LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΚυβέρνησηΔημοσίευση: 06 Μαρτίου 2016 14:17

Αυστηρά μηνύματα Τσίπρα εν όψει της Συνόδου Κορυφής

Η Ευρώπη συνθλίβεται ανάμεσα στη λιτότητα και τα κλειστά σύνορα, τόνισε. Σε τρεις άξονες η εθνική στρατηγική στο προσφυγικό.

Κεντρική Επιτροπή - ΣΥΡΙΖΑ - ομιλία - Αλέξης Τσίπρας

Η τήρηση των συμφωνιών της ΕΕ για το προσφυγικό και η πίεση προς την Τουρκία να εφαρμόσει και να επιταχύνει τις διαδικασίες επανεισδοχής, θα είναι οι βασικές θέσεις του πρωθυπουργού Α.Τσίπρα, στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία. Ταυτόχρονα όμως ο κ.Τσίπρας μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε με σφοδρότητα στην ευρωπαϊκή ακροδεξιά, αλλά και όσους θέλουν, όπως είπε, την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης.

Παράλληλα, ο κ.Τσίπρας δεσμεύθηκε για συνέχιση της πολιτικής στο προσφυγικό που, όπως ανέφερε, αναδεικνύει το ανθρωπιστικό πρόσωπο της Ευρώπης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η Ελλάδα θα γίνει αποθήκη ψυχών, για οριστική ρήξη με την διαπλοκή, αλλά ταυτόχρονα, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση, υπογράμμισε ότι «η πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί, παρά την παρελκυστική τακτική του ΔΝΤ. Και αυτό γιατί, για πρώτη φορά, υπάρχει ουσιαστική σύγκλιση ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την πλευρά μας».

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μίνιμουμ συναίνεση των πολιτικών αρχηγών στο προσφυγικό, ταυτόχρονα, όμως, επιτέθηκε στη ΝΔ κατηγορώντας την ότι δυνάμεις εντός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν τις ίδιες θέσεις με την γερμανική ακροδεξιά.

Για την προσφυγική κρίση ο πρωθυπουργός είπε ότι πρόκειται για μια κρίση που ξεπερνά το ανάστημα μιας χώρας ή μιας περιοχής και αλλάζει τα δεδομένα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε το έλλειμμα αλληλεγγύης, το έλλειμμα πολιτικής εμβάθυνσης και διαδικασιών για έγκαιρη λήψη και τήρηση των αποφάσεων, αλλά κυρίως το πολιτικό έλλειμμα τονίζοντας ότι «η Ευρώπη σήμερα βρίσκεται σε νευρική κρίση όχι γιατί δε δύναται να εντάξει στο κοινωνικό της ιστό τους πρόσφυγες της Συρίας».

Εξηγώντας τη θέση του αυτή, ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση όχι για λόγους αντικειμενικής αδυναμίας, αλλά για λόγους πολιτικής αδυναμίας. Γιατί οι πολιτικές της λιτότητας όλα τα προηγούμενα χρόνια έχουν εκθρέψει το τέρας της ακροδεξιάς. Και γιατί η απόφαση διεύρυνσης με χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ αποδείχθηκε απόφαση ισχυρού ρίσκου. Διότι, πρόσθεσε, είναι άλλο η ισχυροποίηση της ακροδεξιάς και άλλο η ανάδειξή της σε κυβερνήσεις και διερωτήθηκε αν θα υπερισχύσει η Ευρώπη του φόβου και του ρατσισμού ή η Ευρώπη της αλληλεγγύης και της πολυπολιτισμικότητας, εκτιμώντας ότι η έκβαση αυτής της σύγκρουσης θα καθορίσει το μέλλον της Ευρώπης για πολλά χρόνια.

Η αντίφαση αυτή, είπε ο κ. Τσίπρας, εθνική κυριαρχία έναντι των ανθρώπων, αλλά όχι έναντι του κεφαλαίου, εξηγεί τη στάση των τεσσάρων "χωρών του Βίζενγκραντ" που πρωτοστατούν και, μαζί με την Αυστρία, διεκδικούν να επιβάλουν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση την πολιτική των κλειστών συνόρων για τους πρόσφυγες.

Κεντρική Επιτροπή - ΣΥΡΙΖΑ - ομιλία - Αλέξης Τσίπρας

Για το συμβούλιο αρχηγών

Αναφερόμενος στην κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή ο κ.Τσίπρας ότι η χώρα μας ευρισκόμενη εξ αιτίας και της γεωγραφικής της θέσης στο επίκεντρο της προσφυγικής κρίσης, αλλά ταυτόχρονα βιώνοντας με έντονο τρόπο και την οικονομική κρίση, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη την κρίση ασφάλειας και αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή, υπερασπίζεται αξίες και παλεύει για την επιστροφή στη κοινή λογική.

Αυτή η διεκδίκηση χρειάζεται ενιαία και εθνική στρατηγική, είπε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών επισημαίνοντας ότι «πετύχαμε ακριβώς να διαμορφώσουμε την ελάχιστη αναγκαία εθνική στρατηγική επί τη βάσει των θέσεων της κυβέρνησης». Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στη ΝΔ αναφέροντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «αποδέχτηκε μεν την ενιαία εθνική στρατηγική αλλά προσπάθησε για δικούς της λόγους, έξω από την αίθουσα, να διαστρεβλώσει καταστάσεις και γεγονότα ειδικά στο θέμα των προαναχωρησιακών κέντρων».

Η θέση της ΝΔ ότι η κυβέρνηση αρνείται να δημιουργήσει τέτοια κέντρα είναι απολύτως εσφαλμένη, άλλωστε ήδη λειτουργούν εδώ και πέντε μήνες, είπε ο κ. Τσίπρας διευκρινίζοντας ότι τα κέντρα αυτά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μετατραπούν σε φυλακές ανθρώπων που δεν έχουν διαπράξει κανένα αδίκημα.

Καταλαβαίνω λοιπόν την ανάγκη του κ. Μητσοτάκη να ισορροπήσει ανάμεσα στο ευρωπαϊκό προφίλ και στις πιέσεις που δέχεται στο εσωτερικό του από τον αντιπρόεδρό του και άλλους εκφραστές μιας ακροδεξιάς ρητορικής, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι αλλά το εσωτερικό του πρόβλημα δε μπορεί να γίνει πρόβλημα της χώρας.

Προεδρικό Μέγαρο - Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών - Τσίπρας - Μητσοτάκης - Παυλόπουλος - Γεννηματά - Καμμένος - Λεβέντης - Θεοδωράκης - Κουτσούμπας

Περί διαπλοκής

Ο πρωθυπουργός είπε ότι τα συστημικά πολιτικοοικονομικά συμφέροντα και η οργανωμένη διαπλοκή, επιχειρούν να αξιοποιήσουν τις κοινωνικές αντιδράσεις για να πετύχουν την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης. Υπογράμμισε ότι «στον πόλεμο που υφίσταται η κυβέρνησή μας από τα διατεταγμένα μέσα ενημέρωσης, η μόνη απάντηση είναι ο καθημερινός, ειλικρινής διάλογος με το λαό. Με τις κοινωνικές ομάδες που έχουν πληγεί την τελευταία πενταετία και εξακολουθούν να υποφέρουν». Σημείωσε επίσης ότι «όσο η κυβέρνηση σταθεροποιεί την οικονομία, τόσο μαίνεται η διαπλοκή», ενώ αναφερόμενος στην υπόθεση των εκβιαστών δημοσιογράφων και τη στάση της ΝΔ τόνισε:

«Προχωράμε, μαζί με την κοινωνία, και, κάθε μέρα που περνά, αποδυναμώνουμε το ενιαίο κύκλωμα διαπλοκής και εκβιαστών του κοινού ποινικού δικαίου, που λειτουργούσε υπό την σκέπη της ΝΔ - πολιτική και οικονομική. Η οποία είναι ηθικά και πολιτικά απολύτως εκτεθειμένη. Και οφείλει να δώσει πειστικές εξηγήσεις στον ελληνικό λαό. Διότι εμφανίζεται, πλέον, όχι μόνον ως πολιτικός εκπρόσωπος της διαπλοκής, αλλά και ως χρηματοδότης κοινών εκβιαστών. Ως ο συνδετικός κρίκος των δύο κυκλωμάτων - της διαπλοκής και της εκβίασης.

Είναι πια ξεκάθαρο,επισήμανε ότι η οριστική ρήξη της κυβέρνησής μας με τη διαπλοκή, με την ψήφιση του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες, απασφάλισε τη ΝΔ η οποία είχε προηγουμένως προσπαθήσει, με νύχια και με δόντια, να αποτρέψει το διαγωνισμό για την προκήρυξή τους, αρνούμενη να συναινέσει στη στελέχωση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου. Υπερασπίστηκε, όσο μπορούσε, την ασυδοσία των καναλαρχών. Δηλαδή, σ' αυτόν τον τόπο, να πληρώνουν όλοι οι άλλοι, εκτός από εκείνους». Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η προκήρυξη για τις τηλεοπτικές άδειες θα είναι έτοιμη για διαβούλευση, το πολύ σε δεκαπέντε μέρες και πρόσθεσε ότι «όσα ρέστα τους έχουν απομείνει, ας τα παίξουν τώρα. Θα τα χάσουν κι αυτά».

Κεντρική Επιτροπή - ΣΥΡΙΖΑ - ομιλία - Αλέξης Τσίπρας

Για τη σταθερότητα

Ο πρωθυπουργός τόνισε στη συνέχεια ότι οι ραγδαίες εξελίξεις στο προσφυγικό και οι επιπτώσεις από τα πολλαπλά συμφέροντα που συγκρούονται στο χώρο της Μέσης Ανατολής αναδεικνύουν την ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία της χώρας μας. Για να την αξιοποιήσουμε, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, «χρειαζόμαστε πολιτική, κοινωνική και οικονομική σταθερότητα και αυτή τη σταθερότητα μόνο η δική μας κυβέρνηση μπορεί να διασφαλίσει - και τη διασφαλίζει καθημερινά».

Ακόμη,ο πρωθυπουργός είπε ότι η πορεία αυτή, τα βήματα αυτά δεν θα γίνουν σε συνθήκες γαλήνης, αλλά με μεγάλες συγκρούσεις, με το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο, με την ολιγαρχία και την διαπλοκή, με το μιντιακό σύστημα και τμήματα της κρατικής γραφειοκρατίας που χάνουν τα προνόμιά τους λόγω της ανόδου της Αριστεράς στην εξουσία». Η σύγκρουση έχει ξεκινήσει, είπε ο κ. Τσίπρας και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «και αυτή τη φορά νικητής θα είναι ο λαός».

Για την αξιολόγηση ο πρωθυπουργός είπε ότι «θα ολοκληρωθεί, παρά την παρελκυστική τακτική του ΔΝΤ και αυτό γιατί, για πρώτη φορά, υπάρχει ουσιαστική σύγκλιση ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την πλευρά μας. Και μιλώ για σύγκλιση, όχι για μονομερή προσχώρηση, όπως συνέβαινε στο παρελθόν».

Δεν είμαστε εμείς, λοιπόν, απομονωμένοι στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, συνέχισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η εμμονή του ΔΝΤ στη διαφωνία με τους αριθμούς σημαίνει, πλέον, διαφωνία με το ίδιο το πρόγραμμα που εφαρμόζουμε. Δηλαδή, διαφωνία, όχι τεχνοκρατική, αλλά πολιτική και κάλεσε την ΕΕ να ζητήσει από όλους να σεβαστούν τη συμφωνία που συνυπέγραψαν στις 12 Ιουλίου 2015.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης από Λέσβο: Η πολιτική της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας έχει αποτελέσματαΣήμερα 17:00 | Ειδήσεις

Περιοδεία στη Λέσβο πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπου συνομίλησε με τούρκους τουρίστες, ενημερώθηκε για τα έργα στο λιμάνι και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου.

Ερντογάν για επίσκεψη Μητσοτάκη: Στόχος η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεωνΣήμερα 14:52 | Ειδήσεις

Τι δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος για την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Άγκυρα.

Κασσελάκης για Κυριαζίδη: Ο Μητσοτάκης δεν έχει τη στοιχειώδη ηθική να αποβάλει έναν ομοφοβικό βουλευτήΣήμερα 17:17 | Ειδήσεις

Ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι περίμενε μια βδομάδα χωρίς να ζητήσει την διαγραφή του για να δεί εάν θα τον αποβάλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κικίλιας για κακοκαιρία: Ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να είναι έτοιμοςΣήμερα 11:56 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η πιθανότητα έκδοσης μηνυμάτων 112 στις περιοχές που αναμένεται να πληγούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΠΑΣΟΚ: Υπόμνημα στον Άρειο Πάγο για αποκλεισμό των Σπαρτιατών από τις Ευρωεκλογές18:37Σύμη: Τσάντα με εκατομμύρια δολάρια βρέθηκε στη θάλασσα18:23Κασσελάκης για Κυριαζίδη: Ο Μητσοτάκης δεν έχει τη στοιχειώδη ηθική να αποβάλει έναν ομοφοβικό βουλευτή18:10Πρατήρια καυσίμων – Σκρέκας: Συνεχείς οι έλεγχοι για αισχροκέρδεια17:56Μητσοτάκης από Λέσβο: Η πολιτική της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας έχει αποτελέσματα17:43Youth League - Ολυμπιακός: Στον τελικό τα “μωρά” των ερυθρόλευκων17:29Anonymous: Χάκαραν τον ισραηλινό στρατό17:16Βαρκελώνη: Σκύλοι θεραπείας φέρνουν χαμόγελο σε ασθενείς της εντατικής (βίντεο)17:02“Παγιδευμένοι” - Νέα επεισόδια: Αγωνία και διλήμματα για τον Δημήτρη και την Άννα (εικόνες)16:49Ενδοοικογενειακή βία – Θεσσαλονίκη: Εκβίαζε και έδερνε τη γυναίκα του για να πάρει χρήματα16:35Κακοκαιρία: Μήνυμα 112 σε Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη 16:21Τέμπη: Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο ιδιωτικό οικόπεδο όπου είχε μεταφερθεί χώμα από τον τόπο της σύγκρουσης16:08Χατζηδάκης: : Η λέξη - κλειδί για Ελλάδα και Ευρώπη είναι η ανταγωνιστικότητα15:54Ελεύθερη πτώση: Παγκόσμιο ρεκόρ από Ρώσους που έπεσαν από την... στρατόσφαιρα! (βίντεο)15:40Γαλλία: Άντρας απειλούσε να ανατιναχτεί έξω από το ιρανικό προξενείο (βίντεο)15:26“Υγεία πάνω απ’ όλα”: υπέρταση στις γυναίκες, κατάψυξη ωαρίων και δυσορθογραφία15:15Ερντογάν για επίσκεψη Μητσοτάκη: Στόχος η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων15:02Πλημμύρες στο Ντουμπάι: Περιορισμός των αφίξεων στο αεροδρόμιο 14:49Θεσσαλονίκη: Έκλεψε μπαταρία από... αναπηρικό αμαξίδιο14:35Ισραηλινή επίθεση - Άγκυρα: Κίνδυνος μόνιμης σύγκρουσης μετά τις τελευταίες εξελίξεις14:22
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο