Ανοιχτού τύπου οι χώροι φιλοξενίας σε Σχιστό και Σίνδο
Συνολικής χωρητικότητας 8.000 θέσεων θα είναι τα στρατόπεδα σε Σχιστό και Σίνδο, που παραχωρεί ο Στρατός για τη μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, οι χώροι θα είναι ανοιχτού τύπου, αλλά φρουρούμενοι.
Κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου, αποφασίστηκε η ενεργώς συνδρομή του στρατού στην ολοκλήρωση της καστασκευής των hot spots σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Σάμο και Κω, η ολοκλήρωση των οποίων αποτελεί βασική απαίτηση της Ευρώπης, η οποία απειλεί με κλείσιμο των συνόρων των γειτονικών της Ελλάδας χωρών.
Ο Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ, εξήγησε πως στα hot spots θα γίνεται ο διαχωρισμός προσφύγων με μετανάστες, θα παραμένουν εκεί για 24 – 48 ώρες και στη συνέχεια θα προωθούνται στην ενδοχώρα.
Ο δήμαρχος Δέλτα, Μίμης Φωτόπουλος, επιβεβαίωσε, μιλώντας στο Πρακτορείο 104, 9, ότι το πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου θα μετατραπεί σε Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων και σημείωσε ότι, με τη βοήθεια του Στρατού θα διαμορφωθούν οι χώροι. Αρχικά θα φιλοξενηθούν εκεί 500 άτομα και στη συνέχεια 4.000. Όπως είπε ο ίδιος, η φύλαξη των κτηριακών εγκαταστάσεων θα ανατεθεί στην Αστυνομία.
Όπως διευκρίνισε ο Γ.Μουζάλας, μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο το 75 -80% των ανθρώπων που εισέρχονται στη χώρα ήταν πρόσφυγες, όμως από το Δεκέμβριο και μετά, οι πρόσφυγες αποτελούν το 45-50% των εισελθόντων στη χώρα.
Σημείωσε δε ότι, από το περίπου ένα εκατομμύριο ατόμων που έχουν έρθει στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο, έχουν παραμείνει εδώ σχεδόν 15.000 άνθρωποι.
Ο Γιάννης Μουζάλας είχε συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή, στην οποία υπήρξαν διαφωνίες των δύο πλευρών, όμως βρέθηκε και πεδίο συνεννόνησης, καθώς το θέμα είναι εθνικό, όπως τόνισαν αμφότεροι.
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα μεταβεί στη Μυτιλήνη την ερχόμενη Παρασκευή.
Οι αποφάσεις της σύσκεψης στο Μαξίμου
Στη σύσκεψη που έγινε χθες στο Μαξίμου, στην οποία συμμετείχαν οι Υπουργοί Άμυνας, Π. Καμμένος, Επικρατείας, για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλ. Φλαμπουράρης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θ. Δρίτσας, οι αναπληρωτές υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Δ. Τόσκας, Εθνικής Άμυνας, Δ. Βίτσας, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Ξυδάκης καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Δ. Παπαγιαννάκος.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η επιτάχυνση των έργων για την έγκαιρη αποπεράτωση των κέντρων υποδοχής προσφύγων και μεταναστών (hotspots) στα πέντε νησιά [Σάμο, Λέσβο, Χίο, Κω και Λέρο] καθώς και των δύο κέντρων μετεγκατάστασης (relocation) στην ενδοχώρα.
Για το λόγο αυτό κρίθηκε αναγκαία η ενεργότερη συνδρομή του ΥΠΕΘΑ σε διαρκή συνεργασία και συντονισμό με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη σύσκεψη για το Προσφυγικό
Συγκεκριμένα αποφασίστηκε ότι:
1. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναλαμβάνει:
α. να ορίσει άμεσα προσωρινούς συντονιστές στα 5 κέντρα υποδοχής στα νησιά
β. να επιβλέψει και να συνδράμει με κάθε διαθέσιμο μέσο στην ολοκλήρωση των έργων κατασκευής ώστε τα hotspots να είναι έτοιμα προς λειτουργία εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.
γ. τη στελέχωση και λειτουργία κινητών μαγειρείων στα πέντε νησιά προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πρόσφυγες.
δ. να παραχωρήσει τα στρατόπεδα Σίνδου και Σχιστού, άμεσης χωρητικότητας 500 ατόμων, με δυνατότητες φιλοξενίας επιπλέον 4.000 ατόμων το καθένα, για τη δημιουργία κέντρων μετεγκατάστασης (Relocation Camp). Παράλληλα, αναλαμβάνει, την έγκαιρη παράδοσή τους καθώς και τη λειτουργία τους.
2. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει την ταχύτατη πλήρη στελέχωση με προσωπικό των 5 κέντρων υποδοχής προκειμένου στα κέντρα να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ταυτοποίησης των προσφύγων.
Κοινή εκτίμηση ήταν ότι η Ελλάδα μέχρι την επόμενη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών θα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. «Ας ελπίσουμε ότι το ίδιο αίσθημα ευθύνης θα επιδείξουν μέχρι τότε τόσο οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ όσο και οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί», δηλώνουν κυβερνητικοί κύκλοι.