“Θρυαλλίδα” νέων μέτρων το Ασφαλιστικό
Σε θρυαλλίδα νέας σύγκρουσης με βασικό αντικείμενο τις νέες πιεστικές απαιτήσεις απο πλευράς δανειστών, οι οποίοι ήδη αρχίζουν να εγείρουν ζητήματα για «μαύρες τρύπες» ως το 2018 ζητώντας περισσότερα και πιο αποδοτικά μέτρα για την κάλυψη τους, αναμένεται να αναδειχθεί το Ασφαλιστικό, στο οποίο επίσης αναμένεται να κουαρτέτο να κάνει επίδειξη «πυγμής και ισχύος».
Η μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό δεν πρόκειται παρά να είναι το …ορεκτικό για το κουαρτέτο, όπως αποκαλύπτουν σε συνεντεύξεις τους ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομικών, οι οποίοι λένε ότι ήδη ζητούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για την επόμενη τριετία κι ότι έρχεται μια μεγάλη, δύσκολη κι επώδυνη διαπραγμάτευση με φόντο την πρώτη αξιολόγηση κι αφού πρώτα συμφωνηθούν οι αλλαγές στα Φορολογικό, που θα επηρεάσουν όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, πεδίο στο οποίο επίσης αναμένεται να «δείξουν τα νύχια τους» οι εκπρόσωποι των δανειστών.
Το επόμενο διάστημα θα δοθεί η …μητέρα των μαχών, όπως προμηνύουν τα μηνύματα από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και την έδρα του ΔΝΤ, αλλά και το κλίμα που υπάρχει στην Αθήνα, η οποία αναμένει ιδιαίτερα έντονο πρέσινγκ στο πλαίσιο της «τελικής διαπραγμάτευσης πριν ανοίξει η συζήτηση για την μείωση του χρέους», μιας συνολικής διαπραγμάτευσης «στην οποία θα υπάρξουν και νίκες και ήττες», όπως αφοπλιστικά ομολογεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει, με αφορμή και αιχμή το Ασφαλιστικό ότι δεν θα γίνουν δεκτές παράλογες απαιτήσεις των εταίρων και δανειστών.
Αισιοδοξία στη Αθήνα για τις «κόκκινες γραμμές»
Η τελική ελληνική πρόταση αναμένεται την Δευτέρα να φθάσει στα χέρια των δανειστών, με την Αθήνα να διευκρινίζει ότι πρόκειται για κοστολογημένη και τεκμηριωμένη πρόταση, η οποία δεν προβλέπει κάποια επίπτωση από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση στο ύψος των κύριων συντάξεων. Επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι να κατορθώσει να μείνουν αλώβητες και οι επικουρικές συντάξεις, για τις οποίες το κουαρτέτο ζητά κλιμακωτή μείωση 5%-20% σε όσες συντάξεις υπερβαίνουν τα 170 ευρώ.
Η ελληνική πλευρά προτείνει αύξηση κατά 1,5% των ασφαλιστικών εισφορών και αξιοποίηση της περιουσίας των Ταμείων, η οποία αποτιμάται σε 17,5 δις ευρώ, για την ενίσχυση των διαθέσιμων κεφαλαίων των Ταμείων.
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος δηλώνει ότι θεωρεί δεδομένες τις ψήφους των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, που θα κατατεθεί εντός του Ιανουαρίου στην Βουλή, καθώς είναι προαπαιτούμενο για την πρώτη αξιολόγηση, αρχίζει κύκλο ενημέρωσης και επαφών με εκπροσώπους όλων των κομμάτων, συναντώντας πρώτον στις 11:00 τον Γιάννη Πλακιωτάκη.
Η Κυβέρνηση ευελπιστεί σε ευρύτερη στήριξη, με τον Πρωθυπουργό να επιμένει ότι το νομοσχέδιο, όπως θα έχει διαμορφωθεί μετά απ την σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές, θα πάρει περισσότερες από τις 153 ψήφους της συγκυβέρνησης.
Ο Υπουργός Εργασίας θα ενημερώσει το απόγευμα της Δευτέρας για την τελική ελληνική πρόταση τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Την βαρύτητα που έχει η συμφωνία στο Ασφαλιστικό για την πρώτη αξιολόγηση και όλα τα μετέπειτα βήματα της Κυβέρνησης, επισημαίνει ο Γιώργος Χουλιαράκης.
«Κώδωνα κινδύνου» κρούει ο Στουρνάρας
Την ίδια ώρα «καμπανάκι κινδύνου» για την ανάγκη ταχείας συμφωνίας με τους δανειστές και σε Ασφαλιστικό και Φορολογικό, κυρίως όμως και στην πρώτη αξιολόγηση κρούει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.
Ο Γιάννης Στουρνάρας, κάνοντας απολογισμό της αβεβαιότητας του πρώτου εξαμήνου του 2015 και της προσπάθειας εξισορρόπησης της κατάστασης στην χώρα μετά την συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο, επισημαίνει ότι η οικονομία δεν θα αντέξει νέα οπισθοχώρηση.
Ο Διοικητής της ΤτΕ ζητά άμεση υιοθέτηση από Κυβέρνηση και Βουλή των μεταρρυθμίσεων καθώς και κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, καθώς μόνον έτσι μπορεί να αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και να δρομολογηθεί μια σειρά θετικών εξελίξεων, αναφέρει χαρακτηριστικά, όπως η διευθέτηση του χρέους.