LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΚόμματαΔημοσίευση: 08 Σεπτεμβρίου 2016 16:48

Μητσοτάκης: δεν είναι γραμμένο σε γρανίτη το μνημόνιο

Πτυχές του εθνικού σχεδίου της ΝΔ για την ανασυγκρότηση της χώρας περιέγραψε ο πρόεδρος της ΝΔ., Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κυρ. Μητσοτάκης - ομιλία - ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Την ανάγκη να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας, το οποίο έχει καθυστερήσει δραματικά, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε ημερίδα του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και του Ιδρύματος Αντενάουερ, με θέμα «Οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, οδηγός για το μέλλον της Ελλάδας». 

«Είναι εθνική ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ να παρουσιάσει αυτό το σχέδιο στον ελληνικό λαό και να το εφαρμόσει με συνέπεια. Σήμερα, καλείται η ΝΔ να σχεδιάσει μία αποκατάσταση της κανονικότητας της πορείας της χώρας, έχοντας υπερβεί όσα μας κρατάνε στο παρελθόν», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. 

Παράλληλα αναφέρθηκε στους λόγους που, κατά τη γνώμη του, κρατούν ακόμα τη χώρα στάσιμη, την ώρα που άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Ιρλανδία, κατόρθωσαν να βγουν έγκαιρα από τα προγράμματα λιτότητας. 

"Λιγότεροι φόροι, όχι οριζόντιες μειώσεις"

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΝΔ «τα προγράμματα διάρθρωσης ως προς το σκέλος της δημοσιονομικής προσαρμογής, οι στόχοι, πρέπει να υπηρετούνται περισσότερο από μειώσεις δαπανών και λιγότερο από φόρους. Οι μειώσεις πρέπει να είναι στοχευμένες και όχι οριζόντιες», ενώ στην Ελλάδα έγινε το ακριβώς αντίθετο. 

Κυρ. Μητσοτάκης - ΕΒΕΑ

«Δώσαμε έμφαση στη φορολογική πολιτική και ρίξαμε το βάρος στον ιδιωτικό τομέα. Το ίδιο πρόβλημα συναντάμε και στα ασφαλιστικά ταμεία», σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως η Κύπρος βγήκε από το πρόγραμμα χωρίς να αυξήσει ούτε έναν φόρο, αλλά με στοχευμένες μείωσεις σε δαπάνες. 

Κυρ. Μητσοτάκης - ΕΒΕΑ

«Μία πολιτική μείωσης φορολογικών συντελεστών μπορεί να έχει καλύτερα δημοσιονομικά αποτελέσματα» είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης για μεταρρυθμίσεις. «Πάντα είχα απορία γιατί είναι ευκολότερο για το πολιτικό σύστημα να ψηφίζει οριζόντιες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, παρά στοχευμένες μεταρρυθμίσεις. Σε κάθε πρόγραμμα προσαρμογής υπάρχει πολιτικό κόστος. Το μεγαλύτερο πολιτικό κόστος είναι αυτό της ακινησίας. Η αναβολή δύσκολων πολιτικών αποφάσεων είναι πρόβλημα του πολιτικού συστήματος. Αποφύγαμε τις αναγκαίες αλλαγές διαχρονικά και όσοι είχαν το σθένος να τις εισηγηθούν βρέθηκαν στο στόχαστρο σκληρής κριτικής», ανέφερε οκ. Μητσοτάκης.

Κυρ. Μητσοτάκης - ΕΒΕΑ

"Μεταρρύθμιση δεν σημαίνει λιτότητα"

Παράλληλα επεσήμανε τους λόγους που οδηγούν τη χώρα σε στασιμότητα και την έλλειψη κουλτούρας για πολιτική συναίνεση. Όπως σημείωσε «το όχι σε όλα χαρακτήρισε το πολιτικό μας σύστημα, και δεν καταφέραμε να συναινέσουμε. Η δομική αντιπολίτευση που εκφράστηκε σε απόλυτο βαθμό από τον ΣΥΡΙΖΑ είχε την απόλυτη ευθύνη ενοχοποίησης των μεταρρυθμίσεων. Μεταρρύθμιση δεν σημαίνει λιτότητα, αλλά άλμα προς τα εμπρός». 

Κυρ. Μητσοτάκης - ΕΒΕΑ

Ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε πως θα έπρεπε να είχε υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο με έμφαση σε εξωστρέφεια, επενδύσεις κ.λπ. «Το σχέδιο αυτό δεν είναι το μνημόνιο. Το μνημόνιο δεν καθορίζει το σύνολο των επιλογών μας και δεν είναι γραμμένο πάντα σε γρανίτη. Σήμερα, λείπει από το πολιτικό σύστημα η ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων» κατέληξε ξεκαθαρίζοντας πως η ΝΔ θα παρουσιάσει στον ελληνικό λαό το σχέδιό της για έξοδο από την κρίση. 

Στην ημερίδα συμμετέχουν ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας, Βόλφαγκ Σούσελ, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης, η πρώην υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, Μαρία Λουίζ Αμπουρκέρκε, ο ομοσπονδιακός βουλευτής της Γερμανίας, Χέριμπερτ Χίρτε, ενώ χαιρετισμό απήθυνε και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης. 

Αντικείμενο της ημερίδας είναι να παρουσιαστούν οι βέλτιστες πρακτικές για μεταρρυθμίσεις, που εφαρμόστηκαν επιτυχώς από κυβερνήσεις κομμάτων-μελών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος σε ευρωπαϊκές χώρες, κατά την τελευταία δεκαετία.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Φρέντι Μέρκιουρι: Πέθανε η “κρυφή” του κόρη σε ηλικία 48 ετών23:59Μενίδι: Ειδική αστυνομική επιχείρηση σε οικισμούς - 13 συλλήψεις23:46Missing Alert για την εξαφάνιση 13χρονου23:32Αττική: Εξαρθρώθηκε συμμορία που λήστευε βενζινάδικα και μίνι μάρκετ - 5 συλλήψεις23:18Χονγκ Κονγκ: Στους 168 οι νεκροί από τη φονική πυρκαγιά του Νοεμβρίου23:04Μπάγερν Μονάχου – Παναθηναϊκός: Λύγισαν… στο τέλος οι “πράσινοι”22:48Ηγουμενίτσα: Καραμπόλα τριών οχημάτων - Τραυματίστηκε διανομέας 22:34Λευκός Οίκος: Η αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων στη Γροιλανδία δεν αλλάζει τον στόχο του Τραμπ22:20Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 21χρονος για κατοχή και διακίνηση μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών ουσιών (εικόνες)22:06Κυρανάκης σε Πέρκα: Μην τσιρίζετε, εδώ είναι βουλή, δεν είναι η κουζίνα σας21:50Αίγιο: Νέο περιστατικό βίας μεταξύ ανηλίκων - Στο νοσοκομείο 16χρονος21:36Euroleague: Πρόστιμο στον Αταμάν για σχόλια του21:22Ιράν: Ο Τραμπ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης21:08Ελληνοτουρκικά: Νέες προκλήσεις από τουρκικά αεροσκάφη στο Αιγαίο20:54Τέλλογλου για το "φιάσκο" με τις τηλεπικοινωνίες: Υπήρχαν προειδοποιήσεις της Ε.Ε. εδώ και 3 χρόνια20:40ANT1 Sports: Τα ζευγάρια των ημιτελικών του Κυπέλλου Ελλάδας20:26Γροιλανδία: Η Ρωσία εκφράζει "σοβαρή ανησυχία" για την αποστολή επιπλέον νατοϊκών δυνάμεων20:12Φενέρμπαχτσε: Ποινή φυλάκισης σε 2 ποδοσφαιριστές της19:58Πιερρακάκης για IRIS: Διπλασιάζονται τα όρια πληρωμών19:44Δένδιας στον ΑΝΤ1: Αποκτούμε τις 4 πιο ισχυρές φρεγάτες στον πλανήτη19:29
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο