Γεροβασίλη: Η ΕΕ να ασκήσει πίεση στην Τουρκία για τις προσφυγικές ροές
Επίθεση ενάντια στην Ευρώπη της Δημοκρατίας και της ανεκτικότητας, χαρακτήρισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Βέλγιο, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
«Αυτή η Ευρώπη δεν πρέπει να ηττηθεί από τον φανατισμό, το θρησκευτικό μίσος και τον ρατσισμό. Οι δυνάμεις της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού θα νικήσουν το φόβο» ανέφερε η κ. Γεροβασίλη.
Σε ερώτηση εάν μετά το τρομοκρατικό χτύπημα θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα για τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, απάντησε, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή την εξέλιξη και ό,τι χρειαστεί να γίνει για την ασφάλεια της χώρας και των ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών, σαφώς και θα γίνει.
Στο ερώτημα εάν η κυβέρνηση φοβάται στροφή της ευρωπαϊκής πολιτικής στο προσφυγικό, η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αντισταθεί στον φόβο που δημιουργούν αυτά τα τυφλά χτυπήματα και να στραφεί σε μία άλλη πολιτική. Περιμένουμε ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει με νηφαλιότητα και ψυχραιμία αυτό το νέο τρομοκρατικό χτύπημα, σημείωσε.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι λαμβάνονται, ήδη, αυξημένα μέτρα ασφαλείας σε αεροδρόμια και πρεσβείες, όταν ρωτήθηκε εάν μετά το χτύπημα στο Βέλγιο θα αναβαθμιστούν τα μέτρα ασφαλείας στην Ελλάδα. Ερωτηθείσα σχετικώς, είπε ότι ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ, έθιξε το ζήτημα της βοήθειας από τη Γερμανία και την Ελλάδα σε τεχνικό επίπεδο και προσωπικό αλλά και το ζήτημα της μείωσης των προσφυγικών ροών, καθώς, προκειμένου να εφαρμοστεί το σχέδιο δράσης ΕΕ-Τουρκίας, η γειτονική χώρα πρέπει να εμφανίσει μείωση των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα.
Όταν ρωτήθηκε για την πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στους παράτυπους μετανάστες, η κ. Γεροβασίλη απάντησε ότι υπάρχουν, ήδη, κλειστοί χώροι και προβλέπεται και από τη συμφωνία, ότι κάθε παράτυπος μετανάστης που μπαίνει από την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας, θα επιστρέφεται στην Τουρκία. Για τους παράτυπους μετανάστες που είναι ήδη εδώ υπάρχουν τα κλειστά κέντρα και παραμένουν μέχρι να επαναπατρισθούν.
«Η κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή αλλά και με νηφαλιότητα τα γεγονότα και κάνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να διαφυλαχθεί η ασφάλεια στη χώρα. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν κληθεί οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να εξεταστεί η κατάσταση. Ο πρωθυπουργός έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, ζητώντας την αναβολή της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για τη Δευτέρα» σημείωσε και πρόσθεσε ότι προηγουμένως ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την κ. Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της οποίας ενημερώθηκαν και οι δύο για το τραγικό γεγονός στο Βέλγιο.
Η επικοινωνία του κ. Τσίπρα με την κ. Μέρκελ, αφορούσε την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση και δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην παροχή τεχνικής και στελεχιακής υποστήριξης στην Ελλάδα από τη Γερμανία. Επιπλέον, επισημάνθηκε η ανάγκη για πλήρη επιχειρησιακή ανάπτυξη του ΝΑΤΟ και μείωση των ροών από τα τουρκικά παράλια με την εφαρμογή του σχεδίου δράση ΕΕ-Τουρκίας.
Αναφερόμενη στο προσφυγικό, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση εκτιμά ως ιδιαίτερα θετική τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και συμπλήρωσε ότι αυτή η συμφωνία ανοίγει για τους πρόσφυγες έναν ασφαλή ανθρωπιστικό διάδρομο στην Ευρώπη μέσω της επανεγκατάστασης από την Τουρκία. «Η κυβέρνηση εργάζεται για την υλοποίηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμφωνία αυτή. Ήδη, καταγράφονται οι ανάγκες σε προσωπικό και τεχνική βοήθεια.
Επίσης, ολοκληρώνεται η εκκένωση των hot spots από πρόσφυγες και μετανάστες του παλαιού καθεστώτος και προωθείται με σαφές χρονοδιάγραμμα η ολοκλήρωση νέων θέσεων φιλοξενίας. Επιπλέον, προετοιμάζεται σχέδιο νόμου για την επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με την προσφυγική κρίση και το οποίο θα αποτελέσει θεσμικό πλαίσιο για την υλοποίηση της συμφωνίας», τόνισε η κ. Γεροβασίλη και πρόσθεσε ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταναστευτικής Πολιτικής για την έγκριση του νομοσχεδίου. Επίσης, υπογράμμισε ότι θα προχωρήσει η αναβάθμιση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής με δύο γενικές γραμματείες, μία για την πρώτη υποδοχή και μία για τα θέματα ασύλου.
«Η κυβέρνηση υλοποιεί τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει και ταυτόχρονα ζητεί την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ΕΕ και αφορούν την άμεση παροχή βοήθειας με μέσα και προσωπικό προς την Ελλάδα και ταυτόχρονα την άσκηση πίεσης προς την Τουρκία για την αντιμετώπιση των διακινητών και τη μείωση των προσφυγικών ροών από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά» επεσήμανε.
Για τον ρόλο των Τούρκων παρατηρητών, η κυβερνητική εκπρόσωπος επεσήμανε ότι είναι 25 υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών, οι οποίοι έρχονται προκειμένου να διευκολύνουν, σε επίπεδο επικοινωνίας, τη διαδικασία της χορήγησης ασύλου. «Ξέρετε στη χώρα έχουν συμβεί και άλλα πράγματα. Σας θυμίζω ότι το 2009 με Τουρκοκύπριο στη Λάρισα, όχι με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, να είναι ο επιτελάρχης του ΝΑΤΟ και να είναι αποδεκτός. Επομένως, σήμερα μιλάμε για μία τελείως άλλη διαδικασία και δεν πρέπει να επικρατήσει μια τέτοια ρητορική» απάντησε η κ. Γεροβασίλη όταν ρωτήθηκε πώς θα γίνει ανεκτό από τον ελληνικό λαό ενόψει και της εθνικής επετείου, να βρίσκονται Τούρκοι παρατηρητές στα ελληνικά νησιά. Ακόμη, τόνισε ότι πέντε Έλληνες παρατηρητές έχουν πάει, ήδη, στην Τουρκία και θα πάνε και άλλοι τις επόμενες ημέρες.
Τι είπε για τη διαπραγμάτευση
Είμαστε κοντά στα ζητήματα φορολογικού και ασφαλιστικού και αναμένεται γρήγορα να υπάρξει σύγκλιση. Στο ζήτημα των κόκκινων δανείων υπάρχει απόσταση αλλά τα τεχνικά κλιμάκια εξακολουθούν να εργάζονται. Η πρόθεσή μας και των Ευρωπαίων είναι να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση, αλλά την κυβέρνηση την ενδιαφέρει και το πώς θα κλείσει, ανέφερε ηια την πορεία των διαπραγματεύσεων η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
Η κ. Γεροβασίλη σημείωσε ότι υπάρχει προγραμματισμένη επιστροφή των θεσμών για τις 2 Απριλίου και επεσήμανε τις σαφείς δηλώσεις των θεσμών ότι υπάρχει ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. «Η κυβέρνηση εκτιμά ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το επόμενο διάστημα και μέσα στο πλαίσιο των όσων συμφωνήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο» τόνισε.
Τι λέει για τον Γ. Μουζάλα
«Εκκρεμεί η συζήτηση για τον κ. Μουζάλα, ανέφερε χαρακτηριστικά η Όλγα Γεροβασίλη, ενώ σημείωσε ότι δεν είναι σε θέση να το σχολιάσει το ζήτημα.
Όπως τόνισε «μέσα σε νομικά πλαίσια θα έχουμε την αναβάθμιση του υπουργείου μεταναστευτικής πολίτικης με δυο γραμματείες για την πρώτη υποδοχή και το άσυλο». Η αναβάθμιση θα γίνει με βάση τις ανάγκες που διαμορφώνονται για την υλοποίηση της συμφωνίας.