LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΔιπλωματίαΔημοσίευση: 16 Οκτωβρίου 2016 13:12

Κοτζιάς: Δεν είναι τυχαίο ότι μας αποκαλούν “σκληρά καρύδια”

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας αναφέρθηκε στους φόβους για “θερμό επεισόδιο” με την Τουρκία, στο Κυπριακό και στο “τσαμικό ζήτημα”.

ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ - ΡΟΔΟΣ

«Δεν είναι τυχαίο ότι σε κάποιες πρωτεύουσες μας ονοματίζουν… σκληρά καρύδια», τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στο “Έθνος της Κυριακής” μιλώντας για όλα τα επίκαιρα θέματα που απασχολούν την ελληνική διπλωματία, από τις τουρκικές γκρίζες διεκδικήσεις στο Αιγαίο, και το τσάμικο ζήτημα, μέχρι το Κυπριακό και την κριτική που του άσκησε η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Το Αιγαίο δεν πρόκειται να γίνει “έπαθλο” κανενός» υπογραμμίζει ο κ. Κοτζιάς τονίζοντας ότι «η κούρσα εθνικιστικής πλειοδοσίας, από όπου και αν προέρχεται πρέπει να τελειώνει» καθώς η ελληνική διπλωματία δεν θα επιτρέψει «η πολιτική της ειρήνης να κατανοηθεί εσφαλμένα ως πολιτική υποχωρήσεων ή κατευνασμού».

Την έξαρση του ιδιότυπου αναθεωρητισμού της τουρκικής πολιτικής σκηνής μετά την επάνοδο στοιχείων εθνικισμού από πολλές πλευρές- εφόσον ό,τι γίνεται αντικείμενο διαπάλης στο εσωτερικό, αποκτά και εξωτερική διάσταση- όπως τονίζει ο κ. Κοτζιάς, η ελληνική διπλωματία την αντιμετωπίζει με νηφαλιότητα, ηρεμία, αυτοπεποίθηση και με μια μακροπρόθεσμη ματιά». «Δεν την υποτιμάμε, αλλά ούτε και την υπερτιμάμε», σημειώνει.

AP - Τουρκία - Ελλάδα - Τσίπρας - Κοτζιάς

Ερωτηθείς αν υπάρχει φόβος για θερμό επεισόδιο, αναφέρει ότι «παραμένει η προσπάθεια κύκλων των τουρκικών ελίτ να θέτουν υπό αμφιβολία το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα της Ελλάδας που απορρέουν από αυτό» με στόχο «να γκριζάρουν αυτά τα δίκαια και κατόπιν να τα θέσουν σε διαδικασία αμφισβήτησης κάτω από τη σκοπιά ενός ανιστόρητου αναθεωρητισμού». Ωστόσο όπως υπογραμμίζει ότι «τέτοιου είδους σχεδιασμοί δεν έχουν καμιά τύχη με εμάς», «έχουμε εξαιρετική άμυνα και διπλωματία», «η Ελλάδα γνωρίζει τι θέλει και πώς μπορεί να αποτρέπει εκδηλώσεις κάθε είδους. Στηριζόμαστε στο διεθνές δίκαιο και στα ιστορικά μας δικαιώματα».

Σχετικά με την άρση της βίζας που ζητάει η Τουρκία από την ΕΕ επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα στηρίζει την εφαρμογή της συμφωνίας και ταυτόχρονα φροντίζει να αυξάνει το πολιτικό κόστος για όποιον την υπονομεύσει.

AP - Τσάμηδες - Κοτζιάς - Αλβανία – Τίρανα

Απαντώντας για την αναφορά του Επιτρόπου Γιοχάνες Χαν σε “τσαμικό ζήτημα” ο υπουργός Εξωτερικών εξηγεί ότι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης δεν έγινε αποδεκτό από την Ελλάδα το αλβανικό αίτημα να συζητηθεί και αυτό «το ανύπαρκτο πρόβλημα», εξήγησε ότι υπάρχουν φωνές ρεαλισμού και συνεργασίας στην Αλβανία» αλλά και «τα αντικειμενικά συμφέροντα και στις δύο χώρες που απαιτούν καλές σχέσεις» και τόνισε τη σημασία της επίλυσης των προβλημάτων πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τις χώρες που θέλουν να ενταχθούν στην ΕΕ χωρίς παρεμβάσεις τρίτων.

Ως προς τον κ. Χαν, ειδικότερα, του καταλογίζει τρία λάθη: «Το πρώτο, χωρίς να έχει καμία εξουσιοδότηση και ρόλο βγήκε και δημοσιοποίησε κατάλογο θεμάτων διαπραγμάτευσης. Το δεύτερο, χειρότερο από το πρώτο, είναι ότι συμπλήρωσε τον κατάλογο με ένα ανύπαρκτο θέμα. Το τρίτο είναι ότι με αυτό τον τρόπο κινδύνεψε να τινάξει στον αέρα την όλη διαπραγμάτευση».

