Το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό
Μέσα στο επόμενο τριήμερο θα γίνουν οι τελευταίες συζητήσεις πάνω στην πρόταση της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, πριν αυτή αποσταλεί στους δανειστές, την ερχόμενη Δευτέρα.
Η πρόταση βρίσκεται από χθες στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα και η κυβέρνηση προτίθεται να προσέλθει στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς με σκληρή στάση και επιμονή στην άρνησή της για περικοπές στις κύριες, αλλά και τις επικουρικές συντάξεις. Επιμονή, ωστόσο, υπάρχει και από την πλευρά των δανειστών, οι οποίοι είναι κάθετα αρνητικοί σε μέτρα όπως η αύξηση των εισφορών και ο φόρος επί των τραπεζικών συναλλαγών, τα οποία κρίνουν πως είναι αντιαναπτυξιακά.
Ο Πρωθυπουργός παρέλαβε χθες την πρόταση του Υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, όπως αυτή έχει μορφοποιηθεί μέχρι στιγμής. Στην μεταξύ τους συνάντηση συζητήθηκαν οι κεντρικές κατευθυντήριες γραμμές και μετά από αυτήν, κυβερνητικοί κύκλοι επαναλάμβαναν τη δέσμευση της κυβέρνησης για καμία περικοπή στις κύριες συντάξεις.
Οι αλλαγές που προτείνονται
Δύο είναι οι κεντρικές παράμετροι που περιέχονται στο κείμενο που θα σταλεί στους δανειστές. Το πρωταρχικό είναι η αποφυγή της μείωσης των κύριων συντάξεων, κάτι που ζητούν οι δανειστές. Το επιχείρημα που προτάσσει η κυβέρνηση, είναι ότι αυτή η κίνηση θα επιτείνει την ύφεση στην οικονομία. Αναμένεται, επιπλέον, να επικαλεσθεί «ανθρωπιστικούς λόγους», τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και την παράταση της κρίσης, παράγοντες οι οποίες τοποθετούν τους συνταξιούχους να στηρίζουν ολόκληρες οικογένειες.
Η διοχέτευση επιπλέον πόρων για την χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού, που θα λειτουργήσουν ως ισοδύναμα για την αποφυγή περικοπών στις κύριες συντάξεις, είναι η δεύτερη παράμετρος. Η πρώτη επιλογή της κυβέρνησης παραμένει η αύξηση των εργοδοτικών και εργατικών εισφορών, αφού θεωρείται η πιο «σίγουρη» πηγή εσόδων, συγκριτικά με τις άλλες προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι.
Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται απίθανη η αποφυγή περικοπών σε επικουρικές συντάξεις. Έτσι στο «στόχαστρο» των περικοπών μπαίνουν οι επικουρικές άνω των 170 ευρώ, τα εφάπαξ και τα μερίσματα.
Η τελική μορφή που θα λάβει το κείμενο που θα φτάσει ως νομοσχέδιο στη Βουλή, μετά και από τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, θα κρίνουν και τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά και την ευκολία ή μη της διαχείρισής τους.
Η υπερψήφιση του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό φαίνεται πως θα είναι η δυσκολότερη πρόκληση με την οποία θα βρεθεί αντιμέτωπη η κυβέρνηση. Στην περίπτωση που περάσει το νομοσχέδιο χωρίς απώλειες, η κυβέρνηση θα μπορέσει να προχωρήσει χωρίς ιδιαίτερους κραδασμούς, εκτιμούν συνεργάτες του Μαξίμου. Άλλωστε, το Ασφαλιστικό προβάλλεται ως το τελευταίο σημείο πριν την εκκίνηση της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους, η οποία εκτιμάται ότι θα δώσει μεγάλες ανάσες και θα ελαφρύνει την πίεση. Επιπλέον, η κυβέρνηση θα επιμείνει στην προώθηση μέτρων του «παράλληλου προγράμματος», ως αντιστάθμισμα.
Πληροφορίες που δίνονται σε κεντρικό επίπεδο από την κυβέρνηση είναι ότι, η διαπραγμάτευση με τους δανειστές για το Ασφαλιστικό θα ξεκινήσει στις 8 Ιανουαρίου. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου σημειώνουν ότι, η προγραμματισμένη έλευση των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα προσδιορίζεται χρονικά για τα μέσα του μήνα.