Εξελίξεις μετά την απόφαση του ΣτΕ για αντισυνταγματικότητα του νόμου Παππά
Σειρά εξελίξεων τροφοδοτεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, να κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδεις.
Ο νόμος κρίθηκε αντισυνταγματικός, η κυβέρνηση προανήγγειλε νόμο – γέφυρα μέχρι τη διεξαγωγή νέου διαγωνισμού και η αντιπολίτευση αντέδρασε με σφοδρή κριτική κατά της κυβέρνησης και προσωπικά του Υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, ζητώντας την παραίτησή του.
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε, με πλειοψηφία 14 προς 11 ψήφους αντισυνταγματικό το άρθρο 2 του νόμου, αποφασίζοντας ότι, μόνο το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο έχει την αρμοδιότητα, κατά το Σύνταγμα, να αδειοδοτεί τους τηλεοπτικούς σταθμούς.
Η απόφαση, της οποίας το σκεπτικό δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, δεν ορίζει κάποια προθεσμία στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, το οποίο θα συγκροτηθεί στο μέλλον να προβεί σε διαρθρωτικές κινήσεις με βάση το Σύνταγμα.
Η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν άμεση και ήρθε διά στόματος της Κυβερνητικής Εκπροσώπου, η οποία σε δήλωση που έκανε δήλωσε ότι «η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση» ,ενώ εξήγγειλε τη λήψη σχετικής πρωτοβουλίας τη Δευτέρα για την την έκδοση βεβαιώσεων λειτουργίας των ιδιωτικών σταθμών, ως την οριστική διευθέτηση του τηλεοπτικού τοπίου. Ταυτοχρόνως, η Όλγα Γεροβασίλη διεμήνυσε πως «τίποτα δεν θα εμποδίσει τη βούληση της Κυβέρνησης να βάλει τάξη, με αρχές και κανόνες ισονομίας, στο ασύδοτο τηλεοπτικό τοπίο».
Την ίδια στιγμή, άσκησε δριμεία κριτική στο Συμβούλιο της Επικρατείας για προηγούμενες αποφάσεις του αφενός, για το ότι με την αποψινή απόφαση οδηγεί τη χώρα στο προηγούμενο αντισυνταγματικό καθεστώς, με βάση τη δική του νομολογία αφετέρου. Τέλος, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέλυσε τις κοινωνικές επιπτώσεις από την επιστροφή της πρώτης δόσης που είχαν ήδη καταβάλει οι τέσσερις υπερθεματιστές.
Παππάς: Η απόφαση είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση
Ο Υπουργός Επικρατείας, από την πλευρά του, σε δήλωση που έκανε στην ΕΡΤ λίγο αργότερα, τόνισε ότι, «η κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη και θα νομοθετήσει άμεσα. Τη Δευτέρα θα φέρει στην Βουλή νέα ρύθμιση η οποία θα είναι η ρύθμιση-γέφυρα από τώρα μέχρι την ώρα που θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός κατά το σκεπτικό- το οποίο δεν έχουμε δει βεβαίως- του Συμβουλίου της Επικρατείας».
Ο Νίκος Παππάς σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ, έκανε λόγο για αίσθημα αδικίας, ξεκαθάρισε όμως την ίδια στιγμή ότι, «προφανώς είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση» και μεταξύ άλλων, τόνισε ότι, «κάποιοι είχαν επιθυμία να συνεχιστεί το τζάμπα. Δηλώνουμε ευθαρσώς: Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Ούτε οι συχνότητες της χώρας είναι δωρεάν, ούτε η αεροπειρατεία θα συνεχιστεί, ούτε θα λειτουργούν τα κανάλια χωρίς προϋποθέσεις. Θα έχουμε όλοι την ευκαιρία να συζητήσουμε στην Βουλή και θα αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του».
Τέλος, ερωτηθείς αν πρόκειται να παραιτηθεί, όπως ζητεί η αντιπολίτευση μέσω των σκληρών ανακοινώσεων που εξέδωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο Υπουργός Επικρατείας απάντησε ότι, «είχαμε διαβλέψει εδώ και αρκετές μέρες ότι εκτιμούν και προσπαθούν κάποιοι να προκαλέσουν πολιτική αποσταθεροποίηση μέσω δικαστικών αποφάσεων. Τους ενημερώνουμε λοιπόν ότι τις κυβερνήσεις δεν τις ρίχνουν δικαστικές αποφάσεις. Τις κυβερνήσεις τις ανεβάζουν ή τις ρίχνουν οι εκλογές, η βούληση του λαού και η δεδηλωμένη στην Βουλή. Ας μην κάνουν όνειρα αποσταθεροποίησης, η χώρα και η κυβέρνηση είναι σταθερές, συνεχίζουν και όσοι νομίζουν ότι αυτή η απόφαση θα βάλει φρένο στην δεδηλωμένη δική μας βούληση και αποφασιστικότητα να κάνουμε, πρώτον, αυτούς που δεν πλήρωναν μέχρι τώρα να πληρώσουν, δεύτερον να ανοίξουμε την τηλεοπτική αγορά σε όσους επιθυμούν, εφαρμόζοντας βεβαίως τις αυστηρές προδιαγραφές, να συμμετέχουν σε αυτήν την τηλεοπτική αγορά, ούτε αυτό θα το πετύχουν».