LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΓενικάΔημοσίευση: 08 Σεπτεμβρίου 2016 11:25

Τσίπρας στη Le Monde: Δύσκολη η ανάπτυξη χωρίς ελάφρυνση χρέους

Αυστηρό μήνυμα Τσίπρα στην Ευρώπη: Χρειάζεται ξυπνητήρι αφύπνισης! "Είναι πια καιρός να δοθεί μήνυμα εξόδου από την κρίση", τονίζει ο πρωθυπουργός.

Le Monde - Αλέξης Τσίπρας

Στη στόχευση της πρωτοβουλίας που ανέλαβε για τη διοργάνωση της Ευρωμεσογειακής Συνόδου, αναφέρεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde», λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση των ηγετών στην Αθήνα και ξεκαθαρίζει ότι επιδίωξη είναι μια κοινή προσέγγιση, υπέρ των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας και της Μεσογείου, που αντικειμενικά έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

Ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνει ότι η Ευρώπη, μετά το Brexit, δεν μπορεί να κάνει σαν μην συνέβη κάτι σοβαρό, γιατί στην πραγματικότητα βιώνει μια βαθιά κρίση την οποία οφείλει να αντιμετωπίσει. Για το προσφυγικό επισημαίνει ότι υπάρχει η Ευρώπη των «27» που πρέπει να αποτρέψει τον κίνδυνο να γίνουν ρυθμιστές της Ευρώπης οι ρατσιστές και σπεύδει να υπογραμμίσει ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή κριτική στην Ελλάδα για το προσφυγικό, ενώ είναι η χώρα που έχει επιδείξει τη μεγαλύτερη ανθρωπιά.

«Στόχος μας δεν είναι καθόλου να φτιάξουμε μια ομάδα βασισμένη στη διαίρεση. Αντιθέτως, επιθυμούμε να ευνοήσουμε μια κοινή προσέγγιση, υπέρ των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας και της Μεσογείου που αντικειμενικά έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Έχουμε κοινά προβλήματα, στα οποία πρέπει απαντήσουμε με κοινές λύσεις. Είμαστε οι χώρες που βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα  όσον αφορά την προσφυγική κρίση, την οικονομική κρίση και την κρίση που σχετίζεται με την ασφάλεια από την τρομοκρατία», αναφέρει για τη διοργάνωση της Συνόδου ο Αλέξης Τσίπρας και προσθέτει: «Έχουμε σήμερα έναν Βορρά που συσσωρεύει πλεονάσματα και έναν Νότο που υποφέρει από την ύπαρξη μεγάλων ελλειμμάτων. Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή σύγκλιση, όσο υπάρχουν τέτοιες ανισότητες».

Αλέξης Τσίπρας - συνεδρίαση - ΚΥΣΟΙΠ

Όταν ο πρωθυπουργός ερωτάται αν θα ζητήσει το τέλος του Συμφώνου Σταθερότητας απαντά πώς ναι μεν οι συσχετισμοί για όσους εναντιώνονται στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές δεν είναι ευνοϊκοί αλλά, όπως λέει, «όσο δεν μπορούμε να αλλάξουμε τους κανόνες, πρέπει να εξασφαλίσουμε κάποιες εξαιρέσεις αναφορικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας, να αυξήσουμε τα μέτρα που ευνοούν την ανάπτυξη και να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικότερα την ανεργία». Επισημαίνει ταυτόχρονα ότι η ανάπτυξη είναι αργή και άρα πρέπει να λάβουν προτεραιότητα οι αναγκαίες αποφάσεις ώστε να μην απειληθεί η Ένωση με αποσύνθεση, με απορριπτικά δημοψηφίσματα και με αντιευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Για τη στάση που ακολούθησε η κυβέρνηση στο ζήτημα της κρίσης, ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχεται ότι για καιρό υπήρξε το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης αλλά διατυπώνει την εκτίμηση ότι οι εταίροι μας έχουν αντιληφθεί και πως το ελληνικό πείραμα δεν πρέπει να εφαρμοστεί αλλού στην Ευρώπη και πως η κρίση δεν αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα αλλά όλη την Ευρώπη. Επίσης έχουν αντιληφθεί ότι η Ελλάδα είναι ένας πόλος σταθερότητας σε μια ασταθή γεωγραφική περιοχή.

Καθώς οι χώρες που έχουν προσκληθεί στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο έχουν κυβερνήσεις στην πλειονότητά τους σοσιαλδημοκρατικές, ο πρωθυπουργός ερωτάται αν έχει γίνει σοσιαλδημοκράτης με δεδομένα και τα μέτρα τα οποία η κυβέρνησή του αναγκάστηκε να πάρει μετά τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015. Ο κ. Τσίπρας απαντά πως η κυβέρνησή του εξήγγειλε μια εναλλακτική πολιτική που προσέκρουσε στον τοίχο της νεοφιλελεύθερης αδιαλλαξίας της ΕΕ και όταν έφτασε στο σημείο να προσκρούσει στον τοίχο ολόκληρη η χώρα, τότε η κυβέρνηση αναγκάστηκε σε έναν επώδυνο συμβιβασμό και απευθύνθηκε στο λαό ο οποίος την ξαναψήφισε. Όπως όμως τονίζει, παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται όλα τα περιθώρια ελιγμών που διαθέτει για να υπάρξουν μέτρα με κοινωνικό πρόσημο.

Όσο για το δημοψήφισμα του 2015 και το ενδεχόμενο να έχει μετανιώσει γι’ αυτό, ο πρωθυπουργός απαντά: «Αν είμαι ζωντανός σήμερα απέναντί σας σε αυτό το γραφείο, οφείλεται σε αυτό το δημοψήφισμα»! Και αυτό διότι, όπως εξηγεί, το ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον το «μαύρο πρόβατο» οφείλεται στο ότι ακούστηκε η δύναμη της ψυχής του λαού της.

Αλέξης Τσίπρας - παραγωγικοί φορείς - Θεσσαλονίκη

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρεται στα βήματα για την δημοσιονομική προσαρμογή, την επιστροφή στην ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της ύφεσης και αναφέρεται στην πρόβλεψη για επιστροφή στην ανάπτυξη από αυτή τη χρονιά. Σημειώνει πάντως ότι σε αυτή την προσπάθεια δεν διαπιστώθηκε η απαραίτητη γενναιοδωρία των εταίρων σχετικά με το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, χωρίς την οποία θα είναι δύσκολο για τη χώρα να μπει ξανά σε φορά ανάπτυξης. Ειδικά δε για τη στάση του Βερολίνου απέναντι στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, ο Αλ. Τσίπρας απαντά ότι είναι προτιμότερη μια ευρωπαϊκή Γερμανία από μια γερμανική Ευρώπη που συμπεριφέρεται ως «ταμιευτήριο» με υπερβολικά δημοσιονομικά πλεονάσματα.

«Έχουμε αντέξει, όμως είναι πια καιρός η Ευρώπη να δώσει το μήνυμα της εξόδου από την κρίση. Για τον ελληνικό λαό αλλά και για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη προς τις χρηματαγορές. Αυτό δεν είναι κάτι που αφορά μόνο την Ελλάδα και τη Γερμανία», αναφέρει ο πρωθυπουργός και επισημαίνει ότι αυτό «αφορά όλη τη ζώνη του ευρώ, καθώς και την ΕΚΤ και το ΔΝΤ». Ειδικά δε για το ΔΝΤ επισημαίνει ότι το Ταμείο δήλωσε δυνατά και καθαρά ότι έως το τέλος της χρονιάς θα εγκαταλείψει το ελληνικό πρόγραμμα αν δεν υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα του χρέους. «Κάθε εμπόδιο για καλό ίσως… διότι τότε η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής θα είναι ευθύνη αποκλειστικά πλέον της Ευρώπης», σημειώνει ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζει ότι η κυβέρνησή του θα εξαντλήσει την τετραετία και δεν προσφύγει σε πρόωρες εκλογές καθώς στο τέλος της τετραετίας ο ελληνικός λαός θα μπορέσει να συγκρίνει το έργο της σημερινής κυβέρνησης με αυτό των προκατόχων της, και μάλιστα δηλώνει βέβαιος ότι τότε ο λαός θα ανανεώσει τη θητεία της σημερινής κυβέρνησης για ακόμη τέσσερα χρόνια.

Για τη στάση της Τουρκίας απέναντι στο προσφυγικό, ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να διατηρηθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και επισημαίνει ότι η μεταναστευτική κρίση δεν είναι ούτε ευρωπαϊκή ούτε ελληνική, είναι παγκόσμια και η Ευρώπη θα πρέπει να δείξει αλληλεγγύη και έναν συγκεκριμένο επιμερισμό των βαρών.

ΚΚΕ: Ο Τσίπρας καλεί τον λαό να υπομείνει τα μέτρα

Σε ανακοίνωση του, σχολιάζοντας όσα είπε ο Πρωθυπουργός, το ΚΚΕ αναφέρει "η συνέντευξη του κ. Τσίπρα είναι ένα κάλεσμα συμβιβασμού και μοιρολατρίας, καλυμμένο με δήθεν προοδευτικό περιτύλιγμα. Στην ουσία καλεί το λαό να υπομείνει παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα, να συμβιβαστεί με τα ψίχουλα, στο όνομα του «ρεαλισμού», στο όνομα μιας μελλοντικής «επιδιόρθωσης» της ΕΕ, μιας μελλοντικής ανάκαμψης κι αναδιάρθρωσης του χρέους, που θα είναι μόνο για τα κέρδη των λίγων. Απέναντι στο ρεαλισμό της υποταγής ο λαός χρειάζεται να επιλέξει το ρεαλισμό της πάλης και της ρήξης με το σημερινό δρόμο ανάπτυξης και τις κυβερνήσεις που τον υπηρετούν".

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης από Ρέθυμνο: ασφαλές το εμβόλιο, επικίνδυνος ο κορονοϊόςΣήμερα 10:46 | Ειδήσεις

Νέα έκκληση του Πρωθυπουργού προς τους πολίτες της Κρήτης για να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού.

Δένδιας σε Ακάρ: η Τουρκία χρησιμοποιεί κάθε εργαλείο αποσταθεροποιήσεωνΣήμερα 16:08 | Ειδήσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις παράνομες εξαγγελίες της Τουρκίας για τα Βαρώσια κατά τη συνάντησή του με την ομόλογό του του Λιβάνου.

Καύσωνας – Χρυσοχοΐδης: να συνεργαστούμε για να προλάβουμε τα δυσάρεσταΣήμερα 14:15 | Ειδήσεις

Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός για το κύμα καύσωνα. Περιπολίες από Πυροσβεστική και Αστυνομία.

Καύσωνας - Χαρδαλιάς στον ΑΝΤ1: Μέτρα για τους εργαζόμενουςΣήμερα 09:36 | Ειδήσεις

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη στον ΑΝΤ1 για τον καύσωνα και τις φωτιές, αλλά και τα μέτρα για τον κορονοϊό.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Υπόθεση Βαλυράκη - μάρτυρας στον ΑΝΤ1: Δεχόμαστε απειλές για να σιωπήσουμε (βίντεο)20:44Ηράκλειο: χειροπέδες σε… θερμόαιμο για μπαλωθιές20:31ΠΑΟΚ: οι ποδοσφαιριστές που δηλώθηκαν για τους αγώνες με την Μποέμιανς20:18Ηρακλής Κωστάρης: αποφυλακίστηκε ο δολοφόνος του Μπακογιάννη20:04Γιατί πρέπει να εμβολιαστούν τα παιδιά και ποια εμβόλια πήραν έγκριση;19:50Παρίσι: κινηματογραφική ληστεία με λεία εκατομμυρίων ευρώ19:36Μειωμένα ενοίκια: Πιστώνονται στους ιδιοκτήτες ακινήτων οι αποζημιώσεις19:21Ντούσκος για το χρυσό μετάλλιο στο Τόκιο: ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα! (βίντεο)19:07Καύσωνας: Τα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους18:52Έγκλημα στη Δάφνη: Η ζήλεια όπλισε το χέρι του συζύγου18:39Αφγανιστάν: επίθεση ενόπλων στα γραφεία του ΟΗΕ18:26Αργεντινή: η στιγμή που η θάλασσα “καταπίνει” σπίτι (βίντεο)18:12Βόνιτσα: Φωτιά στην περιοχή Θυρίο17:59Κορονοϊός: ο “χάρτης” με τα κρούσματα της Παρασκευής17:47Κορονοϊός: 2845 νέα κρούσματα στην Ελλάδα17:35ΕΦΚΑ: Παράταση καταβολών συντάξεων αναπηρίας και προνοιακών παροχών17:21Χανιά – καύσωνας: κλείνει ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς17:08Θεσσαλονίκη: συλλήψεις για παράνομη διακίνηση αλλοδαπών16:54Εγνατία Οδός: απαγόρευση κυκλοφορίας σε νταλίκες16:41Καύσωνας: δωρεάν είσοδος σε οργανωμένες παραλίες16:27
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο