Τσίπρας: Ευθύνη μας να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού
Με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων συναντήθηκε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε μία προσπάθεια να «μαλακώσουν» οι οι αντιδράσεις που προκάλεσε το σχέδιο της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό.
Ο κ.Τσίπρας συναντήθηκε με την ηγεσία του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ και ΕΣΕΕ ενόψει της προώθησης στη Βουλή της μεταρρύθμισης για το ασφαλιστικό.
Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε το ζήτημα των εισφορών στο οποίο επήλθε συμφωνία, με τους κοινωνικούς φορείς να αποδέχονται την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα.
Οπως δήλωσε μετά τη συνάντηση, που διήρκησε περισσότερο από 3 ώρες, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, η ΕΣΕΕ αποδέχεται την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα (μοιρασμένη εξίσου μεταξύ εργοδοτών-εργαζομένων) και στέκεται θετικά στον υπολογισμό των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών με βάση το εισόδημα. Ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι θα πρέπει να αρθούν αδικίες που δημιουργούνται και να «υπάρξει μια μέριμνα για τις εισοδηματικές κατηγορίες μεταξύ 20.000 και 70.000 ευρώ καθώς εκεί αναμένεται να εμφανιστούν οι περισσότερες αδικίες».
Νωρίτερα, με δήλωση που ανέβασε στον προσωπικό της λογαριασμό το twitter, η κυβερνητική εκπρόσπωπος Όλγα Γεροβασίλη αναφέρει ότι αποτελεί ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο η συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για λελογισμένη αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, προκειμένου να μην μειωθούν οι συντάξεις.
Ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο η συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για λελογισμένη αύξηση εργοδ.εισφορών προκειμένου να μη μειωθούν οι συντάξεις
— Όλγα Γεροβασίλη (@olgagerovasili) January 7, 2016
Υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι «έχουμε ευθύνη και η κυβέρνηση και οι φορείς της παραγωγικής δραστηριότητας του τόπου να βρούμε τις βέλτιστες εκείνες επιλογές που θα διασφαλίσουν την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που το χρωστάμε στις επόμενες γενιές», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ακόμα ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από σημαντικές αποφάσεις που θα οδηγήσουν στο άνοιγμα της συζήτησης για την απομείωση του χρέους, στην κατεύθυνση προς την έξοδο από την κρίση.
Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, σε επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εργασίας σημειώνει τα 3 βήματα με τα οποία θα μπορέσει να λυθεί το ζήτημα του συνταξιοδοτικού αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «το ασφαλιστικό δεν μπορεί να λυθεί μόνο με μέτρα που αυξάνουν τις επιβαρύνσεις».
Ο Υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αναστάσιος Πετρόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξαιρεθούν από τη διαδικασία αύξησης των εισφορών τα «μπλοκάκια» λέγοντας πως «ενώ είναι κάτι που ζητούσαν οι ίδιοι οι φορείς να είναι συνδεδεμένη η εισφορά με το εισόδημα, διαπιστώνεται πράγματι ότι υπάρχουν κάποια θέματα σχετικά με υψηλότερα εισοδήματα Ιδίως αυτά των εργαζόμενων με μπλοκάκι, σκοπός μας είναι να μην φαίνονται όπως οι υπόλοιποι που εισπράττουν εισοδήματα, διότι και αυτοί είναι με εισφορές που καταβάλλουν οι παρέχοντες την εργασία σε εργοδότες».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι σε θέση να δώσει ακριβή ημερομηνία επίσκεψης των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα, δηλωσε από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Βανέσα Μοκ, προσθέτοντας πως το περιεχόμενο της πρότασης αξιολογείται λεπτομερώς από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής και ότι οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές θα συνεχιστούν στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος..
Πάντως τον τελευταίο καιρό τα ανώτατα κλιμάκια των Βρυξελλών υπογραμμίζουν την ανάγκη να επιτευχθεί ευρεία πολιτική συμφωνία στην Ελλάδα ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος του ασφαλιστικού συστήματος. Σύμφωνα με Τα Νέα, κύκλοι προσκείμενοι στην ηγεσία της Επιτροπής, τονίζουν ότι είναι κοινή η πεποίθηση στις Βρυξέλλες ότι τα προγράμματα οικονομικών προσαρμογών απέφεραν καλύτερα αποτελέσματα στις χώρες όπου υπήρχε ευρεία πολιτική στήριξη ως προς την εφαρμογή τους.
Στο μεταξύ, σειρά διαδοχικών επαφών με Ευρωπαίους ομολόγους του, οι οποίες θα καταλήξουν στη συνάντηση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θα έχει από αύριο Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Στο τραπέζι των συζητήσεων θα τεθούν τόσο η πορεία του ελληνικού προγράμματος ενόψει της πρώτης αξιολόγησης, όσο και το ζήτημα του ελληνικού χρέους, η συζήτηση για τη διευθέτηση του οποίου θα αρχίσει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τους θεσμούς.