LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΓενικάΔημοσίευση: 08 Σεπτεμβρίου 2016 11:25

Τσίπρας στη Le Monde: Δύσκολη η ανάπτυξη χωρίς ελάφρυνση χρέους

Αυστηρό μήνυμα Τσίπρα στην Ευρώπη: Χρειάζεται ξυπνητήρι αφύπνισης! "Είναι πια καιρός να δοθεί μήνυμα εξόδου από την κρίση", τονίζει ο πρωθυπουργός.

Le Monde - Αλέξης Τσίπρας

Στη στόχευση της πρωτοβουλίας που ανέλαβε για τη διοργάνωση της Ευρωμεσογειακής Συνόδου, αναφέρεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde», λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση των ηγετών στην Αθήνα και ξεκαθαρίζει ότι επιδίωξη είναι μια κοινή προσέγγιση, υπέρ των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας και της Μεσογείου, που αντικειμενικά έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

Ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνει ότι η Ευρώπη, μετά το Brexit, δεν μπορεί να κάνει σαν μην συνέβη κάτι σοβαρό, γιατί στην πραγματικότητα βιώνει μια βαθιά κρίση την οποία οφείλει να αντιμετωπίσει. Για το προσφυγικό επισημαίνει ότι υπάρχει η Ευρώπη των «27» που πρέπει να αποτρέψει τον κίνδυνο να γίνουν ρυθμιστές της Ευρώπης οι ρατσιστές και σπεύδει να υπογραμμίσει ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή κριτική στην Ελλάδα για το προσφυγικό, ενώ είναι η χώρα που έχει επιδείξει τη μεγαλύτερη ανθρωπιά.

«Στόχος μας δεν είναι καθόλου να φτιάξουμε μια ομάδα βασισμένη στη διαίρεση. Αντιθέτως, επιθυμούμε να ευνοήσουμε μια κοινή προσέγγιση, υπέρ των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας και της Μεσογείου που αντικειμενικά έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Έχουμε κοινά προβλήματα, στα οποία πρέπει απαντήσουμε με κοινές λύσεις. Είμαστε οι χώρες που βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα  όσον αφορά την προσφυγική κρίση, την οικονομική κρίση και την κρίση που σχετίζεται με την ασφάλεια από την τρομοκρατία», αναφέρει για τη διοργάνωση της Συνόδου ο Αλέξης Τσίπρας και προσθέτει: «Έχουμε σήμερα έναν Βορρά που συσσωρεύει πλεονάσματα και έναν Νότο που υποφέρει από την ύπαρξη μεγάλων ελλειμμάτων. Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή σύγκλιση, όσο υπάρχουν τέτοιες ανισότητες».

Αλέξης Τσίπρας - συνεδρίαση - ΚΥΣΟΙΠ

Όταν ο πρωθυπουργός ερωτάται αν θα ζητήσει το τέλος του Συμφώνου Σταθερότητας απαντά πώς ναι μεν οι συσχετισμοί για όσους εναντιώνονται στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές δεν είναι ευνοϊκοί αλλά, όπως λέει, «όσο δεν μπορούμε να αλλάξουμε τους κανόνες, πρέπει να εξασφαλίσουμε κάποιες εξαιρέσεις αναφορικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας, να αυξήσουμε τα μέτρα που ευνοούν την ανάπτυξη και να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικότερα την ανεργία». Επισημαίνει ταυτόχρονα ότι η ανάπτυξη είναι αργή και άρα πρέπει να λάβουν προτεραιότητα οι αναγκαίες αποφάσεις ώστε να μην απειληθεί η Ένωση με αποσύνθεση, με απορριπτικά δημοψηφίσματα και με αντιευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Για τη στάση που ακολούθησε η κυβέρνηση στο ζήτημα της κρίσης, ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχεται ότι για καιρό υπήρξε το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης αλλά διατυπώνει την εκτίμηση ότι οι εταίροι μας έχουν αντιληφθεί και πως το ελληνικό πείραμα δεν πρέπει να εφαρμοστεί αλλού στην Ευρώπη και πως η κρίση δεν αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα αλλά όλη την Ευρώπη. Επίσης έχουν αντιληφθεί ότι η Ελλάδα είναι ένας πόλος σταθερότητας σε μια ασταθή γεωγραφική περιοχή.

Καθώς οι χώρες που έχουν προσκληθεί στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο έχουν κυβερνήσεις στην πλειονότητά τους σοσιαλδημοκρατικές, ο πρωθυπουργός ερωτάται αν έχει γίνει σοσιαλδημοκράτης με δεδομένα και τα μέτρα τα οποία η κυβέρνησή του αναγκάστηκε να πάρει μετά τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015. Ο κ. Τσίπρας απαντά πως η κυβέρνησή του εξήγγειλε μια εναλλακτική πολιτική που προσέκρουσε στον τοίχο της νεοφιλελεύθερης αδιαλλαξίας της ΕΕ και όταν έφτασε στο σημείο να προσκρούσει στον τοίχο ολόκληρη η χώρα, τότε η κυβέρνηση αναγκάστηκε σε έναν επώδυνο συμβιβασμό και απευθύνθηκε στο λαό ο οποίος την ξαναψήφισε. Όπως όμως τονίζει, παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται όλα τα περιθώρια ελιγμών που διαθέτει για να υπάρξουν μέτρα με κοινωνικό πρόσημο.

Όσο για το δημοψήφισμα του 2015 και το ενδεχόμενο να έχει μετανιώσει γι’ αυτό, ο πρωθυπουργός απαντά: «Αν είμαι ζωντανός σήμερα απέναντί σας σε αυτό το γραφείο, οφείλεται σε αυτό το δημοψήφισμα»! Και αυτό διότι, όπως εξηγεί, το ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον το «μαύρο πρόβατο» οφείλεται στο ότι ακούστηκε η δύναμη της ψυχής του λαού της.

Αλέξης Τσίπρας - παραγωγικοί φορείς - Θεσσαλονίκη

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρεται στα βήματα για την δημοσιονομική προσαρμογή, την επιστροφή στην ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της ύφεσης και αναφέρεται στην πρόβλεψη για επιστροφή στην ανάπτυξη από αυτή τη χρονιά. Σημειώνει πάντως ότι σε αυτή την προσπάθεια δεν διαπιστώθηκε η απαραίτητη γενναιοδωρία των εταίρων σχετικά με το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, χωρίς την οποία θα είναι δύσκολο για τη χώρα να μπει ξανά σε φορά ανάπτυξης. Ειδικά δε για τη στάση του Βερολίνου απέναντι στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, ο Αλ. Τσίπρας απαντά ότι είναι προτιμότερη μια ευρωπαϊκή Γερμανία από μια γερμανική Ευρώπη που συμπεριφέρεται ως «ταμιευτήριο» με υπερβολικά δημοσιονομικά πλεονάσματα.

«Έχουμε αντέξει, όμως είναι πια καιρός η Ευρώπη να δώσει το μήνυμα της εξόδου από την κρίση. Για τον ελληνικό λαό αλλά και για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη προς τις χρηματαγορές. Αυτό δεν είναι κάτι που αφορά μόνο την Ελλάδα και τη Γερμανία», αναφέρει ο πρωθυπουργός και επισημαίνει ότι αυτό «αφορά όλη τη ζώνη του ευρώ, καθώς και την ΕΚΤ και το ΔΝΤ». Ειδικά δε για το ΔΝΤ επισημαίνει ότι το Ταμείο δήλωσε δυνατά και καθαρά ότι έως το τέλος της χρονιάς θα εγκαταλείψει το ελληνικό πρόγραμμα αν δεν υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα του χρέους. «Κάθε εμπόδιο για καλό ίσως… διότι τότε η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής θα είναι ευθύνη αποκλειστικά πλέον της Ευρώπης», σημειώνει ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζει ότι η κυβέρνησή του θα εξαντλήσει την τετραετία και δεν προσφύγει σε πρόωρες εκλογές καθώς στο τέλος της τετραετίας ο ελληνικός λαός θα μπορέσει να συγκρίνει το έργο της σημερινής κυβέρνησης με αυτό των προκατόχων της, και μάλιστα δηλώνει βέβαιος ότι τότε ο λαός θα ανανεώσει τη θητεία της σημερινής κυβέρνησης για ακόμη τέσσερα χρόνια.

Για τη στάση της Τουρκίας απέναντι στο προσφυγικό, ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να διατηρηθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και επισημαίνει ότι η μεταναστευτική κρίση δεν είναι ούτε ευρωπαϊκή ούτε ελληνική, είναι παγκόσμια και η Ευρώπη θα πρέπει να δείξει αλληλεγγύη και έναν συγκεκριμένο επιμερισμό των βαρών.

ΚΚΕ: Ο Τσίπρας καλεί τον λαό να υπομείνει τα μέτρα

Σε ανακοίνωση του, σχολιάζοντας όσα είπε ο Πρωθυπουργός, το ΚΚΕ αναφέρει "η συνέντευξη του κ. Τσίπρα είναι ένα κάλεσμα συμβιβασμού και μοιρολατρίας, καλυμμένο με δήθεν προοδευτικό περιτύλιγμα. Στην ουσία καλεί το λαό να υπομείνει παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα, να συμβιβαστεί με τα ψίχουλα, στο όνομα του «ρεαλισμού», στο όνομα μιας μελλοντικής «επιδιόρθωσης» της ΕΕ, μιας μελλοντικής ανάκαμψης κι αναδιάρθρωσης του χρέους, που θα είναι μόνο για τα κέρδη των λίγων. Απέναντι στο ρεαλισμό της υποταγής ο λαός χρειάζεται να επιλέξει το ρεαλισμό της πάλης και της ρήξης με το σημερινό δρόμο ανάπτυξης και τις κυβερνήσεις που τον υπηρετούν".

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕρντογάν: Ξεκινάμε γεωτρήσεις, η Ελλάδα δεν τήρησε τις υποσχέσεις τηςΧθες 15:52 | Ειδήσεις

Οργισμένη αντίδραση του Τούρκου Προέδρου στη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, την οποία χαρακτηρίζει άνευ αξίας.

Καιρίδης στον ΑΝΤ1: Τι σηματοδοτεί η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου (βίντεο)Χθες 20:27 | Ειδήσεις

Ο βουλευτής της ΝΔ και Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, αναλύει επίσης την αντίδραση της Τουρκίας.

Μητσοτάκης: εθνική επιτυχία η συμφωνία για την ΑΟΖ Ελλάδας - ΑιγύπτουΧθες 10:26 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Πρωθυπουργός, για τον τουρισμό, τον κορονοϊό, το πρόγραμμα "Γέφυρα" και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Δένδιας: Η συμφωνία με την Αίγυπτο κατοχυρώνει πλήρως τα εθνικά συμφέρονταΧθες 22:59 | Ειδήσεις

Ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία, αλλά όχι υπό το κράτος απειλών και εκβιασμών.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Champions League: Μάντσεστερ Σίτι και Λυών προκρίθηκαν στο Final-800:04Γκουίνεθ Πάλτροου: “Έφτιαξα ένα κερί μόνο για σένα. Μυρίζει σαν...”23:52Κορονοϊός - Γαλλία: Νέο ρεκόρ κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο23:42Η Ιερά Σύνοδος για την απαγόρευση των λιτανειών 23:31Ισόπαλοι Ατρόμητος και ΠΑΟΚ σε φιλική αναμέτρηση23:18Κορονοϊός: Αύξηση των κρουσμάτων και νέοι περιορισμοί στη Μάλτα23:06Δένδιας: Η συμφωνία με την Αίγυπτο κατοχυρώνει πλήρως τα εθνικά συμφέροντα22:53ReGeneration: δωρεάν online μαθήματα από κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου22:39Ασταμάτητος ο κορονοϊός στην Ιταλία22:26Ληστής πυροβόλησε ιδιοκτήτη καταστήματος22:12Μοναχός προσπάθησε να “πετάξει” με όπλο στη βαλίτσα του 21:59Κορονοϊός: Θετικός βρέθηκε ο Δημήτρης Ιτούδης21:45Μείωση προκαταβολής φόρου: Πώς θα γίνει, ποιοι δικαιούνται έκπτωση 21:32Κορονοϊός - Ρωσία: Οι νεκροί τον Ιούνιο είναι περισσότεροι 21:1916χρονη εξαφανίστηκε από την Ξάνθη και βρέθηκε… στη Γερμανία!21:05Καιρίδης στον ΑΝΤ1: Τι σηματοδοτεί η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου (βίντεο)20:53Μεξικό: “έκρηξη” στα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας, λόγω lockdown20:40Λαγκαδάς: Η “Θάλεια” βούλιαξε σπίτια και καταστήματα (βίντεο)20:26Κορονοϊός: Επείγουσα ειδοποίηση στο 112 για τον Πόρο 20:13Πόρος: Καταγγελία για ελλιπή αστυνόμευση έκανε ο Δήμαρχος μέσω ΑΝΤ1 (βίντεο)19:59
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο