LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΓενικάΔημοσίευση: 27 Ιανουαρίου 2016 20:00

Έντονες αντιδράσεις στις ισχυρές πιέσεις για την Σένγκεν

Διορία τριών μηνών στην Ελλάδα για τον έλεγχο των συνόρων, αλλιώς προειδοποιούν με Grexit από την Σένγκεν. Η αντίδραση της κυβέρνησης. Τι λέει η αντιπολίτευση.

 Ευρώπη - πρόσφυγες - Σένγκεν

Μεγάλη συζήτηση εντός και εκτός συνόρων, αλλά και σφοδρές αντιδράσεις, προκάλεσε η διαπίστωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Ελλάδα "αμέλησε σοβαρά" τα καθήκοντά της όσον αφορά την εφαρμογή των κανόνων της Ζώνης Σένγκεν και δίνει στην Αθήνα διορία τριών μηνών προκειμένου να ελέγχει τα σύνορά της, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση οι άλλες χώρες της ζώνης ελεύθερης μετακίνησης θα κλείσουν τα σύνορά τους με την Ελλάδα.

Ταυτόχρονα ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης τόνισε ότι, "χωρίς τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κινδυνεύει η συνθήκη Σένγκεν", ενώ ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόβσκις ξεκαθάρισε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν συνδέει το ελληνικό πρόγραμμα με θέματα που έχουν να κάνουν με τη Σένγκεν».

Ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής είχε προϊδεάσει σε σημερινές του δηλώσεις για το "κακό αποτέλεσμα" της έκθεσης. Ο Γιάννης Μουζάλας σημείωσε αναφερόμενος στα hot spots ότι, "ισχύει ότι τα έργα δεν έχουν προχωρήσει όπως έπρεπε να προχωρήσουν", ενώ επανέλαβε ότι,  τα hotspots θα είναι έτοιμα μέσα με τέλη Φεβρουαρίου και λειτουργικά ως τις αρχές Μαρτίου, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα θα είναι εντός του χρονικού περιθωρίου που της δόθηκε δύο μέρες πριν στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής των Υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Άμστερνταμ.

Την ίδια ώρα, οι δήμαρχοι Σάμου, Χίου, Κω και Λέρου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς όπως υποστηρίζουν, τα hot spots στα νησιά τους, δεν θα είναι έτοιμα έως τις 15 Φεβρουαρίου. Το μόνο που είναι έτοιμο είναι αυτό της Λέσβου, σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού.

Έκλεισαν πάλι τα σύνορα στην Ειδομένη

«Ασφυξία» έχει δημιουργηθεί και πάλι στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, καθώς οι αρχές της γειτονικής χώρας έκλεισαν από το μεσημέρι το σημείο διέλευσης των προσφύγων.

Σύμφωνα με την ελληνική αστυνομία, ειδοποιήθηκαν στις 13:00 ότι στην ΠΓΔΜ απαγορεύτηκε η είσοδος προσφύγων - μεταναστών από την ουδέτερη ζώνη με την αιτιολογία ότι έχει "μπλοκάρει" το αντίστοιχο σημείο στη Σερβία.

Ειδομένη - κλειστά σύνορα

Προς το παρόν, ουδείς γνωρίζει πότε θα ξαναρχίσει η ροή ενώ ήδη στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής, βρίσκονται 1.000 άνθρωποι και άλλοι τόσοι περίπου σε βενζινάδικο, όπου τους αποβιβάζουν τα λεωφορεία που τους μεταφέρουν.

Τσίπρας για προσφυγικό: Τέλος στο blame game

Σαφή μηνύματα ότι η Ελλάδα προχωρά τις δεσμεύσεις της αναφορικά με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, ότι θα είμαστε απολύτως έτοιμοι τον επόμενο μήνα και πως μένει να φανεί εάν και η Ευρώπη θα ανταποκριθεί στις δικές της δεσμεύσεις απέναντι στην Ελλάδα, έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Στο ερώτημα πόσο θα αντέξει η Ελλάδα να διαχειρίζεται ένα θέμα που ξεπερνά τις δυνάμεις της και που οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση του οποίου δεν γίνονται αποδεκτές, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι εκείνος θα έλεγε πόσο θα αντέξει και η Ευρώπη, για να σημειώσει ότι η Ελλάδα δέχεται μια πίεση πολύ μεγαλύτερη από τις αντοχές της τους τελευταίους μήνες, στα μικρά νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και έπειτα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έχουμε αναλάβει δεσμεύσεις που έχουν προχωρήσει, ότι θα είμαστε απολύτως έτοιμοι τον επόμενο μήνα και ότι μένει να φανεί κι αν η Ευρώπη θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της απέναντι στην Ελλάδα.

Ο κ. Τσίπρας έστειλε ένα ακόμη μήνυμα, ότι το blame game, (σ.σ. το παιχνίδι για το ποιος πρέπει να πάρει την ευθύνη), ποτέ δεν ήταν αποτελεσματικό. Σημασία έχει, τόνισε, να βρούμε λύσεις, να μοιράσουμε βάρη και όχι να μοιράσουμε ευθύνες. 

Γεροβασίλη: Ενστάσεις για το Σχέδιο Έκθεσης Αξιολόγησης Σένγκεν για την Ελλάδα

Τις ενστάσεις της για το «Σχέδιο Έκθεσης Αξιολόγησης Σένγκεν για την Ελλάδα», διατυπώνει σε δήλωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, τονίζοντας ότι είναι «μη εποκοδομητικό να επιχειρείται η επικοινωνιακή απομόνωση της Ελλάδας, με αφορμή μια έκτακτη αξιολόγηση του Μηχανισμού Σένγκεν».

Μόλις πριν δύο ημέρες, οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ, κατέληξαν σε απόφαση, για μια ενιαία ευρωπαϊκή λύση στο ζήτημα του Μεταναστευτικού, αναφέρει η κ. Γεροβασίλη και προσθέτει ότι κοινός τόπος της απόφασης αυτής είναι ότι το κλειδί της διαχείρισης του Προσφυγικού βρίσκεται στην Τουρκία και στην τήρηση, από αυτήν την χώρα, των συμφωνηθέντων.

Η συμφωνία αυτή μέχρι στιγμής δεν προχωρά, χωρίς η ευθύνη να βαραίνει οποιονδήποτε στη χώρα μας, επισημαίνει η κυβερνητική εκπρόσωπος και δηλώνει ότι «με βάση αυτό το δεδομένο, θεωρούμε μη εποικοδομητικό να επιχειρείται η επικοινωνιακή απομόνωση της Ελλάδας, με αφορμή μια έκτακτη αξιολόγηση του Μηχανισμού Σένγκεν που πραγματοποιήθηκε στις 10 Νοεμβρίου, όταν η κατάσταση στο πεδίο ήταν πολύ διαφορετική από ότι σήμερα, 2.5 μήνες αργότερα».

Λέσβος - hotspot - κέντρα προσφύγων - πρόσφυγες

Η Ελλάδα έχει ζητήσει επανειλημμένα την ενίσχυση της Frontex σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, με μερική, ωστόσο, ανταπόκριση, υπογραμμίζει η κ. Γεροβασίλη και υπενθυμίζει ότι το πρόγραμμα μετεγκατάστασης όπως συμφωνήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 23ης Σεπτεμβρίου έχει μείνει μετέωρο: από τους 160.000 πρόσφυγες, μόνο 414 έχουν μετεγκατασταθεί. Η επανεισδοχή παράτυπων μεταναστών στις χώρες προέλευσης και στην Τουρκία έχει μηδαμινά αποτελέσματα παρά τις διεθνείς συμφωνίες και σημειώνει:

«Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και η τακτική της αλληλοεπίρριψης ευθυνών δεν συνιστά αποτελεσματική διαχείριση ενός ιστορικών διαστάσεων προβλήματος, για το οποίο απαιτείται η κοινή δράση των χωρών της Ευρώπης.

Η Ελλάδα ξεπερνά τον εαυτό της προκειμένου να τηρήσει τις υποχρεώσεις της. Αναμένουμε από όλους να πράξουν το ίδιο».

Μητσοτάκης: Να μην επικρατήσουν μικροκομματικές σκοπιμότητες

Ο πρόεδρος της Ν.Δ, κατά την συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, αναφέρθηκε στο προσφυγικό και εξέφρασε την ιδιαίτερη ανησυχία του για τις εξελίξεις και για τη θέση της Ελλάδας στη Σένγκεν.

Όπως είπε, η ΝΔ θα αναλάβει πρωτοβουλίες για να υποστηρίξει τη θέση της Ελλάδας, ενώ επεσήμανε πως θα πρέπει να τεθεί η εθνική διάσταση στο ζήτημα και να μην επικρατήσουν μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως ήδη έχει ζητήσει και θα ενημερωθεί από τον αρμόδιο υπουργό για τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, ενώ ξεκαθάρισε πως η χώρα δεν θα πρέπει να δώσει λαβή σε κακόβουλους για τις δεσμεύσεις που έχει πάρει.

ΠΑΣΟΚ: Τα παιχνίδια σε βάρος της χώρας πρέπει να τελειώσουν

Για «αναμενόμενες ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του, τονίζοντας ότι «ανοίγουν με τον πιο επίσημο τρόπο ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μας με την Ευρώπη. Ένα νέο κεφάλαιο που θα μας εγκαταστήσει στο περιθώριο της Ένωσης αν δεν πράξουμε, έστω και την ύστατη στιγμή, αυτά που μας αναλογούν. Η κυβέρνηση έδωσε ισχύ και επιχειρήματα σε κάθε ακραία φωνή εντός της ΕΕ. Το «δόγμα Καμμένου» σε συνδυασμό με τις κενές περιεχομένου μεγαλοστομίες του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργούν αδιέξοδα».

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ «η παρελκυστική τακτική της κυβέρνησης στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης οδήγησε τη χώρα στη δύσκολη θέση να πρέπει να επιλέξει μεταξύ του εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών στη χώρα ή στην έξοδο της από τον ενιαίο χώρο Σένγκεν. Η σημερινή, ανίκανη εθνολαϊκιστική κυβέρνηση μπορεί να καταφέρει να συμβούν και τα δυο. Πρέπει να το σταματήσουμε».

ΑP - πρόσφυγες - ναυάγιο - Φαρμακονήσι - Καλόλιμνος - νεκροί - Αιγαίο - θάλασσα

Παράλληλα, προσθέτει πως «πλέον δεν πρέπει να χαθεί ούτε μια μέρα. Η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει όλα όσα η ίδια συμφώνησε για να επανακτήσει τη χαμένη αξιοπιστία. Στην αρχή της προσφυγικής κρίσης ελπίζαμε σε αλλαγές στον κανονισμό Δουβλίνο για την πιο ορθολογική κατανομή των προσφύγων στην ΕΕ. Αντί γι αυτό σήμερα συζητείται η αναθεώρηση της Συνθήκης Σένγκεν».

«Για την έλλειψη συντονισμού και αποτελεσματικότητας κάποιος πρέπει να χάσει τη θέση του», επισημαίνει ακόμα το ΠΑΣΟΚ και καταλήγει: «Τα παιχνίδια σε βάρος της χώρας πρέπει να τελειώσουν. Εμείς σε αυτήν την κρίση ευρωπαϊκών διαστάσεων απαντάμε με περισσότερη Ευρώπη. Αυτό πρέπει όμως να το αντιληφθούν και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας».

Το Ποτάμι: Αντιμέτωπη με τον χειρότερο εφιάλτη η χώρα


O κίνδυνος που έχει επισημάνει το Ποτάμι, να μετατραπεί δηλαδή η Ελλάδα σε δεσμοφύλακα της Ευρώπης, είμαστε πλέον πολύ κοντά να γίνει πραγματικότητα, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Η συζήτηση σήμερα στο Κολέγιο των Επιτρόπων για τρίμηνη προθεσμία στην Ελλάδα προκειμένου να ελέγξει τα σύνορά της -διαφορετικά δε θα ισχύει η Συνθήκη Σένγκεν και θα επανέλθουν οι έλεγχοι- φέρνει αντιμέτωπη τη χώρα με τον χειρότερο εφιάλτη. Κλειστά σύνορα με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους εγκλωβισμένους», τονίζει επίσης το Ποτάμι.

Λέσβος - βρέφος - νεκρό - πρόσφυγες

«Η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να σοβαρευτεί. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα ώστε να μη φορτωθεί η Ελλάδα και τα προβλήματα των χωρών της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, που μεταθέτουν βάρη που δεν θέλουν να σηκώσουν εκείνες» καταλήγει.

Ένωση Κεντρώων: Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει τις αποτυχημένες πολιτικές κινήσεις 

Από την πλευρά της Ένωση Κεντρώων κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «συνεχίζει ακάθεκτος τις αποτυχημένες πολιτικές του κινήσεις βασιζόμενος τυφλά στις ιδεοληψίες του», επισημαίνοντας πως «έτσι δεν είναι καθόλου τυχαίο πως σήμερα όλη η Ευρώπη συζητά για έξοδο της Ελλάδας από την ζώνη Σένγκεν λόγω του ότι έχει παραμελήσει σημαντικά τα σύνορα της».

Η Ένωση Κεντρώων, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «ζητά στενή συνεργασία της κυβέρνησης με την Frontex για αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων μας, ζητά άμεση καταγραφή των προσφύγων και των μεταναστών ώστε να μεταφέρονται τάχιστα στις χώρες που επιθυμούν χωρίς κολλήματα γραφειοκρατικά αλλά και οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να δημιουργηθούν νέα κέντρα υποδοχής που θα φιλοξενούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες».

«Αν ο κ. Τσίπρας συνεχίσει να κυβερνά την Ελλάδα με αυτόν τον τρόπο τότε το πρώτο βήμα θα είναι η έξοδος από την Σένγκεν και το δεύτερο έξοδος από την Ευρώπη και το Ευρώ», σημειώνει τέλος η Ένωση Κεντρώων.

Γιατροί Χωρίς Σύνορα - Greenpeace - διάσωση - Αιγαίο

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚουρέτας για Θεσσαλία: Σε λίγες ώρες έπεσε όση βροχή πέφτει σε 3,5 μήνες (βίντεο)Σήμερα 09:53 | Ειδήσεις

Σύσκεψη του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας με τον Υπ. Πολιτικής Προστασίας για το "πέρασμα" της κακοκαιρίας από την Θεσσαλία. Τι δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας.

Ευρωεκλογές - Κασσελάκης: Περιοδεία σε 27 νησιά για 10 ημέρεςΣήμερα 10:49 | Ειδήσεις

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά το Σάββατο πολυήμερη περιοδεία με δεκάδες σταθμούς σε νησιά. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των επισκέψεων του Στέφανου Κασσελάκη

Ρόδος - Χατζηνικόλας: Η Περιφέρεια έταξε βοήθημα στα παιδιά του νεκρού εθελοντή, αλλά... δεν μπορεί να το δώσει!Σήμερα 11:51 | Ειδήσεις

Τι αναφέρει σε εξώδικο που έστειλε η χήρα του άτυχου εθελοντή, που πέθανε ενώ μαινόταν η μεγάλη φωτιά στην Ρόδο. "Απίθανη" είναι η απάντηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)Χθες 19:52 | Ειδήσεις

Παρών και ο Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Θείος δικάζεται για βιασμό της 10χρονης ανιψιάς του12:34Χατζηδάκης: Η Ελλάδα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωπαϊκής οικονομίας 12:20Ρόδος - Χατζηνικόλας: Η Περιφέρεια έταξε βοήθημα στα παιδιά του νεκρού εθελοντή, αλλά... δεν μπορεί να το δώσει!12:07Κρήτη: Επιτέθηκε στους γονείς του και τους ανάγκασε να κοιμηθούν σε εκκλησία11:54Δίκη Τραμπ: Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε11:41Τένις - Βαρκελώνη: Ο αντίπαλος του Τσιτσιπά στον ημιτελικό11:29“Ανακαινίζω - Νοικιάζω”: εκατοντάδες εγκρίσεις αιτήσεων τις πρώτες ημέρες11:16Ευρωεκλογές - Κασσελάκης: Περιοδεία σε 27 νησιά για 10 ημέρες11:02Βόρεια Κορέα: Δοκιμή σε τεράστια πυραυλική κεφαλή10:49Formula 1 - GP Σαγκάης: Ο Φερστάπεν επικράτησε στον αγώνα σπριντ10:35Μίμης Φωτόπουλος: Σαν σήμερα γεννήθηκε ο σπουδαίος ηθοποιός10:22Κουρέτας για Θεσσαλία: Σε λίγες ώρες έπεσε όση βροχή πέφτει σε 3,5 μήνες (βίντεο)10:10Κακοκαιρία - Τρίκαλα: Χιόνισε στο Περτούλι (εικόνες)09:57“Υγεία πάνω απ’ όλα”: υπέρταση στις γυναίκες, κατάψυξη ωαρίων και δυσορθογραφία09:4421η Απριλίου 1967: η ημέρα που η Ελλάδα “μπήκε στον γύψο”09:30Θεσσαλονίκη: Νεκρός οδηγός σε τροχαίο09:17Πάσχα - Σκρέκας: Αρνί έως 10 ευρώ το κιλό στα σούπερ μάρκετ09:04Ιράκ: Έκρηξη σε στρατιωτική βάση (βίντεο)08:51ΥΠΕΞ Ιράν για Ισραήλ: Δεν γίνεται επίθεση με παιδικά παιχνίδια08:37Κακοκαιρία: Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για ισχυρές βροχές και χαλάζι08:24
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο