ΣΥΡΙΖΑ: “καμπανάκι” από την κίνηση των “53”
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα, στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν χθες, το παρόν έδωσαν πολλά πολιτικά πρόσωπα τα οποία είχαν υπηρετήσει στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ.
Η παρουσία, μεταξύ άλλων, στο Συνέδριο, της πρώην Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, του πρώην υπουργού, Στέφανου Τζουμάκα και του πρώην Γραμματέα Οργανωτικού, Αντώνη Κοτσακά, σχολιάστηκαν ποικολοτρόπως.
Σε κάθε περίπτωση η παρουσία πολλών παλιών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ενόχλησε την κίνηση των «53» η οποία εξέδωσε σχετική ανακοίνωση.
«Στο πρόσφατο παρελθόν το κόμμα μας πλήρωσε ακριβά προσχωρήσεις "παραγόντων" που ελάχιστη σχέση είχαν με την Αριστερά, έπληξαν την αξιακή μας ταυτότητα, πρόσβαλαν τον κόσμο της αριστεράς με τις θεωρίες για την "αριστερά του τίποτα", υποτίμησαν την ανιδιοτελή προσφορά χιλιάδων αριστερών πατώντας πάνω τους και παριστάνοντας τους ηγέτες που τους χρωστάμε κιόλας...Δεν θα δεχτούμε ποτέ το κόμμα μας, να διολισθήσει σε πασοκικές λογικές».
Κίνηση «53»: ο στόχος μας για την ανακούφιση των υποτελών τάξεων υπηρετείται ελλιπώς
Η Κατερίνα Κνήτου, στην παρέμβαση της στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και διαβάζοντας το εισηγητικό κείμενο των «53», τόνισε ότι στόχος ήταν και παραμένει η ανακούφιση των υποτελών τάξεων, στόχος που αν και υπηρετείται ελλιπώς, παραμένει ζωντανός και ταυτόχρονα είναι ο όρος για την παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.
Μιλώντας για τις σχέσεις κόμματος-κυβέρνησης είπε ότι υπήρξαν κρίσιμες αποφάσεις που ελήφθησαν ερήμην των μελών του κόμματος.
Η κ. Κνήτου τάχθηκε υπέρ της αξιοποίησης των σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ με τα κινήματα και τον επανασχεδιασμό της στρατηγικής του, προκειμένου να αποκτήσει την ιδεολογική ηγεμονία, ενώ τόνισε ότι παραμένει ο στρατηγικός στόχος για «σοσιαλισμό με ελευθερία και δημοκρατία».
Ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «ήλθε όχι ως διαχειριστής της απελπισίας, αλλά για να αλλάξει την κοινωνία», ενώ πρόσθεσε ότι «ξεκινώντας από την υποχώρηση (του Ιουλίου 2015) και την υποχρεωτική συμφωνία, αν και όλο αυτό ερμηνεύθηκε σωστά ως προϊόν εκβιασμού, εντούτοις στην πορεία η εξήγηση αποδυναμώθηκε και τώρα φαίνεται ότι οι μνημονιακές δεσμεύσεις αποτελούν το δικό μας πρόγραμμα.
Αυτή η τακτική μπορεί να δημιουργήσει την στρεβλή αντίληψη ότι όλοι ίδιοι είναι» είπε η κα. Κνήτου, προσθέτοντας ότι «η συμφωνία με το πιστόλι στον κρόταφο, μπορεί να είναι ηπιότερη από εκείνη της ΝΔ, αλλά απέχει έτη φωτός από ένα ταξικό κοινωνικό πρόγραμμα» και αναφέροντας στην συνέχεια ότι «πρέπει να αποφευχθεί η αντίληψη ότι η ήττα και ο συμβιβασμός είναι στρατηγική μας επιλογή».