LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΚυβέρνησηΔημοσίευση: 16 Ιανουαρίου 2016 14:12

Τσίπρας σε Μπόργιανς: Πολλοί έχουν χάσει τον ύπνο τους

Μήνυμα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής έστειλαν ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, κατα τη συνάντησή τους στο Μαξίμου. 

Αλ. Τσίπρας - ΝΟΡΜΠΕΡΤ ΒΑΛΤΕΡ ΜΠΟΡΓΙΑΝΣ

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή εξέφρασε ο Πρωθυπουργος κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Βάλτερ Μπόργιανς, ο οποίος έχει παραδώσει στις ελληνικές αρχές λίστα με Έλληνες καταθέτες στην Ελβετία.

Ο Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος στο Μαξίμου τον κ. Μπόργιανς τον ευχαρίστησε για τη συμβολή του στην προσπάθεια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.

Χαρακτήρισε σημαντικές τις πληροφορίες που η χώρα μας έλαβε και τόνισε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα έχει πληροφορίες και λίστες,αλλά είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα έχει πληροφορίες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τις αξιοποιεί. Μετά τη λίστα Λαγκάρντ έχουμε τη λίστα Μπόργιανς. Είστε διάσημος στην Ελλάδα», ανέφερε ο πρωθυπουργός στον υπουργό Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας.

Ο κ. Μπόργιαρνς αναφέρθηκε στην εμπειρία που απέκτησε η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία όταν κατά την κρίση που τους είχε πλήξει το 2008 και το 2009, και όταν αξιοποιήθηκαν τέτοιες λίστες αποδίδοντας έσοδα στο δημόσιο.

«Καλό θα ήταν να αξιοποιούνται τέτοιες λίστες και όχι μόνο να γίνονται περικοπές δαπανών», σχολίασε ο κ. Μπόργιαρνς όταν άκουσε τον πρωθυπουργό να λέει πως η ελληνική κυβέρνηση συζητά με τους εταίρους για τα έσοδα που θα μπορούσαν να προέλθουν από την πάταξη της φοροδιαφυγής.

«Πολλοί έχουν χάσει τον ύπνο τους με την προσπάθεια της κυβέρνησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής», είπε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς είπε στον πρωθυπουργό ότι από το 2012 είχαν διαβιβάσει στην Ελλάδα στοιχεία που θα βοηθούσαν στην πάταξη της φοροδιαφυγής,αλλά δεν υπήρξε κάποια ανταπόκριση.

«Οι προηγούμενες κυβερνήσεις όχι μόνο δεν είχαν την πολιτική βούληση αλλά στενοί συνεργάτες τους βρίσκονταν μέσα στις επίμαχες λίστες», σχολίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι«μόλις χθες επιβλήθηκε πρόστιμο 3,3 εκατομμυρίων ευρώ στον κ. Παπασταύρου, συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού.

Γνωρίζουμε τις τεχνικές δυσκολίες για την ανεύρεση μαύρου χρήματος πίσω από off shore εταιρείες. Αλλά η πολιτική μας βούληση είναι ξεκάθαρη και πιστεύω ότι με την υποστήριξή σας θα έχουμε γρήγορα αποτελέσματα», ανέφερε κατά πληροφορίες ο πρωθυπουργός.

Μαξίμου: Θα συνεχίσουμε αταλάντευτα τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής

"H κυβέρνηση ενισχύει με τα πλέον σύγχρονα τεχνικά και νομικά μέσα την πολιτική βούλησή της για αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση θα πολεμήσει αταλάντευτα την φοροδιαφυγή μέχρι να αποκατασταθεί το αίσθημα δικαιοσύνης σε αυτόν τόπο.

Με αφορμή την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας στα θέματα που άπτονται της φορολογίας και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής , κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι «ήδη τα πρώτα αποτελέσματα επιτυγχάνονται με την επιβολή προστίμων - ακόμα και σε πρόσωπα που απολάμβαναν πολύ ισχυρής προστασίας, όπως ο κ. Παπασταύρου - και την εισροή χρημάτων στα δημόσια ταμεία".

Ταυτόχρονα υπενθυμίζουν ότι την άνοιξη του 2015 ξεκίνησε η συνεργασία της κυβέρνησης με το Υπουργείο Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και τον σοσιαλδημοκράτη υπουργό, Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς, με σκοπό να υποστηριχθεί η ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθειά της για πάταξη της φοροαποφυγής, της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

«Όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει ο ίδιος ο κ. Βάλτερ Μπόργιανς, ήδη από το 2012 είχε εκδηλώσει την προθυμία του να υποστηρίξει με στοιχεία και τεχνογνωσία την Ελλάδα αλλά οι τότε κυβερνήσεις δεν ανταποκρίθηκαν ούτε έδειξαν κάποιο ενδιαφέρον», επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές και υπογραμμίζουν ότι «η ισχυρή πολιτική βούληση της σημερινής κυβέρνησης για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μετουσιώνεται σε πράξη με την έναρξη της συνεργασίας, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η διαβίβαση στοιχείων (γνωστή ως «λίστα Μπόργιανς») για 10.401 τραπεζικούς λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες με καταθέσεις που ανέρχονται στα 3,9 δισ. Ευρώ.

Σε συνέχεια της παραλαβής των στοιχείων αυτών οι φορολογικές αρχές έκαναν έφοδο στο υποκατάστημα της ελβετικής τράπεζας UBS στην Αθήνα και συνέλεξαν επιπλέον στοιχεία, πολύτιμα για τη διασταύρωση των πληροφοριών και ήδη οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές έχουν καλέσει μια σειρά από ελεγχόμενους να δώσουν εξηγήσεις, ενώ οι σχετικές έρευνες συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, σημειώνει η κυβέρνηση.

«Η συνεργασία με τις φορολογικές αρχές του γερμανικού κρατιδίου δεν περιορίζεται στην ανταλλαγή πληροφοριών, διευκρινίζουν πηγές της κυβέρνησης και προσθέτουν ότι ο φορολογικός και φοροεισπρακτικός μηχανισμός της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας είναι ο πλέον σύγχρονος, αποτελεσματικός και επιτυχημένος φοροελεγκτικός και φοροεισπρακτικός μηχανισμός στη Γερμανία με συνεχή εκπαίδευση των αρμόδιων υπαλλήλων, σύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό για αυτοματοποιημένο εντοπισμό και δέσμευση «μαύρου» χρήματος, καθώς και τη νομοθετική ρύθμιση της αυτοκαταγγελίας.

Σημειώνεται επίσης ότι η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας στα θέματα που άπτονται της φορολογίας και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει:

· Εκπαιδευτικά προγράμματα για τα στελέχη των ελληνικών ελεγκτικών μηχανισμών και των υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης (πχ. προγραμματιστές) με έξοδα του γερμανικού κρατιδίου ξεκινούν το Φεβρουάριο

· Μεταφορά και επεξεργασία των νομικών ρυθμίσεων όπως η αυτοκαταγγελία καθώς και η συνεργασία των διοικητικών και δικαστικών αρχών των δύο πλευρών για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας με στόχο την ταχύτατη δικαστική διεκπεραίωση των φορολογικών υποθέσεων με απόλυτο σεβασμό στο κράτος Δικαίου

«Με τη συνεργασία αυτή, η κυβέρνηση ενισχύει με τα πλέον σύγχρονα τεχνικά και νομικά μέσα την πολιτική βούλησή της για αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής,. Ήδη τα πρώτα αποτελέσματα επιτυγχάνονται με την επιβολή προστίμων - ακόμα και σε πρόσωπα που απολάμβαναν πολύ ισχυρής προστασίας, όπως ο κ. Παπασταύρου - και την εισροή χρημάτων στα δημόσια ταμεία», αναφέρουν οι ίδιες πηγές και υπογραμμίζουν ότι «με αταλάντευτη επιμονή και άρτια τεχνική θωράκιση, η κυβέρνηση θα συνεχίσει σε αυτό το δρόμο ώσπου να αποκατασταθεί οριστικά το αίσθημα φορολογικής δικαιοσύνης σε αυτό τον τόπο».


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕπιστολική ψήφος - Μητσοτάκης στο TikTok: Η συμμετοχή στις εκλογές στηρίζει τη Δημοκρατία (βίντεο)Χθες 20:33 | Ειδήσεις

Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι η επιστολική ψήφος απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες πολίτες

Νατσιός στον ΑΝΤ1: Η δήλωση Παπαδόπουλου, το σύνθημα του Αυτιά και το “θαύμα” των ΕυρωεκλογώνΣήμερα 09:32 | Ειδήσεις

Ο πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιός βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή του ΑΝΤ1 ''Καλημέρα Ελλάδα''. 

Ευρωεκλογές - ΝΔ κατά ΣΥΡΙΖΑ για Σπαρτιάτες: Καταθέτει υπόμνημα, ενώ έληξε η προθεσμίαΧθες 13:17 | Ειδήσεις

Το Μαξίμου ασκεί σφοδρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την στάση του. Τι απαντά η Κουμουνδούρου. Τι λέει το ΠΑΣΟΚ.

Ευρωεκλογές - Γκάλοπ: Ποιοι υποψήφιοι προηγούνται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρωνΧθες 19:36 | Ειδήσεις

Ποιο ποσοστό συγκεντρώνει το πρώτο κόμμα στην εκίμηση ψήφου. Ποιο κόμμα είναι δεύτερο και ποιο τρίτο. Πώς κινούνται τα υπόλοιπα κόμματα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ηράκλειο – Καταγγελία 19χρονου: Νεαροί με έδερναν και η ανήλικη αδερφή τους τραβούσε βίντεο10:10ΝΒΑ – Μπακς: Ήττα από τους Πέισερς απόντος του Αντετοκούνμπο09:57Νατσιός στον ΑΝΤ1: Η δήλωση Παπαδόπουλου, το σύνθημα του Αυτιά και το “θαύμα” των Ευρωεκλογών09:43Αργεντινή: Μαζικές διαδηλώσεις κατά της λιτότητας και υπέρ της αύξησης των πόρων των Πανεπιστημίων (εικόνες)09:30Ηράκλειο: Ήπιε, δεν βρήκε ταξί και πήρε τηλέφωνο την Άμεση Δράση!09:16Σεπόλια: Εμπρησμός σε ΑΤΜ και ζημιές σε σούπερ-μάρκετ (εικόνες)09:02ΗΠΑ - Ουκρανία: Εγκρίθηκε από το Κογκρέσο το πακέτο Μπάιντεν 08:49Ιράν: Απαγόρευσε ξανά στις γυναίκες την είσοδο σε γήπεδο ποδοσφαίρου08:35“The 2Night Show” – Βαλαβάνη: Δεν θέλω να κάνω τα ίδια “λάθη” με τη νέα μου σχέση08:22Αφρικανική σκόνη: Πότε υποχωρεί το φαινόμενο - Επιπτώσεις στην υγεία και οδηγίες προστασίας (εικόνες)08:09Δολοφονία Λυγγερίδη – Καπερνάρος: Περιμένω πιέσεις για να κλείσουν στόματα…07:55“The 2Night Show” – Χρήστος Άρχος: Τα παιδικά όνειρα, οι σπουδές ψυχολογίας και οι προβλέψεις της χρονιάς (βίντεο)07:42Rapid test δωρεάν την Τετάρτη σε 177 σημεία07:28Ρωσία: Από έλεγχο θα περνούν τα βιβλία για “απαγορευμένες πληροφορίες”07:15ΗΠΑ: Συντριβή αεροσκάφους στην Αλάσκα07:01Εορτολόγιο - 23 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 06:48Γκιουλέρ για Στάινμαγερ: Ο άνθρωπος κόβει ντονέρ…06:34ΑΕΚ - Παναθηναϊκός: Μπλόκο της Αστυνομίας στη συγκέντρωση οπαδών06:21Καιρός - Τετάρτη: Σκόνη, λασποβροχές και άνεμοι έως 8 μποφόρ06:07Γενοκτονία Αρμενίων: η κτηνωδία που δεν παραδέχθηκε ποτέ η Τουρκία06:01
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο