Βερολίνο: Εκτός συμφωνίας με Τουρκία οι πρόσφυγες που είναι ήδη στην Ελλάδα
Η τουρκική πρόταση θα τεθεί σε ισχύ από τη στιγμή που θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, ενώ θα αφορά τους ανθρώπους οι οποίοι θα φθάνουν από τότε και μετά παρανόμως στην Ελλάδα, διευκρίνισε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, αναφερόμενος στην προοπτική όσων βρίσκονται ήδη σε ευρωπαϊκό έδαφος.
«Δεν θέλω να προκαταλάβω το αποτέλεσμα των συζητήσεων. Υπάρχει μια πολύ περιεκτική τουρκική πρόταση, επί της οποίας συζητούνται τα διάφορα σημεία και αυτή θα ισχύει, λογικά, από τη στιγμή που θα υπάρχει ευρωπαϊκή και τουρκική απόφαση», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και, απαντώντας σε ερώτηση εάν, από την στιγμή που θα ισχύει η συμφωνία όσοι βρίσκονται σε ευρωπαϊκό έδαφος μπορούν να ελπίζουν σε κάποια «ειδική ρύθμιση» όσον αφορά την διαδικασία ασύλου, δήλωσε: «Πρόθεση τουλάχιστον της τουρκικής πρότασης -της οποίας τα βασικά σημεία έχουμε χαιρετίσει- ήταν, η λύση να ισχύει από την στιγμή που θα έχει αποφασιστεί και για τους ανθρώπους οι οποίοι από τότε ξεκινούν παρανόμως από την Τουρκία με κατεύθυνση τα ελληνικά νησιά». Γι’ αυτόν τον λόγο, προσέθεσε, στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποτέλεσε «μεγάλο θέμα» η στήριξη της Ελλάδας, «με στόχο να μπορεί να προσφερθεί σε αυτούς τους ανθρώπους ανθρώπινη στέγαση και παραμονή στην Ελλάδα». Αυτό το ζήτημα, σημείωσε, θα απασχολήσει και το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
“Καμία σύγκριση μεταξύ Ειδομένης και Βουδαπέστης”
Η Ελλάδα είναι πρόθυμη και -χάρη στην ευρωπαϊκή στήριξη- όλο και περισσότερο σε θέση να βοηθήσει τους ανθρώπους που βρίσκονται στην Ειδομένη, και η στάση της δεν μπορεί κατά καμία έννοια να συγκριθεί με αυτήν της Ουγγαρίας το περασμένο καλοκαίρι, τόνισε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και επανέλαβε ότι «η γερμανική κυβέρνηση εργάζεται για μια λύση βιώσιμη για ολόκληρη την Ευρώπη». Εκτίμησε δε ότι το τουρκικό σχέδιο θα μπορούσε να αποτελέσει αποφασιστικό βήμα προς μια καλύτερη ευρωπαϊκή πολιτική.
«Δεν μπορούν να συγκριθούν (Ειδομένη και Βουδαπέστη). Στην Βουδαπέστη το θέμα ήταν να αποτραπεί μια σοβαρή ανθρωπιστική έκτακτη κατάσταση, η οποία είχε δημιουργηθεί, διότι η Ουγγαρία δεν κατέβαλε προσπάθεια να βοηθήσει ανθρωπιστικά τους ανθρώπους, αλλά τους εμπόδιζε να συνεχίσουν το ταξίδι τους με τα εισιτήρια τρένου που ήδη είχαν αγοράσει. Σήμερα έχουμε μια εντελώς διαφορετική κατάσταση. Η Ελλάδα είναι πρόθυμη και - χάρη στην ευρωπαϊκή στήριξη - όλο και περισσότερο σε θέση να βοηθήσει τους πρόσφυγες», δήλωσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι «οι εικόνες που βλέπουμε από την Ειδομένη, με κακό καιρό και λασπωμένο έδαφος, δεν θα αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο, ωστόσο η Ελλάδα είναι όλο και περισσότερο πρόθυμη και σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της». Αναφέρθηκε δε σε καταλύματα που δημιούργησε η Ελλάδα, για τα οποία θα λάβει και ευρωπαϊκή στήριξη.
Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Τομπίας Πλάτε επισήμανε ότι μια μεγάλη διαφορά είναι ότι «σε σχετικά κοντινή απόσταση από την Ειδομένη υπάρχουν καταλύματα με σημαντικά καλύτερες υποδομές, τα οποία προσφέρθηκαν στους πρόσφυγες, αλλά η διάθεσή τους να μεταφερθούν εκεί με ελληνική βοήθεια δεν είναι πάντα πολύ μεγάλη». Ο κ. Πλάτε δήλωσε ακόμη ότι κατά την χθεσινή συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ πλησίασε τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, «τον πήρε στην άκρη και του είπε: "Πες μας τι βοήθεια χρειάζεστε ακριβώς"» και ότι ο Έλληνας υπουργός απάντησε ότι θα στείλει σχετική λίστα. «Πάνω σε αυτή τη βάση θέλουμε πολύ γρήγορα να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα στην αντιμετώπιση της υποχρέωσης, η οποία και κατά το ευρωπαϊκό δίκαιο είναι της δική της, κατά τρόπο ώστε να μην εγκαταλειφθεί η Ελλάδα, αλλά και να βελτιωθεί η κατάσταση για τους πρόσφυγες το συντομότερο δυνατό», συμπλήρωσε ο κ. Πλάτε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ ανέφερε ακόμη ότι οι άνθρωποι στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ βρίσκονται σε δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση και επισήμανε ότι η συνολική κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική από ό,τι νωρίτερα, ενώ και η στάση της Ελλάδας σε αυτό είναι διαφορετική. «Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους. Προσφέρονται καταλύματα που δεν χρησιμοποιούνται πλήρως, αλλά μόλις σήμερα άκουσα ότι εκατοντάδες άνθρωποι ξεκίνησαν από την Ειδομένη προς αυτά τα πολύ καλύτερα καταλύματα», δήλωσε και επανέλαβε ότι η γερμανική κυβέρνηση «εργάζεται για μια λύση βιώσιμη για ολόκληρη την Ευρώπη και για μια λύση η οποία θα ακολουθεί ακριβώς αυτή την ανθρωπιστική προσέγγιση, να καταστήσει νόμιμη την παράνομη μετανάστευση». Είναι για αυτό απαραίτητο «να φυλάξουμε πιο αποτελεσματικά τα εξωτερικά μας σύνορα, να καταπολεμήσουμε τους διακινητές και να μειώσουμε τον αριθμό των παράνομων μεταναστών, τόσο ώστε να μπορούμε να μπούμε σε νόμιμη κατανομή», συνέχισε ο κ. Ζάιμπερτ και επισήμανε ότι υπάρχει τώρα ένα σχέδιο στο τραπέζι, το οποίο, αν εφαρμοστεί, θα μπορούσε να σημάνει το αποφασιστικό βήμα προς μια καλύτερη ευρωπαϊκή πολιτική.
Απορρίπτει τις κατηγορίες του Σκοπιανού Προέδρου περί εισόδου τζιχαντιστών
Τις κατηγορίες του προέδρου της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ ότι η χώρα του «πληρώνει τα σφάλματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και ότι, αν δεν είχε κλείσει τα σύνορά της, «θα είχε γεμίσει τζιχαντιστές», απέρριψε η γερμανική κυβέρνηση, επισημαίνοντας την οικονομική και πολιτική βοήθεια που λαμβάνουν τα Σκόπια από την ΕΕ και από την Γερμανία, αλλά και τη συμμετοχή της χώρας σε ευρωπαϊκό δίκτυο ανταλλαγής πληροφοριών ασφαλείας.
«Από τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας η γερμανική κυβέρνηση εργάστηκε σθεναρά για τη σταθερότητα της περιοχής. Στηρίζουμε ρητά, ενεργά και συγκεκριμένα τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Αυτή η αλληλεγγύη που έχουμε με αυτές τις χώρες και τους ανθρώπους τους δεν αντικατοπτρίζεται μόνο σε περιεκτικά προγράμματα, μέσω των οποίων φέρνουμε τις χώρες των Δ. Βαλκανικών κοντά στην ΕΕ - διότι είναι απολύτως σαφές ότι αυτή η σταθεροποίηση και υπέρβαση της εύθραυστης κατάστασης αυτής της περιοχής έχει σχέση με την ευρωπαϊκή προοπτική», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και αναφέρθηκε στα 664 εκατ. ευρώ που διαθέτει η ΕΕ στην ΠΓΔΜ για την περίοδο 2014-2020, αλλά και στην πρωτοβουλία της καγκελαρίου το 2014 να θεσπίσει την Σύνοδο των Δυτικών Βαλκανίων, «όχι ως μια μεμονωμένη διοργάνωση, αλλά ως διοργάνωση η οποία συνεχίζεται κάθε χρόνο από άλλους Ευρωπαίους εταίρους, με θέμα ακριβώς την ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής των κρατών της περιοχής και τη συνεργασία σε συγκεκριμένα προγράμματα». Γνωρίζουμε ότι «οι χώρες των Δ. Βαλκανίων και ειδικά η ΠΓΔΜ έχουν επιβαρυνθεί σε μεγάλο βαθμό από τον αριθμό των προσφύγων οι οποίοι πέρασαν από τη χώρα», παραδέχθηκε ο κ. Ζάιμπερτ, ενώ τόνισε ότι στο πλαίσιο αυτής της κρίσης η ΕΕ διέθεσε στην ΠΓΔΜ συνολικά 52 εκατομμύρια ευρώ.
Όσον αφορά τις δηλώσεις του κ. Ιβάνοφ στην εφημερίδα «Bild» σχετικά με τα θέματα ασφάλειας που υποχρέωσαν τη χώρα του να κλείσει τα σύνορά της, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών Τομπίας Πλάτε δήλωσε ότι «δεν κατανοεί» την κατηγορία και σημείωσε ότι οι γερμανικές αρχές ασφάλειας συνεργάζονται στενά και σε κλίμα εμπιστοσύνης με τους Ευρωπαίους και τους διεθνείς εταίρους τους, ειδικά δε σε θέματα τρομοκρατίας. «Αυτό αφορά βεβαίως κυρίως τις χώρες που βρίσκονται στη διαδρομή μεταξύ Συρίας και Γερμανίας – και την ΠΓΔΜ», διευκρίνισε ο κ. Πλάτε και υπενθύμισε ότι η ΠΓΔΜ από την 1.4.2014 συμμετέχει στο «Focal Point Travellers» της Europol, το οποίο ασχολείται ειδικά με ξένους μαχητές και έχει μάλιστα ήδη προωθήσει στοιχεία μέσω αυτού του διαύλου. Επισήμανε ωστόσο ότι η ανταλλαγή πληροφοριών πρέπει να γίνεται πάντα βάσει των νομικών κανόνων, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τη διαβίβαση προσωπικών δεδομένων από γερμανικές αρχές προς αρχές του εξωτερικού και κατέληξε λέγοντας ότι «έτσι όπως διατυπώνεται η κατηγορία στη συνέντευξη, δεν είναι άμεσα κατανοητή».