Αγρότες: Ουσιαστικός ο διάλογος στο Μαξίμου, αλλά...
Ολοκληρώθηκε ύστερα από πέντε περίπου ώρες η μαραθώνια συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με εκπροσώπους από 39 μπλόκα αγροτών, ενώ ακολούθησε η συνάντησή τους με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το μεσημέρι της Τρίτης με τον Σταύρο Θεοδωράκη.
Εξερχόμενοι του Μεγάρου Μαξίμου δύο εκ των εκπροσώπων των μπλόκων τόνισαν ότι έγινε ένας ουσιαστικός διάλογος με τον πρωθυπουργό και ότι θα ακολουθήσουν συνελεύσεις σε κάθε μπλόκο ξεχωριστά, ώστε να υπάρξει ενημέρωση για τις προτάσεις της κυβέρνησης αλλά και απόφαση για το μέλλον των κινητοποιήσεων.
«Έγινε ουσιαστικός διάλογος με τον Αλέξη Τσίπρα. Παρουσιάσαμε τις προτάσεις μας. Το ίδιο έκανε και εκείνος για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής των αγροτών. Θα επιστρέψουμε στα μπλόκα για να αποφασίσουμε για τον περεταίρω αγώνα μας», τόνισε ο Ευάγγελος Παπαγιαννούλης, εκπρόσωπος των 39 μπλόκων που είχαν στείλει την επιστολή στο Μαξίμου στις 10/2.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος των ανεξάρτητων μπλόκων της Πελοποννήσου, Αθανάσιος Τσιωτίνας. «Έγινε διάλογος για τις προτάσεις. Πήραμε τις προτάσεις της κυβέρνησης, συζητήσαμε για όλα τα θέματα που είχαμε δώσει και πάμε στα μπλόκα μας για συζητήσεις», δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης με τον πρωθυπουργό.
Στο ερώτημα εάν τους ικανοποιούν οι προτάσεις της κυβέρνησης είπε ότι αυτό θα το απορφασίσει ο καθένας συνάδελφος τους που είναι στα μπλόκα τους, ενώ για το εάν είναι πιο αισιόδοξοι ή πιο απαισιόδοξοι μετά τη συνάντηση, είπε ότι "πρέπει να τα ζυγιάσουμε όλα παρέα".
Όπως έλεγαν πάντως, μακριά από τις κάμερες, αγρότες που ήταν παρόντες στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, τα μέτρα που τους παρουσίασε η κυβέρνηση, είναι μακριά από τα αιτήματά τους, σημειώνοντας ότι δεν απέσπασαν εκείνες τις δεσμεύσεις που θα οδηγούσαν σε αναστολή τις κινητοποιήσεις τους.
Ούτως ή άλλως οι αγρότες της Κρήτης, της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, που έως τώρα συντάσσονταν με το μπλόκο των Τεμπών, δεν ακολούθησαν τους συναδέλφους τους στο Μαξίμου, ενώ απόντες ήταν οι αγρότες της Νίκαιας και άλλων 68 μπλόκων που συντάσσονται με αυτούς, καθώς υποστηρίζουν ότι έχουν άλλα αιτήματα και παραμένουν με τα τρακτέρ στους δρόμους. Ενώ ακόμα περιμένουν την απάντηση του πρωθυπουργού στο δικό τους αίτημα για ξεχωριστή συνάντηση, με πηγές του Μαξίμου να τονίζουν ότι δεν το βλέπουν ως ιδιαίτερα πιθανό.
Επιβεβαιώνεται, εν ολίγοις, το ρήγμα ανάμεσα στους αγρότες, καθώς συνολικά στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό συμμετείχε περίπου το 1/3 του συνολικού αριθμού των μπλόκων ανά την Ελλάδα.
Ικανοποίηση στο Μαξίμου
Ικανοποίηση εκφράζουν, πάντως, κυβερνητικές πηγές για τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τους εκπροσώπους των αγροτών. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν από πλευράς τους ότι η συμμετοχή των αγροτών στη συνάντηση συγκροτούσε πλειοψηφία και επισημαίνουν ότι η συνάντηση διεξήχθη σε πάρα πολύ καλό κλίμα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα αγροτικά μπλόκα που συμμετείχαν στην σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό ήταν 52 και συγκεκριμένα τα μπλόκα: Τεμπών, Μικροθηβών, Κασσάνδρας, Νησελίου, Θηβών, Αταλάντης, Σκύδρας, Δυτικής Αχαΐας, Ηλείας, Πράσινα Φανάρια, Γαλάτιστας (αεροδρομίου), Χαλκιδικής Θέρμη, Γιαννιτσών, Δρούγου, Μελισσίου, Μαυροβουνίου, Μεσημεριού, Άρνισσας, Τρικάλων, Μεσολογγίου, Ορμένιου (Έβρου), Καστανιών (Έβρου), Χαλκηδόνας, Δερβενίου, Μεσογείων, Ελευθεροχωρίου, Ανθίλης, Λειβαδιάς, Λιβανάτων, Αλυσίδα (Πέλλα), Κάστρου, Χρυσούπολης (Καβάλα), Νυμφαίας (Κομοτηνή), Αμφίκλειας, Μελίβοιας, Γερακαρίου (Αγιάς), Δομοκού, Κουρτεσίου, Μαραθιάς, Ισθμού, Αιγίου, Διοδίων Νεστάνης, Βουρβουρά, Λίμνης Γυθείου, Σκάλας, Βατικών, Μολάων, Συκιάς, Μαραθειάς Αμαλιάδας, Καλού Νερού, Κάτω Αχαΐας, Κομποτίου Άρτας.
Ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ότι οι αγρότες δεν είχαν καθαρή εικόνα για το πώς λειτουργούν τα φορολογικά μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση και είδαν ότι είχαν μια διαφορετική εικόνα επ' αυτού. Μεταξύ των μέτρων προστασίας που παρουσίασε η κυβέρνηση στους αγρότες, οι ίδιες πηγές τονίζουν ιδιαίτερα τη δυνατότητα επιλογής χαμηλότερου ποσοστού εισφοράς για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, σε ποσοστό 16% (εσαεί) αντί για 20%, που διασφαλίζει τελική σύνταξη ανώτερη από την εθνική.
Υπενθύμιζαν ακόμη ότι η κυβέρνηση ήταν αρνητική για τη συμμετοχή στη σημερινή διαδικασία διαλόγου στο Μέγαρο Μαξίμου μόνο για έναν άνθρωπο, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν τοποθετημένος στην Ελληνική Βιομηχανίας Ζάχαρης και προσερχόταν τώρα ως συνδικαλιστής. Οι ίδιες πηγές επαναλαμβάνουν ότι δεν είχε κατατεθεί αίτημα από την Ένωση Νέων Αγροτών και ότι όμως ευχαρίστως θα οριστεί συνάντηση μέσω και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, σχολιάζοντας τη συνάντηση Τσίπρα – αγροτών, έκανε την εξής δήλωση, «O Πρωθυπουργός έδειξε σήμερα ότι επιθυμεί το οριστικό διαζύγιο με τους αγρότες. Για τα προβλήματα που ο ίδιος με την πολιτική του δημιούργησε, περιορίστηκε ξανά σε προεκλογικού τύπου υποσχέσεις, χωρίς περιεχόμενο .Έτσι ούτε ο Αγροτικός κόσμος θα επιβιώσει, ούτε η χώρα θα προχωρήσει».
Τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου
Τα μέτρα για την στήριξη του αγροτικού κόσμου, που παρουσίασε η κυβέρνηση στους αγρότες, αφορούν το σύνολο των αγροτών και των δραστηριοτήτων τους, με ισχυρή έμφαση στους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς, τόνισε λίγο μετά τη συνάνηση η κυβερνητική εκπρόσωπος και ανέφερε ειδικότερα ότι τα μέτρα αυτά είναι:
Για το ασφαλιστικό:
Πενταετής μεταβατικότητα του ταμείου ασφάλισης των αγροτών έως το 2021.
Κλιμάκωση των εισφορών για ηπιότερη μετάβαση στο προβλεπόμενο ύψος, έως το 2021.
Δυνατότητα επιλογής χαμηλότερου ποσοστού εισφοράς για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, σε ποσοστό 16 αντί για 20%, που διασφαλίζει τελική σύνταξη ανώτερη από την εθνική.
Θέσπιση του εργόσημου ως βασικού εργαλείου πληρωμής της απασχόλησης στον αγροτικό χώρο, ώστε η δαπάνη αυτή να καταλογίζεται ως έξοδο στην αγροτική επιχείρηση.
Για το φορολογικό:
Φορολογική ελάφρυνση για την μέγιστη πλειοψηφία των αγροτών.
Θέσπιση αφορολόγητου ορίου για τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς.
Ως αποτέλεσμα του συνδυασμού των παραπάνω προτάσεων επί του ασφαλιστικού και του φορολογικού, η συνολική επιβάρυνση για την μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών, που αγγίζει το 90%, θα είναι μικρότερη από την σημερινή.
Στήριξη της αγροτικής παραγωγής (μεταξύ άλλων):
Ορισμός του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και ένταξη στο Μητρώο Αγροτών, με αυστηρό προσδιορισμό που προβλέπει δύο βασικές προϋποθέσεις: ασφάλιση στον ΟΓΑ και εισόδημα προερχόμενο τουλάχιστον κατά 51% από αγροτικές δραστηριότητες.
Ρύθμιση χρεών στην ΔΕΗ με τουλάχιστον 36 δόσεις, για όλα τα παλιά και νέα χρέη, χωρίς προκαταβολή.
Στήριξη για εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, για την μείωση του κόστους παραγωγής.
Αμεση καταβολή ποσού των συνδεδεμένων ενισχύσεων και αποζημιώσεων των παραγωγών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα για το ρωσικό εμπάργκο.
Ομαλοποίηση και σταθεροποίηση ενισχύσεων και αποζημιώσεων. Σε ετήσια βάση, οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ θα ξεκινούν από τον Νοέμβριο και θα ολοκληρώνονται μέχρι τα τέλη Μαρτίου του επόμενου έτους, εκτός από το 10% που αφορά την εξόφληση και θα καταβάλλεται τον Ιούνιο. Δέσμευση για συντομότερη καταβολή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.
Στήριξη των νέων αγροτών, έως 40 ετών, με στόχο την παραμονή αλλά και την επιστροφή των νέων στην περιφέρεια. Στήριξη επενδυτικών σχεδίων πρώτης εγκατάστασης με επιδότηση έως 22.000 ευρώ. Στήριξη εκκίνησης μη γεωργικής δραστηριότητας με επιδότηση από 11.000 έως 20.000 ευρώ.
Τι πρότειναν οι αγρότες - Τα έγγραφά τους:
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας
Από νωρίς το πρωί η Αστυνομία είχε λάβει αυξημένα μέτρα ασφαλείας γύρω από το Μέγαρο Μαξίμου, εν όψει του ραντεβού που είχαν εκπρόσωποι των αγροτών με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Κλούβες των ΜΑΤ είχαν αποκλείσει την Ηρώδου Αττικού, ενώ οι αγρότες οδηγήθηκαν συνοδεία ανδρών ασφαλείας από την πλαϊνή είσοδο στο εσωτερικό του Μεγάρου.