Βρυξέλλες
Δημοσίευση: 10 Μαρτίου 2016 12:57Για πιθανή ανθρωπιστική καταστροφή προειδοποιεί ο Αβραμόπουλος
Πρέπει να συζητήσουμε τί μπορούμε να κάνουμε όλοι μαζί για να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, η οποία «υπάρχει ο κίνδυνος να μετατραπεί σε ανθρωπιστική καταστροφή» δήλωσε ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος προσερχόμενος στο Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών σήμερα στις Βρυξέλλες, στον απόηχο των δηλώσεων Τουσκ περί κλειστών συνόρων.
Συνεχίζοντας, ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η δουλειά προκειμένου να επιτευχθεί υψηλότερος αριθμός μετεγκαταστάσεων, ημερησίως.
Υπογράμμισε, ακόμα, ότι αν πραγματικά θέλουμε να σταματήσουμε την παράνομη μετανάστευση από την πίσω πόρτα, θα πρέπει να ανοίξουμε ένα «ασφαλές και νόμιμο παράθυρο» στους μετανάστες. Διαφορετικά, υποστήριξε, οι αδίστακτοι διακινητές θα προσπαθήσουν να βρουν νέους διαδρόμους.
Μουζάλας: Οι μεμονωμένες ενέργειες διόγκωσαν το πρόβλημα
«Η Ελλάδα βρίσκεται εδώ για να διεκδικήσει μια ενωμένη Ευρώπη, όπου οι αποφάσεις προσπαθούν να δώσουν λύση ενωμένα, έξω από μονομερείς ενέργειες» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας, προσερχόμενος σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.
Ο Γ. Μουζάλας τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να ευχαριστήσει κανείς τα κράτη που παραβίασαν τις αποφάσεις της ΕΕ και διέφυγαν σε μεμονωμένες ενέργειες, οι οποίες αντί να οδηγήσουν σε λύση διόγκωσαν το πρόβλημα.
Πρόσθεσε, ότι σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται στο Συμβούλιο για να διεκδικήσει την υλοποίηση της απόφασης της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής, που προσπαθεί να δώσει ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό πρόβλημα. «Οι μεμονωμένες ενέργειες του Βίζεγκραντ και της Αυστρίας διόγκωσαν το πρόβλημα» τόνισε ο Έλληνας υπουργός και πρόσθεσε: «Απευθυνόμαστε στην ΕΕ, στις βασικές και ιδρυτικές αρχές της. Την αλληλεγγύη, την ευθύνη. Εμείς, τη δική μας ευθύνη την πήραμε με το παραπάνω και τη βοήθεια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα, που είναι ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη. Γι' αυτήν την Ευρώπη θα παλέψουμε σήμερα».
Τέλος, ο κ. Μουζάλας ανέφερε ότι η Ελλάδα ζητά την άμεση ενεργοποίηση του σχεδίου δράσης ΕΕ-Τουρκίας, την άμεση ενεργοποίηση των επανεισδοχών από την Τουρκία και τη δέσμευση των κρατών μελών στη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση. «Πιστεύουμε στην Ενωμένη Ευρώπη, διεκδικούμε την ενιαία δράση» κατέληξε ο αν. υπουργός.
Αυστριακή ΥΠΕΣ: "Εξαιρετικά επικριτική" απέναντι στο σχέδιο συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας
Από την πλευρά της, η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ η εμφανίστηκε "εξαιρετικά επικριτική" απέναντι στο σχέδιο συμφωνίας για τους πρόσφυγες μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας κυρίως ότι αυτό ενέχει τον κίνδυνο για την Ευρώπη να πετάξει τις αξίες της στην θάλασσα.
"Είμαι εξαιρετικά επικριτική. Το βρίσκω ανησυχητικό ότι η Τουρκία θέτει υπό εποπτεία μια εφημερίδα που είναι επικριτική προς την κυβέρνηση και έπειτα από τρεις ημέρες παρουσιάζει μια λίστα επιθυμιών", σημείωσε η υπουργός πριν από την έναρξη σήμερα συνόδου με τους ευρωπαίους ομολόγους της στις Βρυξέλλες.
"Διερωτώμαι πραγματικά αν έχουμε ακόμη σεβασμό στους εαυτούς μας και στις αξίες μας ή τις πετάμε στην θάλασσα", πρόσθεσε η Μικλ-Λάιτνερ, η οποία έκανε τις δηλώσεις αυτές στον αυστριακό δημόσιο ραδιοσταθμό Ο1.
Το σχέδιο συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη προβλέπει την επανεισδοχή στην Τουρκία όλων των προσφύγων και μεταναστών που έφτασαν λαθραία στην Ελλάδα. Σε αντάλλαγμα, οι Ευρωπαίοι δεσμεύονται για καθέναν Σύρο που επαναπροωθείται στην Τουρκία να μεταφέρει έναν Σύρο πρόσφυγα από την Τουρκία στην ΕΕ.
Όμως η Άγκυρα αξιώνει επίσης επιπρόσθετη βοήθεια τριών δισεκατομμυρίων ευρώ ως το 2018, την εξαίρεση από το καθεστώς χορήγησης βίζας ήδη από τα τέλη Ιουνίου των πολιτών της που θέλουν να ταξιδέψουν στην ΕΕ και να ανοίξουν γρήγορα πέντε νέα κεφάλαια των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων.
Όσον αφορά την πολιτική για τις θεωρήσεις διαβατηρίων (βίζες) "υπάρχουν ακόμη πολλά κριτήρια που πρέπει να εκπληρωθούν και δεν πρέπει να γίνει εξαίρεση για την Τουρκία", σημείωσε επίσης η Λάιτνερ.
Τι θα συζητηθεί στο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ
Σύμφωνα με δηλώσεις του Ολλανδού υπουργού Εσωτερικών και προεδρεύοντα του συμβουλίου, Κλάας Ντίκοφ, μεταξύ άλλων, σήμερα θα εξεταστούν η αποκατάσταση της Ζώνης Σένγκεν και οι συνέπειες από το κλείσιμο του Βαλκανικού Διαδρόμου.
Σχετικά με την πρόταση «ένας προς ένας», δηλαδή να γίνεται μία επανεγκατάσταση στις χώρες της ΕΕ για κάθε επιστροφή πρόσφυγα στην Τουρκία, ο Ολλανδός υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι θα είναι ένας προσωρινός και όχι μόνιμος μηχανισμός, προκειμένου να σταλεί το μήνυμα ότι υπάρχει νόμιμη οδός μετανάστευσης στην Ευρώπη και ότι οι πρόσφυγες δεν χρειάζεται να διακινδυνεύουν τη ζωή τους στη θάλασσα.
«Αυτού του είδους η παράνομη ροή μεταναστών πρέπει να σταματήσει», είπε ο κ. Ντίκοφ και έπειτα θα συζητηθεί με την Τουρκία ένας μόνιμος μηχανισμός επανεγκατάστασης, για να σταματήσει η ρύθμιση του «ένας προς ένας». Παράλληλα, ο Ολλανδός υπουργός υπογράμμισε ότι η ΕΕ πρέπει να επαγρυπνά για να αποτρέψει τη δημιουργία, από τους διακινητές, άλλων πιθανών οδών διέλευσης των προσφύγων.
Εξάλλου, ο κ. Ντίκοφ σημείωσε ότι οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν σήμερα και το θέμα της δημιουργίας μίας ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία εντός του Απριλίου.