Στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ ο Προκόπης Παυλόπουλος
Το πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ επισκέφθηκε, νωρίτερα σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στο πλαίσιο της διήμερης επίσημης επίσκεψής του στην Ολλανδία.
Όπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, το ιστορικό Πανεπιστήμιο του 'Αμστερνταμ συνεχίζει, επαξίως, τη μεγάλη παράδοση της ολλανδικής Κλασικής Παιδείας, την οποία διαμόρφωσαν εμβληματικά πνεύματα, όπως εκείνα του Έρασμου και του Γκρότιου.
«Η τιμή αυτή, καθώς μου γίνεται υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, καθίσταται μεγαλύτερη λόγω του ότι το Πανεπιστήμιο του 'Αμστερνταμ έχει οργανώσει υψηλότατου επιπέδου προγράμματα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών που βασίζονται, επιπλέον, σ' ένα εντυπωσιακό έντυπο και χειρόγραφο υλικό, τα οποία είχα την ευκαιρία να δω από κοντά» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Τέλος, επισήμανε, ότι η συνεισφορά του Πανεπιστημίου του 'Αμστερνταμ δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και το Ελληνικό Πνεύμα, αλλά τον πυρήνα αυτού τούτου του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. «Και τούτο» όπως ανέφερε «διότι το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα, αρχικώς μέσ' από την Ρώμη και στη συνέχεια δια του Βυζαντίου, επιβίωσε έτσι ώστε ν' αποτελέσει στη συνέχεια τη βάση του Ευρωπαϊκού και, εν γένει, του Δυτικού Πολιτισμού».
Κατά την επίσκεψή του στο Πανεπιστήμιο του 'Αμστερνταμ, ο κ. Παυλόπουλος ξεναγήθηκε από τον ομότιμο καθηγητή Νεοελληνικών Σπουδών 'Αρνολντ Βανγκέμερτ, ο οποίος του παρουσίασε χειρόγραφα Ειδικών Συλλογών του Πανεπιστημίου, καθώς και του χειρογράφου της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου του 'Αμστερνταμ «Χρησμοί του σοφωτάτου αυτοκράτορος Λέοντος ΣΤ'».
Λίγο αργότερα ο Προκόπης Παυλόπουλος επισκέφθηκε το Κοινωνικό και Οικονομικό Συμβούλιο των Κάτω Χωρών (SER)
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τοποθέτησή του, επεσήμανε τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση εάν συνεχιστεί η ίδια πολιτική λιτότητας. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η Ευρώπη παύει να είναι η ελκυστική Ένωση, που προσήλκυε τα κράτη και αυτό το έδειξε και το βρετανικό δημοψήφισμα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στα ανησυχητικά ποσοστά ανεργίας στην Ευρώπη, ιδίως στην ανεργία των νέων ανθρώπων, την οποία χαρακτήρισε θρυαλλίδα στα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στην κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, την οποία όρισε, κυρίως, σε δυο βάσεις: Στις σχέσεις εργασίας και στο ασφαλιστικό σύστημα, ειδικότερα στον άξονα των υπηρεσιών υγείας. Ειδική αναφορά έκανε στην ανάγκη θωράκισης των εργασιακών σχέσεων αλλά και στην υποχρέωση να υπερασπιστούμε το κοινωνικό κράτος.
Όπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το κοινωνικό κράτος συνιστά «κορωνίδα» της ευρωπαϊκής δημοκρατίας και του ευρωπαϊκού πολιτισμού, ήδη, από την ίδρυση των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τόνισε ότι είναι αναγκαία η δημοσιονομική πειθαρχία, υπό τον όρο, όμως, να μην οδηγήσει στην κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους.
Επίσης, εξέφρασε την εκτίμηση της Ελλάδας για τον ολλανδικό θεσμό του «Πορτοκαλεώνα» («Orange Grove») και την εφαρμογή του στη χώρα μας, καθώς στηρίζει την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα των νέων και κρατάει νέους επιστήμονες και νέους επιχειρηματίες στην Ελλάδα.