Κατρούγκαλος: να βγουν οι εργαζόμενοι στο δρόμο
Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, απαντώντας σε ερώτηση για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και των συνταξιούχων, δήλωσε πως, «είναι κέρδος κάθε άνθρωπος που είναι στο δρόμο και διεκδικεί τα δικαιώματα του».
Μάλιστα συνέχισε στέλνοντας ένα έμμεσο μήνυμα προς το ΔΝΤ, τονίζοντας πως, «ενόψει της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά θα πρέπει να ενταθούν οι κινητοποιήσεις για να απομονωθούν οι ακραίοι παίκτες».
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Κατρούγκαλος ρίχνει άμεσα ή έμμεσα τα «βέλη» του προς το ΔΝΤ, καθώς και πριν από λίγες μέρες είχε δηλώσει πως «το ΔΝΤ θέλει να κάνει την Ελλάδα όπως είναι στη Χιλή, ουσιαστικά σε μία κοινωνία χωρίς εργασιακά δικαιώματα», για να συμπληρώσει, ««για κανένα αντάλλαγμα, συμπεριλαμβανομένου και του χρέους, δεν πρόκειται να δεχτούμε θυσία εργασιακών δικαιωμάτων ή περαιτέρω επέμβαση στο ασφαλιστικό».
Ρομπόλης: έχει χαθεί το 50%-55% των συντάξεων
Εκτός από τα εργασιακά, στην διαπραγμάτευση θα εξεταστεί και η πορεία του Ασφαλιστικού, μετά τις απανωτές μειώσεις στις συντάξεις.
Αίσθηση προκαλεί η δήλωση του Σάββα Ρομπόλη,στον Αθήνα 9.84 ότι «από το 2010 μέχρι σήμερα έχουμε φθάσει στο 50% με 55% μείωση συντάξεων». Όπως διευκρίνισε, η ιδέα των δανειστών ήταν ότι με αυτήν την μείωση από τα 30 δισ. ευρώ που ήταν οι δαπάνες- για κύριες και επικουρικές- θα εξοικονομούσαμε 10 δισ. ευρώ σε μία πενταετία για να μπορεί το σύστημα να συντηρεί τα αποθεματικά του για τις επόμενες συντάξεις. «Αυτό δεν έγινε», συνέχισε «και το 2015 οι δαπάνες έφθασαν τα 29,54 δισ. ευρώ, γιατί την συγκεκριμένη περίοδο οι δανειστές δεν υπολόγισαν τους 600 χιλιάδες νέους συνταξιούχους οι οποίοι απορρόφησαν την εξοικονόμηση πόρων».
Σε ο,τι αφορά τα εργασιακά, ο κ. Ρομπόλης επισήμανε ότι «αν και τα επόμενα χρόνια η μερική απασχόληση θα είναι το 50 % των προσλήψεων» αυτή η μορφή εργασίας, όπως υπογράμμισε, «επιβαρύνει το ασφαλιστικό κατά 1,8 δισ. ευρώ έλλειμμα το χρόνο».
Ο κ. Ρομπόλης πρόσθεσε εξάλλου ότι αν υπήρχε μια σειρά μέτρων που θα αντιμετώπιζαν τις παθογένειες του ασφαλιστικού θα μπορούσαμε, «σταδιακά να εξορθολογίσουμε το σύστημα χωρίς μείωση συντάξεων και κατέληξε πως «με αυτά τα μέτρα το έλλειμμα της κοινωνικής ασφάλισης αντί να εμφανιστεί το 2010 θα εμφανιζόταν το 2029».