LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΚυβέρνησηΔημοσίευση: 15 Ιουλίου 2016 09:14

Τσίπρας: Τώρα είναι η ώρα να συζητήσουμε μεγάλες αλλαγές

Ο Πρωθυπουργός για τον εκλογικό νόμο, τη συνταγματική αναθεώρηση, την εκλογή ΠτΔ. Τι λέει για τις διαπραγματεύσεις και το plan b.

Αλέξης Τσίπρας - Μέγαρο Μαξίμου

Τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου κάλεσε να ψηφίσουν τον εκλογικό νόμο ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «ιστορικό αυτοχειριασμό» και «δημοκρατικό ατόπημα». Η κυβέρνηση θα επιμείνει στην κατάργηση του μπόνους και στην ψήφο στα 17, ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι, «συζητάμε τα ανοιχτά θέματα όπως οι ομογενείς», ενώ αναφορικά με το κατώφλι εισόδου στη Βουλή, σημείωσε μεν  ότι, «δεν έχουμε δογματική προσέγγιση», προσθέτοντας ότι, «δεν το θεωρώ πιθανό να αλλάξει».

«Τώρα είναι η ώρα να κουβεντιάσουμε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος», απάντησε ερωτηθείς για το χρόνο που επελέχθη για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και υπεραμύνθηκε της επιλογής της χρονικής στιγμής αντί της πρώτης διακυβέρνησης της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι, στην πρώτη διακυβέρνηση εντολή ήταν η διαπραγμάτευση και οι δεύτερες εκλογές έγιναν με τη συμφωνία στο τραπέζι για να ακολουθήσει η διαπραγμάτευση για την πρώτη αξιολόγηση.

Επέμεινε στην πρόταση για απλή αναλογική, λέγοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα έχει δημοψηφισματικό χαρακτήρα η συνταγματική αναθεώρηση και επέκρινε τα κόμματα της Κεντροαριστεράς, τονίζοντας ότι «η στάση τους είναι αδικαιολόγητη, η αναλογική τούς βάζει στο πολιτικό σύστημα».

Σχετικά με τις επόμενες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και τη συνταγματική αναθεώρηση, ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ , σημείωσε ότι, είναι ώριμη η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, εμφανίστηκε ανοιχτός σε συζήτηση για το ζήτημα των αρμοδιοτήτων και επέμεινε στην ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα, για να επαναλάβει ότι «αυτό που κατοχυρώνει τη συμμετοχή του λαού στην αναθεώρηση είναι η απλή αναλογική» και ότι «το δημοψήφισμα ενδεχομένως να γίνει συμβουλευτικά». Προανήγγειλε, επίσης, αλλαγές όσον αφορά στην ψήφο δυσπιστίας, ώστε «να κρίνεται μια κυβέρνηση για την περίοδο που έχει εκλεγεί».

Ερωτηθείς για την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης της χώρας και για τη διαπραγμάτευση, παραδέχτηκε ότι έγιναν λάθη και πως δεν εκτιμήθηκαν σωστά οι πολιτικοί συσχετισμοί.

Αναφορικά με το τρίτο μνημόνιο, σχολίασε ότι, «αναμφισβήτητα περιέχει και επώδυνους συμβιβασμούς» και σχετικά με την πρώτη αξιολόγηση, αναφέρθηκε σε  «πληγές που πρέπει να επουλώσουμε».

«Υπήρχε Plan b»

Σχετικά με τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, για την ύπαρξη plan b, ο Πρωθυπουργός παραδέχτηκε την ύπαρξή του. «Προφανώς και είχαμε Plan B. Είχαμε ζητήσει εικόνα για το τι θα γινόταν σε περίπτωση Grexit, δήλωσε και πρόσθεσε ότι από την αξιολόγηση που έγινε διαπιστώθηκε ότι οι επιπτώσεις θα ήταν οδυνηρές για τους πιο αδύναμους. Όσον αφορά το ενδεχόμενο εισαγωγής παράλληλου νομίσματος, είπε ότι δεν υπήρχε σχετική προετοιμασία και αναγνώρισε ότι σε μια τέτοια περίπτωση «θα γινόμασταν failed state».

Αναφέρθηκε παράλληλα στην κινητικότητα της κυβέρνησης να αναζητήσει βοήθεια υπό μορφή επενδύσεων ή βραχυπρόθεσμου δανεισμού από τρίτες χώρας και συγκεκριμένα από την Κίνα και τη Ρωσία, η οποία όμως δεν βρήκε ανταπόκριση. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη διαρκή επικοινωνία και στήριξη με την πλευρά των ΗΠΑ, κατά τη δύσκολη περίοδο των διαπραγματεύσεων.

Αλ. Τσίπρας - Μπ. Ομπάμα - Συνάντηση - ΝΑΤΟ

«Η μεγάλη πλειοψηφία είχε επίγνωση ότι θα δίναμε τη μάχη και θα πηγαίναμε σε κάποιον συμβιβασμό», εκτίμησε για τη διαπραγμάτευση, αναγνωρίζοντας ότι, «υπάρχουν επώδυνες ισορροπίες και συμβιβασμοί».

«Σε πέντε χρόνια θα στεκόμαστε στα πόδια μας»

Την πεποίθηση ότι, η ελληνική οικονομία είναι η καλύτερη προφυλαγμένη οικονομία της Ευρωζώνης, έναντι των κλυδωνισμών που μπορεί να προκληθούν κατά  την επόμενη περίοδο αβεβαιότητας που εγκαινιάσθηκε μετά από το βρετανικό δημοψήφισμα, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός, που εμφανίστηκε βέβαιος ότι, «σε πέντε χρόνια, στα 200 χρόνια από την επανάσταση, θα στεκόμαστε στα πόδια μας. Με κανονικότητα, χαμηλή ανεργία, αισιοδοξία για το μέλλον».

Σχετικά με την προοπτική επενδύσεων και την αντιστροφή στο κλίμα της οικονομίας, τόνισε ότι η χώρα μας διαθέτει πλεονέκτημα στην προσέλκυση επενδύσεων, ανέφερε όμως ότι, θα πρέπει να διαμορφωθεί φιλικό περιβάλλον για τους επενδυτές, με ταχύτερη Δικαιοσύνη, καταπολέμηση της διαφθοράς, σταθερό φορολογικό σύστημα. Για τις προοπτικές της οικονομίας, δήλωσε ότι θα πρέπει να πάει καλά η αγορά, να αυξηθούν τα έσοδα ώστε να χαλαρώσει η φορολογία και αναφέρθηκε σε διαπραγμάτευση για μικρότερα πλεονάσματα. «Το 3,5% του 2019 δεν είναι για να το διατηρήσουμε. Καμία οικονομία δεν μπορεί να έχει συνέχεια τέτοια πλεονάσματα», επισήμανε σχετικά.

Μιλώντας για την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κίνα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «ο Καραμανλής άνοιξε ένα μονοπάτι στις σχέσεις με την Κίνα. Τώρα αυτό γίνεται λεωφόρος», για να προσθέσει ότι η στρατηγική της Κίνας για ταχύτερη μεταφορά εμπορευμάτων στην Ευρώπη συμπίπτει με τη στρατηγική της κυβέρνησης για αξιοποίηση της γεωγραφικής θέσης της χώρας. «Η Cosco αναβαθμίζει την επένδυσή της, επεκτείνεται στην κρουαζιέρα, στη ναυπηγοεπισκευή. Επιδιώκουμε τεχνολογικό πάρκο στο Θριάσιο». Ανέφερε ότι στο ίδιο επίπεδο κινούνται και οι σχέσεις με τη Ρωσία και εξέφρασε την άποψη ότι αναβαθμίζεται ο ρόλος της χώρας σε διεθνές επίπεδο.

Τσίπρας - Λι Κεκιάνγκ - Κίνα - υπογραφή

Μιλώντας για τις ιδιωτικοποιήσεις, ανέφερε ότι η κυβέρνηση βρήκε αρκετές από αυτές συμφωνημένες και χαρακτήρισε το τίμημα στο Ελληνικό «χαμηλό».

Τραίνο - ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Αναφορικά με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι τέσσερις άδειες που η κυβέρνηση δημοπρατεί «κατοχυρώνουν υγιές περιβάλλον και βιώσιμα σχήματα» και προανήγγειλε επέκταση της διαδικασίας του διαγωνισμού, την οποία χαρακτήρισε αδιάβλητη, και σε άλλους δημόσιους διαγωνισμούς.

Τέλος, αναφορικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στην υπόθεση Siemens, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «σεβόμαστε τη Δικαιοσύνη, αλλά όχι τους επίορκους δικαστικούς», δίνοντας συνέχεια στην αντιπαράθεση που έχει ήδη εκδηλωθεί. Μίλησε για «κάποιους» που «τα έχουν κάνει πλακάκια με επίορκους δικαστικούς» και προσέθεσε ότι «υπάρχει ανάγκη για αυτοκάθαρση στη Δικαιοσύνη».

Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

«Η απολογία του αμετανόητου κ. Τσίπρα όχι μόνο δεν πείθει κανέναν, αλλά προκαλεί την ελληνική κοινωνία, αναφέρεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας αναφορικά με τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού. «Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να βρει 200 συνένοχους στο εκλογικό σύστημα που θα τον κρατήσει - όπως εκείνος πιστεύει - μέσα στις πολιτικές εξελίξεις. Ο ελληνικός λαός γνωρίζει πλέον πολύ καλά ότι δεν έχει να περιμένει τίποτε από αυτήν την Κυβέρνηση και τον κ. Τσίπρα, καθώς πολύ σύντομα θα αποτελούν παρελθόν», καταλήγει η ανακοίνωση.

«Γι άλλη μια φορά παρακολουθήσαμε χθες την περιπλάνηση του κ. Τσίπρα σε ένα παράλληλο σύμπαν!», σχολίασε το ΠΑΣΟΚ και προσέθεσε ότι, «εκεί όλα πάνε υπέροχα. Ούτε φόροι, ούτε χρέη, ούτε λουκέτα, ούτε κομμένες συντάξεις. Όσοι τον άκουγαν σίγουρα σκέφτονταν "Μεγάλε...πάρε μας μαζί σου έστω για λίγες ώρες!».

«Η συνέντευξη του πρωθυπουργού  επιβεβαιώνει με τον πιο κυνικό τρόπο την επικίνδυνη, για τα λαϊκά συμφέροντα, πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ», σημειώνει το ΚΚΕ, που τονίζει ότι, ο Πρωθυπουργός «προσπαθεί να πείσει το λαό να συμβιβαστεί πλήρως με τη βαρβαρότητα της πολιτικής όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και να υποταχθεί στο στόχο της ανάκαμψης των καπιταλιστικών κερδών, που την βαφτίζει μάλιστα "αριστερό" και "προοδευτικό" στόχο».

«Ο κ. Τσίπρας, κλεισμένος στο πρωθυπουργικό μέγαρο, ζει στον δικό του κόσμο όπως άλλωστε συμβαίνει συχνά με τους ενοίκους του Μαξίμου. Βλέπει μόνο επιτυχίες χωρίς να αντιλαμβάνεται την αγωνία του κόσμου μπροστά στα λουκέτα, τους φόρους, την εξαφάνιση ή την μείωση του εισοδήματός του. Μίλησε για τη διπλή κρίση που αντιμετώπισε: την οικονομική και την προσφυγική την στιγμή που και οι δυο είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα των λανθασμένων επιλογών του», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του Ποταμιού, στην οποία γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της εκλογής του ΠτΔ, αλλά και στους νέους επιστήμονες που έφυγαν από τη χώρα και πλέον δεν έχουν δικαίωμα ψήφου.

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης για Visa Express: Απτή απόδειξη της προσέγγισης Ελλάδας - ΤουρκίαςΣήμερα 12:23 | Ειδήσεις

Μετά την υλοποίηση της Visa Express οι αφίξεις Τούρκων πολιτών στη Λέσβο από το τέλος Μαρτίου έως την Τετάρτη ήταν αυξημένες κατά 868% σε σύγκριση με το 2023

Ερντογάν για επίσκεψη Μητσοτάκη: Στόχος η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεωνΣήμερα 14:52 | Ειδήσεις

Τι δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος για την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Άγκυρα.

Ευρωεκλογές - ΣΥΡΙΖΑ: Ο Παπανώτας, ο Τσίπρας και η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίουΣήμερα 10:22 | Ειδήσεις

Λίγες ώρες μετά από την "ακύρωση" της υποψηφιότητας Παπανώτα, ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάζει και τις προσωπικές επιλογές για την ψηφοδέλτιο της 9ης Ιουνίου.

Κικίλιας για κακοκαιρία: Ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να είναι έτοιμοςΣήμερα 11:56 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η πιθανότητα έκδοσης μηνυμάτων 112 στις περιοχές που αναμένεται να πληγούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Anonymous: Χάκαραν τον ισραηλινό στρατό17:16Βαρκελώνη: Σκύλοι θεραπείας φέρνουν χαμόγελο σε ασθενείς της εντατικής (βίντεο)17:02Μητσοτάκης από Λέσβο: Η πολιτική της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας έχει αποτελέσματα17:00“Παγιδευμένοι” - Νέα επεισόδια: Αγωνία και διλήμματα για τον Δημήτρη και την Άννα (εικόνες)16:49Ενδοοικογενειακή βία – Θεσσαλονίκη: Εκβίαζε και έδερνε τη γυναίκα του για να πάρει χρήματα16:35Κακοκαιρία: Μήνυμα 112 σε Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη 16:21Τέμπη: Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο ιδιωτικό οικόπεδο όπου είχε μεταφερθεί χώμα από τον τόπο της σύγκρουσης16:08Χατζηδάκης: : Η λέξη - κλειδί για Ελλάδα και Ευρώπη είναι η ανταγωνιστικότητα15:54Ελεύθερη πτώση: Παγκόσμιο ρεκόρ από Ρώσους που έπεσαν από την... στρατόσφαιρα! (βίντεο)15:40Γαλλία: Άντρας απειλούσε να ανατιναχτεί έξω από το ιρανικό προξενείο (βίντεο)15:26“Υγεία πάνω απ’ όλα”: υπέρταση στις γυναίκες, κατάψυξη ωαρίων και δυσορθογραφία15:15Ερντογάν για επίσκεψη Μητσοτάκη: Στόχος η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων15:02Πλημμύρες στο Ντουμπάι: Περιορισμός των αφίξεων στο αεροδρόμιο 14:49Θεσσαλονίκη: Έκλεψε μπαταρία από... αναπηρικό αμαξίδιο14:35Ισραηλινή επίθεση - Άγκυρα: Κίνδυνος μόνιμης σύγκρουσης μετά τις τελευταίες εξελίξεις14:22Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε πολυκατοικία (βίντεο)14:08“Απάτητες παραλίες”: οι 198 περιοχές προστασίας στην Ελλάδα13:57Κιμ Γιονγκ Ουν - “Φιλικός Πατέρας”: Το νέο τραγούδι αφιερωμένο στον Βορειοκορεάτη ηγέτη (βίντεο)13:44Γάζα: Το Κατάρ θα επανεξετάσει τον ρόλο μεσολαβητή για εκεχειρία13:31Ειδική Παροχή Μητρότητας: Οδηγός για νέες δικαιούχους13:18
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο