LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΚυβέρνησηΔημοσίευση: 31 Δεκεμβρίου 2015 11:41

Η τελική πρόταση για το Ασφαλιστικό

Επικεντρωμένη σε 14 άξονες παραδόθηκε στον Αλέξη Τσίπρα. Ως την Δευτέρα αναμένεται να σταλεί στους δανειστές. Τι προβλέπει για τις συντάξεις, την αύξηση εισφορών και την εξεύρεση πόρων για τα Ταμεία.

Αλ. Τσίπρας - Ασφαλιστικό

Το αργότερο την Δευτέρα αναμένεται να παραλάβουν οι επικεφαλής των κλιμακίων του κουαρτέτου την τελική πρόταση της Αθήνας για την Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση.

Ο φάκελος με όλες τις αλλαγές που προτείνει η Κυβέρνηση στους δανειστές παρουσιάστηκε στο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου από τον Γιώργο Κατρούγκαλο και πλέον βρίσκεται στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε δώσει σαφείς εντολές να μην υπάρξει μείωση των κύριων συντάξεων και να επιχειρηθεί το ίδιο να ισχύσει και για τις επικουρικές. 

Η τελική πρόταση για το Ασφαλιστικό στηρίζεται, όπως αναφέρει η εφημερίδα Ναυτεμπορική, σε 14 άξονες, είναι πλήρως κοστολογημένη κι έχει επικεντρωθεί:

  • στην πλήρη προστασία των κύριων συντάξεων,
  • στην εξοικονόμηση 1,8 δις από την συνταξιοδοτική δαπάνη για το 2016
  • στην αξιοποίηση των αποθεματικών των Ταμείων
  • στην ενίσχυση των Ταμείων με πόρους από την αξιοποίηση της κινητής κι ακίνητης περιουσίας τους (σημ: εκτιμάται σε 17,5 δις ευρώ)
  • στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, όπως γράφει η Ναυτεμπορική, μόνο στις επικουρικές συντάξεις κατά 1,5%. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, ο αρχικός σχεδιασμός για αύξηση των εισφορών και στις κύριες συντάξεις εγκαταλείφθηκε, επειδή -εκτός από τις αρχικές αντιδράσεις των πιστωτών- θα προκαλούσε πρόσθετες αρνητικές συνέπειες στην αύξηση του μη μισθολογικού κόστους, αλλά και στην ενίσχυση της αδήλωτης εργασίας.

Διέξοδοι από συνδυασμούς εναλλακτικών σεναρίων

Υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Εργασίας χαρακτηρίζουν «επιθετική» την πρόταση για το Ασφαλιστικό, επειδή, όπως επισημαίνουν, εκτός από τους 14 βασικούς άξονες, περιλαμβάνει και συνδυασμούς εναλλακτικών σεναρίων, τα οποία μπορούν να τεθούν επί τάπητος στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές. 

Αυτά προβλέπουν κυρίως ότι δεν θα υπάρξουν νέες οριζόντιες μειώσεις στις κύριες συντάξεις και ότι θα προκύψουν άμεσα νέες πηγές χρηματοδότησης των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.

Κάρτες -  ψηφιακές συναλλαγές - χαρτονομίσματα

Μεταξύ των προτάσεων είναι η επιβολή ειδικού τέλους στις χρηματιστηριακές ή και σε τραπεζικές συναλλαγές, που δεν βρίσκει αντίθετα πολλά μέλη της Κυβέρνησης.

Τι θα γίνει με τις επικουρικές

Αναφορικά με τις επικουρικές συντάξεις, αν και το Μαξίμου επιδιώκει να μην υπάρξει μείωση ούτε γι΄ αυτές, θεωρείται βέβαιο ότι εφόσον ασκηθεί πίεση από τους δανειστές και προκειμένου να διασωθούν οι κύριες, θα υπάρξει νέα περικοπή τους, της τάξης του 5% ως 20% για συντάξεις άνω των 170 ευρώ.

ΙΚΑ - Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων - συνταξιούχοι

Σίγουρο θεωρείται και το νέο «κουρεμα» των εφάπαξ από τα Ταμεία Πρόνοιας και των μερισμάτων από το Μετοχικό Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων.

Οι 14 άξονες της τελικής πρότασης για το Ασφαλιστικό:

  1. Εθνική σύνταξη 364 ευρώ + αναλογική ανταποδοτική σύνταξη
  2. Ρήτρα υπολογισμού συντάξεων με βάση τον μισθό ή το εισόδημα
  3. Ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης για όλους
  4. Αναπλήρωση έως 62% για άθροισμα κύριας + επικουρικής σύνταξης
  5. Ενιαίος υπολογισμός εισφορών βάσει μισθού ή εισοδήματος
  6. Αύξηση εισφορών 1,5% σε επικουρικές (1% εργοδότες + 0,5% εργαζόμενοι)
  7. Ένα Ταμείο Κύριας Ασφάλισης + ταμεία πρόνοιας (εφάπαξ)
  8. ΟΓΑ - ΝΑΤ: Διατηρούν μόνο τον προνοιακό τομέα
  9. Συγχώνευση επικουρικών στο ΕΤΕΑ
  10. Μειώσεις επικουρικών συντάξεων
  11. Μείωση ανώτατου πλαφόν κύριων συντάξεων
  12. Αξιοποίηση κινητής περιουσίας (ύψους €17,5 δις)
  13. Δραστικός περιορισμός «μαύρης» εργασίας
  14. Μειώσεις σε εφάπαξ και μερίσματα Δημοσίου

Αναλυτικότερα, η τελική πρόταση για το Ασφαλιστικό, η οποία θα τεθεί στην κρίση των δανειστών, προβλέπει, σύμφωνα με την Ναυτεμπορική:

1. Εθνική σύνταξη 364 ευρώ + αναλογική ανταποδοτική σύνταξη. Σύμφωνα με την πρόταση, η σύνταξη θα αποτελείται από το άθροισμα δύο τμημάτων: Της εθνικής σύνταξης, ύψους 364 ευρώ, που το κόστος της θα καλύπτεται από τη φορολογία και θα είναι εγγυημένη από το κράτος και θα δίνεται σε όσους έχουν τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Οι εκπρόσωποι των πιστωτών έχουν αντιπροτείνει η εθνική σύνταξη να δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια. Το δεύτερο κομμάτι της σύνταξης θα είναι ανάλογο με τα χρόνια δουλειάς του ασφαλισμένου και θα αντιστοιχεί στις ασφαλιστικές εισφορές που έχει καταβάλει.

2. Ρήτρα υπολογισμού συντάξεων με βάση τον μισθό ή το εισόδημα. Στο εξής ο υπολογισμός των συντάξεων θα γίνεται με βάση τον μισθό όλου του εργασιακού βίου για τους μισθωτούς (ΙΚΑ - ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) ή με βάση το εισόδημα για τον υπολογισμό των συντάξεων των ελευθέρων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ-ΕΤΑΑ) και των αγροτών (ΟΓΑ).

ΙΚΑ - Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων - συνταξιούχοι

3. Ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης. Ολοι οι ασφαλισμένοι, ανεξαρτήτως ασφαλιστικού τομέα στον οποίο υπάγονται ή επαγγέλματος, θα έχουν το ίδιο ποσοστό αναπλήρωσης, εάν έχουν τα ίδια χρόνια προϋπηρεσίας και ανήκουν στην ίδια εισοδηματική κατηγορία.

4. Αναπλήρωση έως 62% για άθροισμα κύριας + επικουρικής σύνταξης. Στο θέμα αυτό δύο είναι τα βασικά σενάρια. Στο σκληρό σενάριο η αναπλήρωση κυμαίνεται γύρω στο 55%, ενώ εναλλακτικά μπορεί να φτάσει έως και στο 62% στην πιο βελτιωμένη εκδοχή των υπολογισμών των αναλογιστικών μελετών.

5. Ενιαίος υπολογισμός εισφορών. Σήμερα ο νεοασφαλισμένος αγρότης πληρώνει 64 ευρώ τον μήνα, ενώ ο νεοασφαλισμένος του ΟΑΕΕ 115 ευρώ. Στο εξής οι ασφαλιστικές εισφορές θα εξαρτώνται και θα συγκρίνονται με βάση το εισόδημα που δηλώνεται στην εφορία.

6. Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών μόνο σε επικουρικές συντάξεις. Η τελική πρόταση προς τους δανειστές προβλέπει αύξηση των εργοδοτικών εισφορών στις επικουρικές κατά 1% και των εργαζομένων κατά 0,5%. Το υπουργείο Εργασίας στην κοστολογημένη πρότασή του εκτιμά ότι το μέτρο αυτό θα αποφέρει ετήσια έσοδα ύψους 525 εκατ. ευρώ (375 εκατ. εργοδότες - 150 εκατ. ευρώ εργαζόμενοι).

Τράπεζα - γκισέ

7. Οργανωτική ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών ταμείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ,ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) σε ένα φορέα κύριας ασφάλισης, με ενοποίηση των κανόνων παροχών των συντάξεων και είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών. Στο ταμείο αυτό θα ενσωματωθούν και όλα τα ταμεία που σήμερα χορηγούν το εφάπαξ.

8. Ο ΟΓΑ και το ΝΑΤ θα παραμείνουν αυτοτελή νομικά πρόσωπα, αλλά μόνο για την άσκηση της προνοιακής τους αρμοδιότητας.

9. Ενοποίηση επικουρικών. Ολα τα επικουρικά ταμεία θα ενοποιηθούν κάτω από την «ομπρέλα» του ΕΤΕΑ, ενώ προτείνεται να αντικατασταθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος από συντελεστή βιωσιμότητας.

10. Οι περικοπές στις επικουρικές θεωρούνται δεδομένες. Το ΕΤΕΑ εκτός από το έλλειμμα των 730 εκατ. ευρώ, αντιμετωπίζει τεράστιες ανισότητες στη σημερινή απονομή των συντάξεων. Για τα ίδια χρόνια δουλειάς και ασφάλισης υπάρχουν, για παράδειγμα, κατώτατες επικουρικές των 60 ευρώ αλλά και των 200 ευρώ.

11. Μείωση του ανώτατου πλαφόν των συντάξεων από τα 2.720 ευρώ που είναι σήμερα στα 2.200 - 2.400 ευρώ. Βέβαια, τα 2.720 ευρώ ανώτατη σύνταξη είναι το ονομαστικό ποσό της σύνταξης, καθώς με τις μνημονιακές περικοπές το «καθαρό» ποσό κυμαίνεται περίπου στα 1.500 ευρώ.

πορτοφόλι - ευρώ - κάρτα

12. Μειώσεις των εφάπαξ και των μερισμάτων του Μετοχικού Ταμείου Δημοσίων Υπαλλήλων. Και σε αυτή την περίπτωση θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξουν μειώσεις προκειμένου να αποφευχθούν νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις. Οι μειώσεις στο εφάπαξ εκτιμάται ότι θα κυμανθούν περίπου στο 10% (ήδη περικόπηκαν κατά 38%), ενώ τα μερίσματα κινδυνεύουν με «ψαλίδι» έως και 30%.

13. Αξιοποίηση των αποθεματικών ύψους 17,5 δις ευρώ μέσα από τη δημιουργία ενός ειδικού λογαριασμού (fund).

14. Περιορισμός ανασφάλιστης εργασίας. Εκτιμάται ότι μόνο το ΙΚΑ έχει ετήσιες απώλειες περίπου 2 δισ. ευρώ από την «έκρηξη» της ανασφάλιστης εργασίας, η οποία κυμαίνεται περίπου στο 23%-25%, ανάλογα με τη χρονική περίοδο που διενεργούνται οι έλεγχοι.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦλώρος: Αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία - Ο όρος για τον ΓραμμένοΣήμερα 15:14 | Ειδήσεις

Εις βάρος του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για βιαιοπραγία κατά βουλευτή, κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Ποιος όρος του επιβλήθηκε σε σχέση με τον συνάδελφο του.

Μαρινάκης: Έπεσαν οι μάσκες για κόμματα που εξελέγησαν με σημαία την Εκκλησία (βίντεο)Σήμερα 13:10 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε ο κ. Μαρινάκης - μεταξύ άλλων - για τη δήλωση της υποψήφιας ευρωβουλευτή με τη Νέα Δημοκρατία, Βίκυς Φλέσσα, ότι «όλοι και όλες μαζί σκοτώσαμε τα παιδιά στα Τέμπη» αλλά και για τις βασικές μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής 

Ομόφυλα ζευγάρια - Βελόπουλος: Να μην πάνε στις εκκλησίες το Πάσχα όσοι βουλευτές υπερψήφισαν τον νόμο, γιατί...Σήμερα 09:10 | Ειδήσεις

Τι είπε στον ΑΝΤ1 για τον ξυλοδαρμό του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης από τον Κ. Φλώρο μεσα στην Βουλή. Η "πατριδοκαπηλία με την υποψηφιότητα Μπελέρη", οι εξορύξεις και οι συντάξεις έως 4.000 ευρώ.

Βασίλης Κασσελάκης: Οι Σπαρτιάτες, οι “ευπρόσδεκτες ψήφοι” και η αναδίπλωσηΣήμερα 12:06 | Ειδήσεις

Οι δηλώσεις του ξαδέρφου του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις από την ΝΔ, αλλά και το "άδειασμα" από την Κεχαγιά. Η αναδίπλωση του υποψήφιου ευρωβουλευτή.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΑΑΔΕ: Φύλλα κοκαΐνης “κρυμμένα” σε λιπάσματα (εικόνες)15:56Ελληνικό: Πάνω από 300 βόμβες βρέθηκαν στον πρώην αεροδρόμιο15:42Αφρικανική σκόνη: Πέρασε από την Ελλάδα στην Τουρκία15:28Φλώρος: Αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία - Ο όρος για τον Γραμμένο15:15“Ψυχοκόρες”: Η ερωτική εξομολόγηση του Παύλου στη Βασιλική (βίντεο)15:02Καλλιάνος: Μπαμπά μου σε αγαπάω απέραντα και σου ζητώ συγνώμη...14:51Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο14:38ΤτΕ: Εύσημα και “καμπανάκια” για τις τράπεζες14:25Μαδρίτη – Σάκκαρη: Πρόκριση μετά από εντυπωσιακή εμφάνιση14:12Μαρινάκης: Έπεσαν οι μάσκες για κόμματα που εξελέγησαν με σημαία την Εκκλησία (βίντεο)13:58Ο Φλώρος απολογείται για το επεισόδιο με τον Γραμμένο13:45Καλλιάνος - “Αττικόν”: ΕΔΕ για τον θάνατο του πατέρα του βουλευτή13:32Τέμπη: Εισαγγελική έρευνα για την απομάκρυνση υλικών από το σημείο της τραγωδίας13:18Φωτιά στη Μονεμβασιά13:05Λίτσα Πατέρα - Ζώδια: Οι προβλέψεις της Πέμπτης και οι ζήλιες (βίντεο)12:51Ακίνητα: Η τροπολογία για το ύψος των κτηρίων12:38Βασίλης Κασσελάκης: Οι Σπαρτιάτες, οι “ευπρόσδεκτες ψήφοι” και η αναδίπλωση12:24Ομόνοια: Επεισοδιακή καταδίωξη από ταράτσα σε ταράτσα (εικόνες)12:11Μεξικό: Πρωταθλήτρια χώρα στην παραγωγή συνθετικών ναρκωτικών11:57Τέμπη: Δεκτή η προσφυγή γονέα κατά εισαγγελικής απόφασης11:44
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο