Νέος Κώδικας Δεοντολογίας για τους βουλευτές
«Φρένο» στη συμπεριφορά των χρυσαυγιτών που λίγο έλειψε να μετατρέψουν σε αρένα τη Βουλή πριν από λίγες ημέρες, επιχειρεί να βάλει ο Νίκος Βούτσης θεσπίζοντας Κώδικα Δεοντολογίας για τους βουλευτές.
Αν και στον Κώδικα Δεοντολογία δεν γίνεται αναφορά σε κόμματα, είναι σαφές ότι φωτογραφίζονται συμπεριφορές των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, καθώς σημειώνεται επί λέξει ότι οι βουλευτές οφείλουν, «να μην ανέχονται με τη στάση τους, να μην υποκινούν άλλους και να μην υιοθετούν οι ίδιοι βίαιες συμπεριφορές έναντι άλλων προσώπων ή ρητορική μίσους, εντός και εκτός του Κοινοβουλίου».
Σε άλλο σημείο των γενικών αρχών, αναφέρεται ότι οι βουλευτές οφείλουν «να προάγουν με το λόγο, τις πράξεις και εν γένει το κοινοβουλευτικό έργο τους, την αρχή της ισότητας, των ίσων ευκαιριών και της μη διάκρισης λόγω φύλου, ηλικίας, αναπηρίας, φυλετικής ή εθνικής καταγωγής, θρησκείας, πολιτικών πεποιθήσεων ή σεξουαλικού προσανατολισμού».
Στο προσχέδιο του Κώδικα Δεοντολογία που παρουσίασε ο Νίκος Βούτσης προβλέπονται πειθαρχικά μέτρα για τους βουλευτές που θα τον παραβούν, όπως η περικοπή της βουλευτικής αποζημίωσης όταν διαπιστώνεται αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά ή αποδοχή δώρων, που μπορεί να φτάσει μέχρι και το 50% όταν διαπιστώνεται παράλειψη υποβολής δήλωσης πόθεν έσχες ή υποβολή ανακριβούς δήλωσης. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί σύγκρουση συμφερόντων, προβλέπεται ο προσωρινός αποκλεισμός μέχρι και 15 ημέρες από τις συνεδριάσεις της Βουλής.
Όπως σημειώνεται, σύγκρουση συμφερόντων υφίσταται «όταν βουλευτής, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, εν γνώσει του εξυπηρετεί ή δεν επιδεικνύει τη δέουσα επιμέλεια, ώστε να αντιληφθεί ότι εξυπηρετεί, σε βάρος του γενικού συμφέροντος, αμέσως ή εμμέσως, ιδιωτικό συμφέρον, οικονομικό ή άλλο, αυτού του ιδίου ή άλλου, φυσικού ή νομικού προσώπου», καθώς και όταν «ο/η βουλευτής συμμετέχει με οποιαδήποτε ιδιότητα ή παρέχει τις υπηρεσίες του επ’ αμοιβή ή δωρεάν ή λαμβάνει δώρα, παροχές και άλλα ωφελήματα από ομάδες πίεσης (lobby groups)και οι οποίες δραστηριοποιούνται σε τομείς για τους οποίους είναι πολύ πιθανό, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, να κληθεί να συμμετάσχει σε νομοθετικές ή άλλες διαδικασίες».
Τη Δευτέρα στην κοινή συνεδρίαση της επιτροπή Δεοντολογίας και της επιτροπή Κανονισμού οι βουλευτές θα καταθέσουν εγγράφως τις προτάσεις τους προς επεξεργασία προκειμένου να διαμορφωθεί ένα τελικό κείμενο που θα εγκρίνει η Ολομέλεια της Βουλής.