Eurogroup: δόση μόνο με “διπλή συμφωνία” για μέτρα και χρέος
Ένα πακέτο κρίσιμων αποφάσεων, καθοριστικών για την ελληνική οικονομία και την συνέχιση της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, πρέπει να ληφθεί – στο Eurogroup της Δευτέρας ή αργότερα – πριν δοθεί εντολή εκταμίευσης δόσης προς την Αθήνα, είναι το μήνυμα που έστειλε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, μόλις λίγα 24ώρα πριν από την «καυτή» Σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, την Δευτέρα 9 Μαΐου
Όπως αναφέρεται στην ατζέντα του έκτακτου Eurogroup για την Ελλάδα, προϋπόθεση για να εκταμιευτούν χρήματα για την Ελλάδα είναι μια συνολική δέσμη μέτρων και μεταρρυθμίσεων, παράλληλα με την διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, θέματα που εξετάζονται από κοινού τις τελευταίες εβδομάδες της εμπλοκής στις διαβουλεύσεις μεταξύ Αθήνας και πιστωτών, λόγω και των πιέσεων του ΔΝΤ.
Όπως τονίζεται, «οι συζητήσεις θα καλύψουν μια συνολική δέσμη μεταρρυθμίσεων πολιτικής, καθώς και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Και τα δύο στοιχεία πρέπει να συνυπάρχουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και να αποδεσμευθεί περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη στην Ελλάδα».
Σε αποτύπωση της τρέχουσας φάσης των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών, καθώς και των βημάτων προόδου που έχουν συντελεστεί προχώρησε, το απόγευμα της Τετάρτης, το Euro Working Group, στο οποίο από ελληνικής πλευράς μετείχε ο Γιώργος Χουλιαράκης.
Οι πιθανότητες, πάντως, για συμφωνία «πλαίσιο» στο Eurogroup της Δευτέρας παραμένουν 50-50, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές.
«Αντιφατικά» μηνύματα από Βερολίνο και Παρίσι
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ούτε 24 ώρες μετά την δήλωση Σόιμπλε ότι «φέτος δεν θα υπάρξει μεγάλη κρίση στην Ελλάδα», η εκπρόσωπος του έσπευσε να δηλώσει ότι υπάρχει μεν κινητικότητα στα θέματα ουσίας της διαπραγμάτευσης, ωστόσο υπάρχουν ακόμη ανοιχτά θέματα και απόσταση από μια συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (σημ: Staff Level Agreement)
Από την πλευρά του, ο Φρανσουά Ολάντ, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο της Γαλλίας, είπε ότι "η Γαλλία επιθυμεί να υπάρξει τη Δευτέρα μια συμφωνία σχετικά με την Ελλάδα", διευκρινίζοντας ότι "η κατάσταση της Ελλάδας μπορεί να είναι ένα στοιχείο που καθιστά εύθραυστη την ευρωζώνη", εκτιμώντας ότι "πρέπει να παραμείνουμε στη γραμμή που ακολουθεί σήμερα η Ευρωζώνη: σταθερότητα και επιστροφή της ανάπτυξης".
Το πρωί, ο Ντόναλντ Τούσκ, σε μήνυμά του προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ζήτησε άμεσα αποτελέσματα στο ελληνικό ζήτημα και σε κάθε περίπτωση πριν από το τέλος Μαΐου ενώ ο Πιερ Μοσκοβισί μίλησε για "συγκρατημένη αισιοδοξία" ως προς την πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας.
Ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν στην Αθήνα, Πάνος Καρβούνης δήλωσε ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί πότε θα κλείσει η διαπραγμάτευση, αναφέροντας και άλλους, πέραν του ΔΝΤ, που βάζουν απαιτήσεις και ...προσκόμματα για την συμφωνία.
Μαξίμου: Eurogroup βάσει της ελληνικής πρότασης για τον "κόφτη"
Για θετική εξέλιξη κάνουν λόγο υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, καθώς υπάρχει σαφής πρόβλεψη για τερματισμό της διαπραγμάτευσης μέχρι το τέλος Μαΐου.
Στην σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών υπό τον Αλέξη Τσίπρα το πρωί της Τετάρτης, εκτιμήθηκε η πορεία της διαπραγμάτευσης. Αφού εξετάστηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες για την διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου για την ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση στη Βουλή. Τα κυβερνητικά στελέχη «διαπίστωσαν με ικανοποίηση την τήρηση των κόκκινων γραμμών που τέθηκαν κατά τη σχετική διαπραγμάτευση και συμφωνία, όταν μάλιστα πολλοί έσπευσαν να χαρακτηρίσουν μονομερή ενέργεια την κατάθεση του σχεδίου νόμου στη Βουλή».
Στην σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, «αποτιμήθηκε θετικά η πορεία της διαπραγματευτικής διαδικασίας στην πορεία προς το Eurogroup. Το υπάρχον θετικό κλίμα ενισχύεται από τα νέα στοιχεία της Eurostat και τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων. Σε αυτό το πλαίσιο, αντί των προληπτικών μέτρων, βάση της συζήτησης αποτελεί η ελληνική πρόταση για μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης».
Ικανοποίηση μετά την Eurostat
Στο Μαξίμου επικρατεί ιδιαίτερη ικανοποίηση, ιδίως μετά από το δεύτερο κύμα ανακοινώσεων της Eurostat, που επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για επιστροφή στην ανάκαμψη το β' εξάμηνο τους 2016 και ταχύτερη του αναμενομένου ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ενώ σύμμαχοι της χώρας θεωρούνται, μέσω των τελευαίων δηλώσεων και κινήσεων τους, όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί (Κομισιόν, Ευρωκοινοβούλιο, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΕΜΣ) και μεμωνομένοι ηγέτες, όπως ο Φρανσουά Ολάντ.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συνεχίζει το μπαράζ τηλεφωνικών επαφών με ομολόγους του, μεταξύ των οποίων ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τόσο σχετικά με το προληπτικό πακέτο μέτρων όσο και αναφορικά με την διευθέτηση του χρέους, που επίσης βρίσκεται στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης.
Νωρίτερα, Ρεπορτάζ της Deutsche Welle,πάντως, το οποίο επικαλείται δηλώσεις εκπροσώπων του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, δείχνει ότι το ενδεχόμενο της μίνι επταμερούς συνόδου πριν από το Eurogroup της Δευτέρας με την συμμετοχή του Ευκλείδη Τσακαλώτου, απομακρύνεται οριστικά.
Την επιθυμία της Κυβέρνησης να τελειώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η διαπραγμάτευση και να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος δεν φαίνεται να συμμερίζεται η ΕΕ. Ρεπορτάζ του Reuters που επικαλείται δηλώσεις υψηλόβαθμων ευρωπαίων αξιωματούχων κατεβάζει τον πήχη των προσδοκιών, καθώς όπως υποστηρίζουν η διαπραγμάτευση δεν κυλά με ικανοποιητικούς ρυθμούς και δεν πρόκειται να επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup της 9ης Μαϊου.