Παράλληλα όμως επιρρίπτει ευθύνες και στην αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνοντας ότι «δυστυχώς ορισμένοι συνηθίζουν να υιοθετούν οτιδήποτε λέει ο οποιοσδήποτε αρκεί να στρέφεται σε βάρος της Ελλάδας και της εξωτερικής μας πολιτικής. Ελπίζω κάποια στιγμή να συνέλθουν».

Συνάντηση - Κοτζιάς - Μπαν Κι Μουν - υπουργείο Εξωτερικών

Ο κ. Κοτζιάς τονίζει επίσης ότι «η εξωτερική πολιτική δεν είναι για δημοσιοσχεσίτες. Είναι για υπεύθυνους, μετρημένους πατριώτες που φροντίζουν όσο καλύτερα μπορούν τα συμφέροντα της χώρας». Εξηγεί επίσης ότι «κάποιοι συνήθισαν να έχουν το υπουργείο σαν σουρωτήρι πληροφόρησής τους. Να μαθαίνουν το τι συμβαίνει ακόμα και πριν τον υπουργό. Η περίοδος αυτή τέλειωσε. Ό,τι οφείλει να είναι δημόσιο γίνεται δημόσια. Ό,τι απαιτεί διαπραγματεύσεις και προφύλαξή τους θα προφυλάσσεται. Γίναμε ξανά μια χώρα με εξωτερική πολιτική που εκτιμάται και γίνεται σεβαστή. Μια εξωτερική πολιτική νηφάλια, σοβαρή με πλειάδα πρωτοβουλιών. Μόνο στον τελευταίο χρόνο φτιάξαμε πέντε νέους περιφερειακούς και διεθνείς θεσμούς. Οι πρωτοβουλίες μας βρήκαν ανταπόκριση και αυτό δείχνει το διεθνές κύρος που επανακτά η χώρα».

Ερωτηθείς αν η ελληνική πλευρά δέχεται έξωθεν πιέσεις, να κάνει πίσω σε θέματα σχετικά με την Αλβανία και τα Σκόπια ο κ. Κοτζιάς απαντά ότι «δεν είναι τυχαίο ότι σε κάποιες πρωτεύουσες μας ονοματίζουν «σκληρά καρύδια», σημειώνει ότι «ακόμα και πριν μια εβδομάδα θέσαμε βέτο» και ο ίδιος υπενθύμισε σε όλους ότι η ΕΕ πρέπει να διέπεται από τους κανόνες του δικαίου και ότι αυτό είναι που την ξεχωρίζει από άλλες περιφερειακές συνεργασίες και ενώσεις». «Πέρσι» προσθέτει «την προηγουμένη του πρώτου ταξιδιού μου τον Ιούνιο του 2015 στη ΠΓΔΜ, έκανα χρήση βέτο ως προς αυτή τη χώρα. Φέτος έκανα χρήση βέτο τασσόμενος κατά των σε βάρος της κυρώσεων.

Νίκος Κοτζιάς - Ιωάννης Κασουλίδης - Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα - Ρόδος

Απαντώντας σχετικά με το Κυπριακό ο υπουργός Εξωτερικών επαναλαμβάνει ότι «το θεμέλιο στο Κυπριακό πρόβλημα είναι η ξένη κατοχή στο όνομα ενός συστήματος εγγυήσεων» που πρέπει «να καταργήσει μια πραγματική λύση οριστικά και αμετάκλητα» και τονίζει ότι οι συμβιβασμοί «πρέπει να είναι καλοί και όχι σάπιοι».

«Απαιτούμενο για να υπάρξει λύση» όπως υπογραμμίζει είναι η αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων από την Κύπρο, ενώ ερωτηθείς, χαρακτηρίζει «αχρείαστη και επικίνδυνη» μία συμφωνία σταδιακής αποχώρησης με ανοιχτή ημερομηνία ολοκλήρωσης αποσαφηνίζοντας κατηγορηματικά ότι «από τη στιγμή που θα υπάρχουν συνιστώσες πολιτείες με ίδιας ποιότητας δικαιώματα, το πρόβλημα δεν μπορεί να παραπεμφθεί στο μέλλον» καθώς «ανοικτή ημερομηνία σημαίνει νομιμοποίηση και διαιώνιση της παρουσίας κατοχικών στρατευμάτων. Άμεση ομολογία μη λύσης του Κυπριακού».

Ως προς ένα νέο εναλλακτικό σύστημα ασφαλείας ο κ. Κοτζιάς αποσαφηνίζει ότι «το προς λύση πρόβλημα είναι η ασφάλεια όλων των Κυπρίων, όχι τα συμφέροντα τρίτης χώρας» και «όχι αυτό που επιθυμούν κάποιοι στη θέση των “εγγυήσεων” ως προς όλο το νησί, τουρκικές “εγγυήσεις” αποκλειστικά για τους Τουρκοκύπριους» καθώς «αυτό θα σήμαινε ντε-φάκτο τη διχοτόμηση του νησιού και την μετατροπή του κατεχόμενου μέρους σε προτεκτοράτο», διερωτώμενος: «τότε προς τι όλη η προσπάθεια; Για να νομιμοποιηθεί η κατοχή; Κάποιοι άλλοι στη βάση της ίδιας “λογικής”, θέλουν να δοθεί στη Τουρκία στρατιωτική βάση. Επιθυμούν, δηλαδή, τη νομιμοποίηση κατοχής τμήματος του νησιού, την εξυπηρέτηση των γεωστρατηγικών σχεδίων της Άγκυρας, τη συγκρότηση πηγής μελλοντικών προβλημάτων»

Τέλος, απαντώντας σχετικά με την κριτική που έχει δεχθεί το ΥΠΕΞ για τους «κύκλους» μέσω των οποίων απαντάει στις προκλήσεις, ο κ. Κοτζιάς τονίζει: «Δεν ανακαλύψαμε τον τροχό», επισημαίνοντας ότι πρόκειται για διεθνή πρακτική ιδιαίτερα στις ΗΠΑ. «Άλλωστε» σημειώνει «και επί ΝΔ χρησιμοποιήθηκε αυτή η τακτική για θέματα που σχετίζονται με την ΠΓΔΜ και τις τουρκικές προκλήσεις. Φαίνεται ότι κάποιοι και κάποιες ή δεν έχουν καλή μνήμη ή δεν γνώριζαν όταν κυβερνούσαν τι έκανε «η δεξιά τους».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚορονοϊός - Μητσοτάκης: Στα μέσα Μαΐου η επιστροφή στην κανονικότηταΧθες 20:03 | Ειδήσεις

Η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού σε διαδικτυακό σεμινάριο στο πλαίσιο της «Πολιτικής Ακαδημίας Στελεχών Plus» της Νέας Δημοκρατίας.

ΥΠΕΞ: Συνειδητά fake news η διαστρέβλωση των λεχθέντων για το γαλλικό πλοίοΧθες 10:48 | Ειδήσεις

Η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών, με αφορμή δημοσιεύματα για το περιστατικό με το γαλλικό ερευνητικό και την τουρκική φρεγάτα.

“Ηνίοχος 21” - Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναβαθμίζει τις ένοπλες δυνάμεις τηςΧθες 16:27 | Ειδήσεις

Μέρος της πολυεθνικής διακλαδικής άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 21» παρακολούθησε ο Πρωθυπουργός. Δείτε φωτογραφία από τότε που υπηρετούσε στην 111 Πτέρυγα Μάχης, πριν από 29 χρόνια.

Μπαχτσελί: Η Ελλάδα θα χάσει το κεφάλι τηςΧθες 15:12 | Ειδήσεις

Εμπρηστικές δηλώσεις από τον ηγέτη του Κόμματος Εθνικής Δράσης της Τουρκίας και επίθεση σε Μητσοτάκη και Δένδια.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Καιρός: ηλιοφάνεια και τοπικές βροχές την Τετάρτη06:044 tips για να φτιάξεις ένα καλύτερο και πιο έξυπνο βιογραφικό23:59Χριστίνα Μπόμπα: Η βόλτα στο κέντρο της Αθήνας23:52 Ελλάδα - Ισραήλ: o δρόμος προς ένα νέο στρατηγικό δεσμό (;)23:41Γιάννης Κουκουράκης: Η γυμναστική, η διατροφή και το βιογραφικό του γοητευτικού ηθοποιού23:35Ηράκλειο: Άγρια συμπλοκή μεταξύ αλλοδαπών (βίντεο)23:29Δήμητρα Ματσούκα: Η φωτογραφία με την αδελφή της και τον νεογέννητο ανιψιό της23:22Τριτοβάθμια εκπαίδευση: Στα μέσα Μαΐου η ανακοίνωση του αριθμού εισακτέων23:14Στάθης Άνθης: Θρίλερ με τη σορό στη Βρετανία (βίντεο)23:05Διαρρήκτης “προδόθηκε” από το... σπέρμα του22:55Τροχαίο στο Γκάζι: Ο νεαρός μοτοσικλετιστής μιλά στον ΑΝΤ1 (βίντεο)22:43Συγκινεί η Έρρικα Πρεζεράκου για την μικρή Αναστασία22:32Global Strategy Group του ΟΟΣΑ: Διεθνής αναγνώριση για τον Κυριάκο Πιερρακάκη22:20Κωνσταντίνος Φίλης: Πώς εξηγείται το μπαράζ επιθετικών δηλώσεων από την Τουρκία (βίντεο)22:08Πρίγκιπας Φίλιππος: Το δώρο που άφησε κληρονομία στην εγγονή του Louise Windsor21:55Πάσχα: Ματαιώνονται ρουκετοπόλεμος, σαϊτοπόλεμος και χαλκούνια21:44European Super League: Αποσύρονται Μάντσεστερ Σίτι και Τσέλσι21:32Self Tests για κορονοϊό: “Μπλόκο” στον διαγωνισμό για τη δεύτερη παρτίδα (βίντεο)21:23Λεωφόρος Κηφισού: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις Τετάρτη και Πέμπτη21:11“Η Φάρμα”: Η Μαρία Μιχαλοπούλου και τα δάκρυα (αποκλειστικές εικόνες)20:59
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο