Η “διακήρυξη των Αθηνών” για το μέλλον της Ευρώπης
Σε κοινή διακήρυξη και στην απόφαση να συνεχιστεί η πρωτοβουλία των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, κατέληξαν οι εργασίες της συνόδου των “7” στην Αθήνα.
Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε μάλιστα ότι αποφάσισαν η επόμενη συνάντηση των 7 χωρών να πραγματοποιηθεί στην Πορτογαλία, και πως η σύνοδος των Αθηνών όπως και αυτές που θα ακολουθήσουν είναι πρωτοβουλίες ενότητας και όχι διαίρεσης.
Τσίπρας: στόχος μας είναι η ενότητα Ευρώπης
Δεν επιθυμούμε να γίνουμε πρωτοβουλία διαίρεσης της Ε.Ε, αλλά μία πρωτοβουλία που θα συνεισφέρει στην ενότητα της Ευρώπης, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά το πέρας της Συνόδου. Όπως είπε, «η Σύνοδος αναδεικνύει την κοινή μας βούληση να ενισχύσουμε τη συνοχή και την ενότητα της Ευρώπης, συμμετέχοντας ενεργά στον διάλογο για το μέλλον της Ε.Ε., που ξεκινά σε λίγες ημέρες από τη Μπρατισλάβα».
Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι η ενότητα περνάει μέσα από τη σύγκλιση και την καταπολέμηση των ανισοτήτων και σημείωσε ότι οι ηγέτες των χωρών της Μεσογείου κατέληξαν στην Διακήρυξη των Αθηνών, προαναγγέλλοντας ότι η επόμενη συνάντηση θα λάβει χώρα στην Πορτογαλία.
Ο Πρωθυπουργός, όπως και στην παρέμβαση του στην Σύνοδο, επανέλαβε ότι η Ευρωπϊκή Ένωση χρειάζεται νέο όραμα, για να εμπνεύσει εκ νέου τους λαούς της, κάτι που δεν μπορεί να γίνει μόνο με ευχολόγια.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη λήψης μέτρων που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη, την απασχόληση και την ασφάλεια, καθώς και την ανάληψη δυναμικών πρωτοβουλιών για την υπεράσπιση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και ανθρώπινης αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών.
Ολάντ: χρειάζεται ενότητα για να έχει ελπίδα η Ευρώπη
Μήνυμα συνοχής έστειλε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. «Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα συνοχής και να συμβάλλουμε, να έχουμε την δική μας συνεισφορά ως Νότια Ευρώπη στην Ε.Ε.», τόνισε ο κ. Ολάντ, αναφερόμενος στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής στη Μπρατισλάβα
Ο Γάλλος Πρόεδρος διεμήνυσε πως:
- στην τρέχουσα συγκυρία χρειάζεται ενότητα και συνοχή για να δοθεί ελπίδα στην Ευρώπη και
- ότι οι χώρες της Μεσογείου μπορούν να συμβάλουν στην έναρξη μιας συνεργασίας, ενός διαλόγου και δράσεων που θα είναι χρήσιμα στην Ευρώπη, ως προς τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την οικονομία της.
Αναφερόμενος στο Προσφυγικό, ο Φρανσουά Ολάντ είπε ότι οι χώρες του Νότου θέλουν να συμβάλουν με τις δικές τους σκέψεις και εμπειρίες, ενώ επεσήμανε ότι πρέπει να σχεδιαστούν πολιτικές συνοχής και να σταλεί ένα μήνυμα πολιτισμού και κατανόησης για τα δεινά που αντιμετωπίζουν οι λαοί που ζουν κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ρέντσι: δεν μπορεί η Ευρώπη να συνεχίζει να βασίζεται στην λιτότητα
Στην ανάγκη «η Ευρώπη να βασίζεται στις βαθύτερες αξίες της» στάθηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι. Ο Ιταλός Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η πραγματική πρόκληση αυτής της συνάντησης «είναι να σκιαγραφήσουμε το μέλλον μας, να προετοιμαστούμε για τη Σύνοδο της Μπρατισλάβας. Να πούμε ότι η Ε.Ε. μπορεί να φτάσει στον καλύτερό της εαυτό ως προς τις αξίες, τον πολιτισμό».
Ο κ. Ρέντσι σημείωσε ότι η Ε.Ε. δεν μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται μόνο στη λιτότητα, σε κανόνες και τεχνοκράτες. «Η αυριανή Ευρώπη πρέπει να είναι κοινωνική Ευρώπη, των αξιών» συμπλήρωσε, ενώ χαρακτήρισε την Ε.Ε. μία «ήπια δύναμη».
Αναστασιάδης: Οι χώρες της Μεσογείου μπορούν να συμβάλλουν τα μέγιστα στον διάλογο
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τόνισε ότι οι χώρες της Μεσογείου μπορούν να συμβάλλουν τα μέγιστα στον διάλογο και υπογράμμισε ότι η Σύνοδος δεν αποτελεί προσπάθεια ομαδοποίησης εντός της ΕΕ.
Είναι η ώρα να λάβουμε συγκεκριμένες και ουσιαστικές αποφάσεις για να αντιμετωπίσουμε τα αίτια της αποξένωσης που αισθάνονται οι πολίτες μας. Οφείλουμε να προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της ασφάλειας, του μεταναστευτικού και της ανάπτυξης.
Κόστα: Πρέπει να στηρίξουμε την Αφρικανική Ήπειρο
«Θα πρέπει να υποστηρίξουμε τη συνολική μας εξωτερική πολιτική, ιδιαίτερα στις σχέσεις μας με την Αφρική». τόνισε ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, ο οποίος υπογράμμισε ότι πρέπει να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία και μέσω της συνεργασίας ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής και μέσω της κοινωνικής ένταξης, ενώ τάχθηκε υπέρ της προώθησης πολιτικής επενδύσεων, που θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη και τόνωση της απασχόλησης.
Εγκιδάθου: Σημαντική πρωτοβουλία η Σύνοδος
«Ο Μαριάνο Ραχόι ήθελε να βρεθεί εδώ, δεν στάθηκε όμως δυνατόν λόγω πολιτικού χρονισμού» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπηρεσιακού πρωθυπουργού της Ισπανίας και αναπληρωτής υπουργός ΕΕ της χώρας Φερνάντο
Ο κ. Εγκιδάθου χαρακτήρισε τη σύνοδο σημαντική πρωτοβουλία και τόνισε πως «αποτελούμε αναπόσπαστο μέρος της μεσογειακής θάλασσας και πάντα υποστηρίζουμε τις συναντήσεις αυτές που αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα».
Μουσκάτ: Βρέθηκαν λύσεις πως πρέπει να προχωρήσουμε
Ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, χαρακτήρισε τη Σύνοδο ως «Διάσκεψη Κορυφής που βρέθηκαν λύσεις πώς πρέπει να προχωρήσουμε».
Ο κ. Μουσκάτ εξέφρασε τη στήριξή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Σχέδιο Γιούνκερ και πρόσθεσε: «Η "κοινωνική Ευρώπη" ξεχάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα και λέμε ότι θα στηρίξουμε την εξέλιξη της Ένωσης για να επανέλθει στην ιδέα αυτή».
Η Διακήρυξη: "Ένα όραμα για την Ευρώπη"
Ως ιδιαίτερα θετικό γεγονός επισημαίνουν, κυβερνητικοί κύκλοι τη σαφή δέσμευση των ηγετών στην ευρωπαϊκή ενότητα, όπως διατυπώνεται στην Διακήρυξη των Αθηνών που υιοθετήθηκε στη ″Σύνοδο Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ″ .
Σημειώνεται, ότι τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όσο και οι άλλοι ηγέτες που έλαβαν μέρος στην Σύνοδο, τόνισαν επανειλημμένα ότι αυτή δεν έχει τον χαρακτήρα μιας ομαδοποίησης χωρών εντός της ΕΕ.
Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά, εξίσου, ως ιδιαίτερα θετική την αναφορά στην Διακήρυξη για "ένα όραμα για την Ευρώπη" το οποίο, μεταξύ άλλων, πρέπει να εδράζεται και να ισχυροποιεί την δημοκρατική λογοδοσία των ευρωπαϊκών θεσμών.
Εξίσου σημαντικό σημείο της Διακήρυξης, είναι η αναφορά ότι το ευρωπαϊκό εγχείρημα πρέπει να οικοδομηθεί με την προοπτική της Μεσογείου -νοουμένης συνολικά- ως μιας περιοχής ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας.
Στην Διακήρυξη των Αθηνών, τονίζεται, επίσης ότι οι ηγέτες υποστηρίζουν τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό στην κατεύθυνση εξεύρεσης μιας δίκαιης, βιώσιμης και ολοκληρωμένης λύσης, χωρίς εγγυήσεις, βασισμένης στις αποφάσεις του ΟΗΕ και στην ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους-μέλους της ΕΕ.
Σύμφωνα με τους ίδιους κυβερνητικούς κύκλους, θετικό σημείο της Διακήρυξης αποτελεί και η αναφορά στην επανεκκίνηση της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής 'Αμυνας της ΕΕ, καθώς και η αναφορά στην αναγκαιότητα των δεσμών με τις χώρες της Αφρικής, που θεωρούνται απαραίτητοι για την κοινή ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή.
Στην Διακήρυξη τονίζεται ότι η Ευρώπη πρέπει να τηρήσει την δέσμευσή της για ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη, με προστασία του κοινωνικού της μοντέλου, ενώ ταυτόχρονα, οι ηγέτες των Μεσογειακών χωρών εκφράζουν την αποφασιστικότητά τους να διατηρήσουν το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο και να προωθήσουν την κοινωνική συνοχή και σύγκλιση.
Στο πλαίσιο αυτό, προτείνουν τον διπλασιασμό των κονδυλίων του "Πακέτου Γιούνκερ", καθώς επίσης και την προώθηση επενδυτικών προγραμμάτων σε κράτη - μέλη με υψηλά ποσοστά ανεργίας, αλλά και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Στην Διακήρυξη γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα -με πρώτο εκείνο της ανεργίας- που αφορούν την νεολαία στην Ευρώπη.
Σε ότι αφορά τα ζητήματα μετανάστευσης, στην Διακήρυξη γίνεται αναφορά στο συγκεκριμένο μείζον θέμα που αφορά στο μέλλον της Ευρώπης και υπογραμμίζεται ότι η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ πρέπει, να βασίζεται στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, ενώ τονίζεται ότι ο ρατσισμός και η ξενοφοβία δεν μπορούν να γίνονται ανεκτά.
Στην Διακήρυξη των Αθηνών υπάρχει, τέλος, πρόταση για ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική που πρέπει να ασκήσει η ΕΕ.
Το κείμενο ολοκληρώνεται με την απόφαση ότι η δεύτερη Σύνοδος των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ θα διεξαχθεί στην Πορτογαλία.