LATEST NEWS
 
Πολιτική /Ευρωπαϊκή ΕνωσηΔημοσίευση: 14 Ιανουαρίου 2016 13:11 | Ανανέωση: 14 Ιανουαρίου 2016 18:18

Το ΔΝΤ “στοιχειώνει” το Eurogroup

"Βόμβα" Ντάισελμπλουμ για τις θέσεις της Αθήνας. Τι είπαν Τσακαλώτος και Μοσκοβισί. Γιατί δεν βιάζεται ο Σόιμπλε. Σε ποιούς "όρους" επιμένει το ΔΝΤ. Καταλυτικό ραντεβού Τσίπρα με Λαγκάρντ στο Νταβός.

Eurogroup - Αλέξης Τσίπρας - Κριστίν Λαγκάρντ - Ευκλείδης Τσακαλώτος - Πιερ Μοσκοβισί - Βόλφγκανγκ Σόιμπλε - Πολ Τόμσεν

Η Ελλάδα αμέσως και κυρίως εμμέσως βρίσκεται στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, όπου κυρίαρχο θέμα είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η απόφαση των μελών του για το αν θα μετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Η συζήτηση, θα γίνει με αφορμή την ετήσια έκθεση του ΔΝΤ για την Ευρωζώνη, την οποία θα παρουσιάσει στους Υπουργούς Οικονομικών ο Πολ Τόμσεν, στον απόηχο της «παρακολούθησης» Τσακαλώτου και των «κρυφών ραντεβού» του με Σαπέν και Σόιμπλε, αφού είχαν δει τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών.

"Βάρος" στην διαβούλευση ρίχνει και η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Κριστίν Λαγκάρντ, στο Νταβός, την οποία πολλοί θεωρούν ως καταλυτική για την τελική απόφαση του Ταμείου σχετικά με την συμμετοχή του ή όχι στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, αναμένεται να πάρουν επισήμως θέση αναφορικά με την σχέση του ΔΝΤ με το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, για την οποία πάντως και σήμερα το Ταμείο έθεσε τους "όρους" του ώστε να μετάσχει και με χρηματοδότηση της Ελλάδας, επαναλαμβάνοντας ότι θα πρέπει να υιοθετηθούν αυστηροί όροι για την υλοποίηση του προγράμματος και κυρίως να υπάρξει σαφής πρόβλεψη για την μείωση του ελληνικού χρέους.

Eurogroup - Ευκλείδης Τσακαλώτος - Klaus Regling

Πάντως, παράγοντας της Ευρωζώνης σημειώνει ότι «το ΔΝΤ θα είναι σε θέση να αποφασίσει περαιτέρω εκταμιεύσεις, μόλις ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ όλων των θεσμών. Τότε, θα είναι δυνατή και η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για τα μέτρα ρύθμισης του». 

Τα νερά "τάραξε" εισερχόμενος στο κτήριο όπου διεξάγεται το Eurogrpoup o Πρόεδρός του, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος αποκάλυψε ότι στην συνάντηση που είχαν την Τρίτη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τον διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα δέχεται την συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης (σημ: παρά τις συνεχείς αναφορές του Πρωθυπουργού και κυβερνητικών στελεχών περί του αντιθέτου).

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μία ημέρα μετά την προτροπή του στον Ευκλείδη Τσακαλώτο για υλοποίηση του προγράμματος, δήλωσε κατά την άφιξη του ότι καθώς δεν υπάρχουν άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, δεν υπάρχει βιασύνη για καμία απόφαση ούτε για το Ασφαλιστικό ούτε για την πρώτη αξιολόγηση ούτε για ότι άλλο. Πριν προαναγγείλει την αξιολόγηση ..μακράς διαρκείας, ο κ. Σόιμπλε σχολίασε πάντως δηκτικά ότι ελπίζει να βγαίνουν τα νούμερα για το Ασφαλιστικό. 

Ο Πιέρ Μοσκοβισί νωρίτερα είχε στείλει σαφή μηνύματα στην Αθήνα, «να μην παίζει με την συμμετοχή του ΔΝΤ» κι υπογραμμίζοντας την ανάγκη παραμονής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που όπως είπε δεν είναι απλώς πολύτιμη για την Ελλάδα αλλά και θέμα αξιοπιστίας, συμπληρώνοντας ότι «όχι μόνον για την Γερμανία, αλλά για πολλές χώρες-μέλη, η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι ένα ιδιαίτερα λεπτό ζήτημα».

Ευκλείδης Τσακαλώτος - Eurogroup

Απο την πλευρά του πάντως, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν αναφέρθηκε καθόλου στο θέμα, σημειώνοντας ότι στην πρόσφατη ευρωπαϊκή περιοδεία του συνάντησε «ευήκοα ώτα και ανθρώπους που αναζητούν λύσεις κι όχι προβλήματα», όπως είπε χαρακτηριστικά 

Καταλυτικό το ραντεβού Τσίπρα-Λαγκάρντ στο Νταβός

Μόλις σήμερα το πρωί πάντως, μιλώντας στην ΕΡΤ, η Όλγα Γεροβασίλη, επέμεινε - συντηρώντας την γραμμή των δημόσιων τοποθετήσεων του Αλέξη Τσίπρα και υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων - ότι «η Ευρώπη θα πρέπει να μπορεί μόνη της να επιλύει τέτοια θέματα», δείχνοντας ότι η Αθήνα επιμένει να επιδιώκει την απεμπλοκή του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα. 

Καταλυτικό για την τελική στάση του Ταμείου αναμένεται να είναι το ραντεβού την άλλη εβδομάδα του Αλέξη Τσίπρα με την Κριστίν Λαγκάρντ, της πρώτης συνάντησης τους μετά απο την κρίση στα μέσα του 2015.

Η συνάντηση της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ με τον Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να γίνει στις 21 Ιανουαρίου, στο περιθώριο του στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Τσίπρας - Λαγκάρντ - σύνθεση

Οι δύο πλευρές πλευρές αναμένεται να συζητήσουν το σχέδιο διάσωσης της χώρας, σε μια προσπάθεια να βρουν τρόπους ώστε να μειωθεί το ελληνικό χρέος σε βιώσιμα επίπεδα. Αυτός άλλωστε είναι και ο βασικός όρος για την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Eurogroup - Γερούν Ντάισελμπλουμ - Μάριο Ντράγκι

Χωρίς απόφαση για το Ασφαλιστικό

Η καθεαυτή συζήτηση για την ελληνικό ζήτημα, αφορά την πρόοδο της Αθήνας στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων μέτρων και την προώθηση μεταρρυθμίσεων, μαζί φυσικά με το σχέδιο αναδιάρθρωση της Δημόσιας Διοίκησης, στο οποίο αναφέρθηκε εκτενώς ο Αλέξης Τσίπρας.

Ενόψει της πρώτης αξιολόγησης και της έλευσης από Δευτέρα των τεχνικών κλιμακίων του κουαρτέτου στην Αθήνα,  οι εταίροι στην Ευρωζώνη θα ασχοληθούν ακόμη με το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, την μεταρρύθμιση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, μεταρρυθμίσεις που αφορούν τις τράπεζες, αλλά και την οριστικοποίηση των δημοσιονομικών στόχων για το 2016.

Όσον αφορά στο Ασφαλιστικό, οι Βρυξέλλες έχουν ήδη χαρακτηρίσει το σχέδιο Κατρούγκαλου ως "φιλόδοξο"¨ενώ αποστάσεις τηρεί και το ΔΝΤ, με τους πιστωτές να έχουν διαμηνύσει στην Αθήνα ότι δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί η συζήτηση επί του θέματος ούτε σε αυτό ούτε στο επόμενο Eurogroup, καθώς είναι νωρίς για να αξιολογηθεί κι έτσι δεν αναμένονται αποφάσεις επ΄ αυτού.

Eurogroup - Γερούν Ντάισελμπλουμ - Μάριο Ντράγκι

Ζήτημα που σίγουρα θα συζητηθεί στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, με τις πρώτες εκτιμήσεις από τους ευρωπαίους να είναι θετικές, καθώς η ενοποίηση των συνταξιοδοτικών ταμείων χαρακτηρίζεται ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Μάλιστα ο Πιέρ Μοσκοβισί σε δήλωση του πριν απο το Eyrogroup, αξίωσε από την Αθήνα μια αξιόπιστη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, τονίζοντας ότι «η δουλειά συνεχίζεται. Είμαστε συγκεντρωμένοι στην πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος».

Άλλωστε, στην επίσημη ατζέντα του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για την υπουργική σύνοδο αναφέρεται ότι οι προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης είναι να εφαρμοστούν κατ ελάχιστον οι πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στα πεδία του συνταξιοδοτικού και του ασφαλιστικού.

Τσακαλώτος - Ντάισελμπλουμ

Εν τω μεταξύ ηχηρή παρέμβαση έγινε από τις ΗΠΑ και συγκεκριμένα από τον Αμερικανό Υπουργό Οικονομικών υπέρ της παραμονής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Ο Τζακ Λιου τηλεφώνησε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, λίγο πριν ο δεύτερος συναντηθεί με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπογραμμίζοντας «τον σημαντικό ρόλο του ΔΝΤ στη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων» και τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει και να «συνεργαστεί στενά με τους διεθνείς της εταίρους».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕπιστολική ψήφος - Μητσοτάκης στο TikTok: Η συμμετοχή στις εκλογές στηρίζει τη Δημοκρατία (βίντεο)Χθες 20:33 | Ειδήσεις

Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι η επιστολική ψήφος απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες πολίτες

Ευρωεκλογές - Γκάλοπ: Ποιοι υποψήφιοι προηγούνται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρωνΧθες 19:36 | Ειδήσεις

Ποιο ποσοστό συγκεντρώνει το πρώτο κόμμα στην εκίμηση ψήφου. Ποιο κόμμα είναι δεύτερο και ποιο τρίτο. Πώς κινούνται τα υπόλοιπα κόμματα.

Ευρωεκλογές - ΝΔ κατά ΣΥΡΙΖΑ για Σπαρτιάτες: Καταθέτει υπόμνημα, ενώ έληξε η προθεσμίαΧθες 13:17 | Ειδήσεις

Το Μαξίμου ασκεί σφοδρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την στάση του. Τι απαντά η Κουμουνδούρου. Τι λέει το ΠΑΣΟΚ.

Πιερρακάκης - Ιερώνυμος: Η συνεργασία είναι το καλύτερο φάρμακο για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα (εικόνες)Χθες 12:02 | Ειδήσεις

Τι συζήτησαν ο δύο άνδρες κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους για τις σχέσεις εκκλησίας-πολιτείας.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Βέλγιο: “Μεθυσμένος” οδηγός αθωώθηκε επειδή... “το σώμα του παράγει αλκοόλ”23:59Youth League - Ολυμπιακός: Η επιστροφή των πρωταθλητών, τα ρεκόρ και οι αλλαγές στον θεσμό (εικόνες)23:48Τροχαίο: Σκοτώθηκε οδηγός αυτοκινήτου που έπεσε σε φανάρι23:39Παρά-Κολύμβηση: “Χάλκινος” ο Λεργιός στην Μαδέιρα23:27Καιρός - Τετάρτη: Σκόνη, λασποβροχές και άνεμοι έως 8 μποφόρ23:14Αττική: “Μπλακ άουτ” σε πολλές περιοχές στα νότια23:05Δίκη Τραμπ – Εκδότης “National Enquirer”: Συμφωνήσαμε να “θάβω” ρεπορτάζ εναντίον του22:52Euroleague: Ο Παναθηναϊκός έχασε από την Μακάμπι στο ΟΑΚΑ22:38Αφρικανική σκόνη: η “επέλαση”, η πρόβλεψη για την Τετάρτη και οι οδηγίες των ειδικών22:24Ολυμπιακή φλόγα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας22:11“MeToo” - ΗΠΑ: Αποζημίωση “μαμούθ” σε θύματα αθλίατρου θα πληρώσει το... FBI!21:57Κώστας Στεφανάκης: Έφυγε από την ζωή ο ηθοποιός21:43Καούρες: Γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση ή διαφραγματοκήλη;21:29Ελλείψεις φαρμάκων - Γεωργιάδης: Υπάρχει φόβος ότι θα ξαναζήσουμε ό,τι έγινε με τον κορονοϊό (εικόνες)21:16Η Ελεονώρα Μελέτη... “Ενώπιος Ενωπίω” με τον Νίκο Χατζηνικολάου21:02Επιστολική ψήφος - Μητσοτάκης στο TikTok: Η συμμετοχή στις εκλογές στηρίζει τη Δημοκρατία (βίντεο)20:49e-ΕΦΚΑ: Επιστροφή εισφορών σε χιλιάδες επαγγελματίες 20:36Φωτιά στην Πάρο: Τρεις συλλήψεις 20:22Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο Χίτλερ της εποχής μας20:09Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών: Καμπάνια του ΕΟΔΥ19:55
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο