LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΔιπλωματίαΔημοσίευση: 28 Μαΐου 2016 08:15 | Ανανέωση: 28 Μαΐου 2016 14:08

Απαρχή για σημαντικές επενδύσεις η επίσκεψη Πούτιν στην Αθήνα

Θετικά αποτιμούν στην κυβέρνηση την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου. Οι συμφωνίες που υπέγραψαν οι δύο πλευρές. Στο Άγιο Όρος σήμερα ο Βλάντιμιρ Πούτιν.

Πούτιν - Τσίπρας - Μέγαρο Μαξίμου

Σημαντικό βήμα για την ποιοτική αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας σε πολιτικό, οικονομικό και διπλωματικό αποτέλεσε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι δύο ηγέτες στις δηλώσεις τους εξέφρασαν την βούλησή τους να διευρύνουν σε όλα τα επίπεδα τις διμερείς σχέσεις και την συνεργασία τους σε περιφερειακό επίπεδο, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή της Αθήνας η αναβάθμιση των ελληνορωσικών σχέσεων, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας είναι ενταγμένη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και σέβεται τις υποχρεώσεις της.

Η τετ α τετ συνάντηση Τσίπρα - Πούτιν διήρκεσε μία ώρα και σαράντα πέντε λεπτά ενώ είχε προγραμματιστεί για τριάντα λεπτά και στην συνέχεια πραγματοποιήθηκαν διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.

Αμέσως μετά υπογράφηκαν:

* Πολιτική Διακήρυξη για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος

* Διακήρυξη Εταιρικής Σχέσης για Εκσυγχρονισμό (σχετικά με οικονομική συνεργασία)

* Συμφωνίες συνεργασίας (μεταξύ υπουργείων) για Επιστήμη και τεχνολογία, Τουρισμό και Μετεωρολογία.

* Συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ φορέων : Enterprise Greece - Invest in Russia, ΕΛΠΕ - Rosneft , Πανεπιστήμιο Πειραιά - Πανεπιστήμιο Ουραλίων και Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας - Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας.

Πούτιν: Απειλή η αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα στη Ρουμανία

Τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Πούτιν τόνισαν την ανάγκη να επικρατήσει η λογική του διαλόγου και να αμβλυνθούν οι εντάσεις. Ο Ρώσος Πρόεδρος σημείωσε ότι ακούει πολλά λόγια για τις σχέσεις με την Δύση, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ωστόσο πρόσθεσε «κανείς δεν μιλάει μαζί μας».

Ο κ. Πούτιν αναφέρθηκε στην αντιπυραυλική ασπίδα που προωθούν οι ΗΠΑ στην Ρουμανία και την Πολωνία σημειώνοντας ότι συνιστούν απειλή για την Ρωσία, η οποία, όπως είπε θα απαντήσει την κατάλληλη στιγμή.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει γέφυρα μεταξύ ΕΕ-ΝΑΤΟ και Ρωσίας και να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αντίθεσή του στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας σημειώνοντας και τις δεσμεύσεις της χώρας στο πλαίσιο της ΕΕ.

Ο κ. Πούτιν δήλωσε σχετικά ότι μόλις η ΕΕ άρει τις κυρώσεις, το ίδιο θα κάνει και η Μόσχα αίροντας τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει στην ΕΕ, ενώ έκανε και ένα λογοπαίγνιο λέγοντας ότι δεν περιμένει , η Ελλάδα να κάνει τους άθλους του Ηρακλή στην αυλή της ΕΕ.

Πούτιν - Τσίπρας - Μέγαρο Μαξίμου

Ερωτηθείς για την πρόθεση της Τουρκίας να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με την Ρωσία, ο κ. Πούτιν άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι και η Μόσχα θέλει αποκατάσταση των σχέσεων, ωστόσο σημείωσε ότι δεν έχει ακούσει καμία συγκεκριμένη πρόταση από την 'Αγκυρα για συγνώμη ή για αποζημίωση για την κατάρριψη του αεροσκάφους και την δολοφονία του Ρώσου πιλότου. Ανέφερε επίσης ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις με την Τουρκία , καθώς όπως σημείωσε υπάρχουν σχετικοί δίαυλοι επικοινωνίας. Ως προς την δημιουργία κουρδικού κράτους, ο κ. Πούτιν είπε ότι η Ρωσία δεν αναμειγνύεται και ότι το θέμα δημιουργίας κουρδικού κράτους αφορά κυρίως τις χώρες που έχουν Κούρδους στο έδαφός τους.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πολλές φορές ότι είναι ανάγκη συνεργασίας μεταξύ ΕΕ -ΝΑΤΟ και Ρωσίας υπογραμμίζοντας ότι δεν νοείται αρχιτεκτονική ασφαλείας της οποίας δεν είναι μέρος η Ρωσία.

Στην εισηγητική του δήλωση ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αναβάθμιση των ελληνορωσικών σχέσεων, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στο αφιερωματικό έτος Ελλάδας-Ρωσίας και στο πλήθος εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο αυτό. Εκτενή αναφορά έκανε και ο κ. Πούτιν στο αφιερωματικό έτος.

Πούτιν - Τσίπρας - Μέγαρο Μαξίμου

Τσίπρας: Επίσκεψη Πούτιν σε μια σημαντική συγκυρία

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η επίσκεψη Πούτιν πραγματοποιείται σε μια σημαντική συγκυρία καθώς μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης η Ελλάδα αφήνει πίσω της μια περίοδο αβεβαιότητας και βάζει τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη.

Τόνισε ότι η ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας σε πλήθος τομέων, στον τουρισμό, την ενέργεια, την έρευνα, την τεχνολογία, το εμπόριο κλπ σε συνδυασμό με την εγκαινίαση του πολιτικού διαλόγου για περιφερειακά και διεθνή θέματα θα δώσουν μεγάλη ώθηση στις διμερείς σχέσεις. Ο πρωθυπουργός σημείωσε και την στήριξη που παρέχει η Ρωσία στην Κύπρο, αλλά και τον ρόλο της στην Συρία.

Ιδιαίτερα θετικός ήταν και ο τόνος των δηλώσεων του κ. Πούτιν που τόνισε ότι το μεγάλο πακέτο που συμφωνήθηκε σήμερα δείχνει ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις έχουν προοδευτική τάση και πρόσθεσε ότι υπάρχουν περιθώρια να γίνει ακόμη περισσότερη δουλειά.

Πούτιν - Τσίπρας - Μέγαρο Μαξίμου

Πούτιν: 1.000.000 Ρώσοι θα κάνουν διακοπές στην Ελλάδα

Ιδιαίτερα θετικός ήταν ο κ. Πούτιν στην ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία προς την Ελλάδα αναφέροντας ότι φέτος 1.000.000 Ρώσοι θα κάνουν διακοπές στην Ελλάδα και αν δεν υπήρχαν προβλήματα με τις θεωρήσεις ο αριθμός αυτός θα ήταν τριπλάσιος.

Ο πρωθυπουργός, αλλά και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σημείωσαν ότι ήδη εργάζονται εντατικά για την ταχύτερη έκδοση των θεωρήσεων.

Ως προς τον νότιο διάδρομο, τον αγωγό που συζητείται ο κ. Πούτιν σημείωσε ότι αν ξεπεραστούν τα εμπόδια το έργο θα γίνει, διαφορετικά είπε, η Ρωσία δεν μπορεί να βάλει χρήματα. Ο πρωθυπουργός είπε για το ίδιο θέμα, ότι η Ελλάδα θέλει να καταστεί ενεργειακός κόμβος και σημείωσε ότι οι αγωγοί μπορούν να γίνουν γέφυρα φιλίας και όχι αφορμή για συγκρούσεις.

Υποδοχή - Παυλόπουλος - Πούτιν

Χαιρετισμοί Τσίπρα - Πούτιν στην έκθεση του Βυζαντινού Μουσείου

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα εκθέματα, αλλά και τις πληροφορίες που του παρείχε η διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αικατερίνη Δελλαπόρτα, επέδειξε κατά την επίσκεψή του αργά το βράδυ ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Προγραμματισμένο ήταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν να περιηγηθεί στους χώρους μόνον των μόνιμων εκθέσεων του μουσείου, ενώ κατά την περιήγησή του είχε συνέχεια δίπλα του τον Αλέξη Τσίπρα και την Αικατερίνη Δελλαπόρτα. Ο Ρώσος Πρόεδρος πάντως δεν έκρυψε τον θαυμασμό του για τα εκθέματα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου και ειδικότερα για την εικόνα της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας.

«Δεν είναι τυχαίο ότι εγκαινιάζουμε σήμερα, με τη δική σας παρουσία κύριε Πρόεδρε, ένα τόσο σημαντικό και τόσο συμβολικό έργο, ένα τόσο σημαντικό όσο και συμβολικό έκθεμα στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας», ανέφερε ο πρωθυπουργός στα εγκαίνια της έκθεσης στο Βυζαντινό Μουσείο στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους Ελλάδας-Ρωσίας και στην οποία περιλαμβάνεται η αγιογραφία του σπουδαίου Αντρέι Ρουμπλιώφ.

«Έχουμε σήμερα τη χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε στο Βυζαντινό Μουσείο στην Ελλάδα, με την ευκαιρία του αφιερωματικού έτους Ελλάδας-Ρωσίας ένα ρωσικό εθνικό θησαυρό που βγαίνει σπάνια από τη χώρα, και μαζί με την κόρη της Ακρόπολης που ήδη βρίσκεται στην Ρωσία αποτελούν τεκμήριο της σημασίας της φιλίας των λαών μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι η συνεργασία φορέων και μουσείων των δύο χωρών που έκανε πράξη το σημαντικό αυτό πολιτιστικό γεγονός, πλαισιώνει την ανταλλαγή εκθέσεων και με δράσεις που αφορούν την ανταλλαγή εμπειρίας και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας συντήρησης εικόνων.

«Ο μοναδικός Αντρέι Ρουμπλιώφ, μαθητής και συνεργάτης του Θεοφάνη στην Κωνσταντινούπολη, μετουσίωσε τη βυζαντινή αγιογραφική παράδοση προσδίδοντας της γνήσια ρωσική ταυτότητα και πνευματικότητα, επιστρέφοντας πολλαπλάσια τα δώρα που έλαβε από το Βυζάντιο. Θεωρείται η πηγή της μακράς συνεισφοράς της ρωσικής τέχνης στον ευρωπαϊκό πολιτισμό που συνεχίζεται ως τις μέρες μας», είπε ο πρωθυπουργός.

Εγκαινιάζοντας σήμερα το σημαντικό αυτό πρόδρομο έκθεμα, παρουσία του Ρώσου Προέδρου Β. Πούτιν, έχουμε την ευκαιρία να τονίσουμε το αμοιβαίο ενδιαφέρον μας για την ενίσχυση των δεσμών και της φιλίας που ενώνουν τους λαούς μας στα βάθη των αιώνων, είπε ο πρωθυπουργός και εξέφρασε τη δέσμευση αλλά και τη βεβαιότητα ότι αυτοί οι δεσμοί, όχι μόνο θα συνεχιστούν αλλά και θα ενισχυθούν στο άμεσο μέλλον.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε την «μεγάλη χαρά και τιμή» του να παρευρεθεί στα εγκαίνια της έκθεσης «ενός μοναδικού αριστουργήματος» της εικόνας Ανάληψη του «μεγάλου εικονογράφου Αντρέι Ρουμπλιώφ, ο οποίος άντλησε την έμπνευση για τα έργα του μεταξύ άλλων και από την θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά του Βυζαντίου, σημειώνοντας ότι όχι μόνο πήρε την τεχνογνωσία και τους τρόπους δημιουργίας αλλά προσέθεσε σε αυτό το λεγόμενο ρωσικό στυλ.

Ο Β. Πούτιν είπε ακόμη ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα το όνομα του Αντρέι Ρουμπλιώφ το ήξεραν μόνο οι ειδικοί και πως μόνο στον 20ο αιώνα τα δημιουργήματα του έγιναν γνωστά στο ευρύτερο κοινό. «Σε εμάς διατηρήθηκαν μόνο 5 τέτοιες εικόνες», συνέχισε και πρόσθεσε ότι η Ανάληψη του Χριστού είναι μια από αυτές. Σε αυτό το έργο, είπε, μπορούμε να δούμε ένα χαρακτηριστικό της τέχνης του Ρουμπλιώφ, την αίσθηση της αρμονίας και της ισορροπίας. Ανέφερε ότι αυτή την εικόνα τη δημιούργησε στις αρχές του 15ου αιώνα κατά την αναστήλωση του ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην πόλη Βλαντίμιρ.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, ο οποίος αργά το βράδυ συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, επισήμανε ότι τα εγκαίνια της σημερινής έκθεσης πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Έτους Ρωσίας-Ελλάδος την έναρξη του οποίου ανακοίνωσαν μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο κατά την επίσκεψη του στη Μόσχα τον Ιανουάριο. «Είμαι σίγουρος ότι δεν είναι τελευταία αξιοσημείωτη εκδήλωση στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος», είπε μεταξύ άλλων.

