LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΚυβέρνησηΔημοσίευση: 28 Μαρτίου 2016 16:46

Σάλος για τους “πρόσφυγες – επενδυτές” του Μάρδα

Δυσαρέσκεια Μαξίμου, "άδειασμα" από υπουργούς. Μέσω Αιγύπτου ανταπαντά ο ΥΦΥΠΕΞ. Επίθεση της Αντιπολίτευσης. Τι γράφει ο τουρκικός Τύπος.

Δημήτρης Μάρδας - ευρώ - πρόσφυγες - επενδύσεις

Σειρά δηλώσεων σε μέσα ενημέρωσης και αναρτήσεων στα social media έχει επιστρατεύσει ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας, επιμένοντας στις δηλώσεις του για πρόσφυγες-επενδυτές, που έχουν προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων.

Ο κ. Μάρδας ανέφερε μετ΄ επιτάσεως υφιστάμενη διάταξη, λέγοντας ότι θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην περίπτωση των προσφύγων από την Συρία, προτείνοντας να χορηγείται άσυλο σε όσους από τους πρόσφυγες επενδύουν ποσά πάνω από 250.000 ευρώ.

Οι πρώτες του αναφορές προκάλεσαν σάλο στην Αντιπολίτευση, αλλά και την κοινή γνώμη, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τα social media.

Μιλώντας σήμερα στο Καλημέρα Ελλάδα και τον Γιώργο Παπαδάκη, ο Υφυπουργός Εξωτερικών είπε ότι δεν μετανιώνει για όσα είπε, επιμένοντας ότι υπάρχουν ισχυροί οικονομικά Σύριοι, που έχουν αφήσει τη χώρα τους, όμως δεν έχουν καταφέρει να φτάσουν σε μια ασφαλή ευρωπαϊκή χώρα.

«Ακόμα κι ο κόσμος που είχε πολλά χρήματα στη Συρία δεν μπόρεσε να φύγει, επειδή δεν πήρε τη βίζα που ήθελε. Πολλοί έχουν βρεθεί στην Τουρκία, χωρίς να έχουν μπορέσει να πάρει μαζί τα χρήματά τους» είπε και διευκρίνισε ότι, δεν αναφέρεται σε όλους τους πρόσφυγες.

“Το βρήκα στο Google”

«Δεν λέω εγώ ότι είχαν πολλά χρήματα κάποιοι μαζί τους», σημείωσε, λέγοντας «αυτό δεν το λέω εγώ, ρίξτε μια ματιά στην Google και θα δείτε» και διευκρίνισε ότι, «όταν ετοιμάζουμε μία εισήγηση δεν την κάνουμε έτσι, έχουμε κάνει την έρευνά μας, για το τι γίνεται στις άλλες χώρες. Ο νόμος ο οποίος αναφέρεται στα ακίνητα, αναφέρθηκε στη μορφή παραδείγματος» δήλωσε και ξεκαθάρισε ότι , «δεν εισάγεται καμία μορφή διάκρισης. Έχουμε 50.000 άτομα που θα ακολουθήσουν μία διαδικασία. Το θέμα που τέθηκε είναι ότι, αν υπάρχουν κάποια άτομα που έχουν χρήματα για επένδυση, θα τα δούμε».

«Είναι λάθος η αντίληψη που υπάρχει», σημείωσε αναφερόμενος στο κύμα αντιδράσεων που προκλήθηκε από τη δήλωσή του και υπογράμμισε ότι, είπε πως υπάρχει μια εισήγηση.

Μάρδας: φυσικά και δεν μετανιώνω για ότι είπα

Ερωτηθείς αν μετάνιωσε για τη δήλωσή του, απάντησε ότι, «φυσικά και δεν το μετάνιωσα» και συμπλήρωσε ότι για το θέμα «υπάρχει μία διεθνής εμπειρία στο συγκεκριμένο θέμα, από την οποία μπορούμε να αντλήσουμε εμπειρία και στο βαθμό που μπορούμε να την εφαρμόσουμε».

Μάλιστα, σχεδόν αμέσως μετά την παρέμβαση του στην εκπομπή του ΑΝΤ1, ο Δημήτρης Μάρδας υποστήριξε εκ νέου την πρότασή του, μέσω ανάρτησής στο Facebook.

Δημ. Μάρδας - ανάρτηση fb - επενδύσεις - πρόσφυγες

Τον αδειάζουν Μαξίμου και Κουμουνδούρου

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης του Αλέξη Τσίπρα με τους κ. Μουζάλα  και Ταφύλη για το Προσφυγικό, κράτησαν αποστάσεις από τις δηλώσεις Μάρδα, τονίζοντας ότι «δεν αποτελεί ζήτημα κεντρικής πολιτικής της Κυβέρνησης» και κάνοντας λόγο για «προσωπική άποψη». Παράλληλα δε, το Μαξίμου «τραβάει το αυτί» στα κυβερνητικά στελέχη «να προσέχουν τις δηλώσεις τους και να μην αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών με τέτοιο τρόπο που να πλήττεται η συνολική πολιτική της Κυβέρνησης».

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στον BHMΑ FM, αφήνει έκθετο τον Δημήτρη Μάρδα αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «αυτή τη στιγμή προτεραιότητα είναι η στήριξη και αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. Δεν είναι προτεραιότητα οι επενδύσεις και η επιχειρηματικότητα αυτού του χώρου. Εξάλλου, αν κάποιος έχει τη δυνατότητα της επιχειρηματικότητας, νομίζω ότι δεν θα ήταν στις βάρκες του Αιγαίου ή στην Ειδομένη».

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο Υπουργός Επικρατείας «άδειασε» τον Δημήτρη Μάρδα, όπως ήδη είχε κάνει νωρίτερα ο Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος μιλώντας επίσης στην εκπομπή του ΑΝΤ1 Καλημέρα Ελλάδα, πήρε σαφείς αποστάσεις. Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Δημήτρη Μάρδα, είπε ότι «επρόκειτο για μια γενικότερη τοποθέτηση» κι ότι «δεν μπορούμε να στηρίξουμε την ανάπτυξη σε αυτήν», ενώ ο ίδιος, μετά από σχετικό ερώτημα, εκτίμησε ότι «δεν υπάρχει πιθανότητα πρόσφυγες να μπορούν να επενδύσουν».

Ως απάντηση σε αυτά και άλλα πυρά, μεταξύ των οποίων της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ο κ. Μάρδας ανήρτησε σχόλιο στο Twitter, δείχνοντας την επιμονή στο «σχέδιο» του, στο οποίο ανέφερε την τεράστια συμβολή, μέσω επενδύσεων, των προσφύγων από την Συρία που κατέληξαν στην Αίγυπτο.

Δημήτρης Μάρδας - twitter - ανάρτηση - tweet - πρόσφυγες - επενδύσεις

Σφοδρή κριτική από την Αντιπολίτευση

«Δηλώσεις για γέλια και για κλάματα» αποκάλεσε την επιμονή του Δημήτρη Μάρδα σε όσα είπε η Νέα Δημοκρατία αναφέροντας ότι «οι απίθανες δηλώσεις του κ. Μάρδα  έρχονται να προστεθούν στο πάνθεον αντίστοιχων απίθανων δηλώσεων στελεχών της Κυβέρνησης που δεν ξέρουν τι λένε και  τι πράττουν.  

Οι δηλώσεις περί επενδυτών προσφύγων – μεταναστών έχουν  τρεις πτυχές:

  • Η μια είναι η ευτράπελη.
  • Η δεύτερη  δείχνει ότι η Κυβέρνηση που έχει οδηγήσει την Ελληνική οικονομία σε τραγικά αδιέξοδα, βρίσκεται σε πανικό. Την ώρα που με τις πράξεις της διώχνει σοβαρούς επενδυτές, αναζητά την ‘’ανάπτυξη’’ σε επενδυτές πρόσφυγες και μετανάστες.
  • Και η τρίτη φανερώνει το απάνθρωπο και ανήθικο πρόσωπο της Κυβέρνησης της Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ που διαχωρίζει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες σε πλούσιους και φτωχούς και υπόσχεται αλληλεγγύη μόνο στους έχοντες 250.000 ευρώ και στους μη έχοντες, κολαστήρια τύπου Ειδομένης.

Το προσωπείο του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης κατέρρευσε», καταλήγει το σχόλιο της ΝΔ, ενώ άκρως δηκτική  είναι και η τοποθέτηση του Ποταμιού που σημειώνει ότι «ο κ. Μάρδας αντί να αντιληφθεί ότι χθες είπε μία ανοησία, επανέρχεται κι επιμένει. Όταν ο αρμόδιος υπουργός για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, κάνει τέτοιες δηλώσεις ποιος μπορεί να πάρει τη χώρα και την κυβέρνησή της στα σοβαρά;».

Λοβέρδος: η Κυβέρνηση είναι η “dream team” της κουταμάρας

Σφοδρή επίθεση με αφορμή το Προσφυγικό και τις δηλώσεις του Δημήτρη Μάρδα, οι οποίες έχουν εγείρει κύμα οξείων αντιδράσεων, και από την Κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου, εξαπέλυσε από του βήματος της Βουλής ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Όπως είπε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, απευθυνόμενος στον Δημήτρη Βίτσα, “κ. Υπουργέ, έχετε συναδέλφους σας που λένε ότι «είναι τιμή οι εικόνες στην Ειδομένη», άλλοι που έλεγαν για την «ηλιοθεραπεία» και άλλοι που «θα έκαναν Νταβός στη Μεσόγειο”.

Με άκρως δηκτικό τρόπο, ο κ. Λοβέρδος συμπλήρωσε απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα ότι “αυτό είναι κυβέρνηση «dream team της κουταμάρας», πρωταθλητές της κουταμάρας, με πρώτο τον Υφυπουργό Εξωτερικών κι όσα είπε για τους «πρόσφυγες-επενδυτές»”.

ΚΚΕ: απανθρωπιά και κυνισμός σε όλο τους το μεγαλείο

Σε ανακοίνωση του ο Περισσός κατακεραυνώνει τον Δημήτρη Μάρδα για όσα είπε αναφέροντας «οι δηλώσεις Μάρδα για πρόσφυγες-επενδυτές δεν είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο, αλλά η απανθρωπιά και ο κυνισμός σε όλο τους το «μεγαλείο», συνέχεια της επαίσχυντης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και όλων των αποφάσεων της ΕΕ, που «κοιτάζουν στην τσέπη» τους πρόσφυγες.

Αυτές οι δηλώσεις προκαλούν τόσο τους εγκλωβισμένους και ταλαιπωρημένους πρόσφυγες και μετανάστες, όσο και τον ελληνικό λαό που, όλο αυτό το διάστημα, εκδηλώνει την αλληλεγγύη του. Δεν έχουν σε τίποτε να ζηλέψουν τις πολιτικές που εφαρμόζονται σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, που κάνουν κατάσχεση στα τιμαλφή και τις οικονομίες των προσφύγων».

Ο τουρκικός τύπος για τις δηλώσεις Μάρδα

«Σκανδαλώδης πρόσκληση από την Ελλάδα προς τους πρόσφυγες» γράφει η εφημερίδα “Yeni Safak”, στο δημοσίευμα της οποίας αναφέρει «στην σκανδαλώδη πρόσκληση που παρουσίασε το ελληνικό ΥΠΕΞ και ειδικότερα ο υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Μάρδας, προς τους πρόσφυγες αναφέρονται  τα εξής: θα υπάρξει ‘ευνοική μεταχείρηση’ σε όσους πρόσφυγες μπορούν να πραγματοποιήσουν επενδύσεις ύψους 250.000 ευρώ και δεν θα σταλούν ούτε στην Τουρκία ούτε αλλού».

«Η Ελλάδα, που μαστίζεται εδώ και 7 χρόνια από την οικονομική κρίση, θα βάλει «βύσμα» για τους πλούσιους πρόσφυγες και μετανάστες», σχολιάζει το δημοσίευμα. 

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η ανταπόκριση του Γιώργου Κιρμπάκη από την Αθήνα στη “Hurriyet” με τίτλο «Ελληνικό “βύσμα” για τους πλούσιους πρόσφυγες».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦλώρος: Δίωξη για κακούργημα και προσωρινή κράτηση του βουλευτήΧθες 20:03 | Ειδήσεις

Κρατούμενος θα παραμείνει μέχρι την απολογία του ο ανεξάρτητος βουλευτής, Κωνσταντίνος Φλώρος για τον ξυλοδαρμό του βουλευτή Βασιλη Γραμμένου.

Μητσοτάκης για “Αιγίς”: Δεν υπάρχει περιθώριο για αδράνεια ή εγκληματική αδιαφορίαΧθες 19:47 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρουσίαση του προγράμματος "Αιγίς" για την πολιτική προστασία.

Σπαρτιάτες - Άρειος Πάγος: Το σκεπτικό για τον αποκλεισμό από τις ΕυρωεκλογέςΧθες 20:12 | Ειδήσεις

Σε 86 από τις 122 σελίδες της απόφασης, αναλύονται οι λόγοι που "μπλόκαραν" τους Σπαρτιάτες.

Νίσυρος - Κασσελάκης: Ο Σαϊμίρ και ο γιος του κατήγγειλαν ένα κατ’ εξακολούθηση έγκλημα (βίντεο)Χθες 22:45 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε βίντεο που ανέβασε στα social media, μετά την συνάντηση που είχε στο νησί με τον πατέρα του ανήλικου αγοριού

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα: Πήραν το πλεονέκτημα έδρας οι “ερυθρόλευκοι”00:12Πειραιάς: Έπεσε στη θάλασσα ενώ επιβιβαζόταν στο πλοίο23:58Λονδίνο: αφηνιασμένα άλογα έσπειραν τον πανικό στους δρόμους της πόλης (βίντεο)23:45Καιρός: Σκόνη, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας την Πέμπτη23:31Παρά-Κολύμβηση: Μιχαλεντζάκης και Σταματοπούλου πήραν αργυρά μετάλλια23:18Νίσυρος - Κασσελάκης: Ο Σαϊμίρ και ο γιος του κατήγγειλαν ένα κατ’ εξακολούθηση έγκλημα (βίντεο)23:04Ρωσία: Από έλεγχο θα περνούν τα βιβλία για “απαγορευμένες πληροφορίες”22:51Αστικά λεωφορεία: “Πρεμιέρα” για ανέπαφες πληρωμές στις γραμμές του Αεροδρομίου22:38H AEK “στρίμωξε” τον Παναθηναϊκό και είναι “αγκαλιά” με τον τίτλο22:25Ακίνητα: Τροπολογία για τα ύψη κτηρίων, μετά τις αντιδράσεις (βίντεο)22:12Ισπανία - Σάντσεθ: Προς παραίτηση ο Πρωθυπουργός, για την έρευνα στην σύζυγο του21:59Δολοφονία Λυγγερίδη: ο άγνωστος πληροφοριοδότης και το βίντεο ντοκουμέντο (βίντεο)21:45Άρης - Ολυμπιακός: Ισοπαλία…. “πονοκέφαλος” για τους ερυθρόλευκους21:32Πρωτομαγιά - Απεργία: ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ απευθύνουν κάλεσμα για συμμετοχή21:18Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης: Ο Πετρούνιας στον τελικό21:04Make-A-Wish Ελλάδος: 29 Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα Ευχής20:51Σπαρτιάτες - Άρειος Πάγος: Το σκεπτικό για τον αποκλεισμό από τις Ευρωεκλογές20:38Φλώρος: Δίωξη για κακούργημα και προσωρινή κράτηση του βουλευτή20:25POS - ταμειακές μηχανές: “Εκπνέει” η προθεσμία για τη διασύνδεση τους20:11Μητσοτάκης για “Αιγίς”: Δεν υπάρχει περιθώριο για αδράνεια ή εγκληματική αδιαφορία19:58
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο