Bruegel: Ούτε σε 100 χρόνια δεν θα φύγουν οι πρόσφυγες από την Ελλάδα
Περισσότερα από 100 χρόνια θα χρειαστούν για τη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα και 47 χρόνια από την Ιταλία , εάν συνεχιστεί με το ρυθμό που πραγματοποιείται μέχρι τώρα, εκτιμά, μεταξύ άλλων, το think-tank Bruegel σε ανάλυσή του για το προσφυγικό και τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται το ζήτημα η ΕΕ.
Όπως επισημαίνει , αντί η Ε.Ε. να προωθεί την εφαρμογή του συμφωνημένου σχεδίου μετεγκατάστασης, επικεντρώνεται, τώρα, στο να παγιδεύσει εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες σε μια χώρα που βρίσκεται στη χειρότερη οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη.
Ο αριθμός των προσφύγων που πέρασαν τη θάλασσα από την Τουρκία στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 20 φορές από το 2014 στο 2015. Μέχρι τώρα, η Ελλάδα έχει δεχθεί στο έδαφός της 74.052 πρόσφυγες, ενώ εκτιμάται ότι χιλιάδες πρόσφυγες θα εξακολουθήσουν να φθάνουν στις ελληνικές ακτές.
"Αργή η ευρωπαϊκή απάντηση στο προσφυγικό"
Όπως εξηγεί το think tank οι ευρωπαϊκές χώρες συμφώνησαν σε ένα σχέδιο μετεγκατάστασης ώστε να βοηθηθούν η Ελλάδα και η Ιταλία να αντιμετωπίσουν την πληθώρα προσφύγων το 2015. Το σχέδιο προβλέπει τη μετεγκατάσταση 40.000 προσφύγων από τη Συρία και την Ερυθραία από την Ιταλία και την Ελλάδα σε άλλες χώρες μέλη της Ε.Ε. Τον Σεπτέμβριο του 2015, αποφασίστηκε η μετεγκατάσταση επιπλέον 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα, την Ουγγαρία και την Ιταλία, με τον συνολικό αριθμό των προς μετεγκατάσταση προσφύγων να φθάνει τις 160.000 τα επόμενα δύο χρόνια.
Έως τώρα, ωστόσο, η εφαρμογή του σχεδίου είναι πολύ αργή με τα στοιχεία της Κομισιόν να αναφέρουν ότι μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου 2016 μόνον 279 άτομα είχαν μετεγκατασταθεί από την Ιταλία και 202 από την Ελλάδα, με τις Γαλλία και Φινλανδία να αποτελούν μακράν τις χώρες που δέχονται τους περισσότερους.
Ως εκ τούτου, εάν η μετεγκατάσταση συνεχιστεί με αυτούς τους ρυθμούς, θα χρειαστούν 47 χρόνια για να μετεγκατασταθούν 39.600 άτομα από την Ιταλία και περισσότερα από 100 χρόνια για να επιτευχθεί η μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα.