LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΓενικάΔημοσίευση: 09 Σεπτεμβρίου 2016 18:52

Η “διακήρυξη των Αθηνών” για το μέλλον της Ευρώπης

Σε τι συμφώνησαν οι “7” ηγέτες χωρών του Νότου ενόψει της Συνόδου Κορυφής στην Μπρατισλάβα. Τα μηνύματα Τσίπρα, Ολάντ και Ρέντσι.

Σύνοδος - Μεσογειακές Χώρες Ε.Ε. - δηλώσεις
Σε κοινή διακήρυξη και στην απόφαση να συνεχιστεί η πρωτοβουλία των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, κατέληξαν οι εργασίες της συνόδου των “7” στην Αθήνα.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε μάλιστα ότι αποφάσισαν η επόμενη συνάντηση των 7 χωρών να πραγματοποιηθεί στην Πορτογαλία, και πως η σύνοδος των Αθηνών όπως  και αυτές που θα ακολουθήσουν είναι πρωτοβουλίες ενότητας και όχι διαίρεσης. 

Τσίπρας: στόχος μας είναι η ενότητα Ευρώπης

Δεν επιθυμούμε να γίνουμε πρωτοβουλία διαίρεσης της Ε.Ε, αλλά μία πρωτοβουλία που θα συνεισφέρει στην ενότητα της Ευρώπης, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά το πέρας της Συνόδου. Όπως είπε, «η Σύνοδος αναδεικνύει την κοινή μας βούληση να ενισχύσουμε τη συνοχή και την ενότητα της Ευρώπης, συμμετέχοντας ενεργά στον διάλογο για το μέλλον της Ε.Ε., που ξεκινά σε λίγες ημέρες από τη Μπρατισλάβα».

Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι η ενότητα περνάει μέσα από τη σύγκλιση και την καταπολέμηση των ανισοτήτων και σημείωσε ότι οι ηγέτες των χωρών της Μεσογείου κατέληξαν στην Διακήρυξη των Αθηνών, προαναγγέλλοντας ότι η επόμενη συνάντηση θα λάβει χώρα στην Πορτογαλία.

Σύνοδος - Μεσογειακές Χώρες Ε.Ε. - δηλώσεις - Αλ. Τσίπρας

Ο Πρωθυπουργός, όπως και στην παρέμβαση του στην Σύνοδο, επανέλαβε ότι η Ευρωπϊκή Ένωση χρειάζεται νέο όραμα, για να εμπνεύσει εκ νέου τους λαούς της, κάτι που δεν μπορεί να γίνει μόνο με ευχολόγια.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη λήψης μέτρων που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη, την απασχόληση και την ασφάλεια, καθώς και την ανάληψη δυναμικών πρωτοβουλιών για την υπεράσπιση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και ανθρώπινης αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών.

Ολάντ: χρειάζεται ενότητα για να έχει ελπίδα η Ευρώπη

Σύνοδος - Μεσογειακές Χώρες Ε.Ε. - δηλώσεις - Φρ. Ολάντ

Μήνυμα συνοχής έστειλε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. «Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα συνοχής και να συμβάλλουμε, να έχουμε την δική μας συνεισφορά ως Νότια Ευρώπη στην Ε.Ε.», τόνισε ο κ. Ολάντ, αναφερόμενος στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής στη Μπρατισλάβα

Ο Γάλλος Πρόεδρος διεμήνυσε πως:

  • στην τρέχουσα συγκυρία χρειάζεται  ενότητα και συνοχή για να δοθεί ελπίδα στην Ευρώπη και
  • ότι οι χώρες της Μεσογείου μπορούν να συμβάλουν στην έναρξη μιας συνεργασίας, ενός διαλόγου και      δράσεων που θα είναι χρήσιμα στην Ευρώπη, ως προς τη σταθερότητα, την      ασφάλεια και την οικονομία της. 

Αναφερόμενος στο Προσφυγικό, ο Φρανσουά Ολάντ είπε ότι οι χώρες του Νότου θέλουν να συμβάλουν με τις δικές τους σκέψεις και εμπειρίες, ενώ επεσήμανε ότι πρέπει να σχεδιαστούν πολιτικές συνοχής και να σταλεί ένα μήνυμα πολιτισμού και κατανόησης για τα δεινά που αντιμετωπίζουν οι λαοί που ζουν κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ρέντσι: δεν μπορεί η Ευρώπη να συνεχίζει να βασίζεται στην λιτότητα

Σύνοδος - Μεσογειακές Χώρες Ε.Ε. - δηλώσεις - Ματέο Ρέντζι

Στην ανάγκη «η Ευρώπη να βασίζεται στις βαθύτερες αξίες της» στάθηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι. Ο Ιταλός Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η πραγματική πρόκληση αυτής της συνάντησης «είναι να σκιαγραφήσουμε το μέλλον μας, να προετοιμαστούμε για τη Σύνοδο της Μπρατισλάβας. Να πούμε ότι η Ε.Ε. μπορεί να φτάσει στον καλύτερό της εαυτό ως προς τις αξίες, τον πολιτισμό».

Ο κ. Ρέντσι σημείωσε ότι η Ε.Ε. δεν μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται μόνο στη λιτότητα, σε κανόνες και τεχνοκράτες. «Η αυριανή Ευρώπη πρέπει να είναι κοινωνική Ευρώπη, των αξιών» συμπλήρωσε, ενώ χαρακτήρισε την Ε.Ε. μία «ήπια δύναμη». 

Αναστασιάδης: Οι χώρες της Μεσογείου μπορούν να συμβάλλουν τα μέγιστα στον διάλογο

Σύνοδος - Μεσογειακές Χώρες Ε.Ε. - δηλώσεις - Ν. Αναστασιάδης

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τόνισε ότι οι χώρες της Μεσογείου μπορούν να συμβάλλουν τα μέγιστα στον διάλογο και υπογράμμισε ότι η Σύνοδος δεν αποτελεί προσπάθεια ομαδοποίησης εντός της ΕΕ.

Είναι η ώρα να λάβουμε συγκεκριμένες και ουσιαστικές αποφάσεις για να αντιμετωπίσουμε τα αίτια της αποξένωσης που αισθάνονται οι πολίτες μας. Οφείλουμε να προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της ασφάλειας, του μεταναστευτικού και της ανάπτυξης. 

Κόστα: Πρέπει να στηρίξουμε την Αφρικανική Ήπειρο
Σύνοδος - Μεσογειακές Χώρες Ε.Ε. - δηλώσεις - Αντόνιο Κόστα

«Θα πρέπει να υποστηρίξουμε τη συνολική μας εξωτερική πολιτική, ιδιαίτερα στις σχέσεις μας με την Αφρική». τόνισε ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, ο οποίος υπογράμμισε ότι πρέπει να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία και μέσω της συνεργασίας ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής και μέσω της κοινωνικής ένταξης, ενώ τάχθηκε υπέρ της προώθησης πολιτικής επενδύσεων, που θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη και τόνωση της απασχόλησης. 

Εγκιδάθου: Σημαντική πρωτοβουλία η Σύνοδος

Σύνοδος - Μεσογειακές Χώρες Ε.Ε. - δηλώσεις - εκπρ. Ισπανικής Κυβέρνησης

«Ο Μαριάνο Ραχόι ήθελε να βρεθεί εδώ, δεν στάθηκε όμως δυνατόν λόγω πολιτικού χρονισμού» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπηρεσιακού πρωθυπουργού της Ισπανίας και αναπληρωτής υπουργός ΕΕ της χώρας Φερνάντο

Ο κ. Εγκιδάθου χαρακτήρισε τη σύνοδο σημαντική πρωτοβουλία και τόνισε πως «αποτελούμε αναπόσπαστο μέρος της μεσογειακής θάλασσας και πάντα υποστηρίζουμε τις συναντήσεις αυτές που αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα». 

Μουσκάτ: Βρέθηκαν λύσεις πως πρέπει να προχωρήσουμε

Σύνοδος - Μεσογειακές Χώρες Ε.Ε. - δηλώσεις - Τζόσεφ Μούσκατ

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, χαρακτήρισε τη Σύνοδο ως «Διάσκεψη Κορυφής που βρέθηκαν λύσεις πώς πρέπει να προχωρήσουμε».

Ο κ. Μουσκάτ εξέφρασε τη στήριξή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Σχέδιο Γιούνκερ και πρόσθεσε: «Η "κοινωνική Ευρώπη" ξεχάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα και λέμε ότι θα στηρίξουμε την εξέλιξη της Ένωσης για να επανέλθει στην ιδέα αυτή».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η Διακήρυξη: "Ένα όραμα για την Ευρώπη" 

Ως ιδιαίτερα θετικό γεγονός επισημαίνουν, κυβερνητικοί κύκλοι τη σαφή δέσμευση των ηγετών στην ευρωπαϊκή ενότητα, όπως διατυπώνεται στην Διακήρυξη των Αθηνών που υιοθετήθηκε στη ″Σύνοδο Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ″ .

Σημειώνεται, ότι τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όσο και οι άλλοι ηγέτες που έλαβαν μέρος στην Σύνοδο, τόνισαν επανειλημμένα ότι αυτή δεν έχει τον χαρακτήρα μιας ομαδοποίησης χωρών εντός της ΕΕ.

Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά, εξίσου, ως ιδιαίτερα θετική την αναφορά στην Διακήρυξη για "ένα όραμα για την Ευρώπη" το οποίο, μεταξύ άλλων, πρέπει να εδράζεται και να ισχυροποιεί την δημοκρατική λογοδοσία των ευρωπαϊκών θεσμών. 

Εξίσου σημαντικό σημείο της Διακήρυξης, είναι η αναφορά ότι το ευρωπαϊκό εγχείρημα πρέπει να οικοδομηθεί με την προοπτική της Μεσογείου -νοουμένης συνολικά- ως μιας περιοχής ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας. 

Στην Διακήρυξη των Αθηνών, τονίζεται, επίσης ότι οι ηγέτες υποστηρίζουν τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό στην κατεύθυνση εξεύρεσης μιας δίκαιης, βιώσιμης και ολοκληρωμένης λύσης, χωρίς εγγυήσεις, βασισμένης στις αποφάσεις του ΟΗΕ και στην ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους-μέλους της ΕΕ.

Σύμφωνα με τους ίδιους κυβερνητικούς κύκλους, θετικό σημείο της Διακήρυξης αποτελεί και η αναφορά στην επανεκκίνηση της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής 'Αμυνας της ΕΕ, καθώς και η αναφορά στην αναγκαιότητα των δεσμών με τις χώρες της Αφρικής, που θεωρούνται απαραίτητοι για την κοινή ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή. 

Στην Διακήρυξη τονίζεται ότι η Ευρώπη πρέπει να τηρήσει την δέσμευσή της για ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη, με προστασία του κοινωνικού της μοντέλου, ενώ ταυτόχρονα, οι ηγέτες των Μεσογειακών χωρών εκφράζουν την αποφασιστικότητά τους να διατηρήσουν το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο και να προωθήσουν την κοινωνική συνοχή και σύγκλιση. 

Στο πλαίσιο αυτό, προτείνουν τον διπλασιασμό των κονδυλίων του "Πακέτου Γιούνκερ", καθώς επίσης και την προώθηση επενδυτικών προγραμμάτων σε κράτη - μέλη με υψηλά ποσοστά ανεργίας, αλλά και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. 

Στην Διακήρυξη γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα -με πρώτο εκείνο της ανεργίας- που αφορούν την νεολαία στην Ευρώπη. 

Σε ότι αφορά τα ζητήματα μετανάστευσης, στην Διακήρυξη γίνεται αναφορά στο συγκεκριμένο μείζον θέμα που αφορά στο μέλλον της Ευρώπης και υπογραμμίζεται ότι η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ πρέπει, να βασίζεται στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, ενώ τονίζεται ότι ο ρατσισμός και η ξενοφοβία δεν μπορούν να γίνονται ανεκτά. 

Στην Διακήρυξη των Αθηνών υπάρχει, τέλος, πρόταση για ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική που πρέπει να ασκήσει η ΕΕ. 

Το κείμενο ολοκληρώνεται με την απόφαση ότι η δεύτερη Σύνοδος των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ θα διεξαχθεί στην Πορτογαλία.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης για ΝΑΤΟ: Η Ελλάδα ισχυρός και αξιόπιστος σύμμαχος (βίντεο)Σήμερα 11:02 | Ειδήσεις

Οι προκλήσεις της εποχής στο “μικροσκόπιο” του συνέδριου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, που διεξάγεται στην Αθήνα.

Σάμος - Μηταράκης για μεταναστευτικό: Κάναμε πράξη τις δεσμεύσεις μας (βίντεο)Σήμερα 11:20 | Ειδήσεις

Για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, μίλησε στον ΑΝΤ1 ο αρμόδιος Υπουργός Νότης Μηταράκης, με αφορμή τα εγκαίνια της νέας δομής στη Σάμο.

ΥΠΕΞ: διάβημα διαμαρτυρίας στην ΆγκυραΣήμερα 13:38 | Ειδήσεις

Το διάβημα θα πραγματοποιηθεί κατόπιν εντολής του Δένδια, ενώ δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα.

Μητσοτάκης: οφείλουμε να χτίσουμε ένα μέλλον δικαιοσύνηςΧθες 11:45 | Ειδήσεις

Άρθρο του Πρωθυπουργού στην «El País», στο οποίο προτείνει δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος στη σκιά της κλιματικής κρίσης, και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κορονοϊός - Λύματα: Σε σταθερό επίπεδο το ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη14:11Θεσσαλονίκη: εξιχνιάστηκαν ληστείες σε βάρος οδηγών ταξί13:58ΥΠΕΞ: διάβημα διαμαρτυρίας στην Άγκυρα13:42“The 2night Show”: ο Γρηγόρης Αρναούτογλου “ξαναχτυπά” στον ΑΝΤ113:27Θεσσαλονίκη: συλλήψεις για εκβιασμό σε νεαρό ιερέα13:14Αδήλωτα τετραγωνικά: δεύτερη ευκαιρία με ευνοϊκή ρύθμιση13:00Μέσι: Κάστρο στο Παρίσι θέλει να νοικιάσει ο άσος της Παρί Σεν Ζερμέν12:47Χανιά: γυναίκα λήστεψε ηλικιωμένο βγάζοντας μαχαίρι στο κέντρο της πόλης12:32Πρωινοί Τύποι – Γκάνα: μικροί μαθητές τραγουδούν και χορεύουν σε ελληνικούς ρυθμούς (βίντεο)12:18Σάμος - Μηταράκης για μεταναστευτικό: Κάναμε πράξη τις δεσμεύσεις μας (βίντεο)12:03Τρίκαλα – φάρμακα: με drone ο εφοδιασμός των περιφερειακών φαρμακείων11:49Ολυμπιακός: Ανακοίνωσε τον Γκάρι Ροντρίγκες11:36Ιτούδης για Ίβκοβιτς: μεγάλη απώλεια για παγκόσμιο μπάσκετ (βίντεο)11:23Μητσοτάκης για ΝΑΤΟ: Η Ελλάδα ισχυρός και αξιόπιστος σύμμαχος (βίντεο)11:09Μεταναστευτικό: διεθνής καμπάνια για την αποτροπή προσφυγικών ροών10:56Εύβοια - δυστύχημα: νέα παιδιά ξεψύχησαν στην άσφαλτο (εικόνες)10:41Σκυλακάκης στον ΑΝΤ1: Φορολοταρία 2 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο (βίντεο)10:27Μενίδι – Μάριος: η μητέρα του επιστρέφει να διδάξει στο σχολείο που σκοτώθηκε ο 11χρονος (βίντεο)10:14Καλύβια: Έκρηξη και φωτιά σε σπίτι10:00ΥΠΟΙΚ: Σύμβαση με την Αυστραλία για την αποφυγή διπλής φορολογίας09:46
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο