Τσίπρας: Υποχρεωτική κατανομή προσφύγων σε όλες τις χώρες της ΕΕ
Ανεβαίνουν οι τόνοι στο πολιτικό σκηνικό ενόψει του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών της Παρασκευής, λόγω του διαρκώς διογκούμενου προβλήματος με τους εγκλωβισμένους στην Ελλάδα πρόσφυγες, αλλά και της ακινησίας στην εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.
Προσφυγικό και το αδιέξοδο στην διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο, ιδίως λόγω της άκαμπτης στάσης του ΔΝΤ, που θα συζητηθεί σε νέους "μυστικούς δείπνους" του Πολ Τόμσεν, ουσιαστικά "στοιχειώνουν" το Συμβούλιο των Αρχηγών, την ώρα που η χώρα πιέζεται διαρκώς απο μονομερείς ενέργειες χωρών των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης, οι οποίες και θα τεθούν στο στόχαστρο της Αθήνας στην Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας στις 7 Μαρτίου.
Σε αυτήν, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει έγγραφες δεσμεύσεις για την συμμετοχή όλων των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κατανομή των προσφύγων, όχι σε εθελοντική, αλλά σε υποχρεωτική βάση, ανάλογα με τον πληθυσμό και την οικονομική δύναμη κάθε χώρας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να τηρηθούν από όλους οι συμφωνίες.
Μιλώντας στο ZDF, την δημόσια τηλεόραση της Γερμανίας, ο κ. Τσίπρας τάχθηκε κατά των μονομερών ενεργειών και προειδοποίησε ότι αν δεν εξευρεθεί κοινή ευρωπαϊκή λύση, θα τεθεί σε κίνδυνο το κοινό μέλλον των χωρών της Ευρώπης.
«Είναι απαράδεκτο να έχουμε μονομερείς ενέργειες. Δεν μπορεί μια χώρα μόνη της να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση. Πρέπει να βρούμε ευρωπαϊκές λύσεις. Στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνήσαμε καμία χώρα κατά μήκος της Βαλκανικής Οδού να μην προχωρήσει σε μονομερείς, μη συντονισμένες, δράσεις που δε είναι συμφωνημένες», δήλωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι το πρόβλημα τώρα είναι ότι κάποιες χώρες πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν κοινοί κανόνες στην Ευρώπη, αλλά και ότι έχουμε συμφωνίες αλλά δεν τις εφαρμόζουμε.
«Πολλοί Ευρωπαίοι εταίροι μας έλεγαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, το καλοκαίρι, ότι πρέπει να τηρούμε τις συμφωνίες, "pacta sunt servanta". Θα πω λοιπόν το ίδιο. Οι συμφωνίες πρέπει να τηρηθούν. Επί της ουσίας πιστεύω ότι αν δεν θα καταφέρουμε να βρούμε κοινή λύση, αυτό δεν θα είναι πρόβλημα μόνο για την Ελλάδα, αλλά θα θέσουμε σε κίνδυνο το κοινό μας μέλλον στην Ευρώπη», σημείωσε.
Αναφερόμενος στο Προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «είναι απαράδεκτο να μην θέλει κανείς να μοιραστεί το βάρος της προσφυγικής κρίσης, καθώς η προσφυγική κρίση μπορεί να επιλυθεί μόνο με αλληλεγγύη».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τι περιμένει σε αυτή την προσπάθεια από τη Γερμανία, ο Αλέξης Τσίπρας απαντά «ελπίζω και περιμένω ότι και σε αυτή την κατάσταση η Γερμανία θα ακολουθήσει μια έξυπνη πολιτική, θα μας στηρίξει στην κατανομή των βαρών στο πλαίσιο της Ευρώπης».
Τόνισε μάλιστα, ότι το πρόβλημα δεν είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να προστατεύσει τα σύνορά της, σημειώνοντας «έχουμε θαλάσσια σύνορα και είναι αδύνατο να διασφαλίσει κανείς τα σύνορα στη μέση της θάλασσας. Όταν οι πρόσφυγες, με τη βοήθεια των διακινητών, πλησιάζουν με φουσκωτά σκάφη τα σύνορά μας, που είναι επίσης και ευρωπαϊκά σύνορα, υπάρχει μόνο μία υποχρέωση: πρέπει να σώσουμε τους ανθρώπους», για να καταλήξει χαρακτηρίζοντας το παιχνίδι καταλογισμού ευθυνών στην Ελλάδα. Εκφράζει ωστόσο την ελπίδα ότι αυτό θα σταματήσει με την αποστολή του ΝΑΤΟ, καθώς όπως λέει χαρακτηριστικά, θα δουν όλοι ότι αν και το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να προστατεύσει τα σύνορα, τότε ποιος μπορεί;
Μηνύματα για προσφυγικό, ΔΝΤ και αξιολόγηση
Με την συμμετοχή του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στο Αιγαίο, τελειώνουν τα παιχνίδια της απόδοσης ευθυνών δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο Star, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο αποχώρησης της χώρας από την Σένγκεν, τονίζοντας ότι αυτό θα οδηγούσε την Ελλάδα στο περιθώριο και θα επέφερε πλήγμα στον τουρισμό.
Ο κ. Τσίπρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο χρήσης του βέτο στην ΕΕ επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της.
Ενόψει μάλιστα της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών την Παρασκευή, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κατάσταση είναι σύνθετη και η συζήτηση δεν θα είναι "άσπρο-μαύρο", προσθέτοντας "εγώ επιδιώκω την καλύτερη δυνατή απόφαση και για την πετύχουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που προσφέρουν οι συνθήκες".
Απαντώντας σε ερώτηση ποια θα είναι η αντίδρασή του στην περίπτωση που η αντιπολίτευση δεν συναινέσει για την στάση της κυβέρνησης στην ΕΕ, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η σύνοδος των αρχηγών θα γίνει για να συμφωνήσουμε σε μια εθνική γραμμή.
Την Πέμπτη, είπε ο κ. Τσίπρας, θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο για να πάρει απόφαση που θα κατατεθεί στην σύσκεψη των αρχηγών ώστε να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν.
Για αξιολόγηση και ΔΝΤ
Η κυβέρνηση τηρεί κατά γράμμα την συμφωνία , ενώ σήμερα δεν υπάρχει καμία ομοιότητα με την κατάσταση που επικρατούσε πέρυσι το πρώτο εξάμηνο δήλωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση αν θα έχουμε επανάληψη της έντασης του 2015.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ΔΝΤ ο πρωθυπουργός ζήτησε "να απαντήσει το ίδιο, αν συμφωνεί με το πρόγραμμα να μείνει, αν όχι να μας το πει", ενώ σε ότι αφορά το θέμα της διαφωνίας ανάμεσα στους θεσμούς θα πρέπει, είπε, οι ευρωπαίοι να ζητήσουν από το ΔΝΤ μια ξεκάθαρη τοποθέτηση: Ή συμφωνείς με το πρόγραμμα και μένεις, άρα έρχεσαι σε ρεαλιστικούς στόχους ή δεν συμφωνείς με το πρόγραμμα και θες να αποχωρήσεις, να μας το πεις ανοιχτά. Αυτή είναι η άποψη μου και την λέω ανοιχτά. Αυτή πιστεύω ότι πρέπει να είναι και η στάση της Ευρώπης, διότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή περιθώριο για νέες διαφωνίες», είπε ο πρωθυπουργός.
Ερωτηθείς πότε επιστρέφουν οι θεσμοί, ο πρωθυπουργός είπε αυτή την ώρα γίνεται προσπάθεια να πειστεί το Ταμείο να συμφωνήσει να κάνει μια στροφή στο ρεαλισμό. Εξέφρασε την εκτίμηση για "επιστροφή στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου" και πρόσθεσε ότι "το Πάσχα θα έρθει μαζί με την ανάσταση της οικονομίας".
Θυσία οι συντάξεις απο 1.400 ευρώ και πάνω
Για το Ασφαλιστικό, ο κ. Τσίπρας είπε ότι "μια μείωση για 13η φορά των συντάξεων θα λειτουργήσει υφεσιακά", λέγοντας ότι "η κυβέρνηση θα επιμείνει στην ανάγκη να προστατευθούν οι συνταξιούχοι που έχουν δει τις συντάξεις τους να μειώνονται κατά 35% μέσο όρο τα τελευταία πέντε χρόνια. Η πρόταση της κυβέρνησης προστατεύει πλήρως τις συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων, είπε ο πρωθυπουργός.
Για το ενδεχόμενο να τεθεί ένα πλαφόν σε υψηλές συντάξεις, είπε: «έγνοια μας δεν είναι να προστατεύσουμε αυτούς που έχουν μια μεγάλη σύνταξη. Έγνοια μας είναι να προστατεύσουμε την πλειοψηφία που έχουν συντάξεις από 600 έως 1200 ευρώ και βεβαίως ο στόχος μας δεν είναι να μειωθούν ούτε και οι συντάξεις που είναι 1400 , 1500 ευρώ. Θα μπορούσαμε λοιπόν να συζητήσουμε να μπει ένα πλαφόν», αναφέροντας ότι ένα όριο για περικοπές θα μπορούσαν να είναι τα 1.400 ευρώ, δίχως να εξηγεί αν αυτό αφορά μεικτές συνταξιοδοτικές αποδοχές του 2010 (όπως έχει ισχύσει ως ποσό αναφοράς σε όλες τις προηγούμενες περικοπές) ή καθαρό ποσό των νυν καταβαλλόμενων συντάξεων.
Μητσοτάκης: Ο κ. Τσίπρας έχει χάσει τον έλεγχο
Δριμεία επίθεση στον Πρωθυπουργό για όσα είπε στην συνέντευξη του στο STAR, με αιχμή τις εξελίξεις στο Προσφυγικό εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κ.Ο. της ΝΔ, τονίζοντας μάλιστα πως οι απειλές για βέτο και οι μονομερείς ενέργειες δεν ωφελούν.
Ο Πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε την κυβέρνηση να μην «παίζει στα ζάρια την εθνική κυριαρχία», αλλά να επιδείξει σοβαρότητα και ψυχραιμία εν όψει της Συνόδου Κορυφής στις 7 Μαρτίου, αντί να προχωρήσει σε «βεβιασμένες και μονομερείς ενέργειες που τραυματίζουν την αξιοπιστία της χώρας».
«Η ανικανότητα της κυβέρνησης Τσίπρα είναι προκλητική. Βουτηγμένη στα αδιέξοδα που δημιούργησε αφήνει υπονοούμενα για συμψηφισμό του προσφυγικού με την αξιολόγηση του προγράμματος. Ο κίνδυνος είναι να βγει χαμένη και στα δύο», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι «οι μνήμες από την τραγική διαπραγμάτευση του καλοκαιριού είναι νωπές» και συμπληρώνοντας ότι η αίσθηση των πολιτών είναι πως η Ελλάδα αγγίζει πλέον το σημείο μηδέν, όμως ο μόνος που δεν το καταλαβαίνει είναι ο πρωθυπουργός των capital controls και των κλειστών συνόρων.
«Το προσφυγικό είναι εκτός ελέγχου, η κατάσταση γίνεται πιο τραγική, η οικονομία συντηρείται με τεχνητές αναπνοές, η κοινωνία βράζει, τίποτε δεν προχωρά, η χώρα αγγίζει πλέον το σημείο μηδέν» είπε ο κ. Μηστοτάκης και πρόσθεσε: «Ο μόνος που δεν έχει αυτή την αίσθηση είναι ο άνθρωπος που έφερε τη χώρα σε αυτό το σημείο. Η χθεσινή παρουσία του κ. Τσίπρα ήταν αποκαλυπτική και ανησυχητική. Ο κ. Τσίπρας έχει χάσει τον έλεγχο, όταν η χώρα χρειάζεται ηγεσία».
Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως παριστάνει ότι διαπραγματεύεται σκληρά, ενώ στην πραγματικότητα τηρεί ανεύθυνη στάση, οδηγώντας τους πολίτες σε αγανάκτηση, σε απογοήτευση και σε μοιρολατρία.
Επιτέθηκε εκ νέου στον Πρωθυπουργό, λέγοντας πως «μοιραίος και άβουλος επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη», προσθέτοντας ότι «ξεθωριάζουν οι κόκκινες γραμμές, χωρίς όμως να υπάρχει συμφωνία» και προειδοποιώντας πως «κάθε καθυστέρηση είναι επικίνδυνη από εδώ και πέρα».
Επιπλέον, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήρισε τον «Αλ. Τσίπρα και την παρέα του» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, τροχονόμους της νέας διαπλοκής, κατηγορώντας τη για αποδόμηση και των τριών εξουσιών και για επιχείρηση χειραγώγησης των θεσμών.
Απαντώντας στα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Όλγα Γεροβασίλη επιτέθηκε στον Πρόεδρο της ΝΔ λέγοντας ότι "υιοθετεί λαϊκίστικη κι αυταρχική ατζέντα στο Προσφυγικό και ότι συμπλέει με το ΔΝΤ στην διαπραγμάτευση".
Σκληρή απάντηση του ΠΑΣΟΚ στον Πρωθυπουργό
«Ο κ. Τσίπρας στη χθεσινή του συνέντευξη επανέλαβε τον εαυτό του. Με πολλές αντιφάσεις, δήθεν αστειάκια και πολλά ψέματα», είναι το σχόλιο του ΠΑΣΟΚ για τα όσα είπε ο Πρωθυπουργός στην χθεσινή συνέντευξη του. Όπως επισημαίνει το Γραφείο Τύπου του κόμματος, "ο κ. Τσίπρας μας «πληροφόρησε» ότι:
-Έθεσε veto κατά την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής για το Προσφυγικό. Μόνο που όταν άρχισε να «απειλεί» είχε ήδη συμφωνήσει -όπως αποδείχθηκε- στα συμπεράσματα τα οποία είχαν εκδοθεί. Και έτρεχε για προφορικές διαβεβαιώσεις χωρίς αξία.
-Όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ, θα φορολογηθούν ως «πλούσιοι και ολιγάρχες». Επιδρομή δηλαδή κατά της μεσαίας τάξης.
-Οι δήθεν «κόκκινες γραμμές» του για τις συντάξεις, ξεθωριάζουν. Τώρα συζητά μόνο το «ύψος» της σύνταξης άνω του οποίου θα γίνουν περικοπές.
-Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε μέτρα για την αντιμετώπιση της φτώχειας κόστους 108 εκ. ευρώ. Λησμόνησε όμως ότι δόθηκαν 450 εκ. ευρώ με το Κοινωνικό Μέρισμα το 2014 σε 650.000 δικαιούχους (με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ). Και ότι τότε άρχισε η καθιέρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
-Εναποθέτει τις τύχες της χώρας σε Υπουργούς που λένε… ανοησίες.
«Η αναξιοπιστία στο μεγαλείο της», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση που καταλήγει με το ερώτημα «Αυτό που δεν μας είπε ο κ. Τσίπρας είναι το τι άκουσε η “γάτα”. Τι φοβάται άραγε;»
Σκληρή απάντηση στη δήλωση Τσίπρα πως “το ΠΑΣΟΚ πηγαίνει αγκαζέ με τη δεξιά”, έδωσε η Φώφη Γεννηματά, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό CRETA.
H πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τόνισε πως ο Αλέξης Τσίπρας είναι εκείνος που επέλεξε να κυβερνήσει με ένα ακροδεξιό κόμμα, υλοποιώντας σκληρές δεξιές πολιτικές, σημειώνοντας με νόημα “γύρισε ο γάιδαρος και είπε τον πετεινό...κεφάλα!”
ΚΚΕ: ο Τσίπρας υπερασπίστηκε ότι οξύνει τα προβλήματα
«Για μια ακόμη φορά ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τις αποφάσεις της ΕΕ για τους πρόσφυγες, παρά το γεγονός ότι είναι αυτές οι αποφάσεις που έχουν οξύνει το πρόβλημα και έχουν εγκλωβίσει χιλιάδες ξεριζωμένους στη χώρα μας», αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΚΚΕ.
Όπως τονίζεται «στήριξε με πάθος την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, με το πρόσχημα της αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών και της φύλαξης των συνόρων. Τέλος, δήλωσε ότι θα φέρει άμεσα για ψήφιση στη βουλή τα αντιλαϊκά νομοσχέδια για ασφαλιστικό – φορολογικό, παρά τη λαϊκή κατακραυγή, μαζί με νέα προνόμια υπέρ του κεφαλαίου, μέσω των ”αναπτυξιακών νόμων”».
«Κατά τ’ άλλα», καταλήγει η ανακοίνωση του Περισσού, «του ευχόμαστε καλή επιτυχία στην προσπάθεια να βάλει στον «ίσιο» δρόμο την παραστρατημένη –κατά δήλωσή του– ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και να ανατρέψει, μέσα από τη σαπίλα του συστήματος, τη διαπλοκή».
Το Ποτάμι: Να πάψει να προκαλεί και να διχάζει ο Τσίπρας
«Να πάψει να προκαλεί και να διχάζει» καλεί τον Αλέξη Τσίπρα το Ποτάμι εκτιμώντας πως «αν η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την Παρασκευή στήνεται στο πνεύμα “όλα καλά τα κάναμε και στον ίδιο δρόμο θα συνεχίσουμε” η αποτυχία είναι προδιαγεγραμμένη.
Παράλληλα αμφισβητεί την αξιοπιστία που Πρωθυπουργού διερωτώμενο:
«Πόση αξιοπιστία μπορεί να έχει κάποιος που προβλέπει ανάσταση της ελληνικής οικονομίας το Πάσχα; Πόση αξιοπιστία μπορεί να έχει εκείνος που χαρακτήριζε -ούτε χρόνο πριν- τον στενότερο συνεργάτη του ως asset και σήμερα τον αποκαλεί ανόητο;
Πόση αξιοπιστία μπορεί να έχει κάποιος που χτες έβλεπε συνωμοσίες και ψεκασμούς πίσω από την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και σήμερα κορδώνεται για την αλληλεγγύη από τον πρόεδρο Γιούνκερ και από την καγκελάριο 'Αγκελα Μέρκελ; Πόση αξιοπιστία έχει κάποιος που έλεγε καμία μείωση στις κύριες συντάξεις και σήμερα λέει ότι εννοούσε τις πιο χαμηλές; Πόση αξιοπιστία έχει κάποιος που θεωρεί κεντροδεξιό και μαχητή της διαπλοκής τον Καμμένο;»
Το Ποτάμι υπενθυμίζει πως έχει πει ότι είναι διατεθειμένο να υποστείλει την σημαία της κριτικής στην κυβέρνηση, «πρέπει όμως ο κ.Τσίπρας να πάψει να προκαλεί και να διχάζει» και εκτιμά πως «α ν η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την Παρασκευή στήνεται στο πνεύμα “όλα καλά τα κάναμε και στον ίδιο δρόμο θα συνεχίσουμε» η αποτυχία είναι προδιαγεγραμμένη”».
«Αμήχανο» χαρακτήρισε, εν τω μεταξύ, τον Αλέξη ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς, σχολιάζοντας τη χθεσινή συνέντευξη του Πρωθυπουργού και συμπλήρωσε πως προσπαθούσε «με θλιβερό τρόπο να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα».
ΕΚ: Οικουμενική τεχνοκρατών, για να μην “βουλιάξει” η χώρα
Επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπολύει η Ένωση Κεντρώων με αφορμή την χθεσινή του εφ' όλης της ύλης συνέντευξη.
«Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε ανέτοιμος, φανερά αγχωμένος και όχι σίγουρος για το μέλλον της χώρας», τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γιάννης Καλλιάνος και προσθέτει: «σε ερώτηση αν προτιμά εκλογές ή οικουμενική απάντησε ότι έχει εντολή τετραετίας. Καλούμε τον κ. Πρωθυπουργό να αφήσει τους "θριάμβους" στην άκρη και να ωριμάσει μέσα του η σκέψη της οικουμενικής με τεχνοκράτες για το καλό της Ελλάδας» και καταλήγει «με τις τακτικές του κ. Τσίπρα, σε 4 χρόνια δεν θα υπάρχει καν χώρα, θα έχει "βουλιάξει"».