωση της απολογίας του στον ανακριτή, ο ανεξάρτητος βουλευτής που αντιμετωπίζει δίωξη για κακούργημα.

“Καλημέρα Ελλάδα:” Ο Φλώρος διαψεύδει τη γροθιά στον Γραμμένο, μέσω της δικηγόρου τουΣήμερα 07:18 | Ειδήσεις

H δικηγόρος του κατηγορούμενου, επικαλείται την δικογραφία και τον αστυνομικό που υπήρξε ο μοναδικός αυτόπτης μάρτυρας, στο θλιβερό περιστατικό.

Ευρωεκλογές - Κόκκαλης: Η Ελλάδα πρέπει να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης κλιματικής ανάγκηςΣήμερα 08:52 | Ειδήσεις

Τι είπε ο επικεφαλής του Κόσμου για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του κόμματος, την αυξημένη ποσόστωση των γυναικών και τους Πράσινους.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Σίφνος: Η “μάχη” πλοίου για να δέσει στο λιμάνι (βίντεο)09:57Ομόφυλα ζευγάρια - Βελόπουλος: Να μην πάνε στις εκκλησίες το Πάσχα όσοι βουλευτές υπερψήφισαν τον νόμο, γιατί...09:43Σουηδία: Επίθεση μασκοφόρων σε αντιφασιστική εκδήλωση09:30Κως – Θάνατος βρέφους: Ελεύθεροι με όρους οι γονείς09:16Ευρωεκλογές - Κόκκαλης: Η Ελλάδα πρέπει να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης κλιματικής ανάγκης09:03Φλώρος: Απολογία για την επίθεση στον Γραμμένο08:49Φρεγάτα Ύδρα: Κατέρριψε drone στον κόλπο του Άντεν08:36Καταγγελία για σβήσιμο τσιγάρου στο πρόσωπο μαθητή: “Εκπαιδευτικοί γνώριζαν πως δεν ήταν το μόνο περιστατικό”08:22Κηφισός: “Μποτιλιάρισμα” δεκάδων χιλιομέτρων λόγω τροχαίων08:09“The 2Night Show” – Βρεττός: Δεν με ενδιαφέρει να γίνω παρουσιαστής07:55Εορταστικό ωράριο: Αυλαία κάνει σήμερα στα εμπορικά καταστήματα07:42“Καλημέρα Ελλάδα:” Ο Φλώρος διαψεύδει τη γροθιά στον Γραμμένο, μέσω της δικηγόρου του07:28“The 2Night Show”: Η Μαρία Ιορδάνοβα και η Μαρίνα Μπομπέτσι για το viral “Scorpios”07:15Γιώργος Γεννηματάς: ο εμπνευστής του ΕΣΥ07:01Rapid test δωρεάν την Πέμπτη σε 186 σημεία06:48Τροχαίο δυστύχημα στην Ημαθία06:34Εορτολόγιο - 25 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα06:21Καιρός: Σκόνη, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας την Πέμπτη06:07Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα: Πήραν το πλεονέκτημα έδρας οι “ερυθρόλευκοι”00:12Πειραιάς: Έπεσε στη θάλασσα ενώ επιβιβαζόταν στο πλοίο23:58
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο