LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΓενικάΔημοσίευση: 10 Μαρτίου 2016 16:49

Σέφκοβιτς σε Τσίπρα: Σημαντικός ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη η Ελλάδα

Με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, αρμόδιο για θέματα Ενέργειας συναντήθηκε ο πρωθυπουργός. Η Ελλάδα «πύλη» των νέων προμηθειών αερίου που έρχονται από την περιοχή της Κασπίας. Συνάντηση και με τον αντιπρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Τσίπρας - συνάντηση - Μάρος Σέφκοβιτς

Η Ελλάδα παίζει κρίσιμο ρόλο στους ενεργειακούς δρόμους του μέλλοντος, εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης και καταβάλουμε προσπάθειες σε αυτή την κατεύθυνση, είπε ο Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο για θέματα Ενέργειας, Μάρος Σέφκοβιτς, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ενεργητική και δραστήρια εξωτερική πολιτική της χώρας και την προσπάθεια της να αξιοποιήσει πλεονεκτήματα, όπως και πρωτίστως αυτό που αφορά το έργο του αγωγού TAP, για το ελληνικό τμήμα, του οποίου η έναρξη των εργασιών κατασκευής του θα εγκαινιαστεί τον Μάη στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Σέφκοβιτς μίλησε για τεράστιες δυνατότητες της Ελλάδας να γίνει ενεργειακός κόμβος για τον ηλεκτρική ενέργεια, τις ΑΠΕ ή για το αέριο, τονίζοντας ότι η Ενεργειακή Ένωση είναι ένα πρότζεκτ που μπορεί να βοηθήσει αυτές τις προοπτικές που έχει η Ελλάδα.

Χαρακτήρισε πολύ εποικοδομητική τη συνάντηση και είπε ότι μεγάλο μέρος της συζήτησής τους αφορούσε στη δυνατότητα της Ελλάδας να καταστεί πολύ σημαντικός ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη, «πύλη» των νέων προμηθειών αερίου που έρχονται από την περιοχή της Κασπίας και πως ο πρωθυπουργός τον ενημέρωσε ότι η έναρξη της κατασκευής του ελληνικού τμήματος του αγωγού TAP θα ξεκινήσει σχετικά σύντομα. Ανέφερε ακόμη ότι ο πρωθυπουργός του εξήγησε τα σχέδια για τον σταθμό αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη. Ο κ. Σέφκοβιτς επισήμανε ότι αυτά τα σχέδια συμβαδίζουν με την ενεργειακή στρατηγική της Ένωσης, γιατί θα επέλθει μεγαλύτερος ανταγωνισμός στην αγορά και χαμηλότερες τιμές στους καταναλωτές στην Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες.

Τσίπρας - συνάντηση - Μάρος Σέφκοβιτς

Αναφορικά με τον ηλεκτρική ενέργεια, παρουσίασε την στήριξη της Επιτροπής για το πρότζεκτ ηλεκτρικής διασύνδεσης ανάμεσα σε Ισραήλ-Κύπρο-Κρήτη, αλλά επίσης και την υποστήριξη της Επιτροπής για καλύτερη διασύνδεση μεταξύ της νησιωτικής χώρας με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρισμού, γιατί, όπως πρόσθεσε, θα ήταν πολύ σημαντικό για τη μείωση τη κόστους παραγωγής ενέργειας και διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας. Επ' αυτού του πρότζεκτ αναφέρθηκε και κατά τον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες κατά την έναρξη της συνάντησης τους, όπως επίσης χαρακτήρισε σημαντικές και τις νέες δυνατότητες από τις ανακαλύψεις κοιτασμάτων αερίου, όπως είπε, γύρω από την Κύπρο, κοντά στην Αίγυπτο, κοντά στο Ισραήλ.

Στη δήλωση του, ο κ. Σέφκοβιτς είπε ακόμη ότι συζήτησαν τι μπορεί να προσφέρει η Ενεργειακή Ένωση στην Ελλάδα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συνεργασία μπορεί να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα έχει βιώσιμη και καθαρή ενέργεια, σε καλύτερες τιμές και με καλύτερες παρεχόμενες υπηρεσίες στους καταναλωτές.

Επιπλέον, υπογράμμισε το γεγονός ότι είναι πολύ εντυπωσιασμένοι για το ότι η Ελλάδα τα πάει καλά ως προς τους στόχους του «20-20», ειδικά στο πεδίο των ΑΠΕ, τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου άνθρακα και την πρόοδο της ενεργειακής απόδοσης. Τόνισε ότι, επίσης, υπογράμμισαν τη σημασία της έρευνας και των καινοτομιών και τη στήριξη της ΕΕ στην ελληνική κυβέρνηση για δυο πρότζεκτ σε αυτό τον τομέα, που αφορούν στην καλύτερη αξιοποίηση της συγκεντρωμένης ηλιακής ενέργειας.

Μέγαρο Μαξίμου - ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ - ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΡΩΣΙΑ - ΣΕΡΓΕΙ ΠΡΙΧΟΝΤΚΟ - συνάντηση

Συνάντηση Τσίπρα με τον αντιπρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Πριχόντκο

Ως σημαντική ευκαιρία για την εγκαινίαση του αφιερωματικού έτους Ελλάδας-Ρωσίας χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την επίσκεψη στην Αθήνα του αντιπροέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Πριχόντκο, τον οποίο υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός είπε ότι το αφιερωματικό έτος συνιστά σημαντικό σταθμό για τους λαούς και τα κράτη της Ελλάδας και της Ρωσίας. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι τον ελληνικό και τον ρώσικο λαό τους συνδέουν παραδοσιακές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας, αλλά περισσότερο από όλα τους ενώνουν οι αγώνες ενάντια στον φασισμό, καθώς, όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας «δεν μείναμε ουδέτεροι, παλέψαμε για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και για τις ανθρώπινες αξίες».

Πρόσθεσε ότι με το αφιερωματικό έτος, οι πολύ σημαντικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν θα δώσουν ώθηση στις σχέσεις των δύο λαών. Επίσης ανέφερε ότι σήμερα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλ. Πούτιν.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας είπε ότι θα υπάρξει προσπάθεια περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων σε όλους τους τομείς και υπογράμμισε ότι ο ελληνορωσικός διάλογος είναι διαρκής και χωρίς διακοπές. «Γνωρίζω ότι σήμερα είχατε εντατική ανταλλαγή απόψεων με τον πρόεδρο Πούτιν, σας μεταφέρω επίσης τις ευχές του πρωθυπουργού της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ» είπε, τέλος, ο αντιπρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Πριχόντκο, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Περιφερειακή Υμηττού από σήμερα το βράδυ έως αύριο14:10Ανυποχώρητοι οι αγρότες: Έκλεισαν το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη στα Μάλγαρα, κλειστή και η Εγνατία στο Δερβένι 13:56Πλεύρης: Ακόμα 550 αποχωρήσεις μεταναστών από τη χώρα μέχρι το τέλος του έτους13:42Το "Καλημέρα Ελλάδα" μας καλεί στον Χριστουγεννιάτικο Τηλεμαραθώνιο του ΑΝΤ113:28Επιλύθηκε το πρόβλημα που αντιμετώπισε ο τεχνικός σύμβουλος του ΟΠΕΚΕΠΕ - Οι πληρωμές γίνονται κανονικά13:14Επικίνδυνο challenge στο Αγρίνιο: Στο νοσοκομείο 9χρονος – Ανήλικος του έδωσε να καταπιεί ψυχοφάρμακα13:00Γαλλία: Το προσωπικό του Λούβρου ψήφισε να παρατείνει την απεργία - Το μουσείο λειτουργεί εν μέρει12:46Μητσοτάκης σε Τασούλα για αγρότες: Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι τις επόμενες μέρες θα έχουμε μία εκτόνωση12:32Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 59χρονος που έκλεβε αποθήκες - Πάνω από 9.000 ευρλω η λεία12:18Ρωσία: Πυρκαγιά σε διυλιστήριο προκλήθηκε από συντρίμμια μη επανδρωμένου αεροσκάφους12:04Θεσσαλονίκη: Νεαροί πήραν παραμάζωμα αυτοκίνητο και τον ιδιοκτήτη του για να αποφύγουν τη σύλληψη11:50Αγροτικά μπλόκα: Αναλυτικά η κατάσταση στην Βόρεια Ελλάδα11:36"Το Πρωινό" - Πατέρας 17χρονου: Απέβαλαν το μαθητή που κόντεψε να χάσει το δάχτυλό του από τον κόφτη του καθηγητή του11:22Ζωγράφου: Συνελήφθη 47χρονος που αφαίρεσε πλήθος ηλεκτρονικού εξοπλισμού από κτίριο του Ε.Κ.Π.Α. (εικόνες)11:08Σάλος μετά το Φενέρμπαχτσε – Παναθηναϊκός: Η σκληρή επίθεση Αταμάν για "10 χιλιάδες αμόρφωτους"10:54ΥΠΑΑΤ: Μέχρι το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η πίστωση της Βασικής Ενίσχυσης 10:40Οι Νικς κέρδισαν το NBA Cup - Έσπασε το αρνητικό σερί 52 ετών χωρίς τρόπαιο10:26Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου: Το πρώτο web δελτίο με τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας10:12Μπλόκα αγροτών: Πολύωροι αποκλεισμοί σε Προμαχώνα, Ευζώνους, Νίκη και Εξοχή09:58Η Παρί πρέπει να καταβάλει 61 εκατ. ευρώ στον Κιλιάν Μπαπέ, σύμφωνα με απόφαση του εργατικού δικαστηρίου09:44
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο