LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΚυβέρνησηΔημοσίευση: 21 Οκτωβρίου 2016 12:16

Τσίπρας: Καιρός να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους για το χρέος οι δανειστές

Το μήνυμα του Πρωθυπουργού μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε στη γαλλική τηλεόραση.

FRANCE 24 - ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Είμαστε το τελευταίο προπύργιο σταθερότητας ανάμεσα στις πολλαπλές κρίσεις της περιοχής, και είναι καιρός να τηρήσουν οι πιστωτές και η Γερμανία τις υποσχέσεις τους για το χρέος, ώστε να δοθεί ένα θετικό σινιάλο στις αγορές και στους επενδυτές» δήλωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτική συνέντευξη στο France24.

«Τα τελευταία έξι χρόνια, οι εταίροι μας και κυρίως οι εκπρόσωποι του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, λένε ότι η Ελλάδα οφείλει να πραγματοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Και τώρα, είναι η πρώτη φορά που λέμε ότι και οι άλλοι εταίροι, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, οφείλουν να τηρήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις. Η συμφωνία πρέπει να γίνει σεβαστή. Είναι η στιγμή που έχουμε τελειώσει με την πρώτη αξιολόγηση και πρέπει να λάβουμε μέτρα σημαντικά για το χρέος που θα δώσουν το σήμα στις αγορές και στους επενδυτές ότι η Ελλάδα έχει βγει από την κρίση. Και νομίζω ότι το δικαιούμαστε», επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η Ευρώπη διανύει μια περίοδο αβεβαιότητας, η Ελλάδα βρίσκεται εν μέσω δύο παράλληλων κρίσεων, την κρίση χρέους και τη μεταναστευτική. Και είμαστε το τελευταίο οχυρό σταθερότητας και ασφάλειας σε μια διευρυμένη ασταθή περιοχή. Κοιτάξτε για παράδειγμα τι συμβαίνει στην Τουρκία, στη Συρία. Πρέπει λοιπόν, να συνειδητοποιήσουμε όλοι η Ελλάδα δεν μπορεί να διακινδυνεύσει να έχει νέες εστίες κρίσης» τόνισε ο Πρωθυπουργός στέλνοντας μήνυμα σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και ειδικά στο Βερολίνο.

Επίθεση στον Σόιμπλε

Με αφορμή μια ερώτηση για την συνεχιζόμενη λιτότητα στην Ελλάδα, ο Πρωθυπουργός, που έθεσε "θέμα Σόιμπλε" στην Άγκελα Μέρκελ, εξαπέλυσε για ακόμη μια φορά ευθεία επίθεση κατά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας ότι «ενώπιον μας είχαμε ένα ακραίο σχέδιο, εκείνο  του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος ήθελε να τιμωρήσει την Ελλάδα οδηγώντας την έξω από τη ζώνη του ευρώ. Η συμφωνία λοιπόν, αφορούσε το να έχουμε λιγότερη λιτότητα σε σχέση με παλιότερα, αλλά και πάλι λιτότητα. Εμείς εφαρμόζουμε χωρίς να έχουμε άλλη εναλλακτική και καταφέρνουμε να πραγματοποιήσουμε πρακτικά όλους τους όρους. Απαιτούμε την ίδια στιγμή να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους και οι εταίροι μας».

AP - Τσίπρας - Μέρκελ - Σόιμπλε

«Το “σχέδιο επιστροφής στην δραχμή” ήταν του Σόιμπλε

Ο Πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για τον σάλο μετά τις αποκαλύψεις από το βιβλίο για τον Φρανσουά Ολάντ, απαντώντας ότι «το σχέδιο για την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή και την έξοδο από το ευρώ δεν ήταν ένα σχέδιο που αφορούσε εμένα, ούτε τον Φρανσουά Ολλάντ, ούτε τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ήταν το σχέδιο του Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε. Ένα σχέδιο που απέτυχε κυρίως χάρη στη δυνατότητα να συνεργαστούμε οι προοδευτικές Κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να πείσουμε την Άνγκελα Μέρκελ να μην προχωρήσει με αυτό το σχέδιο. Θα ήθελα να πω με ένα απόλυτο τρόπο ότι όλα όσα ακούγονται και γράφονται τον τελευταίο καιρό ίσως έχουν μια μυθιστορηματική αξία, όμως δεν απηχούν την πραγματικότητα. Τόσο εγώ όσο και ο Φρανσουά Ολλάντ γνωρίζουμε πολύ καλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε εκείνες τις δύσκολες ημέρες και το μεγαλείο ψυχής που χρειάστηκε για να παραμείνει σταθερή η Ευρώπη».

"Εκλογές το 2019"

«Όλο το προηγούμενο διάστημα χάναμε στις δημοσκοπήσεις, αλλά κερδίζαμε στις εκλογές. Αυτό δεν μας ενοχλεί. Προτιμούμε να κερδίζουμε στις εκλογές και να χάνουμε στις δημοσκοπήσεις. Για μας, η πιο σημαντική δημοσκόπηση θα λάβει χώρα στις κάλπες το 2019», σημείωσε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «στόχος μας είναι μέχρι τότε να έχουμε πετύχει συνθήκες ομαλότητας, να τελειώσουμε με την αστάθεια, να επιτύχουμε ανάπτυξη, μικρότερα ποσοστά ανεργίας. Και αυτό θα κριθεί στην ώρα του».

Οι Ερωπαίοι πρέπει να "τρέξουν" την μετεγκατάσταση προσφύγων

Σε ότι αφορά το προσφυγικό, αφού είπε ότι «η συμφωνία με την Τουρκία είναι μια δύσκολη συμφωνία, αλλά είναι μια απαραίτητη συμφωνία», ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα κάνει όσα οφείλει, αλλά «πρέπει και η Ευρώπη να αναλάβει τις υποχρεώσεις της, να επιταχύνει τη διαδικασία της μετεγκατάστασης προσφύγων, και η παύση των παράνομων εισροών να αντικατασταθεί με την κατανομή των προσφύγων στην κεντρική Ευρώπη. Είναι ένα ζήτημα που κατά την άποψή μου είναι ουσιαστικό, υπαρξιακό για την Ευρώπη».

Αλέξης Τσίπρας - Τερέζα Μέι

"Καμπανάκι" το Brexit

Τέλος, αναφορικά με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά από το Brexit, o κ. Τσίπρας δήλωσε «δεν μπορώ να πω ότι είμαι αισιόδοξος. Είμαι βαθιά προβληματισμένος. Σήμερα όλοι, πιστεύω, διαπιστώνουν ότι ο κίνδυνος για την Ευρώπη δεν είναι η Αριστερά, ούτε η ριζοσπαστική Αριστερά, αλλά η Άκρα Δεξιά, που ζητάει να διαλυθεί η Ευρώπη. Και το ζητάει με επίμονο τρόπο και χωρίς να κρύβει τα λόγια της. Το Brexit είναι ένα σήμα κινδύνου που πρέπει να αφυπνίσει τον υπνοβάτη που πορεύεται προς τον γκρεμό. Πρέπει γρήγορα να λάβουμε κρίσιμες αποφάσεις γρήγορα. Δεν πρέπει να είμαστε σκληροί, αλλά πρέπει να περιφρουρήσουμε την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο βρετανικός λαός έκανε μια επιλογή που είναι σεβαστή. Αυτή η επιλογή όμως, έχει και συνέπειες».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Δένδιας: Όποιος μετατίθεται σε τόπο που δεν επιθυμεί, δικαιούται από το κράτος την παροχή δωρεάν αξιοπρεπούς και επαρκούς κατοικίας 15:26Πανελλαδικό συλλαλητήριο από τους αγροτοκτηνοτρόφους στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης15:12Εύβοια: Οδηγός τσιμπήθηκε από σφήκα και καρφώθηκε σε κολώνα με το ΙΧ του14:58Πεσκόφ: Η Ρωσία συμφωνεί με πολλές από τις απόψεις που εξέφρασε πρόσφατα ο πρόεδρος Τραμπ14:44Μπλόκα Αγροτών: Live ο χάρτης των κινητοποιήσεων14:30Πιερρακάκης: Στόχος μας είναι πολύ σύντομα να μην είμαστε η πιο υπερχρεωμένη χώρα στην Ευρώπη14:16Έληξε ο αποκλεισμός στο λιμάνι του Βόλου - Επιστροφή των αγροτών στο μπλόκο της Νίκαιας14:02Μπλόκο της αστυνομίας στους αγρότες - Δεν τους αφήνουν να πλησιάσουν τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου13:48Υπόθεση Novartis - Γεωργιάδης: Οι δύο κατηγορούμενοι έπαιξαν, ως όργανα, βασικούς ρόλους σε μια σκευωρία13:34ΕΕ: Η κομισιόν ενέκρινε νέο κλιματικό στόχο μέχρι το 204013:20Ηράκλειο - Αγρότες: Προχώρησαν σε κατάληψη κτιρίου της ΑΑΔΕ13:06Υπουργείο Ανάπτυξης: Διακινείται ψευδεπίγραφο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για δωρεάν πακέτο γιορτών12:52Συνάντηση Μητσοτάκη με Αλγερινό ΥΠΕΞ: Αμοιβαία βούληση για την ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας - Αλγερίας12:38Θεσσαλονίκη: Σύλληψη οπαδού ομάδας - Στην κατοχή του βρέθηκαν όπλο και φωτοβολίδες12:24Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτοκτηνοτρόφων στα Χανιά12:10Συνεχίζονται οι πολύωροι αποκλεισμοί των αγροτοκτηνοτροφικών μπλόκων σε 4 τελωνεία της Μακεδονίας11:56Στο λιμάνι του Βόλου οι αγρότες της Θεσσαλίας (εικόνες)11:42Μαρόκο: Αναφορές για 19 νεκρούς από κατάρρευση δύο κτηρίων 11:28Σε τέσσερα σημεία παραμένει αποκλεισμένη η εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας11:14Δωρεάν φάρμακα και προληπτικές εξετάσεις για την παχυσαρκία και τη νεφρική δυσλειτουργία11:10
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο