LATEST NEWS
 
Πολιτική /Κυβέρνηση /

Κορριέρε Ντέλλα Σέρα

Δημοσίευση: 02 Μαρτίου 2016 15:51

Τσίπρας: Να κατανεμηθεί δίκαια η ευθύνη για το προσφυγικό

Τα μηνύματα του πριν απο την Σύνοδο Κορυφής. "Κλείδωσε" και τριμερής με Μέρκελ - Νταβούτογλου. Σε αναβρασμό το πολιτικό σκηνικό, ενόψει του Συμβουλίου Αρχηγών.

Αλ. Τσίπρας - Αχμέτ Νταβούτογλου - Άνγκελα Μέρκελ

Συνέντευξη στην εφημερίδα Κορριέρε Ντέλλα Σέρα, με ιδιαίτερη αναφορά στο μεταναστευτικό έδωσε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος την Δευτέρα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας για το Προσφυγικό, θα έχει και τριμερή συνάντηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο και τον Τούρκο Πρωθυπουργό.

«Σε μία κρίση ανθρωπιστικών διαστάσεων, η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός καταφέρνουν να αναδείξουν το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης. Και το κάνουν ενώπιον μίας Ένωσης που κλείνει σύνορα, όπου ενισχύονται η ξενοφοβία και η μισαλλόδοξη ρητορεία της ακροδεξιάς. Η Ελλάδα είναι το σημείο όπου η Ευρώπη θα επικυρώσει τις ιδρυτικές αρχές και αξίες της, όπως εκείνη του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης ή θα τις προδώσει», τονίζει ο Πρωθυπουργός.

Όπως σημειώνει, «είμαι βέβαιος ότι δεν μπορεί να υπάρξει ενωμένη Ευρώπη χωρίς να υπάρχει απόλυτος σεβασμός σε κοινούς αγώνες και αξίες, αλλά και στις κοινές ευθύνες και τις κοινές δεσμεύσεις. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις δυσκολίες. Ή θα τα καταφέρουμε όλοι μαζί ή θα αποτύχουμε όλοι μαζί».

Στην ερώτηση τι εμποδίζει την εφαρμογή μίας συντονισμένης στρατηγικής, ο Πρωθυπουργός απαντά «δεν διεκδικούμε τίποτα περισσότερο από την αλληλεγγύη, που είναι θεμελιώδης αρχή της ΕΕ. Διεκδικούμε να κατανεμηθεί δίκαια μεταξύ των κρατών μελών της η ευθύνη σε ό,τι αφορά μία κρίση που μας υπερβαίνει. Πρέπει να προχωρήσουμε σε μία απόφαση, η οποία να είναι δεσμευτική για όλους και από όλους, που να αφορά την υποχρεωτική, δίκαιη κατανομή των ροών σε όλα τα κράτη της ΕΕ, ανάλογα, τονίζω, με τη δυνατότητα του καθενός. Γιατί δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίζεται σε μία λογική κατά την οποία θα ισχύουν κανόνες για κάποιους και για κάποιους άλλους θα υπάρχει μόνο όφελος, μία λογική σαφώς αντιευρωπαϊκή, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αρχή της ενοποίησης».

"Μας κουνούν το δάχτυλο χώρες που δεν φιλοξενούν ούτε έναν πρόσφυγα"

Ο Πρωθυπουργός επιδιώκει - και μέσω των social media - όπως προκύπτει απο τις αναρτήσεις του να δείξει τις ευθύνες των χωρών που κρατούν κλειστόν τον βαλκανικό διάδρομο.

Αλ. Τσίπρας - πρόσφυγες - twitter

 

Στην συνέντευξη του στην ιταλική εφημερίδα και επιτιθέμενος σε χώρες της Ένωσης, ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζει ότι «είναι αδιανόητο χώρες που δεν έχουν συναινέσει να φιλοξενήσουν ούτε έναν πρόσφυγα να κουνούν, τώρα, το δάκτυλο σε εμάς. Σχετικά με όσους ισχυρίζονται ότι δεν κάνουμε όσα πρέπει σε ό,τι αφορά τα θαλάσσια σύνορά μας, εκτιμώ ότι είναι προσχηματικοί, με στόχο να προσφέρουν δικαιολογία σε μονομερείς ενέργειες, οι οποίες παραβιάζουν ευρωπαϊκές αποφάσεις που έχουν ληφθεί συλλογικά. Σε σχέση με το Δουβλίνο, νομίζω είναι ξεκάθαρο, πια, και αποδεκτό από όλα τα κράτη μέλη, ότι χρειάζεται να μεταρρυθμιστεί. Μου προκαλεί, επίσης, εντύπωση το ότι είναι ανάγκη να θυμίζουμε τόσο συχνά την υποχρέωση στον σεβασμό του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Όταν υπάρχουν άνθρωποι, η ζωή των οποίων είναι σε κίνδυνο στα ελληνικά, που σημαίνει στα ευρωπαϊκά ύδατα, η ακτοφυλακή έχει την υποχρέωση να προχωρήσει σε διάσωση».

Κορριέρε - Τσίπρας - Προσφυγικό

"Έκλεισε" η συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ και Νταβούτογλου

Δεδομένη θεωρείται, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμετ Νταβούτογλου την ερχόμενη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαβουλεύσεις ώστε η τριμερής συνάντηση να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας, για το Προσφυγικό, έχουν ολοκληρωθεί.

Στη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης, οι πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να συζητήσουν τα δεδομένα έτσι όπως διαμορφώνονται λόγω της αύξησης των προσφυγικών ροών στην Ελλάδα και με φόντο τη στάση που κρατούν χώρες όπως αυτές των δυτικών Βαλκανίων, που αποφάσισαν να κλείσουν τα σύνορά τους.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τη στιγμή που η Τουρκία  προσπαθεί με κάθε τρόπο να τορπιλίσει τη συμφωνία, για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών, βάζοντας προσκόμματα στη νατοϊκή μοίρα, που άρχισε να αναπτύσσεται στο Ανατολικό Αιγαίο για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών.

Σημειώνεται πως η προηγούμενη τριμερής είχε αναβληθεί καθώς απουσίαζε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου λόγω της τρομοκρατικής επίθεσης στην Άγκυρα.

Th Guardian - Σύνορα - Σέγνκεν

Guardian: Τον Μάιο η απόφαση για παραμονή της Ελλάδας στη Σένγκεν

Σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καλεί τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να άρουν τους εσωτερικούς συνοριακούς περιορισμούς μέχρι το τέλος του έτους για να αποφευχθεί η πλήρης κατάρρευση της ζώνης Σένγκεν, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian. Το σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης συντάχθηκε εν όψει της έκτακτης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής της 7ης Μαρτίου και επικεντρώνεται στην ιδέα ότι η συνεργασία με την Τουρκία θα πρέπει να έχει σύντομα ως αποτέλεσμα την μείωση της ροής προσφύγων και μεταναστών προς την Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τους συνοριακούς ελέγχους τους οποίους έχουν επαναφέρει σταδιακά από τον Σεπτέμβριο 8 από τις 26 χώρες της ζώνης Σένγκεν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί από τα κράτη μέλη να άρουν τους ελέγχους "όσο το συντομότερο δυνατόν" και με "σαφή χρονικό ορίζοντα τον Νοέμβριο 2016". Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης, οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα διενεργήσουν στα μέσα Απριλίου ελέγχους για να διαπιστώσουν εάν οι έλεγχοι των ελληνικών  συνόρων είναι επαρκείς, ενώ η τελική απόφαση για την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη Σένγκεν θα ληφθεί τον Μάιο.

Η πρόταση της Κομισιόν για την προσφυγική κρίση

Ένα νέο μέσο βοήθειας έκτακτης ανάγκης για τις χώρες της ΕΕ, συνολικού ποσού 700 εκατ. ευρώ, τη διετία 2016-2018, πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς η προσφυγική κρίση λαμβάνει έκταση πρωτοφανούς κλίμακας.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι το προσφυγικό βάρος που επωμίζονται ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ καθιστά επιτακτική την ανάγκη παροχής άμεσης και επείγουσας υποστήριξής τους.

Ευπρωπαϊκή επιτροπή - πρόσφυγες - σύνθεση

Εκτός τραπεζιού το βέτο στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών

Σε ειλικρινή και όχι προσχηματικό διάλογο προσβλέπει ο Αλέξης Τσίπρας στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών το οποίο έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενόψει και της Συνόδου Ε.Ε.-Τουρκίας, για φλέγον ζήτημα του προσφυγικού.

Μάλιστα, χθες η Όλγα Γεροβασίλη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση επιθυμεί να υπάρξει μεταξύ των αρχηγών των κομμάτων ένας ειλικρινής διάλογος και να αναζητηθούν συγκλίσεις. Όπως είπε, δεν πρόκειται ο πρωθυπουργός να προσέλθει με τις θέσεις του προκειμένου να τις επιβάλλει στην αντιπολίτευση, αντιθέτως θα επιχειρήσει να αναδειχθούν τα σημεία εκείνα στα οποία άπαντες συμφωνούν.

Η κυβέρνηση, η οποία συγκαλεί αύριο και υπουργικό συμβούλιο για να χαράξει την πολιτική της, φαίνεται να αναδιπλώνεται από την προηγούμενη θέση περί προβολής βέτο, προσδοκώντας την στήριξη σε άλλους τομείς, όπως τις συνομιλίες με την τρόικα και την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.

Δένδιας: Η Κυβέρνηση “τα έκανε σαλάτα” με το ΝΑΤΟ

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Νίκος Δένδιας σχετικά με τις περιπολίες του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο αλλά και τους χειρισμούς που κάνει η κυβέρνηση στο σχετικό ζήτημα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό BHMA FM «η κυβέρνηση τα έκανε σαλάτα, δεν διασφάλισε τους όρους ανάμειξης του ΝΑΤΟ, με τρόπο που να προστατεύει τα εθνικά συμφέροντα και με αποτέλεσμα, αυτή τη στιγμή, η Τουρκία να δημιουργεί επιπλέον στοιχεία στήριξης των διεκδικήσεών της στο Αιγαίο» ενώ συμπλήρωσε λέγοντας ότι «με αυτή την κυβέρνηση, αυτό που μπορώ να πω, είναι ο Θεός να μας φυλάξει».

Ταυτόχρονα, ο Νίκος Δένδιας σχολίασε και την πρόταση που έχει στα χέρια του ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την φύλαξη του Αιγαίου ενώ τέλος αναφέρθηκε και στην κυβερνητική πολιτική για το προσφυγικό.

Πρόσφυγες - μετανάστες - σύνορα - Ελλάδα - Σκόπια

Κοτζιάς: Η Αυστρία παίζει βρώμικο παιχνίδι

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς εξαπέλυσε "πυρά" εναντίον της Αυστρίας λέγοντας πως "στηρίζεται και σε άλλες δυνάμεις που αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση Μέρκελ σήμερα στη Γερμανία. Θα έλεγα ότι κάνει το βρώμικο παιχνίδι πολλών που θα ήθελαν να ανατρέψουν την Μέρκελ, ή την πολιτική της τουλάχιστον" ενώ αναφορικά με τη στάση της Τουρκίας έκανε λόγο για "νευρικότητα". «Δεν νομίζω ότι η Τουρκία θέλει να καταστρέψει την Ελλάδα αλλά να ηγεμονεύσει στην περιοχή. Έχουμε διαύλους επικοινωνίας» είπε στον ΣΚΑΙ.

ΠΑΣΟΚ: Μήπως τυχοδιωκτικά συνδέουν το προσφυγικό με την αξιολόγηση;

«Η κυβέρνηση παραιτείται από την διεκδίκηση άμεσης εφαρμογής του προγράμματος μετεγκατάστασης», εκτιμά το ΠΑΣΟΚ επικαλούμενο τη δήλωση Κοτζιά ότι στη χώρα μας μπορούν να μείνουν 150.000 πρόσφυγες, αριθμός τριπλάσιος από αυτόν που έχει ορίσει η ΕΕ. 

Το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας πως «η αφέλεια και η ατζαμοσύνη έχουν και όρια», διερωτάται μήπως  συμβαίνει κάτι άλλο, μήπως, δηλαδή «τυχοδιωκτικά συνδέουν το προσφυγικό με την αξιολόγηση».  

Λεβέντης: Σατανική η σκέψη Τσίπρα να συνδέσει την αξιολόγηση με το προσφυγικό

Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, μιλώντας το πρωί στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα, εξαπέλυσε σφορδή επίθεση στον Πρωθυπουργό, λέγοντας πως «ο Τσίπρας θέλει να συσχετίσει την αξιολόγηση με το προσφυγικό για να κερδίσει 2-3 μήνες χρόνο. Αυτό είναι μια σατανική σκέψη που έχει κάνει ο πρωθυπουργός».

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων επέμεινε στην άποψη ότι πρέπει να υπάρξει οικουμενική Κυβέρνηση ενώ τόνισε ότι στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών της Παρασκευής δεν πρέπει να συζητηθεί μόνο το προσφυγικό.

Σβίγκου: Οι φωνές λαϊκισμού της ΝΔ δεν βοηθούν την εθνική υπόθεση

Η Ν.Δ. πρέπει να επιλέξει, αν θα συνεχίσει να συντάσσεται με μια ακροδεξιά ρητορεία, ή θα κατανοήσει ότι το προσφυγικό είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί από την Ευρώπη με αλληλεγγύη και με δημοκρατία, ανέφερε η Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου και πρόσθεσε ότι οι φωνές λαϊκισμού όχι μόνο δεν είναι «ευρωπαϊκές», αλλά δεν βοηθούν αυτή τη στιγμή στην εθνική υπόθεση.

Όπως είπε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, οι Έλληνες αρχηγοί των κομμάτων θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη της χάραξης μιας εθνικής γραμμής και ενός εθνικού μετώπου και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι μέσω δηλώσεων συντάσσεται με επιχειρήματα χωρών που κατηγορούν την Ελλάδα ότι αυτή ευθύνεται για τις ροές.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: Η συνεργασία μας με την εκκλησία παραμένει εξαιρετικά στενήΣήμερα 13:32 | Ειδήσεις

Ο Πρωθυπουργός μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, επισκέφθηκαν το πρωί δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στο Δήλεσι Βοιωτίας.

Ιερώνυμος: Δεν θα κάνουμε αυτό που θα μας πει ο ΒελόπουλοςΣήμερα 11:31 | Ειδήσεις

«Αυτές είναι άγιες μέρες και δεν πρέπει να τις χαλάμε με μικροπρέπειες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.

Σαμαράς: Κάναμε την Τουρκία συμμέτοχο στο... πιάτο μαςΣήμερα 15:03 | Ειδήσεις

"Καμπανάκι" για την αγροτική παραγωγή και την ΚΑΠ έκρουσε ο Αντώνης Σαμαράς, κάνοντας λόγο για αποτυχίες και "πράσινες" υπερβολές.

Γραμμένος για Φλώρο: Έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική ΔικαιοσύνηΣήμερα 11:24 | Ειδήσεις

Τι δήλωσε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης. Τι επεσήμανε ο δικηγόρος του, για την πρώτη φορά που ενεργοποιείται στην Ελλάδα το συγκεκριμένο άρθρο του Π.Κ.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πύργος: Γιατρός κατήγγειλε βιαιοπραγία από συνάδελφό της16:18“Ράδιο Αρβύλα”: Κυρίαρχοι στην τηλεθέαση και την 17η σεζόν16:04Φραγκογιάννης: Σε πολύ καλό κλίμα η συνάντηση με Ακτσαμπάρ15:50Εξάρχεια: Ναρκωτικά και όπλο εντοπίστηκαν σε καφετέρια (εικόνες)15:44Ικαρία - Κασσελάκης: Μόνιμοι υγειονομικοί με 13ο και 14ο μισθό15:30Νίσυρος: Ένταλμα σύλληψης για τον αρχαιοφύλακα15:16Σαμαράς: Κάναμε την Τουρκία συμμέτοχο στο... πιάτο μας15:02“Παγιδευμένοι” - Νέα επεισόδια: Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε για όλους (εικόνες)14:49Ελεύθεροι επαγγελματίες - ΑΑΔΕ: ο μέσος τζίρος που δηλώνουν οι ατομικές επιχειρήσεις14:35ΑΑΔΕ – Πειραιάς: Εντοπίστηκαν δεκάδες χιλιάδες φιάλες αλκοόλ σε παραποιημένες συσκευασίες14:22Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ: Σύγχυση από δηλώσεις του Κίρμπι14:08“Υγεία πάνω απ’ όλα”: Μπαχαρικά, βότανα, μακροζωΐα και ευερέθιστο έντερο13:54Μητσοτάκης: Η συνεργασία μας με την εκκλησία παραμένει εξαιρετικά στενή13:41Ηράκλειο: 25χρονος επιχείρησε να βιάσει ανήλικη μέσα στο σπίτι της13:28ΗΠΑ - TikTok: “Θα δώσουμε μάχη στα δικαστήρια”13:15Ζώδια - Λίτσα Πατέρα: οι προβλέψεις του τριημέρου (βίντεο)13:01Καλιφόρνια: Σκύλος κυνηγάει το αφεντικό του που τον εγκατέλειψε στην μέση του δρόμου (βίντεο)12:48“Τουρισμός για όλους 2024”: Έγινε η κλήρωση των δικαιούχων12:35Και η ψυχολογική κακοποίηση;12:21Καλλιάνος - Γιατρός “Αττικόν”: Η εισαγωγή στην ΜΕΘ θα ήταν ανεπίτρεπτη διακριτική μεταχείριση12:08
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο