“Καυτή” σύνοδος για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες
Εφιαλτική είναι πλέον η κατάσταση με το προσφυγικό, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με φόντο την ταλαιπωρία χιλιάδων προσφύγων, αλλά και το ασφυκτικό αυτό κλίμα, οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ συναντώνται για το θέμα σε έκτακτη σύνοδο στις Βρυξέλλες, μία ημέρα μετά την αμφιλεγόμενη διάσκεψη της Βιέννης.
Η σύνοδος αναμένεται "καυτή" καθώς πριν καλά καλά ξεκινήσει, άρχισαν οι απειλές δια στόματος Κλάας Ντάικχοφ, ο οποίος «κλείνει το μάτι» στη χτεσινή συνάντηση της Βιέννης, απειλώντας με νέα μέτρα.
«Εάν έως τη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου δεν έχουν μειωθεί οι εισροές προσφύγων από την Τουρκία στην Ελλάδα, θα πρέπει να πάρουμε κι άλλα μέτρα» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Ολλανδός υπουργός Εσωτερικών και υπεύθυνος για θέματα Μετανάστευσης, ο οποίος προεδρεύει του σημερινού συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.
Ο αναπληρωτής Υπουργός μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας φαίνεται πάντως αποφασισμένος να μην αφήσει τη χώρα μας να γίνει Λίβανος, όπως χαρακτηριστικά είπε εισερχόμενος στο κτίριο όπου διεξάγεται το Συμβούλιο. Υπογράμμισε δε την «ιδιαίτερη» σημασία της συνόδου αυτής, λέγοντας ότι για την Ελλάδα το πρώτο τεράστιο ζήτημα είναι αν η Ευρώπη είναι ενωμένη ή όχι.
«Αν πέντε αστυνομικοί διευθυντές χωρών, ανάμεσα στις οποίες και χώρες εκτός ΕΕ, μπορούν να αλλάζουν 10 ώρες μετά την απόφαση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής» αναρωτήθηκε ο υπουργός.
«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί μονομερείς ενέργειες. Οι μονομερείς ενέργειες μπορεί να γίνουν και από την Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί να γίνει ένας Λίβανος για την Ευρώπη, μία αποθήκη ψυχών, ακόμα κι αν αυτό παίρνει τη μορφή μιας μεγάλης χρηματοδότησης», ξεκαθάρισε ο ίδιος.
Ο Επίτροπος Μετανάστευσης της ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, προσερχόμενος στην έκτακτη συνεδρίαση, ξεκαθάρισε πως, «είναι μια κρίσιμη στιγμή, μια κρίσιμη συνάντηση. Όλους αυτούς τους μήνες δουλέψαμε σκληρά και πήραμε κοινές αποφάσεις. Είναι ώρα να δώσουμε αποτελέσματα».
Στη συνέχεια τόνισε με έμφαση ότι, «Μοναχικές πρωτοβουλίες δεν οδηγούν πουθενά. Αυτή τη στιγμή κινδυνεύει η ενότητα της Ένωσης, κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές». Ο κ. Αβραμόπουλος μεταξύ άλλων ανέφερε, «Ελπίζω και προσβλέπω ότι οι Υπουργοί σήμερα θα ανταποκριθούν συλλογικά και ενωμένοι στο κάλεσμά μου. Είναι η στιγμή της μεγάλης ευθύνης. Και ο χρόνος δεν είναι πια μαζί μας. Μας μένουν δέκα μέρες μέχρι τις 7 Μαρτίου».
«H Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται πολύ σκληρά για να αποφύγει μονομερείς ενέργειες», δήλωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νατάσα Μπερτό, ενώ επισήμανε πως ο ρόλος της ΕΕ είναι να διευκολύνει τον διάλογο και να είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια.
Αυτό ανέφερε πως ήταν το περιεχόμενο και της σημερινής συνάντησης κατά το πρόγευμα των χωρών που βρίσκονται κατά μήκος του διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων, στην οποία συμμετείχαν και αρμόδιοι υπουργοί από τη ΠΓΔΜ, τη Σερβία και την Τουρκία.
«Είμαστε σε συνεχή επαφή με τις ελληνικές αρχές, προσωπικό της Επιτροπής βρίσκεται επί τόπου για να εντοπίσει τις άμεσες ανάγκες, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και οι εργασίες για την πρωτοβουλία με την οποία θα είναι δυνατή η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας εντός ΕΕ», πρόσθεσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Συνεχίζεται η ταλαιπωρία για χιλιάδες πρόσφυγες
Δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία χιλιάδων προσφύγων που καταφθάνουν στα ελληνικά νησιά και από εκεί στην ηπειρωτική χώρα.
Ο “Γολγοθάς” τους, σε ελληνικό έδαφος, αρχίζει από τον Πειραιά, όπου καταφθάνουν συνεχώς πλοία από τα νησιά του Αιγαίου και συνεχίζεται είτε στην Αττική, όπου πολλοί βρίσκουν προσωρινό καταφύγιο στην πλατεία Βικτωρίας, είτε στην περιφέρεια όπου έχουν στηθεί πρόχειροι καταυλισμοί σε διάφορες περιοχές αφού οι πρόσφυγες δεν μπορούν να φτάσουν στα σύνορα της Ειδομένης.
Τα ξημερώματα άλλοι 1352 πρόσφυγες έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά από Χίο και Μυτιλήνη. Οι μετανάστες κατευθύνθηκαν στους επιβατικούς σταθμούς του λιμανιού του Πειραιά όπου φιλοξενούνται προσωρινά, ενώ κάποιοι από αυτούς αναμένεται να οδηγηθούν στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας με πούλμαν.
Πάνω από 3.000 πρόσφυγες στην Ειδομένη
Την ίδια ώρα οι Σκοπιανοί επιτρέπουν τη διέλευση προσφύγων από τη Συρία και το Ιράκ με το «σταγονόμετρο» με αποτέλεσμα στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής στην Ειδομένη να βρίσκονται περισσότερα από 3.000 άνθρωποι. Στο πρώην στρατόπεδο "Αναγνωστοπούλου" στα Διαβατά Θεσσαλονίκης υπάρχουν περίπου 2000, ενώ υπολογίζεται ότι σε διάφορα σημεία στην Ελλάδα, βρίσκονται δεκάδες λεωφορεία με 5000 πρόσφυγες.
Το πρωί δεκάδες πρόσφυγες που είχαν εγκλωβιστεί στα Τέμπη, κατέβηκαν στην Εθνική Οδό και ξεκίνησαν ένα ταξίδι εκατοντάδων χιλιομέτρων προς τα ελληνοσκοπιανά σύνορα. Λίγο αργότερα πρόσφυγες από το κέντρο μετεγκατάστασης στα Διαβατά, έριξαν το φράχτη, βγήκαν στο δρόμο και ξεκίνησαν το ταξίδι τους με τα πόδια προς τα σύνορα.
Στο κλειστό της Μπάρας, στα Τρίκαλα διανυκέρευσαν οι πρώτοι 350 πρόσφυγες που έφτασαν στην περιοχή.