Τσίπρας: μπαίνει στο τραπέζι η κοινωνική ατζέντα
Συγκρατημένα αισιόδοξος ότι κάτι μπορεί να αλλάξει δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στη Μπρατισλάβα.
«Σήμερα έγινε αντιληπτό ότι οι περισσότεροι εκ των 27 έχουμε κατανοήσει πως βρισκόμαστε σε μια μεγάλη κρίση. Αν δεν αλλάξουμε, η κρίση θα γίνει υπαρξιακή και θα οδηγήσει σε μεγάλα αδιέξοδα», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.
Οι πολίτες δεν εμπνέονται από το όραμα της ΕΕ οπότε πρέπει να βρεί η ΕΕ ένα νέο όραμα, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
Τόνισε ότι παραμένουν οι διαφορές για τα συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν αλλά τουλάχιστον μπαίνει στο τραπέζι η κοινωνική ατζέντα. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η παρέμβαση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ βάζει σε προτεραιότητα συγκεκριμένους κοινωνικούς στόχους.
«Η διακήρυξη των Αθηνών έφτασε κατευθείαν στις Βρυξέλλες», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «γίνεται ένα βήμα, έστω και μικρό και πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Δεν εμπνέονται οι πολίτες επειδή η ζωή τους έχει γίνει τα τελευταία χρόνια χειρότερη, λόγω των ανισοτήτων και επειδή αν δεν είναι άνεργοι, οι περισσότεροι είναι επισφαλώς εργαζόμενοι».
«Πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε ότι οι κανόνες είναι οι 10 εντολές του Μωυσή και ότι είναι γραμμένοι στην πέτρα. Κάθε κανόνας για να μπορεί να λειτουργήσει πρέπει να έχει και εξαιρέσεις. Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης πρέπει να γίνει και Ανάπτυξης και όχι μόνο δημοσιονομικής πειθαρχίας», διεμήνυσε ο κ. Τσίπρας.
Όσον αφορά στις προκλήσεις ασφαλείας για την Ένωση, σημείωσε ότι θα πρέπει να εγκαταλειφθεί η λογική του «ό,τι δεν είναι στη δική μου αυλή δεν με αφορά. Χρειαζόμαστε αλληλεγγύη».
Κλείνοντας τις δηλώσεις του, δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος, σημειώνοντας ότι "δεν έχουν περάσει πολλοί μήνες από τότε που μιλούσαμε για κοινωνική Ευρώπη και μας ρωτούσαν τι σημαίνει αυτό".