AP - άφιξη - Βλαντιμίρ Πούτιν - Αθήνα

Στο Άγιο Όρος ο Πούτιν

Στη Θεσσαλονίκη έφθασε ο Βλαντίμιρ Πούτιν με ειδική πτήση. Στον Κρατικό Αερολιμένα Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» το υποδέχθηκε, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο υπουργός Εξωτερικών Νικόλαος Κοτζιάς.

Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας αναχώρησε αμέσως για το Λιμάνι της Τρυπητής και στη συνέχεια μετέβη στις Καρυές όπου έγινε επίσημη υποδοχή από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Θα ακολουθήσει Προσκυνηματική μετάβαση του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Άγιο Όρος και η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί με ανεπίσημη τελετή προπομπής στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» από όπου ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα αναχωρήσει με ειδική πτήση. (20:45)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: Η συνεργασία μας με την εκκλησία παραμένει εξαιρετικά στενήΣήμερα 13:32 | Ειδήσεις

Ο Πρωθυπουργός μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, επισκέφθηκαν το πρωί δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στο Δήλεσι Βοιωτίας.

Ιερώνυμος: Δεν θα κάνουμε αυτό που θα μας πει ο ΒελόπουλοςΣήμερα 11:31 | Ειδήσεις

«Αυτές είναι άγιες μέρες και δεν πρέπει να τις χαλάμε με μικροπρέπειες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.

Σαμαράς: Κάναμε την Τουρκία συμμέτοχο στο... πιάτο μαςΣήμερα 15:03 | Ειδήσεις

"Καμπανάκι" για την αγροτική παραγωγή και την ΚΑΠ έκρουσε ο Αντώνης Σαμαράς, κάνοντας λόγο για αποτυχίες και "πράσινες" υπερβολές.

Γραμμένος για Φλώρο: Έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική ΔικαιοσύνηΣήμερα 11:24 | Ειδήσεις

Τι δήλωσε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης. Τι επεσήμανε ο δικηγόρος του, για την πρώτη φορά που ενεργοποιείται στην Ελλάδα το συγκεκριμένο άρθρο του Π.Κ.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πύργος: Γιατρός κατήγγειλε βιαιοπραγία από συνάδελφό της16:18“Ράδιο Αρβύλα”: Κυρίαρχοι στην τηλεθέαση και την 17η σεζόν16:04Φραγκογιάννης: Σε πολύ καλό κλίμα η συνάντηση με Ακτσαμπάρ15:50Εξάρχεια: Ναρκωτικά και όπλο εντοπίστηκαν σε καφετέρια (εικόνες)15:44Ικαρία - Κασσελάκης: Μόνιμοι υγειονομικοί με 13ο και 14ο μισθό15:30Νίσυρος: Ένταλμα σύλληψης για τον αρχαιοφύλακα15:16Σαμαράς: Κάναμε την Τουρκία συμμέτοχο στο... πιάτο μας15:02“Παγιδευμένοι” - Νέα επεισόδια: Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε για όλους (εικόνες)14:49Ελεύθεροι επαγγελματίες - ΑΑΔΕ: ο μέσος τζίρος που δηλώνουν οι ατομικές επιχειρήσεις14:35ΑΑΔΕ – Πειραιάς: Εντοπίστηκαν δεκάδες χιλιάδες φιάλες αλκοόλ σε παραποιημένες συσκευασίες14:22Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ: Σύγχυση από δηλώσεις του Κίρμπι14:08“Υγεία πάνω απ’ όλα”: Μπαχαρικά, βότανα, μακροζωΐα και ευερέθιστο έντερο13:54Μητσοτάκης: Η συνεργασία μας με την εκκλησία παραμένει εξαιρετικά στενή13:41Ηράκλειο: 25χρονος επιχείρησε να βιάσει ανήλικη μέσα στο σπίτι της13:28ΗΠΑ - TikTok: “Θα δώσουμε μάχη στα δικαστήρια”13:15Ζώδια - Λίτσα Πατέρα: οι προβλέψεις του τριημέρου (βίντεο)13:01Καλιφόρνια: Σκύλος κυνηγάει το αφεντικό του που τον εγκατέλειψε στην μέση του δρόμου (βίντεο)12:48“Τουρισμός για όλους 2024”: Έγινε η κλήρωση των δικαιούχων12:35Και η ψυχολογική κακοποίηση;12:21Καλλιάνος - Γιατρός “Αττικόν”: Η εισαγωγή στην ΜΕΘ θα ήταν ανεπίτρεπτη διακριτική μεταχείριση12:08
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο