Εγρήγορση και συσπείρωση από την αντιπολίτευση για το προσφυγικό
Κινήσεις συσπείρωσης κάνουν οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης, που προτείνουν λύσεις τόσο για την από κοινού αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, όσο και για την παραμονή της χώρας εντός της Σένγκεν.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλαμβάνει δράσεις εντός κι εκτός συνόρων για το ζήτημα, το οποίο ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ χαρακτήρισε πως λαμβάνει «εθνική διάσταση». Η Φώφη Γενημματά ζήτησε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, ενώ και ο Σταύρος Θεοδωράκης κατέθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρόταση δέκα σημείων, για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Το ΚΚΕ, επιμένει ότι, «η Σένγκεν δεν καταργεί, αλλά επεκτείνει τους συνοριακούς ελέγχους».
ΝΔ: Εθνική διάσταση το ζήτημα του προσφυγικού
«Αδιανόητο» χαρακτήρισε το να συνεχίζει το Αιγαίο να είναι «απέραντο νεκροταφείο» όπως και να κινδυνεύει η χώρα να γίνει «ένας απέραντος καταυλισμός μεταναστών», ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, τονίζοντας πως «το ζήτημα έχει εθνική διάσταση».
Σύμφωνα με τον Γιώργο Κουμουτσάκο ο Κυριάκος Μητσοτάκης «αναλαμβάνει σειρά δράσεων με σκοπό να υποστηρίξουμε τη θέση και τα συμφέροντα της χώρας και να διασφαλιστεί η παραμονή της χώρας στη Σέγκεν.»
Ο Κ. Μητσοτάκης ζήτησε τη Δευτέρα να συναντηθεί με τον κ. Μουζάλα, παρουσία της αρμοδίου τομεάρχου Ντόρας Μπακογιάννη και του συντονιστή για τα θέματα μεταναστευτικής πολιτικής Βασίλη Κικίλια, στις 3 Φεβρουαρίου θα μεταβεί στη Μυτιλήνη και θα ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί ενώ στις 15 Φεβρουαρίου έχει καλέσει σε πρόγευμα εργασίας τους 28 πρέσβεις της ΕΕ στην Ελλάδα για να επισημάνει τις διαστάσεις που έχει το πρόβλημα αυτό και να παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις.
Στις 17 Φεβρουαρίου στο ΕΛΚ στις Βρυξέλλες ο κ. Μητσοτάκης θα έχει σειρά συναντήσεων υψηλού επιπέδου με τους κκ. Γιούνκερ, Αβραμόπουλο, Μοσχοβισί, Ντολ, Βέμπερ αλλά και με άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους.
Σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο οι δράσεις αυτές στηρίζονται σε θεμελιώδεις παραδοχές των θέσεων της ΝΔ καθώς το ζήτημα είναι ανθρωπιστικό αλλά και ζήτημα ασφάλειας, ενώ όπως είπε, η πρόκληση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά όλη την Ευρώπη. «Η Ελλάδα είναι χώρα σύνορο του ευρωπαϊκού χώρου και έχει αναλάβει μια βαριά αποστολή και μάλιστα σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Αναμένουμε από τους εταίρους στήριξη και αλληλεγγύη» τόνισε χαρακτηριστικά.
Δημοκρατική Συμπαράταξη: Ώρα συστράτευσης και κοινής δράσεις για ουσιαστικές αλλαγές
Συνάντηση από τον Πρωθυπουργό ζήτησε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γενημματά, για το ζήτημα του προσφυγικού, το οποίο χαρακτήρισε «κρίσιμο και ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα και την Ευρώπη».
«Οι θέσεις μας είναι σαφείς και συγκεκριμένες. Τις έχουμε διατυπώσει στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ανεξάρτητα από τις καθυστερήσεις, τις ολιγωρίες και τα λάθη από τους θεσμούς της Ευρώπης και την Ελληνική Κυβέρνηση, τώρα είναι η ώρα της συστράτευσης και της κοινής δράσης για ουσιαστικές και ριζικές αλλαγές», αναφέρει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε σχετική ανακοίνωσή της και τονίζει ότι πρέπει να υπάρξει «κοινή δράση για να σωθεί η τιμή της Ευρώπης και να μην καταστεί η Ελλάδα αποθήκη δυστυχισμένων ανθρώπων. Για να σταματήσουν οριστικά και αμετάκλητα τα αρνητικά σενάρια εις βάρος της χώρας μας σχετικά με τη συνθήκη Σένγκεν».
ΚΚΕ: Η Σένγκεν δεν καταργεί τους ελέγχους, τους επεκτείνει
«Την ώρα που η ΕΕ κι οι κυβερνήσεις της διατηρούν τις αιτίες των προσφυγικών ροών (πόλεμοι, επεμβάσεις κλπ) κι οι πολύνεκρες τραγωδίες στο Αιγαίο συνεχίζονται, την ίδια ώρα ασκούν πιέσεις, με αιχμή την έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν, για να εφαρμοστούν ακόμη πιο άγρια μέτρα καταστολής, αυξάνοντας τους τραγικούς θανάτους και το μαζικό εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων σε χώρες, όπως η Ελλάδα» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σχετικά με την συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας από την Συνθήκη Σένγκεν.
Επισημαίνει ότι «η Συνθήκη Σένγκεν σε καμία περίπτωση δεν εγγυάται τα ‘ανοιχτά σύνορα’ στην ΕΕ, αφού αυτά ανοιγοκλείνουν σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων που το υπηρετούν» τονίζοντας στην συνέχεια ότι «αυτό αποδεικνύουν οι φράχτες, τα τείχη, η βαρβαρότητα των κατασχέσεων, που γίνονται σήμερα, με πλήρη ισχύ της Σένγκεν, στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ουγγαρία, τη Σλοβενία, τη Σουηδία, τη Δανία».
«Αυτές προφανώς είναι οι ‘βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ’, που φανερώνουν την υποκρισία για τη δήθεν αλληλεγγύη της στους πρόσφυγες, ενώ αποτελούν βούτυρο στο ψωμί των αντιδραστικών δυνάμεων» αναφέρει το ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι «αυτό μαρτυρά κι η ενεργοποίηση σε βάρος της Ελλάδας των άρθρων 19 και 26 της Σένγκεν, που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τα οποία είναι δυνατή η παράταση των εσωτερικών ελέγχων μέχρι και δύο χρόνια, με την επίκληση της φύλαξης των ‘ευρωπαϊκών συνόρων’».
Το ΚΚΕ επιρρίπτει μεγάλες ευθύνες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και στα άλλα κόμματα που «στηρίζουν τον ευρωμονόδρομο», γιατί «υπηρετούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ, ενώ σκόπιμα κρύβουν τον πραγματικό, αντιδραστικό περιεχόμενό της Σένγκεν, ισχυριζόμενοι ότι αυτή σημαίνει ‘ανοικτά σύνορα, χωρίς διαβατήριο’».
«Το ΚΚΕ αποκάλυψε από την πρώτη στιγμή τεκμηριωμένα ότι η κατάργηση των διαβατηριακών ελέγχων ήταν το προπαγανδιστικό πυροτέχνημα της ΕΕ για το πέρασμα της Σένγκεν. Η Σένγκεν δεν καταργεί τους ελέγχους, αντίθετα τους επεκτείνει με διαρκείς, ηλεκτρονικούς, βιομετρικούς ελέγχους στοιχείων που συνοδεύονται από ένα τεράστιο πλέγμα κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ. Πρόκειται για οργανωμένο μηχανισμό καταστολής της ΕΕ που θεριεύει τα κυκλώματα των διακινητών, στα νύχια των οποίων πέφτουν χιλιάδες απελπισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες» τονίζει η ανακοίνωση του κόμματος.
Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους «να μην παγιδευτούν στην προπαγάνδα της συγκυβέρνησης και των άλλων κομμάτων της αστικής αντιπολίτευσης. Η ΕΕ είναι φυλακή των λαών όπως και οι διάφοροι μηχανισμοί της, η Σένγκεν, το Δουβλίνο, η FRONTEX κα. Να διεκδικήσουν άμεσα μέτρα απευθείας μεταφοράς των προσφύγων στις χώρες προορισμού τους. Πάνω από όλα να παλέψουν για να εξαλειφθούν οι αιτίες που γεννούν κι οξύνουν το δράμα των προσφύγων».
Το Ποτάμι: Να δουλέψουμε όλοι μαζί για να λύσουμε το πρόβλημα
«Πρέπει να πάψουμε να ζούμε με δυο εικόνες. Η μία είναι η εικόνα των παιδιών που πνίγονται στο Αιγαίο και η άλλη ο φόβος να εγκλωβιστούν στη χώρα μας εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες» δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Όπως είπε, «η κυβέρνηση έχει κάνει τραγικά λάθη», επισήμανε, όμως, «ότι δεν είμαστε εδώ για τα λάθη, έχουμε να προτείνουμε κάποιες λύσεις».
Απευθυνόμενος στον Προκόπη Παυλόπουλο ανέφερε: «Και επειδή ξέρω το ενδιαφέρον σας για το συγκεκριμένο θέμα και την επιρροή σας και στους ευρωπαϊκούς κύκλους, ήρθα να σας πω την πρότασή μας δέκα σημείων. Είμαστε διατεθειμένοι να υποστείλουμε τη σημαία της κριτικής, αν και η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να δουλέψουμε όλοι μαζί για να λύσουμε αυτό το πολύ μεγάλο πρόβλημα, που μπορεί να γίνει και θετική πρόκληση για τη χώρα, εάν δουλέψουμε σωστά».