LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΚυβέρνησηΔημοσίευση: 05 Φεβρουαρίου 2016 18:14

Νέες μομφές Τσίπρα για το Προσφυγικό

Ποιες χώρες κατηγορεί ο πρωθυπουργός. "Χρειάζονται και κέντρα κράτησης", λέει ο Δ. Αβραμόπουλος. Επεισόδια στην Κω. Σε ποιο σημείο βρίσκεται η κατασκευή των hotspots.

Παρά το βάρος μιας μακρόχρονης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, η Ελλάδα υλοποιεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο ζήτημα του προσφυγικού και είναι ενταγμένες στο πλαίσιο της πολιτικής που έχει χαράξει η Ευρώπη για το προσφυγικό, διαμηνύουν κυβερνητικοί κύκλοι.

Όπως σημειώνουν,  η επιτυχής άσκηση της πολιτικής αυτής, απαιτεί αντίστοιχους ρυθμούς υλοποίησης και από τα άλλα μέρη. Σήμερα, το πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκεται στο 0,17% της υλοποίησής του. Η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας  δεν έχει ξεκινήσει, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τις συμφωνίες επανεισδοχής, για τους πρόσφυγες που δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης ασύλου.   

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η Ελλάδα έχει υπογραμμίσει ότι στην φάση αυτή, η Ευρώπη μόνο ενωμένη σε μια κοινή πολιτική αλληλεγγύης και ανθρωπισμού μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά το ζήτημα. Το παιχνίδι του καταλογισμού ευθυνών (blame game) δεν έχει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. Επιτυχία μπορεί να είναι μόνο η υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων από όλες τις πλευρές.  Η θέση αυτή, έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των κρατών – μελών της ΕΕ και των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.  

Eιδομένη - πρόσφυγες - σύνορα - Ελλάδα

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρά την κοινή δέσμευση της ΕΕ στο προσφυγικό. μια σειρά από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης (Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία), προσπαθούν να χαράξουν μια διαφορετική πολιτική, σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Η πολιτική αυτή σύμφωνα με πηγές από το Μαξίμου έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

- Την προσπάθεια να κλείσουν στα σύνορα ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες για τους πρόσφυγες κατά παράβαση των ανθρωπιστικών αρχών και των αρχών αλληλεγγύης που έχουν συνυπογράψει στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.

- Την άσκηση απαράδεκτων πιέσεων προς την Ελλάδα να αποστεί από τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και να σταματήσει τις διασώσεις προσφύγων στον θαλάσσιο χώρο.  

- Την άσκηση πίεσης προς την ΕΕ να κλείσουν τα σύνορα της Ελλάδας.

- Την κατάθεση «ιδεών» άσχετων με οποιαδήποτε έννοια ανθρωπιστικής διαχείρισης του προσφυγικού και αδιανόητων για το ευρωπαϊκό αξιακό πλαίσιο.

ΑP - πρόσφυγες - ναυάγιο - Φαρμακονήσι - Καλόλιμνος - νεκροί - Αιγαίο - θάλασσα

Οι προτάσεις αυτές:

- Ενσωματώνουν μια απαράδεκτη ακροδεξιά ξενοφοβική ρητορική, πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά πολιτικά πράγματα.

- Αποσκοπούν στην δημιουργία κλίματος για εσωτερική πολιτική κατανάλωση.

- Διασπούν την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική σε ένα τεράστιας σημασίας ζήτημα.    

«Η Ελλάδα θεωρεί ότι η ευρωπαϊκή αντίδραση απέναντι σε μια τέτοια πολιτική συμπεριφορά δεν είναι ακόμα η απαιτούμενη.  Μια πιο αποφασιστική απάντηση προς αυτή την κατεύθυνση είναι αυτή τη στιγμή αναγκαία, προκειμένου η Ευρώπη να αντιμετωπίσει το ζήτημα με τον τρόπο που έχει αποφασίσει», αναφέρουν οι κυβερνητικοί κύκλοι.

Ούτε οι προσφυγικές ροές μπορούν να ανακοπούν, ούτε το προσφυγικό μπορεί να αντιμετωπιστεί με φράχτες, κλειστά σύνορα και στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η αποφασιστική υλοποίηση των ευρωπαϊκών αποφάσεων και της συμφωνίας με την Τουρκία είναι ο μοναδικός δρόμος για μια ανθρωπιστική και αλληλέγγυα διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. Η χώρα μας πρωτοστατεί στον αγώνα να υλοποιηθεί μια πολιτική αντίστοιχη με το ανθρωπιστικό πρόσωπο της Ευρώπης και να αποτραπεί ο κατακερματισμός του ευρωπαϊκού χώρου και η ακροδεξιά οπισθοδρόμηση, καταλήγουν από το Μαξίμου.

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ – ΝΑΥΑΓΙΟ- ΝΕΚΡΟΙ – ΑΙΓΑΙΟ – ΘΑΛΑΣΣΑ

Τσίπρας: Να τηρήσουν όλοι τις δεσμεύσεις τους

Επαφές με τους Υπουργούς Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας είχε σήμερα ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου, με βασικό θέμα συζήτησης την προσφυγική κρίση.  

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «η μεταξύ τους συζήτηση επικεντρώθηκε στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος κατά την επόμενη χρονική περίοδο με έμφαση στην εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης ΕΕ-Τουρκίας, και ιδιαίτερα στη μείωση των ροών από τα τουρκικά παράλια, και την ταχεία και αποτελεσματική εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας».

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ - ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΑ - ΜΠΕΡΝΑΡ ΚΑΖΝΕΒ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΤΟΜΑΣ ΝΤΕ ΜΕΖΙΕ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ - ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ - ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΚΡΙΣΗ -  ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

«Παράλληλα, συζητήθηκε η παροχή τεχνικού εξοπλισμού και προσωπικού στην Ελλάδα για την αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών, καθώς και την ολοκλήρωση των απαραίτητων υποδομών» αναφέρουν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι «τέλος, τονίστηκε η ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας αποδοχής αιτημάτων μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ».

Ο Αλέξης Τσίπρας μετά το τέλος της συνάντησης έκανε λόγο για «έναν ειλικρινή και γόνιμο διάλογο».

Μετανάστες - πρόσφυγες - Πειραιάς - Μυτιλήνη - Χίος

Αβραμόπουλος: Εκτός από hotspots χρειάζονται και κέντρα κράτησης

Ξεκάθαρο μήνυμα πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν απειλεί καμία χώρα με έξοδο από τη Σένγκεν έστειλε 9 επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, επισημαίνοντας πως οι κανόνες της Συνθήκης δεν προβλέπουν τέτοια δυνατότητα.

Σε συνέντευξή του στο EurActiv, ο κ. Αβραμόπουλος τονίζει πως αυτό που προσπαθεί να κάνει η Επιτροπή είναι να διασφαλίσει και να ενισχύσει τη ζώνη Σένγκεν, δίνοντας έμφαση στο γεγονός πως χρειάζεται να διασφαλιστούν και να ενισχυθούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπη. «Αν θέλουμε να συνεχίσουμε να μετακινούμαστε ελεύθερα στο εσωτερικό της, πρέπει να διαχειριζόμαστε καλύτερα τα εξωτερικά μας σύνορα. Βοηθάμε την Ελλάδα να το πετύχει αυτό, και ο ίδιος γνωρίζω ότι η Ελλάδα προσπαθεί» υπογραμμίζει, επισημαίνοντας το αίσθημα αλληλεγγύης και συμπαράστασης που δείχνουν οι κάτοικοι των ελληνικών νησιών προς τους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, όμως, θα πρέπει να γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί που φθάνουν, να καταγράφονται και να δίνουν δακτυλικά αποτυπώματα. Παράλληλα, επισήμανε πως πέραν των hotspots, ο Ευρωπαίος επίτροπος αναφέρει πως θα πρέπει να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις υποδοχής, ενώ «χρειάζονται, επίσης, κέντρα κράτησης ή απομάκρυνσης για εκείνους που λαμβάνεται η απόφαση να επιστρέψουν, ιδιαίτερα εάν υπάρχει κίνδυνος διαφυγής και εάν δεν είναι πρόθυμοι να επιστρέψουν εθελοντικά».

ΑP - πρόσφυγες - ναυάγιο - Φαρμακονήσι - Καλόλιμνος - νεκροί - Αιγαίο - θάλασσα

Επεισόδια στην Κω

Στην Κω, πάντως, οι εργασίες κατασκευής hot spot στο παλιό στρατόπεδο στο Πυλί, γίνονται υπό την... επιτήρηση διμοιριών των ΜΑΤ, οι οποίες έκαναν χρήση χημικών και δακρυγόνων προκειμένου να απομακρύνουν ομάδα κατοίκων του νησιού που αντιδρούν στη δημιουργία χώρου υποδοχής προσφύγων.

Οι διαμαρτυρόμενοι δέχτηκαν την επίθεση αστυνομικών με δακρυγόνα και χημικά και, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν, δύο εξ' αυτών χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο τραυματισμένοι, ενώ αρκετοί άλλοι αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα.

Κως - ΠΥΛΙ - επεισόδια - κάτοικοι - ΜΑΤ - δακρυγόνα

Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής των hot spots

Πιστώσεις ύψους 9,3 εκατομμυρίων ευρώ ενέκρινε το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού για δυο έργα που αφορούν στη δημιουργία κέντρων υποδοχής και καταγραφής προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και ειδικότερα σε Λέσβο, Κω, Λέρο, Χίο και Σάμο που δέχονται τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές. 

Ως προς την εξέλιξη των εργασιών στα υπόλοιπα hot spots πηγές του υπουργείου Άμυνας αναφέρουν:

-          Στη Χίο, έχουν μεταφερθεί 94 οικίσκοι με μέριμνα ΕΔ και έχουν τοποθετηθεί πέριξ και εντός του παλαιού εργοστασίου ΒΙΑΛ, στην περιοχή ΧΑΛΚΙΟΣ.  Έχει περατωθεί η επισκευή της οροφής του εν λόγω εργοστασίου, η διαμόρφωση του χώρου και έχουν τοποθετηθεί κεντρικοί αγωγοί ύδρευσης και αποχέτευσης. Επίσης έχουν τοποθετηθεί 606 κρεβάτια  μετά στρωμάτων. Ευρίσκονται σε εξέλιξη η σύνδεση με τα δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος και τηλεπικοινωνιών, η περάτωση των υδραυλικών εγκαταστάσεων, οι εργασίες τσιμεντόστρωσης, οι εργασίες αποχέτευσης και η κατασκευή περίφραξης.

-          Στη Λέρο, έχουν μεταφερθεί 87 οικίσκοι με μέριμνα ΕΔ και έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα σε 68 οικίες, στην περιοχή ΛΕΠΙΔΑ. Έχει περατωθεί η διαμόρφωση του χώρου. Είναι σε εξέλιξη εργασίες ύδρευσης και αποχέτευσης, η κατασκευή περίφραξης και η σύνδεση με ΟΤΕ.

-          Στη Σάμο, στο βόρειο τμήμα του υφιστάμενου Κέντρου στην περιοχή Βαθύ εκτελούνται εργασίες επέκτασής του κατόπιν διαθέσεως 12 στρεμμάτων του παλαιού Πεδίου Βολής, από μηχανήματα του 79 ΤΜΧΕΘ. Έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των 6 από τα 8 επίπεδα. Συνεχίζονται χωματουργικές εργασίες καθώς και η κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης στα εν λόγω επίπεδα.

Μυτιλήνη - hot spots - Αντρέα Ριγγόνι. - Φιλιππάκος

-          Στη Λέσβο, στον χώρο που έχει παραχωρηθεί (Στρατόπεδο ΠΑΡΑΔΕΛΗ) εκτελούνται χωματουργικές εργασίες με μηχανήματα του 98 ΤΜΧΕΘ, για διαμόρφωση του χώρου (4 επίπεδα) για μελλοντική τοποθέτηση επιπλέον οικίσκων. Τα υφιστάμενα οικήματα είναι πλήρως λειτουργικά.

-          Στο Κέντρο Μετεγκατάστασης Περιοχής Σχιστού (Στρατόπεδο Στεφανάκη). Παραλήφθηκαν 130 σκηνές με πρόβλεψη 300 σκηνών (5 ατόμων). Εκτελούνται χωματουργικές εργασίες και επίστρωση με χαλίκι.   

-          Στο Κέντρο Μετεγκατάστασης Περιοχής Διαβατών (Στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου). Εκτελούνται χωματουργικές εργασίες, κατασκευή περίφραξης, καθαρισμοί κτηρίων και διάστρωση με χαλίκι.

Κως - hotspot - πρόσφυγες - μετανάστες - κατασκευή

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤσίπρας στον ΑΝΤ1: ψήφος εμπιστοσύνης ή ακύρωσης των παροχών την ΚυριακήΣήμερα 09:29 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Πρωθυπουργός για το πακέτο μέτρων, την μείωση των φόρων και το πρωτογενές πλεόνασμα. Πως χαρακτήρισε τον νόμο Κατρούγκαλου. Γιατί επιτέθηκε στον Μητσοτάκη.

Μητσοτάκης: η ΝΔ είναι έτοιμη για δουλειάΣήμερα 10:49 | Ειδήσεις

Οι αναφορές του Προέδρου της ΝΔ στα παιδιά, την σύζυγο και τους γονείς του. Ποιες ανέφερε ως τις προτεραιότητες του κυβερνητικού του σχεδίου.

Νέο ηχηρό μήνυμα Παυλόπουλου στην ΤουρκίαΣήμερα 12:58 | Ειδήσεις

Την αποφασιστικότητα Ελλάδας και Κύπρου να μην αποδεχθούν παραβιάσεις του Δικαίου της Θάλασσας από την Τουρκία επανέλαβε από τα Κύθηρα ο Πρόεδρος της Δημορκατίας.

Σκληρές αερομαχίες με “διασταυρώσεις” μαχητικών στο ΑιγαίοΣήμερα 09:10 | Ειδήσεις

Επικίνδυνες αερομαχίες στο Αιγαίο φέρνουν μία «ανάσα» την πρόκληση δυστυχήματος και θερμού επεισοδίου.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Αγωνία για την 9χρονη που παρασύρθηκε από λεωφορείο 14:02Βουλγαράκης στον ΑΝΤ1: η Αθήνα πρέπει να γίνει παγκόσμιο σημείο αναφοράς (βίντεο)13:50ΟΟΣΑ: Δημοσιονομικές αποκλίσεις θα υπονόμευαν την αξιοπιστία13:36Φεύγει από την Γιουνάιτεντ ο Πογκμπά13:24“Το Πρωινό”: Το πιο MAD πρόσωπο των πολιτικών (βίντεο)13:11Νέο ηχηρό μήνυμα Παυλόπουλου στην Τουρκία12:58Πότε πιστώνεται το επίδομα ενοικίου12:46Πυροβόλησε επίδοξους διαρρήκτες (εικόνες)12:33Κωνσταντίνου & Ελένης: Πως ανακάλυψε η Αγία Ελένη τον Τίμιο Σταυρό12:21Σεισμός στην Κυλλήνη12:12Οικογενειακή τραγωδία στην Κρήτη! Σκότωσε τη γυναίκα του και αυτοκτόνησε12:00Κώστας Ευριπιώτης: Οι κρίσιμες ώρες και οι ευχές των γιων του (εικόνα)11:47Πέταξαν τρικάκια υπέρ του Κουφοντίνα μέσα στα δικαστήρια στην Θεσσαλονίκη11:35H “Παπαστράτος” δημιουργεί 160 νέες θέσεις εργασίας11:21Το καλοκαίρι έρχεται με μεγάλες διοργανώσεις στο Πάμε Στοίχημα11:09Μητσοτάκης: η ΝΔ είναι έτοιμη για δουλειά10:56Μητέρα ενός παιδιού γέννησε εξάδυμα10:44Ζώδια: Ημερήσιες προβλέψεις από την Λίτσα Πατέρα (βίντεο)10:31ΠτΔ σε Μισέλ Μπαρνιέ: Να ξανασκεφτούν το Brexit οι Βρετανοί10:19Ερωτήσεις - απαντήσεις για την ρύθμιση των 120 δόσεων10:04
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο