H Mάχη της Κρήτης και οι γερμανικές οφειλές στο Ευρωκοινοβούλιο
Με αφορμή τα 75 χρόνια από την ιστορική Μάχη της Κρήτης, σταθμό στην πορεία του Β Παγκοσμίου Πολέμου, θύματα της βαρβαρότητας και των διώξεων που υπέστησαν οι Κρητικοί από τους Ναζί, εκπρόσωποι των μαρτυρικών χωριών, ιστορικοί και πανεπιστημιακοί παραβρέθηκαν στη χθεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Στέλιος Κούλογλου, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.
Ανοίγοντας τον κύκλο εισηγήσεων ο Στέλιος Κούλογλου επεσήμανε ότι η μάχη της Κρήτης κατά των Ναζί και η ηρωική αντίσταση και νίκη των ελληνικών δυνάμεων επί των φασιστικών δυνάμεων του Μουσολίνι που προηγήθηκε, άνοιξαν το δρόμο για την μεγάλη εποποιία της εθνικής αντίστασης στην Ελλάδα. «Δυστυχώς, λόγω των εξελίξεων μετά τον πόλεμο και κυρίως τον εμφύλιο, η ιστορική αυτή κληρονομιά καταδιώχθηκε στην Ελλάδα και δεν έγινε διεθνώς γνωστή. Αυτό διευκόλυνε τα σχέδια όλων εκείνων που ήθελαν να ξεχαστούν τα όλα όσα έγιναν στη διάρκεια της Κατοχής και να μην αποδοθούν στην Ελλάδα οι απαραίτητες πολεμικές οφειλές» σημείωσε.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Βιάννου, Αριστομένης Αρ. Συγγελάκης, μίλησε για «γολγοθά των επιζώντων γυναικών» που σήκωσαν πάνω τους όλη την Ελλάδα και περιέγραψε προσωπικά του βιώματα από την ναζιστική Κατοχή, η οποία του στέρησε τον πατέρα και πολλά μέλη της οικογένειάς του.
Υπογραμμίζοντας τη σημασία της μάχης, ο Δημήτρης Ξενάκης, αν. καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στις 30 Μαΐου 1941 οι Tάιμς χαρακτήρισαν τη μάχη της Κρήτης ως «το συναρπαστικότερο γεγονός του Β Παγκοσμίου Πολέμου και την αποθέωση του ανθρώπινου ηρωισμού.» Ήταν μια μάχη, όπως είπε, που αντέστρεψε όλες τις προβλέψεις και ήταν εξαιρετικά αιματηρή για τους Γερμανούς οι οποίοι πέτυχαν μια πύρρειο νίκη.
O ιστορικός και Διδάκτωρ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Σκαλιδάκης τόνισε ότι η Μάχη της Κρήτης «έβαλε με εμφατικό τρόπο στην εξίσωση του πολέμου τον λαϊκό παράγοντα που έμελλε να καθορίσει πολιτικά τόσο τον πόλεμο όσο και την ειρήνη».
Ο Αριστομένης Ι. Συγγελάκης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, είπε ότι με τον παλλαϊκό ξεσηκωμό τους οι Κρήτες όχι μόνο υπερασπίζονταν το δικαίωμα να ζουν σε έναν πλανήτη ελεύθερο από τη ναζιστική βαρβαρότητα αλλά έδιναν ταυτόχρονα και μια ψήφο εμπιστοσύνης στην ενωμένη Ευρώπη των ανθρώπων και των λαών.
Αναφορά έγινε και στην πολύκροτη υπόθεση του Γερμανού Καθηγητή Χάιντς Ρίχτερ, και στην προσπάθεια παραχάραξης της ιστορικής σημασίας της Μάχης της Κρήτης, η οποία όπως τόνισε ο κ. Συγγελάκης, «έγινε για να καμφθεί και να αποδυναμωθεί το κίνημα διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών».
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από την παρουσίαση σπάνιου και έως τώρα ακυκλοφόρητου φωτογραφικού υλικού από το προσωπικό αρχείο του φωτογράφου Κώστα Κουτουλάκη, ο οποίος συνόδευσε το καλοκαίρι του 1945 την Επιτροπή Διαπιστώσεως Ωμοτήτων εν Κρήτη και αποτύπωσε τις ναζιστικές θηριωδίες στο νησί.
Στις παρεμβάσεις που πραγματοποίησαν οι δήμαρχοι Ανωγείων, Κανδάνου, Βιάννου, μέλη του δικτύου μαρτυρικών δήμων, καθώς και οι πρόεδροι πολιτιστικών συλλόγων Δαμάστας και Καλής Συκιάς, μίλησαν για τα ολοκαυτώματα που υπέστησαν οι περιοχές αυτές και την αγριότητα των αντιποίνων ενάντια στον τοπικό πληθυσμό και τόνισαν τη σημασία της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών όχι ως μέσο για την αποπληρωμή του χρέους της χώρας αλλά για την απονομή δικαιοσύνης και για την ανάδειξη και διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης.
Πραγματοποιήθηκε τέλος η προβολή αποσπάσματος της εκπομπής Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα Η Ελλάδα του Χίτλερ με προσωπικές μαρτυρίες από τη Μάχη της Κρήτης και της ταινίας μικρού μήκους του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών με θέμα το υποχρεωτικό κατοχικό δάνειο.
Εμφανώς συγκινημένη, η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνα Κούνεβα, χαιρέτησε την εκδήλωση στέλνοντας ένα αντιπολεμικό μήνυμα.
Το παρόν έδωσαν και ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μιχάλης Κεφαλογιάννης και ο ευρωβουλευτής με την ΕΛΙΑ, Νίκος Ανδρουλάκης.