Γερμανία: Στέλνει στην Ελλάδα 100 αστυνομικούς και δύο σκάφη της ακτοφυλακής
Στην ανάγκη ανακοπής των προσφυγικών ροών με συγκεκριμένες δράσεις μεταξύ των οποίων και η αναγνώριση της Τουρκίας ως τρίτη χώρα ασφαλούς διέλευσης κατέληξε η τριμερής συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ και της Γερμανίας Τόμας Ντεμεζιέρ ενώ από ελληνικής πλευράς πήραν μέρος ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής οι αναπληρωτές υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και στελέχη των δυο υπουργείων.
Όπως είπε ο κ. Κουρουμπλής μετά τη συνάντηση συμφωνήθηκε «να προχωρήσουμε στην αναγνώριση της Τουρκίας ως τρίτη χώρα ασφαλούς διέλευσης αυτό είναι μια μεγάλη υπέρβαση της Ελλάδας ακριβώς για να καταδείξει ότι θα υπάρξει μια συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος».
Ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε επίσης ότι ζητήθηκε από τους υπουργούς των δύο χωρών η βοήθεια των σε ό,τι αφορά τη διέλευση των προσφύγων που προστατεύονται από τις διεθνείς συνθήκες δια των βαλκανικών χωρών καθώς επίσης και την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τρίτες χώρες όπου θα πρέπει να επιστρέψουν πολίτες που βρίσκονται στην Ελλάδα. Όπως είπε ο Υπουργός ζητήθηκε επίσης από τους δύο Υπουργούς να συμβάλλουν τα μέγιστα ώστε να απονεμηθεί στους Έλληνες νησιώτες το Νόμπελ Ειρήνης.
Και οι δύο Υπουργοί της Γαλλίας και της Γερμανίας εξέφρασαν την άποψη για ταχεία ολοκλήρωση των hot spots στα νησιά.
Ο Υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας Ντεμεζιέρ ανέφερε ότι «δεν θέλουμε μόνο την καταγραφή αλλά και την μετεγκατάσταση των προσφύγων, θέλουμε να βρούμε κοινές λύσεις για προστασία των συνόρων και να προχωρά γρήγορα η καταγραφή των εισερχομένων». Αναγνωρισε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος και προανήγγειλε ότι η χώρα του θα αποστείλει στην Ελλάδα 100 αστυνομικούς και δύο σκάφη της ακτοφυλακής.
Ο Γάλλος Υπουργός ανέφερε ότι στόχος είναι να εφαρμοστούν άμεσα οι αποφάσεις του Δεκεμβρίου και κατέστησε σαφές ότι πρέπει να ενισχυθεί η βάση δεδομένων της Σένγκεν και η διασύνδεση της με τι αστυνομίες των κρατών- μελών ώστε να καταπολεμηθεί η πλαστογραφία των εγγράφων. «Προτείναμε στην Ελλάδα να στείλουμε κλιμάκια με πραγματογνώμονες που θα βοηθούν στην καταγραφή των προσφύγων» πρόσθεσε ο Υπουργός.