LATEST NEWS
 
Πολιτική /Ευρωπαϊκή ΕνωσηΔημοσίευση: 04 Φεβρουαρίου 2016 14:45

Αβραμόπουλος: Μόνο αν θέλει η Ελλάδα, θα βγει από τη Σένγκεν

Τι λέει ο Επίτροπος Μετανάστευσης για το Προσφυγικό και την συμφωνία με την Τουρκία. Πώς σχολιάζει τις δηλώσεις Σόιμπλε περί Grexit.

Δ. Αβραμόπουλος - διάσκεψη - ριζοσπαστικοποίηση - Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τη θέση του σχετικά με το προσφυγικό και τις προειδοποιήσεις κατά της Ελλάδας αναφορικά με τη ζώνη Σένγκεν εξέφρασε ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δ. Αβραμόπουλος.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM τόνισε ότι «η θέση μου είναι καθαρά ευρωπαϊκή, πρέπει να ενεργώ και να σκέφτομαι, να κινούμαι εξ ονόματος ολόκληρης της Ευρώπης, αλλά δεν παύω να είμαι Έλληνας, να νοιάζομαι για την πατρίδα μου και να θέλω κι εγώ με τη σειρά μου να βοηθήσω, ώστε να μη συμβεί τίποτα το κακό, αλλά συγχρόνως και η Ελλάδα να κινείται με πιο γρήγορους ρυθμούς, ώστε να ανταποκρίνεται στις συμβατικές της υποχρεώσεις», ενώ συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει εκτός Σένγκεν παρά μόνο αν η ίδια το θελήσει.

Μάλιστα ο Δ. Αβραμόπουλος μίλησε και για τη συμφωνία με την Τουρκία και την τήρηση αυτής σημειώνοντας ότι «η Τουρκία, από την ώρα που υπογράφτηκε αυτό το σχέδιο δράσεως, υποχρεούται και είναι αυτό τον καιρό που γίνεται, να πάρει τα δικά της μέτρα για να αποδείξει ότι πράγματι αυτά που υπογράφει τα εννοεί».

«Η Ευρώπη διαθέτει 475 εκατομμύρια ευρώ για να βοηθηθεί η Ελλάδα με την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος. Και πρέπει να σας πω ότι αυτά τα χρήματα υπήρχαν και υπάρχουν» υπογράμμισε ο Επίτροπος Μετανάστευσης σχετικά με τους πόρους που έχει στη διάθεση της η Ελλάδα.

Μάλιστα δεν έλλειψε να σχολιάσει και την στήριξη που προσφέρουν οι κάτοικοι των νησιών στους πρόσφυγες υπογραμμίζοντας ότι «ο ελληνικός λαός - και πρέπει να το πούμε και το λέω εδώ έξω που βρίσκομαι - έχει επιδείξει ανθρωπιά μοναδική».

Ακόμη, αναφερόμενος στο ζήτημα της Frontex αλλά και της πρότασης Μουζάλα σχετικά με την επαναπροώθηση των προσφύγων σχολίασε ότι «είναι σωστή (η πρόταση) και έρχεται σε πλήρη αρμονία με την πρωτοβουλία που ανέλαβα πριν λίγο καιρό για τη σύσταση ευρωπαϊκής ακτοσυνοριοφυλακής».

Τέλος, μίλησε και τις δηλώσεις Σόιμπλε περί Grexit επεσήμανε «ότι η στήριξη του προέδρου Γιούνκερ ήταν και παραμένει σθεναρή και αυτό καλό θα είναι να το σημειώσουμε».

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του Δ. Αβραμόπουλου:

Για το προσφυγικό και τις προειδοποιήσεις κατά της Ελλάδας σχετικά με τη Ζώνη Σένγκεν

Να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Βεβαίως και η θέση μου είναι καθαρά ευρωπαϊκή, πρέπει να ενεργώ και να σκέφτομαι, να κινούμαι εξ ονόματος ολόκληρης της Ευρώπης, αλλά δεν παύω να είμαι Έλληνας, να νοιάζομαι για την πατρίδα μου και να θέλω κι εγώ με τη σειρά μου να βοηθήσω, ώστε να μη συμβεί τίποτα το κακό, αλλά συγχρόνως και η Ελλάδα να κινείται με πιο γρήγορους ρυθμούς, ώστε να ανταποκρίνεται στις συμβατικές της υποχρεώσεις για να μην τίθενται ζητήματα σαν κι αυτά που τον τελευταίο καιρό κυριαρχούν στην επικαιρότητα και βέβαια δεν απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Μόνο που χρειάζεται πάρα πολύ δουλειά, γιατί έχει χαθεί χρόνος. Δεν μπορεί να βγει (η Ελλάδα) από τη Σένγκεν, παρά μόνο αν η ίδια το θελήσει, καμία από τις χώρες που έχουν υπογράψει αυτή τη συμφωνία. Δεν υπάρχει τέτοια διαδικασία. Τι υπάρχει όμως, ποιος κίνδυνος υπάρχει; Αν κάποια χώρα δεν ανταποκρίνεται πλήρως στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, δηλαδή να προστατεύει τα ευρωπαϊκά σύνορα και την ελεύθερη διακίνηση αγαθών, προϊόντων, ανθρώπων, τότε το συμβούλιο της Σένγκεν μπορεί να παίρνει απόφαση και να επαναφέρει τους εσωτερικούς συνοριακούς ελέγχους για μια περίοδο. Δεν είναι λοιπόν έξοδος και να σας πω και κάτι; Το κάνουν πολλές χώρες και μόνες τους, π.χ. σήμερα ανάμεσα στη Γερμανία και την Αυστρία, εξαιτίας των ισχυρών προσφυγικών πιέσεων στα σύνορα τους, έχουν επανέλθει οι συνοριακοί έλεγχοι. Πηγαίνετε λοιπόν να δείτε τι γίνεται στα σύνορα. Αυτά τα έχουμε ξεχάσει, δεν τα έχουν ζήσει οι καινούριες γενεές, εμείς τα έχουμε ζήσει. Γυρνάει λοιπόν κάπου σε ένα παρελθόν η Ευρώπη, εάν δεν φροντίσει από μόνη της να λύσει τα προβλήματά της.

Η έκθεση λοιπόν που είδε το φως της δημοσιότητας πριν από λίγες ημέρες, που είναι καθαρά εσωτερική, τεχνική και έχει γίνει από ειδικούς από όλες τις χώρες, εντόπισε προβλήματα στη διαχείριση των συνόρων της χώρας, στα αεροδρόμια, στα λιμάνια. Άρα, δεν είναι άμεσα συνδεδεμένο με τα hotspots. Ενδιάμεσα μας προέκυψε η προσφυγική κρίση, άρα η πίεση είναι ακόμα πιο ασφυκτική. Εκεί μπορεί να υπάρχει μία διασύνδεση, διότι εκ των πραγμάτων, κυρίως στο νησιωτικό σύμπλεγμα, λόγω της μεγάλης πίεσης από τους πρόσφυγες και από τους μετανάστες, δοκιμάζεται το σύστημα και αποδεικνύεται στην πράξη ότι έχει κάποια ελαττώματα και πρέπει να διορθωθούν. Άρα λοιπόν, στο πρώτο σκέλος που αφορά στη διαχείριση των συνόρων πέρα και πάνω από τη προσφυγική κρίση, πρέπει η Ελλάδα, όπως και όλες οι χώρες, να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να τα ελέγχουν καλύτερα και πρέπει να σας πω παρόμοιες εκθέσεις για άλλα προβλήματα υπάρχουν και για άλλες χώρες. Αλλά ειδικότερα τώρα για το προσφυγικό, εδώ και πάρα πολύ καιρό, είχαμε πει ότι έπρεπε να έχουν πράγματι στηθεί αυτά τα hotspots.

Για τη συμφωνία με την Τουρκία και της τήρησή της

Η Τουρκία, από την ώρα που υπογράφτηκε αυτό το σχέδιο δράσεως, υποχρεούται και είναι αυτό τον καιρό που γίνεται, να πάρει τα δικά της μέτρα για να αποδείξει ότι πράγματι αυτά που υπογράφει τα εννοεί. Από την άλλη μεριά όμως, πρέπει να της αναγνωρίσουμε και κάτι που είναι αλήθεια: έχει 2,7 εκατομμύρια πρόσφυγες στο έδαφός της εδώ και πάρα πολύ καιρό, κυρίως στο νότιο τμήμα της, στα σύνορα της με τη Συρία. Τους έχει υποδεχτεί, τους προσφέρει φιλοξενία και ζητάει πλέον από την Ευρώπη να αναλάβει ένα μέρος της δαπάνης αυτής, γιατί δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνη της. Τα λεφτά λοιπόν αυτά, τα 3 δις που έχει γίνει τόση πολλή συζήτηση, δεν πάνε στην Τουρκία, το διάβασα και στις ελληνικές εφημερίδες. Πάνε στο ειδικό ταμείο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και για παροχή βοήθειας, ιατρικής περίθαλψης, να φτιαχτούν σπίτια, να δοθεί τροφή και δυνατότητες αξιοπρεπούς διαβίωσης στους πρόσφυγες που είναι εκεί, γιατί το Διεθνές Δίκαιο είναι σαφές και όλες οι χώρες του κόσμου έχουν υπογράψει στη σύμβαση της Γενεύης, όσοι δικαιούνται διεθνούς προστασίας να είναι ελεύθεροι. Τώρα, η συνεργασία με τη Τουρκία είναι «κλειδί» για τη διαχείριση αυτής της υπόθεσης. Το γεγονός ότι έγιναν διαπραγματεύσεις, ότι η Τουρκία δέχεται να συνεργαστεί, ήταν τίμια σε άλλα θέματα που άνοιξαν στις σχέσεις Ευρώπης – Τουρκίας. Είναι θετικό από την ώρα που αυτό θα αρχίσει να εφαρμόζεται, δεν προϋπήρχε δηλαδή κάποια συμφωνία που δεν τηρείται, παρά μόνον ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, που δεν τηρείτο.

Για τους πόρους που είναι στη διάθεση της Ελλάδας

Η Ευρώπη διαθέτει 475 εκατομμύρια ευρώ για να βοηθηθεί η Ελλάδα με την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος. Και πρέπει να σας πω ότι αυτά τα χρήματα υπήρχαν και υπάρχουν. Χρειάζονταν όμως να τεθούν κάποιες διαδικασίες. Έπρεπε να συσταθεί μια διαχειριστική αρχή. Ξέρετε πάρα πολύ καλά από την εμπειρία σας ότι η Ευρώπη δεν είναι τράπεζα, διαχειρίζεται χρήματα των κρατών μελών και αυτά τα χρήματα πρέπει όλοι να ξέρουν πού πηγαίνουν. Ζητήθηκε λοιπόν από την ελληνική πλευρά να συσταθεί αυτή η διαχειριστική αρχή, η οποία τώρα, απ’ ό,τι πληροφορούμαι, ολοκλήρωσε τη σύστασή της και μπορεί να τεθεί σε λειτουργία. Άρα τα χρήματα υπάρχουν, πρέπει να στηθούν τα hotspots. Τα hotspots δεν πρέπει να τα βλέπει ο κόσμος με ανησυχία.

Για την στήριξη των κατοίκων των νησιών στους πρόσφυγες

Ο ελληνικός λαός - και πρέπει να το πούμε και το λέω εδώ έξω που βρίσκομαι - έχει επιδείξει ανθρωπιά μοναδική. Μην βλέπετε κάποια μικροπεριστατικά που καταγράφονται. Πήγα το καλοκαίρι στη Μυτιλήνη και είδα εκεί τους ανθρώπους που υφίστανται αυτή τη στιγμή τεράστια ζημιά στις επιχειρήσεις τους, να τους δίνουν φαγητό, νερό και ψωμί, να τους αντιμετωπίζουν ανθρώπινα και γι’ αυτό πολύ ορθά έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες τον τελευταίο καιρό να τιμηθούν αυτοί οι άνθρωποι.

Για τη Frontex και την πρόταση Μουζάλα για επαναπροώθηση προσφύγων

Είναι σωστή (η πρόταση) και έρχεται σε πλήρη αρμονία με την πρωτοβουλία που ανέλαβα πριν λίγο καιρό για τη σύσταση ευρωπαϊκής ακτοσυνοριοφυλακής. Δηλαδή, από την ώρα που τίθεται ζήτημα προστασίας και καλύτερου ελέγχου των ευρωπαϊκών συνόρων, αυτό να το αναλάβει ευρωπαϊκή δύναμη, δηλαδή και οι Έλληνες μέσα και όλοι. Έγινε δεκτό και τώρα ολοκληρώνεται η διαδικασία, γιατί πρέπει να ακολουθηθούν κάποια στάδια. Για να φτιάξεις ένα καινούριο σώμα προστασίας συνόρων απαιτούνται κάποια πράγματα: ποιες χώρες θα συνδράμουν, με τι θα συνδράμουν, το Κοινοβούλιο να το εγκρίνει, το Συμβούλιο, δηλαδή το ανώτατο όργανο που είναι η Σύνοδος των Αρχηγών Κρατών, να το εγκρίνει. Εκεί είμαστε τώρα και σε λίγο καιρό θα δείτε την Frontex να μετατρέπεται στο πρώτο οργανωμένο πανευρωπαϊκό σώμα φύλαξης των συνόρων.

Για τις δηλώσεις Σόιμπλε περί Grexit

Πέρυσι το θέμα ερχόταν, μας περιτριγύριζε στο Κολλέγιο των Επιτρόπων, αλλά ποτέ εμείς δεν ανοίξαμε τέτοιο θέμα και πρέπει να σας πω και κάτι: ότι η στήριξη του προέδρου Γιούνκερ ήταν και παραμένει σθεναρή και αυτό καλό θα είναι να το σημειώσουμε. Δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα και να σας πω και κάτι; Ούτε έχει συζητηθεί αυτό τον καιρό. Βεβαίως, οι υπουργοί των κρατών-μελών έχουν κάθε δικαίωμα ως πολιτικά πρόσωπα να διατυπώνουν τις απόψεις τους, αλλά ζήτημα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν έχει τεθεί, όπως δεν έχει τεθεί, δεν τίθεται και δεν θα τεθεί θέμα εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη (του ευρώ).

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης για νέες ψηφιακές εφαρμογές: Περιορίζουμε τη γραφειοκρατίαΣήμερα 16:07 | Ειδήσεις

Σύσκεψη στο Μαξίμου με αντικείμενο την ψηφιοποίηση διαδικασιών για ανανέωση αδειών οδήγησης και χορήγηση αντιγράφων αδειών κυκλοφορίας. Τι είναι το “car wallet”.

Δένδιας: Η Τουρκία να εγκαταλείψει το casus belliΣήμερα 15:26 | Ειδήσεις

Ενημέρωση του Νίκου Δένδια στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

Οικονόμου: Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στους άνω των 60 ετών αποδίδειΣήμερα 13:14 | Ειδήσεις

Τι είπε για το επιδημιολογικό φορτίο στην χώρα, πόσα εμβόλια κλείστηκαν τις τελευταίες ημέρες. Τι ανέφερε για την επένδυση της Amazon Web Services.

ΚΙΝΑΛ: Οι αντιδράσεις των υποψηφίωνΣήμερα 06:14 | Ειδήσεις

Οι πρώτες αντιδράσεις των υποψηφίων μετά την πρωτιά του Νίκου Ανδρουλάκη στον πρώτο γύρο των εκλογών για την ανάδειξη αρχηγού του Κινήματος Αλλαγής.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κορονοϊός: ο “χάρτης” με τα κρούσματα της Δευτέρας17:22Κορονοϊός: 116 νεκροί και 4943 νέα κρούσματα 17:18Πάπας σε Ουρσουλίνες: Οι αμφιβολίες είναι η βιταμίνη της πίστης (εικόνες)17:11Επέτειος δολοφονίας Γρηγορόπουλου: Δήλωση των συνηγόρων της οικογένειας16:58Μητσοτάκης για νέες ψηφιακές εφαρμογές: Περιορίζουμε τη γραφειοκρατία16:46Κορονοϊός - Βόρεια Ελλάδα: Οι νοσηλείες στις ΜΕΘ και τα ποσοστά ανεμβολίαστων16:35Θεσσαλονίκη: Νεκρός ο ψαράς που έπεσε στην θάλασσα16:22Πέτρος Συρίγος: Τηγανιά ψαρονέφρι με μαυροδάφνη και δαμάσκηνα16:10Δένδιας: Η Τουρκία να εγκαταλείψει το casus belli 15:57ΚΙΝΑΛ: Οι αντιδράσεις των υποψηφίων15:44Πάπας Φραγκίσκος: Το ελληνικό ρητό στο Twitter πριν φύγει από την Αθήνα15:32Γρηγορόπουλος - Μολότοφ: σύλληψη ανήλικων μαθητών στο Κουκάκι15:18Σεισμός στην Κρήτη - ΕΝΦΙΑ: τριετής απαλλαγή για πληγέντες15:05“Άγριες Μέλισσες”: νέα επεισόδια με παγίδες και … “εκρήξεις” (εικόνες)14:53Παναγιώτης Ευστρατίου: Παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ 14:41Spania.io: πρεμιέρα με video από τον Νίκο Γκάλη14:27“Η Φάρμα”: αποκλειστικά πλάνα και αποκαλύψεις Τανιμανίδη στο “Πρωινό” (βίντεο)14:13Επέτειος Γρηγορόπουλου: Πορεία μαθητών και φοιτητών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (εικόνες)14:01Ψευτογιατρός: Με αυτούς που έγιναν καλά δεν θα ασχοληθείτε;13:48Οικονόμου: Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στους άνω των 60 ετών αποδίδει13:36
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο