Σε “συναγερμό” το Μαξίμου για τις αποκαλύψεις του Wikileaks
Εν αναμονή της απάντησης της Κριστίν Λαγκάρντ βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου μετά την επιστολή Τσίπρα στη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, μέσω της οποίας ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του αλλά και τον κλονισμό της εμπιστοσύνης της Ελλάδας στο Ταμείο, ύστερα από το έγγραφο σοκ που έφερε στο φως το Wikileaks, για τις κρυφές επαφές και τις επιδιώξεις για το ελληνικό πρόγραμμα, του Πόλ Τόμσεν και της Ντέλιας Βελκουλέσκου.
«Δεν αφήσουμε τον Τόμσεν να καταστρέψει την Ευρώπη», διεμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας στην επιστολή του, μέσω της οποίας θέτει ευθέως ζήτημα παρουσίας του Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις συζητήσεις, την ώρα που αναμένεται εντός της ημέρας η επιστροφή στην Αθήνα των επικεφαλής των κλιμακίων, ώστε από το πρωί να αρχίσει ο νέος γύρος διαβουλεύσεων με κυβερνητικά στελέχη για την πρώτη αξιολόγηση.
Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως, μετά την ενημέρωση που παρείχε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρόεδρο της Βουλής και στους αρχηγούς των κομμάτων, αναμένεται να ξεκινήσει επαφές και με ευρωπαίους ηγέτες, μεταξύ των οποίων η Άγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ και ο Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ προγραμματίζεται συνομιλία ακόμα και με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν.
«Δεν θα αφήσουμε τον Τόμσεν να διαλύσει την Ευρώπη. Δημιουργείται μείζον γεωπολιτικό ζήτημα. Φαίνεται πως κάποιοι παίζουν στις πλάτες μας επικίνδυνα παιχνίδια αποσταθεροποίησης», δηλώνει ο Πρωθυπουργός και στο Έθνος της Κυριακής. Νωρίτερα, κυβερνητικά στελέχη έβαλαν πυκνά πυρά κατά του Π. Τόμσεν, στοχοποιώντας τον ως ενορχηστρωτή της διαχρονικής προσπάθειας πίεσης της Ελλάδας σε βαθμό ως και «πιστωτικού γεγονότος».
Τη συμβολή του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, των Προέδρων των Πολιτικών Ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου και του Επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος (FAWG) κ. Γκουαλτιέρι, για τη γρήγορη και επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ζητά με επιστολή του ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Το ρόλο του ΔΝΤ και το μέλλον του στο ελληνικό πρόγραμμα αναμένεται να θέσει και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup της 22ας Απριλίου, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την άποψη ότι από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη έχουν διαμορφώσει τον ESM, τη σημερινή αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έπρεπε να την είχε αναλάβει εδώ και καιρό ο ίδιος ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, μέσω δικών του έμπειρων στελεχών.
Η αποκάλυψη του Wikileaks έχει προκαλέσει παγκόσμιο σάλο, με μεγάλα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα να στηλιτεύουν την θέση του ΔΤΝ έναντι της Ελλάδας, με πίεση για αποδοχή σκληρών μέτρων υπό την απειλή της χρεοκοπίας.
Ενδεικτικό είναι το απόσπασμα από αναφορά του Euronews, σχετικά με τον διάλογο των Τόμσεν-Βελκουλέσκου, στην οποία το δίκτυο σημειώνει ότι «η συζήτηση αποκαλύπτει την εσωτερική στρατηγική του Ταμείου με σκοπό να εξαναγκάσει την Ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί περαιτέρω μέτρα, όπως η περικοπή των ελληνικών συντάξεων και των συνθηκών εργασίας και να πείσει την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ να αποδεχθεί ελάφρυνση του χρέους. Ο Τόμσεν φέρεται να έχει πει ότι η συνεχιζόμενη αξιολόγηση θα έπρεπε να καθυστερήσει ώστε η απειλή ενός νέου «δημοσιονομικού ατυχήματος» στο χρόνο του δημοψηφίσματος για το Brexit, να τους επιτρέψει να πιέσουν και τις δυο πλευρές».